Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 11.12.2018 15:32



Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
За Excel 
Автор Съобщение
(Underground)
Аватар

Регистриран на: 05.06.2012 15:52
Мнения: 2949
Отговори с цитат
Мнение  За Excel   |   10.01.2016 10:51


Много добър подраздел на форума. Браво за идеята!
На мен ексела не ми е много силата, но гледам да му използвам поне елементарните функции, които са и най-масови.
Тези дни стигах до задънена улица с една таблица, която попълвам. За какво иде реч:
Изреждам в коя клетка какво има и съответно какво съм направил аз:
Колона A: дата
Колона B: залог
Колона C: печалба
Колона D: баланс =c2-b2 - копирана формула до ..... на брой ред
Колона E: статус =IF(D2>0;"печалба";IF(D2<0;"загуба";IF(D2=0;"на парите";)))
Колона F: баланс общо =SUM(D:D)
Колона G: най-голяма печалба =MAX(D:D)
Колона H: най-голяма загуба =MIN(D:D)
Колона I: дни =COUNT(B:B)
Колона J: дни печалба =COUNTIF(D:D;">0")
Колона K: дни загуба =COUNTIF(D:D;"<0")

Така, дотук нищо притеснително, но проблеът идва от това, което трябва да се постави в Колона L, или клетка L2 по-точно казано. В L1 имам: дни на пари тоест дни, в които балансът ми е нула. Когато обаче му дам =COUNTIF(D:D;"=0") то ми дава едно огромно число, което се случва заради това, че в колона D има формула, която е копирана до ..... на брой ред. И то ми брои навсякъде, където имам нула, тоест всичките нули до .....на брой ред. Опитах да му задам, чрез IF да ми смята само когато има стойност в B:B, но някъде бъркам, или поне не мога да си представя дори как да направя условието. Та имате ли някакви идеи?
Благодаря :-)
п.с. Може колоната L никога да не е различна от 0, защото едва ли някога ще има ден, в който залогът и печалбата да са ми равни на 0 (освен ако умишлено не го предизвикам де), но все пак има такава вероятност и затова колона L e нужна във табличката :-)

_________________
http://5kmrun.bg/


 
(The Grizzlies)
Аватар

Регистриран на: 23.08.2012 08:02
Мнения: 5190
Местоположение: Augusta Vindelicorum
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   10.01.2016 12:59


Здрасти, Жоре, и за много години!

Няма да крия, че ексел ми е огромна краста, която чеша както в работата, така и извън нея, та се стига до сънуване на VBA-скриптове. Не мога да кажа дали и колко съм добър, но гледам постоянно да научавам нови тънкости. Така че с удоволствие ще гледам да ти помогна.

По самата формула, аз бих опитал с =COUNTIF(D:D;0). Без кавички и условие. Би трябвало да сработи. Ще опитам сам с примерна табличка. Навън съм в момента, но на смарта имам ексел, така че не би трябвало да е проблем.

_________________
UNITED > ENGLAND


 
(The Grizzlies)
Аватар

Регистриран на: 23.08.2012 08:02
Мнения: 5190
Местоположение: Augusta Vindelicorum
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   10.01.2016 13:08


Един въпрос.

Формулите в колоните от F до L само в заглавния ред ли ще са или искаш да ги има във всеки ред, като статистика от първия до съответния ден примерно?

_________________
UNITED > ENGLAND


 
(Underground)
Аватар

Регистриран на: 05.06.2012 15:52
Мнения: 2949
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   10.01.2016 13:18


SUBXERO написа:
Един въпрос.

Формулите в колоните от F до L само в заглавния ред ли ще са или искаш да ги има във всеки ред, като статистика от първия до съответния ден примерно?


Жив и Здрав!!!
Юнайтед с двете купи този сезон :cheers:
Да, тези формули са в заглавния ред само, тоест не ми трябват другаде, като се променят зависимост от колоната D. Иначе с =COUNTIF(D:D;0) пак дава същото голямо число.
Благодаря ти :-)

_________________
http://5kmrun.bg/


 
(The Grizzlies)
Аватар

Регистриран на: 23.08.2012 08:02
Мнения: 5190
Местоположение: Augusta Vindelicorum
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   10.01.2016 13:39


Направих табличката и опитах двата прийома. Даде ми верен резултат и в двата случая. Възможно ли е "грешката" да се крие някъде другаде? Нещо, което ми хрумва е например съдържанието на клетките в колона D под последния попълнен ред. Дори ние да не виждаме нищо, не означава, че формулата не вижда нищо. Ако тя смята всички "празни" клетки като value=0, ето откъде идва това голямо число.

_________________
UNITED > ENGLAND


 
(Underground)
Аватар

Регистриран на: 05.06.2012 15:52
Мнения: 2949
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   10.01.2016 15:11


SUBXERO написа:
Направих табличката и опитах двата прийома. Даде ми верен резултат и в двата случая. Възможно ли е "грешката" да се крие някъде другаде? Нещо, което ми хрумва е например съдържанието на клетките в колона D под последния попълнен ред. Дори ние да не виждаме нищо, не означава, че формулата не вижда нищо. Ако тя смята всички "празни" клетки като value=0, ето откъде идва това голямо число.


Не виждам някъде проблем, аз де, ти може и да намериш. Но иначе всичко под последния ред, където има въведена стойност различна от нула е точно нула, защото съм дръпнал формулата на ръка. В случай ми брои всички нули от последния въведен ред до там, докъдето съм дръпнал формулата.

_________________
http://5kmrun.bg/


 
(The Grizzlies)
Аватар

Регистриран на: 23.08.2012 08:02
Мнения: 5190
Местоположение: Augusta Vindelicorum
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   10.01.2016 15:24


Е, ясно къде е проблемът.

Опитай с =COUNTIFS(A:A;">0";D:D;"=0")

_________________
UNITED > ENGLAND


 
(Underground)
Аватар

Регистриран на: 05.06.2012 15:52
Мнения: 2949
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   10.01.2016 15:33


SUBXERO написа:
Е, ясно къде е проблемът.

Опитай с =COUNTIFS(A:A;">0";D:D;"=0")


Пак дава голямото число. Ако ти е по-лесно дай на лична мейл да ти я изпратя направо.

_________________
http://5kmrun.bg/


 
(The Grizzlies)
Аватар

Регистриран на: 23.08.2012 08:02
Мнения: 5190
Местоположение: Augusta Vindelicorum
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   10.01.2016 15:55


Ако и дните си попълнил предварително (A:A), естествено ще дава голямо число. Опитай да вържеш първия аргумент към някоя колона, която попълваш наръка. Пример но тази със залозите. Ако искаш можеш и да ми пратиш и файла. Мейла ти го пускам веднага на ЛС.

_________________
UNITED > ENGLAND


 
(Dune Warriors)
Аватар

Регистриран на: 05.08.2018 10:04
Мнения: 118
Местоположение: София
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   19.08.2018 17:42


Здравейти, можете ли да ми препоръчате видео уроци или литература за работа с Excel ?

_________________
" За да се бориш с чудовища, понякога трябва и самият ти да станеш чудовище."


 
(The Grizzlies)
Аватар

Регистриран на: 23.08.2012 08:02
Мнения: 5190
Местоположение: Augusta Vindelicorum
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   19.08.2018 18:06


Ако се оправяш с английски и немски, в тубата има милиони клипове. Освен това по екселските форуми на тези езици можеш да научиш много. В Бг и на бг не зная какви възможности има.

_________________
UNITED > ENGLAND


 
(Underground)
Аватар

Регистриран на: 05.06.2012 15:52
Мнения: 2949
Отговори с цитат
Мнение  Re: За Excel   |   19.08.2018 21:16


cori88 написа:
Здравейти, можете ли да ми препоръчате видео уроци или литература за работа с Excel ?


Пиши на лична. Ще измислим нещо.

_________________
http://5kmrun.bg/


 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ] 

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Хостинг