Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 17.01.2025 08:58

Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Тема за руски футбол 
Автор Съобщение

Отговори с цитат
Мнение  Тема за руски футбол   |   02.07.2024 12:27

През 2023 г. руският национален отбор по футбол изигра контроли с Катар, Камерун, Кения и Куба. През 2024г. контролите засега са две, със Сърбия и Беларус, като и двете бяха спечелени убедително с по 4-0. Ето и съставът от последната проверка срещу Беларус : Сафонов (вратар), Вакхания, Дивеев, Морозов, Горшков; Кузяев, Глебов; Облаков, Аклексей Миранчук, Антон Миранчук; Тюкавин. Като резерви влязоха : Максименко (вратар), Чалов (отличил се с два гола), Сергеев, Садулаев, Солдатенков, Карпукас.

Новини от ЦСКА Москва

- 19 годишният беларуски нападател Артьом Шуманский се присъедини към клуба с пет годишен договор от кипърския Арис, където стана шампион. Той ще играе в ЦСКА Москва с номер 8.

-юношата на клуба Антон Заболотний напусна клуба, след като договорът му изтече.

-За купата на Русия, която е с групова фаза ЦСКА се падна в група Ц, заедно с отборите на Краснодар, Ахмат и Пари Нижни Новгород.

-Сърбинът Марко Николич ще води отбора през новия сезон, след като замени на поста Владимир Федотов. Той е водил Партизан и е бил помощник-треньор в сръбския национален отбор.

- в турнира за братската купа, която ще се проведе между 4-ти и 7-ми юли съперници са ОФК Белград и Партизан, а бившите играчи на московските "армейци" Зоран Тошич и Милош Красич ще облекат отново екипа на тима, специално за тези мачове.

-Пари НН привлече 21 годишния защитник Никита Ермаков, но ЦСКА Москва запазва опцията да го откупи обратно.

-Символът на ЦСКА, вратарят Игор Акинфеев, остава в клуба за още две години.

Другото интересно е, че бившият треньор на ЦСКА София Саша Илич засега остава треньор на Пари Нижни Новгород. В Русия Илич предпочита да дава интервюта след мачовете на английски, а не на родния си сръбски, както беше у нас. Но повечето чуждестранни треньори в Русия говорят езика.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   09.07.2024 11:56

ЦСКА Москва обяви контракта на 24 годишния малийски нападател Секу Койта, който идва от РБ Залцбург.

Изображение

ЦСКА Москва спечели братската купа. В първия мач московчани биха ОФК Београд с 4-0, а във втория Партизан Белград с 3-0.
Покрай турнира бяха пуснати и различни фен артикули със символите на ЦСКА и Партизан, като тениски, шалове, с емблемите на двата клуба в краищата и надпис в средата Русиja Сербия.

Срещу гробарите головете вкараха Мусаев, Келвен и игралият в този мач за тях Зоран Тошич. Милош Красич дойде на стадиона, но не взе участие в нито един от двата мача.
Ето и съставите на двата отбора : ЦСКА - Акинфеев (вратар, Русия), Келвен (Бразилия), Круговой (Русия), Роша и Мойзес (Бразилия), Дивеев (Русия), Зделар (Сърбия), Обляков (Русия), Файзулаев (Узбекистан), Чалов и Мусаев (Русия). Като смени влязоха Тороп (вратар), Гайч, Тошич, Жемалетдинов, Бистрочич, Кисляк, Шуманский.

Партизан : Стеванович (вратар, Сърбия), Антич, Маркович, Живкович (всичките от Сърбия), Муякич (Босна и Херцеговина), Шчекич (Черна гора), Ариага (Аржентина), Ен Чжун Го (Южна Корея), Салданя (Бразилия), Николич и Трифунович (Сърбия). Резерви - Крунич, Филипович, Ковачевич, Натхо, Овусу, Янкович, Йованович, Баждар, Зубайру.

В друг летен турнир, игран в Санкт Петербург Зенит отстъпи на Цървена Звезда, след като преди това беше победил аржентинския Тайерес.
В мача със Звезда за Зенит вкара Клаудиньо, а за звездашите се разписаха Катай и Лекович.

Съставите (само титулярите) Зенит - Латьшонок (вратар), Д. Сантос, Волков, Еракович, Родригао, В.Бариос, Вендел, Клаудиньо, Глушенков, А.Мостовой, Л. Касера

Цървена Звезда - Родич (вратар), Иванич, Хван Ин Бом, Катай, Гутеша, Ндайе, Стойч, Гомеш, Джига, Мимович, Л.Йованович

В Спартак Москва новият теньор е Деян Станкович, играл дълги години в Серия А. Договорът на Куинси Промес изтече, но той не е играл за клуба от зимата, след като имаше проблеми с властите в ОАЕ и те го екстрадираха в Холандия, където трябва да отговаря за различни провинения. Кейта Балде също напусна клуба, а Спартак взеха нападателя Уилиан Жосе, който е бразилец, на 32 години, висок е 189 см. В Европа той е играл за Реал Мадрид (само един мач за представителния тим), където има 16 мача и 4 гола за резервния тим на "кралете", също в Сарагоса и Лас Палмас.

В Краснодар без много шум клубът продаде на ПСЖ вратарят си Матвей Сафонов за 20 милиона евро.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   09.07.2024 18:06

Чаво, явно го следиш руският футбол, та ми е любопитно, какво се случва в отборите след като ги изключиха от международните турнири? Въпроса е има ли по-малко чужденци и спадна ли нивото? Също така откъм бюджети това как им се отрази?

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   09.07.2024 18:23

Предполагам, че по-амбициозните играчи с шанс за пробив в Западна Европа са се махнали, но Чаво да каже.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   10.07.2024 11:48

bai Momchil написа:
Чаво, явно го следиш руският футбол, та ми е любопитно, какво се случва в отборите след като ги изключиха от международните турнири? Въпроса е има ли по-малко чужденци и спадна ли нивото? Също така откъм бюджети това как им се отрази?

Много интересни въпроси си ми задал, ще се постаря да ти отговоря. Искам обаче да направя уговорката, че следя руския футбол доколкото мога. Тук имаше един потребител Ивич, мисля че той живееше там и би могъл да даде по-реална оценка за случващото се.
По руската държавна телевизия отдавна спряха да дават мачове, то вече и тази телевизия не се излъчва у нас, за последно съм гледал повече мачове през 2016г. , когато все още френската Л'Екип излъчваше първенството. След това съм гледал предимно мачове за суперкупата, защото те се излъчваха по държавната телевизия, някой мач свален на запис, но все по-малко време имам за това, както гледам и репортажи, къде свалени от интернет, къде на стрийм в мрежата.

Трудно ми е да кажа дали нивото е паднало след изваждането на руските клубове от евротурнирите, но за мен, спрямо това което съм гледал преди, то нивото като цяло се качва. Играе се на по-висока скорост, могат да се видят и технични изпълнения, а не само залагане на физика.
Мачовете като цяло са доста добре посетени, не само на водещите отбори. За мен повлия подобряването на инфраструктурата покрай СП през 2018г., но най-вече това, че от средата на 2022г. всички фенове на стадионите в Русия вече са регистрирани, тоест не можеш да си купиш билет или карта, ей така, трябва да предоставиш данни за себе си. Това е практика в много страни, но и в Русия се отрази добре. На стадионите могат да се видят всякакви хора - деца, момичета, жени, семейства.
Има и някакво чувство така да се каже да го карат на чест, защото в едно от интервютата след последния кръг от сезона, не помня вече на кой мач, треньорът на домакините искренно се ядосваше, че отборът му е имал шанс да завърши седми или осми, но в крайна сметка не е успял и е завършил по-назад.

Може би малко намяляха чужденците, но за мен не чувствително. Примерно в ЦСКА имаше добри турски футболисти, като Язъджъ, които не си тръгнаха веднага след започването на войната, но след края на сезона. И в Спартак Москва имаше някои чужденци като един с британско гражданство, сравнително известен, но сега не мога да си спомня кой беше, които също си тръгнаха. Спартак Москва също така, беше принуден да закрие втория си отбор в средата на 2022г. Но от друга страна отбори като Зенит и ЦСКА развиват и женски футбол.
Така или иначе чужденците в Русия не са много, но не са и малко. Според авторитетния сайт transfermarkt в първенството има 156 чуждестранни играчи, което прави 34.8 процента.
Те са предимно от Южна Америка, като в последните години почнаха да идват и повече играчи от Африка, има и сърби, от бившите съветски републики, общо взето това е.
Естествено, че идват най-вече такива, за които руският шампионат е трамплин за по-силни първенства, или пък идват играчи в напреднала възраст, да припечелят нещо отгоре, но такива са по-малко.

За директно сравнение на бюджетите преди войната и изваждането от евротурнирите и по настоящем ми е трудно да направя сравнение. Но така или иначе е ясно, че Зенит Санкт Петербург са с най-голям бюджет. Там има и най-много чужденци, а те имат и най-голяма стойност на състава си, като разликата в този показател с останалите е значителна. За сезон 2024/25 стойността на техния състав се оценява на 173,10 милиона евро, докато на следващия ЦСКА Москва е 93,13 милиона евро.
Но примерно за сезон 2020/21 стойността на състава на Зенит е била 177,65 милиона евро, а на следващия тогава Спартак Москва 155,05 милиона евро.
За следващия сезон 2021/22 стойността на състава на Зенит е 201,15 милона евро, а на следващия ЦСКА Москва е 139,43 милиона.
Разликите между разгледаните по-горе два сезона на Зенит за мен могат да се обяснят с епидемията от коронавирус, която ограничваше пътуванията и т.н.
Но да, ако гледаме стойността на сегашния състав на Зенит, сравнена с тази от сезон 2021/22, то може да предположим, че има леко свиване на бюджета, което е по-вероятна причина, отколкото това, че определени чуждестранни играчи вече не искат да идват в Русия. Както и може да се каже, че кризата се е отразила различно в различните клубове.
Преди 5-6 години имаше практика доста от клубовете да бъдат финансирани директно от правителството, към момента ми е трудно да преценя доколко това се е променило или не е, понеже нямам данни.
Според данни от сайта agroupp.ru бюджетът на Зенит за календарната 2023 г. е бил около 5,7 милиарда рубли, на Спартак около 4 милиарда рубли, на Локомотив около 3 милиарда рубли.

В заключение мога да кажа, че все още има някаква инерция, като последствията от изваждането от евротурнирите не са толкова големи, но това най-вероятно ще се промени при една по-продължителна изолация.

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   10.07.2024 12:54

Гледах и аз transfermarkt.
И мисля, че е логично руското първенство да бъде сравнявано с първенствата на държави около тях в УЕФА ранглистата за 2022.
Над тях са Нидерландия, Австрия, Шотландия.
Под тях са Сърбия, Украйна, Белгия.

В момента:
Премиер Лига на Русия
16 отбора, 448 играча, 25.5 средна възраст, 34.8% чужденци, €1.88 млн. средна стойност на играч, €20 млн. най-скъп играч, €844 млн. цялата лига.
(За сравнение - Сити, Юнайтед, Арсенал, Пуул имат повече пазарна стойност на играчите си.)

Ередивизия на Нидерландия:
18 отбора, 466 играча, 24.5 средна възраст, 46.8% чужденци, €2.74 млн. средна стойност на играч, €45 млн. най-скъп играч, €1280 млн. цялата дивизия.
Бундеслига на Австрия:
12 отбора, 334 играча, 24.3 средна възраст, 39.5% чужденци, €1.34 млн. средна стойност на играч, €25 млн. най-скъп играч, €448 млн. цялата лига.
Премиършип на Шотландия:
12 отбора, 301 играча, 26.1 средна възраст, 58.8% чужденци, €1.02 млн. средна стойност на играч, €20 млн. най-скъп играч, €307 млн. цялата дивизия.

Суперлига на Сърбия:
16 отбора, 530 играча, 24.9 средна възраст, 24.3% чужденци, €0.51 млн. средна стойност на играч, €8.7 млн. най-скъп играч, €269 млн. цялата лига.
Премиер Лига на Украйна:
16 отбора, 419 играча, 25.3 средна възраст, 22.4% чужденци, €0.97 млн. средна стойност на играч, €35 млн. най-скъп играч, €404 млн. цялата лига.
Юпилер Лига на Белгия:
16 отбора, 396 играча, 24.6 средна възраст, 56.1% чужденци, €2.27 млн. средна стойност на играч, €30 млн. най-скъп играч, €898 млн. цялата лига.

И накрая две произволни сравнения:
Суперлига на Турция:
19 отбора, 651 играча, 25.4 средна възраст, 37.5% чужденци, €1.48 млн. средна стойност на играч, €21 млн. най-скъп играч, €965 млн. цялата лига.
Лига на Португалия:
18 отбора, 481 играча, 25.5 средна възраст, 61.5% чужденци, €3.26 млн. средна стойност на играч, €65 млн. най-скъп играч, €1570 млн. цялата лига.

П.С. За съжаление няма как да имаме данни от преди 2 години...

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   10.07.2024 13:02

Всъщност май може, ама не ми се занимава в момента за всичките тия държави.
Но за Русия е следното.

Премиер Лига на Русия:
16 отбора, 605 играча, 25.1 средна възраст, 30.1% чужденци, €1.86 млн. средна стойност на играч, €22 млн. най-скъп играч, €1130 млн. цялата лига.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   10.07.2024 23:59

albertz написа:
bai Momchil написа:

Много интересни въпроси си ми задал, ще се постаря да ти отговоря. Искам обаче да направя уговорката, че следя руския футбол доколкото мога. Тук имаше един потребител Ивич, мисля че той живееше там и би могъл да даде по-реална оценка за случващото се.
По руската държавна телевизия отдавна спряха да дават мачове, то вече и тази телевизия не се излъчва у нас, за последно съм гледал повече мачове през 2016г. , когато все още френската Л'Екип излъчваше първенството. След това съм гледал предимно мачове за суперкупата, защото те се излъчваха по държавната телевизия, някой мач свален на запис, но все по-малко време имам за това, както гледам и репортажи, къде свалени от интернет, къде на стрийм в мрежата.

Трудно ми е да кажа дали нивото е паднало след изваждането на руските клубове от евротурнирите, но за мен, спрямо това което съм гледал преди, то нивото като цяло се качва. Играе се на по-висока скорост, могат да се видят и технични изпълнения, а не само залагане на физика.
Мачовете като цяло са доста добре посетени, не само на водещите отбори. За мен повлия подобряването на инфраструктурата покрай СП през 2018г., но най-вече това, че от средата на 2022г. всички фенове на стадионите в Русия вече са регистрирани, тоест не можеш да си купиш билет или карта, ей така, трябва да предоставиш данни за себе си. Това е практика в много страни, но и в Русия се отрази добре. На стадионите могат да се видят всякакви хора - деца, момичета, жени, семейства.
Има и някакво чувство така да се каже да го карат на чест, защото в едно от интервютата след последния кръг от сезона, не помня вече на кой мач, треньорът на домакините искренно се ядосваше, че отборът му е имал шанс да завърши седми или осми, но в крайна сметка не е успял и е завършил по-назад.

Може би малко намяляха чужденците, но за мен не чувствително. Примерно в ЦСКА имаше добри турски футболисти, като Язъджъ, които не си тръгнаха веднага след започването на войната, но след края на сезона. И в Спартак Москва имаше някои чужденци като един с британско гражданство, сравнително известен, но сега не мога да си спомня кой беше, които също си тръгнаха. Спартак Москва също така, беше принуден да закрие втория си отбор в средата на 2022г. Но от друга страна отбори като Зенит и ЦСКА развиват и женски футбол.
Така или иначе чужденците в Русия не са много, но не са и малко. Според авторитетния сайт transfermarkt в първенството има 156 чуждестранни играчи, което прави 34.8 процента.
Те са предимно от Южна Америка, като в последните години почнаха да идват и повече играчи от Африка, има и сърби, от бившите съветски републики, общо взето това е.
Естествено, че идват най-вече такива, за които руският шампионат е трамплин за по-силни първенства, или пък идват играчи в напреднала възраст, да припечелят нещо отгоре, но такива са по-малко.

За директно сравнение на бюджетите преди войната и изваждането от евротурнирите и по настоящем ми е трудно да направя сравнение. Но така или иначе е ясно, че Зенит Санкт Петербург са с най-голям бюджет. Там има и най-много чужденци, а те имат и най-голяма стойност на състава си, като разликата в този показател с останалите е значителна. За сезон 2024/25 стойността на техния състав се оценява на 173,10 милиона евро, докато на следващия ЦСКА Москва е 93,13 милиона евро.
Но примерно за сезон 2020/21 стойността на състава на Зенит е била 177,65 милиона евро, а на следващия тогава Спартак Москва 155,05 милиона евро.
За следващия сезон 2021/22 стойността на състава на Зенит е 201,15 милона евро, а на следващия ЦСКА Москва е 139,43 милиона.
Разликите между разгледаните по-горе два сезона на Зенит за мен могат да се обяснят с епидемията от коронавирус, която ограничваше пътуванията и т.н.
Но да, ако гледаме стойността на сегашния състав на Зенит, сравнена с тази от сезон 2021/22, то може да предположим, че има леко свиване на бюджета, което е по-вероятна причина, отколкото това, че определени чуждестранни играчи вече не искат да идват в Русия. Както и може да се каже, че кризата се е отразила различно в различните клубове.
Преди 5-6 години имаше практика доста от клубовете да бъдат финансирани директно от правителството, към момента ми е трудно да преценя доколко това се е променило или не е, понеже нямам данни.
Според данни от сайта agroupp.ru бюджетът на Зенит за календарната 2023 г. е бил около 5,7 милиарда рубли, на Спартак около 4 милиарда рубли, на Локомотив около 3 милиарда рубли.

В заключение мога да кажа, че все още има някаква инерция, като последствията от изваждането от евротурнирите не са толкова големи, но това най-вероятно ще се промени при една по-продължителна изолация.

:cheers:

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   23.07.2024 14:02

Сега нямам възможност да коментирам обстойно, но през уикенда се проведе първият кръг на новото руско първенство. Като гледам, Зенит Санкт Петербург изглежда отново ще триумфират. Преследвачите им не убедиха. Зенит би като гост Криля Советов с 4-0, докато ЦСКА Москва заърши 0-0 като гост на Ростов, Спартак Москва загуби гостуването си на Оренбург с 2-0, Краснодар завърши 1-1 като гост на Ахмат Грозни, Локо Москва би трудно като домакин новака Акрон Толиати с 3-2, а Динамо би у дома Факел с 3-1, в мач с по един червен картон и за двата отбора.

В следващия кръг има московско дерби, като Динамо посреща Локо Москва. ЦСКА Москва и Спартак пак гостуват, съответно на Пари НН и Химки, докато Рубин приема Зенит, а Краснодар е домакин на Анжи Махачкала.

Жените на Зенит също стартираха убедително. Победиха като гости тези на Спартак Москва с 4-1.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   25.07.2024 11:26

Впечатленията ми след първия кръг от първенството

Локомотив Москва - ФК Акрон Толиати 3-2

Локомотив използваха схема с трима централни защитници в този мач, което не е много популярно в първенството. Интересно е и дали в предстоящото дерби с Динамо Москва ще заложат на такава схема, защото допуснаха много положения пред вратата си от абсолютния дебютант Акрон и може да се каже, че бяха надиграни, като спечелиха с късмет и рутина.
Самарският отбор Акрон, основан през 2018г. показа много приятен футбол, беше излязъл да се надиграва с далеч по-именития си съперник, при това като гост.

Криля Советов - Зенит 0-4

Тук няма какво много да се коментира, Зенит са сработен отбор, имат класа, победиха с лекота. Много публика на стадиона на другия отбор от самарска област, прекрасно изпълнение на химна от една млада и красива изпълнителка, но хубавите неща, които могат да се напишат за тях се изчерпват с това.

Ростов - ЦСКА Москва 0-0

Единственият мач без гол в кръга. Разочароващо представяне на московските "армейци", очаквах повече от тях. Направиха добра селекция, с нов треньор са, но не знам дали нещата ще се подобрят, може би трябва време. Ростов, от своя страна може би заслужаваше с една идея повече да спечели, но като цяло нямаше чисти голови положения в мача.

Динамо Москва - ФК Факел Воронеж 3-1

Динамо продължават доброто представяне от миналия сезон, запазиха състава и треньора. Прави впечатление доброто посещение на домакинските мачове на тима, в интерес на истината преди десетилетие Динамо нямаха и собствен стадион, играеха на "Химки арена", сега е различно, стадионът не е голям, 26,319 места, но се позапълва. Факел са скромен отбор, желта ще бъде да се задържат в елита. В срещата беше показан по един червен картон на състезатели и от двата отбора, но това стана при решен мач.

ФК Оренбург - Спартак Москва 2-0

Тук може да се напише, че по-малко слабият отбор победи. Кризата при спартаковци изглежда ще продължи и през този сезон. Новият им треньор Деян Станкович иска топката да бъде разигравана между вратаря и защитата, а в Спартак не са свикнали на това и се чувстват некомфортно. Направо подариха втория гол за Оренбург, след едно подобно разиграване. Отделно, новите нападатели на Спартак ги нямаше никакви. Много лоши показатели в мача за очаквани голове xG за тях.

ФК Химки - Динамо Махачкала 1-1

Домакините от Химки могат да съжаляват за изпусната победа, защото пропуснаха не една, а две дузпи в мача. И двата удара срещнаха гредите, първия път напречната, втория страничната. И в двата случая бе фаулиран крилото Мирзов, но той не изпълни нито един от двата нак.удара.
Динамо Махачкала е традиционния отбор от този град и в момента единствения. Богаташкият Анжи, създаден през 1991г. , вече не съществува. Динамо за няколко години извърваха пътя от трета дивизия до първа.
Общо взето посредствен мач.

Ахмат Грозни - ФК Краснодар 1-1

За мен Краснодар не са на нивото от миналия сезон, не мисля, че през настоящия ще могат да се борят за титлата. Освен вратарят Сафонов напуснаха още 3-4 човека, дойдоха не лоши нови попълнения, но тимът не ми се вижда на ниво. Ахмат са скромен отбор, няма какво толкова да се напише за тях.

Пари Нижни Новгород - Рубин Казан 2-4

Най-резултатният мач в кръга. Още от миналия сезон прави впечатление, че тимът на Саша Илич играе комбинативен, приятен за окото футбол. В ЦСКА София не беше така, но може би сърбинът чувстваше, че няма нужните изпълнители, за да наложи подобен стил. Освен това, там целта беше титлата. И в Нижни Новгород се търсят резултати, но не толкова високи. И обратно на престоя му в България не може да се каже, че Пари НН е стабилен в защита. Крайният резултат малко лъже, защото домакините до края се държаха в мача и можеха да вземат точка, при повече спортен шанс. Рубин от своя страна стартираха добре, но не вярвам да се намесят в борбата за топ 3.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   31.07.2024 15:55

Впечатленията ми след втори кръг

Криля Советов - Ростов 1-3

Нова загуба за домакините от Самара и 7 инкасирани гола в първите два кръга. За разлика от първия кръг срещу Зенит този път нямаше толкова публика. Ростов, за които играе бившия левскар Роналдо бяха по-добрият отбор. Те нацелиха греда в началото, но трябваше да изчакат края на полувремето, когато след остро подаване към наказателното поле Солдатенков от домакините си вкара куриозвен автогол, с много интересна парабола. След това резервата Голенков покачи на 2-0, Орозко върна за кратко надеждите на самарци, преди крайният защитник на Ростов Лангович да направи резултата 3-1. За капак Евгениев от Криля Советов бе изгонен в кравя на мача.

Пари Нижни Новгород - ЦСКА Москва 0-3

Отново много публика в Нижни Новгород, но този път нямаше какво хубаво да види. Възпитаниците на Саша Илич бяха доста безлични, като не успяха да създадат нищо в атака. Лошото за Илич е, че той е записал само един успех за 8-те шампионатни мача, в които води тима в края на миналия сезон и този, а предстои гостуване на Динамо Махачкала, което е вероятно също да бъде загубено. В такъв случай поста на Илич не е никак сигурен, а и такива мнения се споделят и в руските спортни медии. Поне в предишните мачове, които имах възможност да наблюдавам, Пари НН играеше приятен футбол и създаваше впечатлението, че има по-голям потенциал.
ЦСКА Москва от своя страна играе прагматично, като е един от трите тима, които не са допуснали попадение след първите два кръга. Първият гол дойде след разбъркване, вторият след статично положение, което изглежда е силата не само на ЦСКА, но и на други московски тимове, като Спартак и Динамо, но за това ще стане въпрос по-надолу в текста. Интересното е дали ЦСКА ще се раздели със своя нападател Фьодор Чалов, към когото има интерес от гръцкия ПАОК. Солунският тим тези дни взе юношата на Манчестър Юнайтед Шола Шоритаъйр, но не е изключено да се подсили още в атака.

Рубин Казан - Зенит Санкт Петрбург 0-4

Рубинският Казан вкара четири гола като гост на Пари НН в първия кръг, но този път инкасира толкова от машината Зенит, която мачка всичко по пътя си и след два кръга е с голова разлика 8-0, след две победи като гост с по 4-0. За мен решаваща се оказа глупаво направената дузпа в самия край на първото полувреме при резултат 0-1. Топката рикошира и в двете ръце на бранител на Рубин, който ги беше прибрал, но ги беше поставил пред тялото си. При 0-2 в края на полувремето домакините рухнаха и нямаха аргументи срещу по-класния си съперник.

Динамо Москва - Локомотив Москва 3-1

Очакван успех за Динамо в московското дерби като резултат, но неочакван отпор от Локомотив като игра. Локо са най-голямата енигма за мен след първите два кръга. В първия кръг не играха добре, но победиха, сега в голяма част от мача надиграха Динамо, но загубиха. Железничарите се върнаха към схема с четирима в отбрана в този мач. В предни позиции те действаха разнообразно, комбинативно, създадоха много положения за гол. Вратарят на Динамо Лунев трябваше да прави цели осем спасявания, при това доста майсторски, като веднъж му помогна и гредата при резултат 1-1. Но и Динамо си служат добре със статичните положения, във втори пореден мач се разписва техен централен защитник, този път Майсторович, а Нгамелу с неговия гол затвори мача.

ФК Факел Воронеж - ФК Акрон Толиати 0-2

Първа победа за Акрон в руския елит. Равностоен мач, но гостите използваха това, че Факел останаха с човек по-малко, хванаха ги на конра-атака и вкараха два гола.

ФК Химки - Спартак Москва 1-3

Гол на Химки бе отменен след преглед с ВАР при резултат 0-0, след като бе преценено, че при започването на атаката им и отнемането на топката от играч на Спартак има нарушение. След това, отново след преглед с ВАР, беше дадена дузпа за Спартак, която обаче те пропуснаха. Езикел Барко, минал през МЛС и Ривър Плейт, вкара много майсторски гол от пряк свободен удар и така гостите откриха резултата. След това централният нападател на Спартак Угарте се разписа отблизо, а централният защитник Бабич, след статично положение и удар с глава направи резултата 0-3. Резервата Магомедов вкара почетен гол за Химки.

Оренбург - Ахмат Грозни 0-0

Оренбург започнаха добре първенството за техните стандарти, като са с актив от 4 точки и са един от трите отбора, наред със Зенит и ЦСКА, които нямат инкасирано попадение след първите два кръга. Иначе безличен мач.

Краснодар - Динамо Махачкала 0-0

Вицешампионът от последното първенство отново не успя да запише победа. Домакините натискаха през целия мач, но бяха безидейни.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   23.08.2024 17:07

Обзор на 5-ти кръг

Динамо Москва - Криля Советов 1-0

Домакините загубиха с 1-0 предния кръг директния мач срещу Зенит в Санкт Петербург, но си остават най-сериозния преследвач на шампионите. Логично, след загубата в дербито нямаше голямо настроение за игра, а и Криля Советов се бранеха добре. Все пак 15 минути преди края Битело вкара победния гол. На стадиона нямаше и много публика, дали заради поражението от Зенит и непретенциозния противник в този кръг, или пък заради летния сезон.
Криля Советов играха прилично, но си остават на незавидното 14-то място с 3 спечелени точки.

Ростов - ФК Оренбург 3-2

След доброто начало на сезона и спечелените 4 точки Оренбург логично се смъкнаха в класирането, нямат победа в 3 кръга и са само с една спечелена точка, от домакинството на Акрон Толиати. В този кръг имаше поредно горчиво поражение за тях. Те поведоха с 2-0 на гости на Росов, но домакините ги обърнаха до 3-2. Бившият левскар Роналдо изпусна дузпа, но след това вкара зрелищен победен гол за 3-2.

ФК Химки - Зенит Санкт Петербург 1-1

Първи инкасиран гол от Зенит през сезона в първенството и първи загубени точки, с което върнаха интригата. Щеше да бъде интересно, ако Зенит участва в евротурнирите, да се види доколко наистина е силен този отбор, който е и много добре сработен, но можем само да гадаем. И в гостуването в подмосковието питерци създадоха достатъчно положения, за да спечелят мача, но не може винаги да се побеждава. Химки играха стегнато, поведоха след гол от статично положение, но трудно щяха да удържат Зенит да не отбележи. Имаше вероятност и да загубят в края, но нямаше да е справедливо.

ЦСКА Москва - Локомотив Москва 0-1

Въпреки че ЦСКА игра добре в този мач, създаде достатъчно положения и искаше да спечели, то отново "армейците" не можаха да победят по-силен съперник. В предния кръг те загубиха от Краснодар като гост с 2-1, въпреки че домакините изпитват сериозни трудности в първенството.
Локомотив предимно се бранеше, рядко поглеждаше към вратата на "армейците", но с единствения си точен удар в мача, дело на Тикнизян в 90-та минута, спечелиха срещата.
Изминали са едва 5 кръга, а ЦСКА вече изостава с 6 точки от върха, на треньора Марко Николич не му е лесно, още повече, че има критики към него и във футболните среди на Русия. Както е тръгнало ЦСКА едва ли ще прогресират като класиране спрямо миналия сезон, а не е сигурно и дали Николич ще запази поста си. От отбора си тръгна и нападателят Фьодор Чалов, който отиде в ПАОК.
Локомотив Москва е само на една точка от върха, но за мен нямат класата да се борят със Зенит за титлата.

Спартак Москва - ФК Факел Воронеж 3-0

Лесна победа за спартаковци срещу абсолютния аутсайдер Факел, който е твърдо на дъното със само една спечелена точка. Факел имат нов треньор, Дмитрий Пратибрятов, но това не си пролича въобще. Те играят все така неорганизирано, с елементарни грешки в защита, улеснявайки съперниците си.
Единият от головете за Спартак беше от дузпа, преди това поискаха и още една, а друго тяхно попадение не беше признато. Спартак Москва са само на три точки от първото място, но досега не са срещали силен съперник. Освен това се издъниха в първия кръг срещу непретенциозния Оренбург, както и в предния, когато не успяха да победят у дома друг аутсайдер, Ахмат Грозни, завършвайки 0-0. Сега им предстои гостуване на Зенит в Санкт Петербург, като ще се види доколко имат напредък в играта.

Краснодар - ФК Пари Нижни Новгород 2-1

Подемът при тима на Саша Илич е видим. В предните два кръга Пари НН записа две победи, с 1-0 като гост над Динамо Махачкала и с 1-0 у дома над Химки.
Сега те започнаха много добре срещу неуверения Краснодар, като първото полувреме беше за тях, и логично поведоха с 1-0, след гол на българския защитник Матео Стаматов.
През втората част Краснодар натиснаха, като играчите на Пари НН се поумориха и само в разстояние на пет минути Краснодар вкараха два гола и обърнаха мача. При изравнителното им попадение обаче получиха помощ от съдията и ВАР. Техен играч беше застанал точно пред вратаря на Пари НН, като го блокираше с тяло и пречеше на видимостта му. След разглеждане с ВАР обаче съдията прецени, че няма нищо нередно и зачете гола.

ФК Акрон Толиати - Рубин Казан 1-2

Акрон също свали нивото след добрия старт на сезона, макар и да загуби от Казан малко незаслужено. Гостите вкараха победния гол в 90-та минута, като положението беше разглеждано от ВАР за евентуално нарушение,но в крайна сметка голът беше признат. Треньорът на Акрон Тедеев беше видимо ядосан след мача и каза само няколко думи пред журналистите. Рубин Казан от своя страна умеят да наказват добре всяка грешка на съперниците си и се възползват добре от това срещу отборите от тяхното ниво и по-слабите. Вече са събрали седем точки.

Динамо Махачкала - Ахмат Грозни 1-0

В слаб мач Динамо се възползва от домакинството си и с гол в 87-та минута на Махалеколаей победи директен съперник в борбата за спасение.

Програма за 6-ти кръг

Днес

Рубин Казан - Динамо Махачкала

В Събота

ЦСКА Москва - Акрон Толиати
Зенит - Спартак Москва
Факел Воронеж - Оренбург
Ахмат Грозни - Химки

В Неделя

Криля Советов - Пари НН
Динамо Москва - Краснодар
Локомотив Москва - Ростов

Класиране в челото

1. Зенит СП - 13 точки
2. Динамо М - 12 точки
3. Локо Москва -12 точки
4. Спартак М - 10 точки
5. Краснодар - 9 точки
6. Ростов - 8 точки

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   23.08.2024 17:15

Чаво, има ли ги още Торпедо Москва?

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   23.08.2024 17:43

Има ги - борят се в долната, Първа лига.
Правят си местно дерби с някакъв новосъзаден Родина Москва.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   23.08.2024 17:51

Славен отбор. Великият Стрелцов е играл за тях.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   24.08.2024 12:28

Торпедо Москва тази година празнуват 100 годишен юбилей. Имат шанс за елита, защото са трети, на две точки от първия Арсенал Тула. Лошото е, че нямат собствен стадион. Обикновено домакинстват на "Лужники", но следващото си домакинство ще го изиграят на "Арена Химки". Иначе имат много публика. Не съм гледал статистика, но мисля че са най-добре посетеният отбор в тяхната първа лига (втора дивизия).
Урал, които са втори, също имат много публика и хубав стадион. Докато Арсенал Тула имат добър стадион, но мачовете им са слабо посетени. Стадионът на Енисей също е много хубав, но нямат публика. На Шинник също не е лош, но пак няма публика. Те са и последни в класирането. Прилична посещаемост имат Ротор Волгоград и Черноморец, въпреки че вторите не са сред силните тимове.
В първа лига играе и Алания Владикавказ, бивш шампион на Русия, в годините на доминация на Спартак Москва. Родина Москва са сред първите десет тима в класирането, но не са фактор, слаб отбор са, разчитат на здрава защита.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   24.08.2024 13:40

Абе, Чаво, те рашките преди не играха ли по схема пролет-есен, кога са обърнали формата? :question:

(Les Mousquetaires)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   24.08.2024 14:16

bai Momchil написа:
Абе, Чаво, те рашките преди не играха ли по схема пролет-есен, кога са обърнали формата? :question:

Преди доста време се смени схемата пролет-есен. Мисля, че от сезон 2012-2013 се премина към есен-пролет.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   24.08.2024 14:20

Аз по спомени мисля, че е даже и от по-рано, но сега нямам време да търся. Може и Форест да е прав, но както и да е, отдавна играят есен-пролет, а сега и с хубавите стадиони няма смисъл да сменят формата отново.

(Les Mousquetaires)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Тема за руски футбол   |   24.08.2024 14:43

Сезон 2011-2012 започва през март 2011 и завършва през ноември същата година. След това се играе втора фаза на първенството, в която отборите са разделени на две групи по 8 отбора (1-8 и 9-16). Тази фаза започва през ноември 2011 завършва през май 2012. И от там насетне се преминава към есен-пролет.

2011-2012 (първа фаза)
https://us.soccerway.com/national/russia/premier-league/2011-2012/regular-season/r13524/

2011-2012 (втора фаза)
https://us.soccerway.com/national/russia/premier-league/2011-2012/2nd-stage/r16520/

2012-2013
https://us.soccerway.com/national/russia/premier-league/20122013/regular-season/r17960/

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща