Много добър подраздел на форума. Браво за идеята!
На мен ексела не ми е много силата, но гледам да му използвам поне елементарните функции, които са и най-масови.
Тези дни стигах до задънена улица с една таблица, която попълвам. За какво иде реч:
Изреждам в коя клетка какво има и съответно какво съм направил аз:
Колона A: дата
Колона B: залог
Колона C: печалба
Колона D: баланс
=c2-b2 - копирана формула до ..... на брой ред
Колона E: статус
=IF(D2>0;"печалба";IF(D2<0;"загуба";IF(D2=0;"на парите";)))Колона F: баланс общо
=SUM(D:D)Колона G: най-голяма печалба
=MAX(D:D)Колона H: най-голяма загуба
=MIN(D:D)Колона I: дни
=COUNT(B:B)Колона J: дни печалба
=COUNTIF(D:D;">0")Колона K: дни загуба
=COUNTIF(D:D;"<0")Така, дотук нищо притеснително, но проблеът идва от това, което трябва да се постави в Колона L, или клетка L2 по-точно казано. В L1 имам:
дни на пари тоест дни, в които балансът ми е нула. Когато обаче му дам
=COUNTIF(D:D;"=0") то ми дава едно огромно число, което се случва заради това, че в колона D има формула, която е копирана до ..... на брой ред. И то ми брои навсякъде, където имам нула, тоест всичките нули до .....на брой ред. Опитах да му задам, чрез IF да ми смята само когато има стойност в B:B, но някъде бъркам, или поне не мога да си представя дори как да направя условието. Та имате ли някакви идеи?
Благодаря
п.с. Може колоната L никога да не е различна от 0, защото едва ли някога ще има ден, в който залогът и печалбата да са ми равни на 0 (освен ако умишлено не го предизвикам де), но все пак има такава вероятност и затова колона L e нужна във табличката