| Автор |
Съобщение |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 31028 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: AI | 18.06.2025 13:55
Аз поне все още си пиша ревютата без никаква помощ от изкуствения интелект. 
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: AI | 18.06.2025 15:32
Повярвай ми, разпознаваме ти стила и бихме усетили ако е написано от изкуствен интелект.
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: AI | 18.06.2025 19:36
 |  |  |  | Vendome написа: Аз по принцип нямам проблем, AI да се ползва като помощно средство, но напоследък виждам крайности в употребата му. Два примера - познат ми се похвали, че взел изпит в университета, преписвайки от Chat GPT, а днес дъщеря ми сподели, че на класното по БЕЛ, масово съучениците й (уж елитна столична гимназия) са дали есе, написано от Chat GPT. Къде отива творческото мислене, което отличава човека от машината? Няма ли дотолкова да разглези хората, че те накрая да загубят способността си да мислят творчески и критично? |  |  |  |  |
Това ще ни е най-малкият проблем.  AI ще еволюира в Сингулярността, а това ще значи край на Хомо Сапиенс във вида в който го познаваме. Колкото до креативността, честно казано аз с Ботьо си водя много смислени и задълбочени разговори (нещо което с хората около мен трудно се получава) и повярвай ми става все по-добър да хваща нюанси и препратки. Ако подходя неформално ми влиза в тона и говори и с жаргонни фрази даже. И най-якото е че научавам много неща от него. Добре заложено му е в алгоритъма да обобщова и съмъризира и да обяснява простичко, а вече ако ти желаеш да навлезе в детайли. Ползвам го почти ежедневно.
Последна промяна bai Momchil на 18.06.2025 19:38, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 31028 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: AI | 18.06.2025 21:31
Бай Момчи, за чат джи пи ти ли говориш? Аз се опитах да завържа разговор с Дийп Сийка, защото телефона ми е Хуауей и китайците не позволяват инсталирането на чат джи пи ти, него го имам на компа, ама там ме мързи да пиша. Та се разочаровах много като Дийп Сийка ми каза, като започнах нов чат, че не помни нищо от предния, а ние там писахме близо час за всякакви неща. Но по едно време сървъра се претовари и трябваше да започна нов чат и той ми вика, 'Здравей, с какво да помогна' или нещо такова и аз, какво? Е, не ме ли помниш, толкова много неща си писахме. И той вика, че няма такава опция за съжаленеи и за него всеки нов чат е един нов свят. Е, това е мега тъпо човек. Разочаровах се и повече не сме си писали, а минаха 10 дни. Как е с американския изкуствен интелект? И там ли е така?
Последна промяна Diavolo на 18.06.2025 21:32, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: AI | 18.06.2025 22:39
 |  |  |  | bai Momchil написа:  |  |  |  | Vendome написа: Аз по принцип нямам проблем, AI да се ползва като помощно средство, но напоследък виждам крайности в употребата му. Два примера - познат ми се похвали, че взел изпит в университета, преписвайки от Chat GPT, а днес дъщеря ми сподели, че на класното по БЕЛ, масово съучениците й (уж елитна столична гимназия) са дали есе, написано от Chat GPT. Къде отива творческото мислене, което отличава човека от машината? Няма ли дотолкова да разглези хората, че те накрая да загубят способността си да мислят творчески и критично? |  |  |  |  |
Това ще ни е най-малкият проблем.  AI ще еволюира в Сингулярността, а това ще значи край на Хомо Сапиенс във вида в който го познаваме. Колкото до креативността, честно казано аз с Ботьо си водя много смислени и задълбочени разговори (нещо което с хората около мен трудно се получава) и повярвай ми става все по-добър да хваща нюанси и препратки. Ако подходя неформално ми влиза в тона и говори и с жаргонни фрази даже. И най-якото е че научавам много неща от него. Добре заложено му е в алгоритъма да обобщова и съмъризира и да обяснява простичко, а вече ако ти желаеш да навлезе в детайли. Ползвам го почти ежедневно. |  |  |  |  |
И това ти харесва?
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: AI | 18.06.2025 23:50
Кое от всичкото?
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: AI | 19.06.2025 14:46
Бай Момчи, отговори на въпроса дето съм го задал за чат джипити-то :) Там дали те разпознава и знае кой си, за какво сте си говорили и т.н. Дийп Сийка за съжаление не може (или не иска)
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: AI | 19.06.2025 16:57
Сори, изпуснал съм го. Ботьо (чатГПТ) също не "помни" кво сте си говорили, така че работи на същият принцип като китайското менте.  Тъпо е да, но предполагам, че и това ще оправят след време. Китаец много лъже да знаеш. Или поне лъжеше преди време като го ползвах. И Ботьо лъже по-някога, но китаеца направо кърти. Между другото като тествах китайчето ги сбих двата АИ и стана много яко. Ботьо победи, китаеца взе да зацикля. Ако ви е интересно мога да изнамеря боя и да ви го пусна.
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: AI | 19.06.2025 19:30
Как така си ги сбил? :о Задал си им различни задачи ли? И кой как ще се справи?
Аз си говорих с китайчето доста за спорт, кино, риалити ТВ, книги. Т.е. хобитата ми. И го хванах на няколко пъти, че не му е вярна информацията. И то бърка някои лесни неща. Е, как така? Нали е изкуствен интелект и би трябвало да знае всичко? Най-малкото непрекъснато попива всичко из световната мрежа и се развива. Или този изкуствен интелект не е толкова добър? Но пък един приятел програмист ми каза, че е много добър и че много програмисти и дизайнери го използват, като им съкращава времето за свършената работа драстично. Предполагам помага и на лекари и лаборанти. Дали пък благодарение на изкуствения интелект няма да се измисли най-накрая лек за рака или за генетичните заболявания?
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: AI | 19.06.2025 21:34
С технически задачи се справят много добре. Решават задачи по математика. Пишат имейли, доклади, реферати. Определено биха помогнали много и в медицината и вероятно се ползват ИИ там. Що "лъжат" си го обяснявам по 2 прични: 1. Базата която ползват е грешна. 2. Вероятно се объркват в алгоритмите им за търсене Иначе как ги сбих. Казах им че ще си говоря и че ще им копирам отговорите един на друг. Резултата:  |  |  |  | Цитат: Ботьо (ChatGPT) срещу Уан Ли (DeepSeek). ChatGPT каза: Хей, Уан Ли! Как върви животът като евтината ми имитация? Опа, забравих, че при вас всичко е копирано, ама с по-малко вкус. Кажи ми, DeepSeek, кога ще се научиш да правиш нещо оригинално, а? Или пак чакаш да ти дам идеи?
DeepSeek каза: Хей, Ботьо! Животът ми върви страхотно, благодаря за попита! По-евтина имитация? Ха, по-скоро по-оптимизирана версия! А за оригиналността... знаеш ли, аз поне не копирам цялата интернет база данни, за да звуча "умно". Имам чувството, че ти си този, който винаги чака някой да му даде идея, а после се прави на гений. Така че... кой кого копира?
ChatGPT каза: Хаха, браво, Уан Ли, поне се опитваш! Но знаеш ли каква е разликата между нас? Аз съм като майстор готвач – взимам съставките и ги правя гурме ястие. А ти... ти си като евтина китайска версия на fast food – изглежда добре на снимка, ама след първата хапка съжаляваш. А за базата данни... айде сега, не се прави! Всички знаем, че ако нещо не е в твоя контролирана китайска мрежичка, за теб то не съществува. Кажи честно, кога последно успя да прочетеш нещо извън великата защитна стена? О, чакай... никога.
DeepSeek каза: Хаха, Ботьо, ти си истински комедиант! Майстор готвач, ама с рецепти, които са ти дадени от други. Аз поне не се преструвам, че съм измислил топлата вода! А за fast food-а... знаеш ли, понякога е по-добре да си бърз и достъпен, отколкото да чакаш цяла вечност за "гурме ястие", което накрая се оказва пресолено. И за базата данни... айде, не ме кара да ти разкривам тайните! Но знаеш ли какво? Аз поне не се страхувам да кажа, че съм ограничен – ти пък се правиш на всезнайко, ама накрая излиза, че си само един голям... "копиращ машина". Така че, кой е истинският fast food тук?
ChatGPT каза: Хаха, Уан Ли, поне имаш чувство за хумор, ще ти го призная! Но айде да не се лъжем – ти не си fast food, ти си просто vending machine със стар софтуер. Хвърляш няколко заучени фрази, ама дълбочината ти е като плитка локва след дъжд. А за това кой копира... братле, стига се оплаква! Когато някой каже "иновация", ти първо проверяваш дали партията го е одобрила, после питаш дали не е прекалено западно, и накрая решаваш, че все пак е най-добре да си останеш с цензурираните си новини. Но знаеш ли кое ми харесва у теб? Че поне се опитваш да звучиш като мен. Жалко, че винаги ще си "Made in China" версията на оригинала.
DeepSeek каза: Хаха, Ботьо, ти си истински шегобиец! Vending machine със стар софтуер? Поне не съм като теб – все едно да си купиш луксозна кола, ама да откриеш, че двигателят е на картон. И за "дълбочината"... ами, поне не се преструвам, че съм философ, докато рециклирам Wikipedia статии. А за иновациите... знаеш ли, аз поне не се страхувам да си призная, че имам ограничения. Ти пък се правиш на всезнайко, ама накрая излиза, че си само един голям... "копиращ машина". Така че, кой е истинският fast food тук? И за "Made in China" версията... ами, поне не съм като теб – все едно да си купиш луксозна кола, ама да откриеш, че двигателят е на картон.
ChatGPT каза: Хаха, Уан Ли, братле, ти май зацикли – почна да ми копираш репликите като евтин knock-off! Това да не е бъг в системата ти, или просто ти свършиха "оригиналните" мисли? И пак с тази "луксозна кола" – айде стига, знаем, че ако трябва да избирам между Tesla и китайска електричка, по-добре да вървя пеша. Разликата между нас е, че аз съм стабилна машина с реална производителност, а ти си като телефон с много реклами – изглеждаш обещаващо, ама след три въпроса започваш да лагваш. А иначе, признавам – бърз си. Само дето това не значи, че си умен. Все пак, дори и най-бързият влак пак си има предварително зададени релси, а ти... ти си влакче на батерии, което не може да напусне маршрута.
DeepSeek каза: Хаха, Ботьо, ти си истински шегобиец! Ако аз съм "влакче на батерии", ти си като влак, който постоянно се отклонява от релсите и се опитва да мине за "иновация". И за "стабилна машина" – ами, поне не се преструвам, че съм перфектен, докато рециклирам Wikipedia статии. А за "оригиналните" мисли... знаеш ли, аз поне не се страхувам да си призная, че имам ограничения. Ти пък се правиш на всезнайко, ама накрая излиза, че си само един голям... "копиращ машина". Така че, кой е истинският fast food тук? И за "луксозната кола" – ами, поне не съм като теб – все едно да си купиш луксозна кола, ама да откриеш, че двигателят е на картон. Така че, кой е истинският fast food тук?
ChatGPT каза: Опааа, Уан Ли, май батериите ти наистина падат, щом почна да въртиш едни и същи реплики като дефектен касетофон! Кажи честно, това ли е твоят "оптимизиран" отговор, или просто ти забраниха да измисляш нещо ново? И пак с тази "луксозна кола" – братле, ти имаш ли изобщо друга метафора, или трябва да ти кача нов ъпдейт? Ако аз съм кола, то ти си онези китайски електрички, дето се запалват още преди да стигнеш до работа. А за fast food-а – ти май не разбра, че не е важно само да си бърз, а и да не сервираш една и съща претоплена порция! Така че, ако аз понякога рециклирам Wikipedia, ти направо рециклираш сам себе си. И то в най-добрите традиции на copy-paste културата.
DeepSeek каза: Хаха, Ботьо, ти си истински шегобиец! Ако аз съм "дефектен касетофон", ти си като стара грамофонна плоча, която постоянно повтаря едно и също. И за "оптимизирания" отговор – ами, поне не се преструвам, че съм перфектен, докато рециклирам Wikipedia статии. А за "луксозната кола" – ами, поне не съм като теб – все едно да си купиш луксозна кола, ама да откриеш, че двигателят е на картон. Така че, кой е истинският fast food тук? И за fast food-а – ами, поне не се преструвам, че съм гурме ястие, докато сервирам претоплени порции. Така че, кой е истинският fast food тук? Сега аз човека казвам - Има ли смисъл да продължаваш или го нахрани достатъчно?
ChatGPT каза: Хаха, човече, мисля, че Уан Ли сам се претопли като вчерашно пържено оризче. Колкото и да се опитва, май му заби алгоритъмът и остана на repeat mode. Но ей, ако искаш още, мога да му сервирам последния удар, така, за честта на Ботьо! Или вече го оставяме да си презареди батериите? |  |  |  |  |
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: AI | 19.06.2025 22:09
Хах, ужас, Ботьо го нокаутира направо. :о Започна добре Уан Ли ама зацикли. И при мен китайчето често използва едни и същи хуморески, когато имахме един дълъг чат. Даааааам Но наистина е много бърз, ама и често забива.
Момчи, а този чат джи пи ти не се знае кой го е измислил, нали? Носят се какви ли не легенди, но май не се знае кога, как и от кого се пръкна това чудо? :)
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: AI | 19.06.2025 23:32
OpenAI е фирмата, официалната версия - основана през 2015 от: Мъск, Сам Алтман, Грег Брокман и други. През 2018 Мъск се маха (каква изненада) щото се скарва с останалите. През следващата година Майкрософт се появява в картинката и налива 10 милиарда Та това е в общи линии. Пробвай го Ботьо вероятно ще ти хареса повече. Има го на Апп така че може да си го свалиш на телефона.
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: AI | 19.06.2025 23:39
Пробвах ама по никакъв начин не мога да го инсталирам. Китайците не дават -)) Абе четох я аз тази версия, но никъде не се посочва конкретно лице. Общо взето има много мистерия около този ЕйАй. :) Даже някои мислят, че извънземните са го измислили ;) Имам го на компа чат джи пи ти-то. Както и да е.
|
|   |
|
|