Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 24.06.2025 20:29

Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Могат ли Синер и Алкарас да задминат Джокович, Надал и Федерер? Кой от двамата ще е по-успешния тенисист? 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
 Могат ли Синер и Алкарас да задминат Джокович, Надал и Федерер? Кой от двамата ще е по-успешния тенисист?   |   09.06.2025 13:57

Снощи станахме свидетели на история. Един мач, който ще се помни завинаги. Един от най-великите финали в историята. Най-дългия финал на Ролан Гарос. 5 часа и 29 минути.

Най-вече искам да изразя възхищението си от поведението на двамата на корта. Това е финал на ГШ, мач продължил през какви ли не обрати и драми и те през цялото време бяха изключително коректни един към друг, към съдията, към публиката, към зрителите по цял свят и най-вече към играта.
Знаете, че съм болен Рафа фен, но е имало много случаи в подобни супер дълги и изморителни мачове да е имало викане на физио от негова страна, да е правили гримаси как нещо не е наред. При Джокович даже всичко това си беше част от играта. Тези хитри номерца са пословични за него. Също и нецензурни думи, заигравки с публиката и т.н. Ами Мъри? Едни гримаси все едно ще се разпадне, едно псуване, но иначе гонеше като куче всичко по 4 часа. Единствено при Федерер не си спомням подобни неща, имало е, но много рядко. Него ще го запомня като непотящия се човек...
Та Синер и Алкарас снощи превъртяха играта и в тази насока. Играха мача от първата до последната минута на един дъх, като на видео игра, като на обикновени хора от махалата отишли да поиграят през уикенда. Никакви извинения, никакви отклонения, никакви спорове, провокации, закачки и т.н. и т.н.
Респект!

Ако се вгледаме чисто технически в мача, най-изключителното е, че именно в петия сет (започнал отвъд четирите часа и минал отвъд петте часа) и двамата играха на върха на моментните си възможности. Единствения сет в който и двамата бяха близо един до друг не като резултат, а като игра и присъствие на корта. Това е и единствения сет в който и двамата имаха положителен брой между уинърите и грешките. 17 уинъра и 11 грешки (+6) за Синър срещу 23 уинъра и 14 грешки за Карлитос (+9).
Генерално за мача: 1 точка спечелена повече за Яник (193 на 192), въпреки катастрофалния шампионски тайбрек загубен с 8 точки разлика (между другото първия такъв за турнира). Много повече уинъри за Алкарас, но и повече грешки за него (но не е голяма разликата) или Синер: -11 и Алкарас -3. Удивителното е, че Синер не допусна нито една двойна грешка за целия мач?!?! Това е просто изумително. Общо за целия турнир Яник направи едва 2 двойни грешки, което е абсолютен рекорд в историята на големия шлем?!
И двамата са с 67% ефективност на мрежата, като учудващото е, че Яник има 12 излизания повече. Но това може да се дължи и на късите на Карлос. При шансовете за пробив отново равенство или хайде съвсем минимален превес на Карлос. На сервис и на ретур отново са равни. Яник е по-добър след първи вкаран сервис и при ретур на първи сервис, Карлос е по-добър на точките разиграни при втори сервис и на ретур на втори сервис (но и по двата показателя няма голяма разлика).
Синер изигра мача с едва 54% вкаран първи сервис и според мен това му изяде главата в хода на мача. Когато (за мен е не дали, а кога) той направи сервиса по-ефикасен ще стане непобедим.
Мачболите:
3 поредни за Синер при 0-40 на сервис на Алкарас в четвъртия сет. 1 мачбол: форхенда на Алкарас каца на линията, малко по-късно този на Синер е малко в аут. 2 мачбол: Синер се опита да направи уинър ретур на втори сервис, топката му излетя на сантиметри в аут. 3 мачбол: Алкарас е изтласкан, но форхенда му отново каца на линията или съвсем малко пред нея, Синер беше навлязъл в корта и нямаше много време да се дръпне назад. Кой беше казал, че тениса е игра на сантиметри? В един друг ден сега щяхме да пишем суперлативи за Яник, който е на път да направи кариерен шлем...
Любопитки:
Алкарас сервираше за оставане в първия сет и Синер го проби.
Синер сервираше за оставане в третия сет и Алкарас го проби.
Синер сервираше за спечелване на втория сет и Алкарас го проби.
Синер сервираше за мача в четвъртия сет и Алкарас го проби на 15.
Алкарас сервираше за мача в петия сет и Синер го проби на 15.
И тук са като скачени съдове.

Рекордите? Те са естествено на страната на победителя:
Алкарас на 22 години и малко вече има 5 ГШ, което е второ постижение в историята заедно с Надал, като съвсем малко пред тях е Бьорн Борг.
Алкарас изравни легендата Борг. Те са единствените, които имат 2 поредни титли на Ролан Гарос или Уимбълдън.
Алкарас изравни Джокович, като те двамата са единствените в историята, които имат 2 спечелени ГШ титли след като в хода на турнира са спасили мачболи. Синер два пъти срещу Алкарас (US Open и Ролан Гарос), а Джокович два пъти срещу Федерер (US Open и Уимбълдън).
Алкарас е първия от 50 години насам (от 1975 г.), който е спасил 3 или повече мачбола на ГШ и печели турнира.
Алкарас изравни и друг рекорд. Спасявайки 3 мачбола на финала става втория играч в историята с подобно постижение след 1948 г. Т.е. Алкарас е първия в Опън ерата.

Алкарас печели втори мач срещу Синер спасявайки мачбол?! Първия такъв беше на US Open 2022 г. когато направи обрат от 1-2 сета и спаси мачбол в края на четвъртия сет. Сега имахме същата ситуация, но мачболите бяха три?! Алкарас при трите си победи над Синер на ГШ винаги прави обрат. Два пъти от 1-2 и един път от 0-2.
Синер със спечелването на първите два сета достигна кота 31 поредни сета, което е трето постижение в историята след Федерер и Надал. Синер остана със седмо постижение в историята по брой поредни победи на ГШ - 20.
Синер е единствения в историята, който на финали на ГШ е правил обрат от 0-2 сета и е бил ремонтиран от 2-0 сета в негова полза.

Пета поредна победа на Алкарас над Синер, като той му повежда с 8:4 в баланса помежду им. Води и на ниво ГШ с 3:1. Алкарас два пъти обръща Синер от 1-2 сета и един път от 0-2 сета?! Само във финални мачове, отново Алкарас води с 3:1 победи. Алкарас води на Синер с 5:2 в мачове в които е имало решаващ последен сет.
Алкарас води на Синер с 4:2 победи в мачове в които съперника печели първия сет.
Всичко това говори за две неща: Алкарас е в главата на Синер и Синер трябва да подобри още физиката си, защото не е само до главата, ако краката не слушат. Защото дори и да си равностоен винаги идва момента в който пресилваш нещата или не правиш това което трябва именно защото не си достатъчно фит. Синер има лош показател при петсетови мачове (главно заради първите му години в тура), а при мачове продължили над 4 часа все още няма победа, при Алкарас е точно обратното. Карлос там е във вселената на Джокович и Надал, даже стои още по-убедително (към момента).
Алкарас вече води с 4 големи титли на Синер (5:3 на ГШ и 7:4 на Мастърс 1000 за Алкарас и 1:0 за Синер при финалния турнир на осемте най-добри).
Алкарас е на един турнир да направи кариерен шлем (АО, като там не е играл финал). Синер остава на 2 разлика (не е играл финал само на Уимбълдън).

В заключение.
Аз съм го писал и преди и то отдавна, но отново ще се повторя. Чисто технически Алкарас и Синер по абсолютно нищо не отстъпват на голямата тройка. Не казвам, че са по-силни, все още има какво да надграждат и могат да станат такива. Но в никакъв случай не по-слаби. Аз слаби страни в играта им не виждам. Забележки да, но той кой няма? В тяхното съперничество единствено е въпрос на това дали ще можеш да наложиш своя стил над този на противника. Има аспекти от играта, които да подобрят, но генерално за мен Синер и Алкарас са от категорията на Джокович, Надал и Федерер. Технически, тактически, физически и ментално. Дали ще ги задминат? Това само бъдещето ще покаже, но моето кристално кълбо го вижда, да. Ще!
Ще се повторя, но аз очаквам Синер и Алкарас да подбрят почти всички рекорди на тримата тенори. Най-трудния за подобряване рекорд ми се вижда този на Надал от 14 ГШ титли на Ролан Гарос. Някак си като гледам как Алкарас се мъчи и колко много труд и усилия влага за тези свои победи ми е малко трудно да повярвам, че може да го надмине, но да, дори това го има в картинката. Надал в началото на своята кариера също влагаше много труд на корта, визирам 2005 и 2006 г. Но сякаш на Алкарас му е по-трудно и не само Синер го тества и изморява. Просто Алкарас няма лявата ръка и този уникален топспин.
Другите два и всъщност най-важни рекорда разбира се за най-много титли от големия шлем и брой седмици като номер 1.
И двамата могат да бият този рекорд, но тук повече гравитирам около Синер. Просто от двамата Синер ми се вижда по-константния с по-печелившата игра в нападение и защита като комбинация. Алкарас е труден за Синер, но Синер има играта с която да печели по-бързо и лесно срещу останалите противници, докато при Алкарас тези победи идва далеч по-трудно. Реално снощи мача си беше на ракетата на Яник. Той беше спечелил мача, но на практика го загуби заради няколко сантиметра. И всичко това няма и месец след злополучния финал в Рим срещу същия съперник. Виждате ясно градацията.
Синер има оръжията да наложи много дълга доминация в тура, като аз съм сигурен, че в един момент ще завалят и много победи на Яник над Карлос. Неминуемо е.
Това което Яник трябва да подобри е процента вкаран първи сервис и най-вече ефикасността на началния му удар. Трябва да печели повече точки на сервис с което ще се вкарва в много по-малко разигравания (не че там е слаб), а това ще рефлектира върху мисленето на противника му, който ще е много по-притиснат до стената той самия да не допуска грешки.
Синер трябва да поработи още във фитнеса, но той това го прави и аз виждам как това момче с всяка една година надгражда и надгражда. Той има перфектната костно-мускулна структура за големия тенис, има и това мислене в главата, тази чиста геометрия как с няколко удара да матираш противника или да го накараш да сбърка. Константно дълбоки удари и от форхенд и от бекхенд, бърза игра, остри диагонали, заради ските има и изключителен баланс на корта от което идва и тайминга. Синер прави много малко удари с рамката на ракетата ако сте забелязали. Почти не допуска двойни грешки.
Какво Алкарас трябва да подобри? Отново сервиса. Тук трябва много повече подобрения в сравнение с този на Синер. Трябва да подобри и ретура. И най-вече трябва да има по-ясен геймплан, как да прави престоя си на корта по-кратък и щадящ. По-често губи фокус и изпада в мини кризи или по-постоянни такива. Но като физика, като сила, той сякаш е достигнал пика си. Само вижте отиграванията му в тайбрека на финалния пети сет. Същото направи и в тайбрека в Пекин срещу Синер през 2024 г. Изведнъж някак си влиза в плейстейшън режим и ниже уинър след уинър и от форхенд и от бекхенд. Има едни такива моменти от неговата игра, едни отрязъци от по 5, 6 минути в които прави фантастични неща. Той е човека на емоцията, на момента, човека за най-големите мачове на най-големите арени. Класическия гладиатор. Алкарас, писал съм го много пъти е взел най-доброто от Федалович като технически дадености. Въпросът е дали ще успее да ги събере в едно и да има ясен път в главата си, защото е много сложно когато си толкова надарен технически да избереш най-правилните оръжия. Синер от друга страна също е взел много от Федалович, но не толкова ударите и борбеността им, а от самата им идеология и етап от развитието им. Синер за мен е абсолютно копие на Джокович като играч и като развитие. Джокович до 2011 г. също издишаше в дълги мачове, той просто се разви по-бавно, докато Надал много по-рано стигна своя пик. Синер има студеното хладнокръвие на Федерер и тази изключителна съсредоточеност в играта, която имаше Надал. Игра за всяка точка, следващата точка е най-важната и така до финала на мача. Никакво отпускане. Натиск през цялото време.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Могат ли Синер и Алкарас да задминат Джокович, Надал и Федерер? Кой от двамата ще е по-успешния тенисист?   |   09.06.2025 23:04

Интересно е, ония са трима все пак, с голяма обща бройка, да не се забравя, тука само двама към момента, дано има някой друг!

(Real Green)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Могат ли Синер и Алкарас да задминат Джокович, Надал и Федерер? Кой от двамата ще е по-успешния тенисист?   |   10.06.2025 18:42

@Дяволе, много хубав анализ. Чета ти редовно мненията и за филмите/сериалите - там също правиш добри коментари, само респект :handshake:
Сега на конкретно зададеният ти въпрос - рано е да се каже. Посочените трима от теб имаха невероятна дълга кариера - години наред бяха в топ5/топ3, редовно бяха на 1/2 финали, както и на финали. Когато Алкараз и Синер направят 4-5 години на пълна доминация над другите, редовно да печелят титлите от ГШ, стигат до 6ти или 7ми мач, може да се каже, че са достигнали големите трима. Да, като технически качества и ментални такива са на супер високо ниво, въпросът е колко време могат да издържат?
Иначе относно финала - невроятен мач, супер ментална битка + много качествени изпълнения. Върнаха ме към страстта, с която гледах тенис мачове, и най-вече тръпката на Федал мачовете...И последно, което искам да отбележа е това с което ти си започнал - невроятно джентълмество между двамата, браво.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Могат ли Синер и Алкарас да задминат Джокович, Надал и Федерер? Кой от двамата ще е по-успешния тенисист?   |   10.06.2025 19:29

Присъединявам се към Роско, най-вече за филмите и сериалите. Изгледах Андор. ТОП. Знаеш аз сериали не обичам заради разтягането на локуми, след това изчетох коментара ти, щото преди това нарочно го пропуснах заради спойлерите. Само поздравления. :cheers:

Иначе на темата за тениса. Аз от тенис не разбирам и не гледам много, щото ми е малко скучен като спорт, а и 5 часа мач (баси как издържаха тия) ми идват много. :laugh: Ама като видях, че Алкатраз изравни и включих да гледам последният сет. Еми тия двамата са ебати и изродите. Верно са много добри. Иначе бях за Алкатраз, щото все пак играе в Евертън :laugh: Та чисто лаишкото ми мнение е че се очертава голяма битка между двамата и че светата троица е вече заменена. Дали ще се намери трети, че що да не и четвърти не знам. Но дано има, щото иначе само с двама писва и е скучно.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]