| Автор |
Съобщение |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 31028 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Филми 2026 | 24.01.2026 22:13
Два филма един след друг на кино. Така най-обичам. :) 28 години по-късно: Храм от кости (28 Years Later: The Bone Temple) (2026)https://www.imdb.com/title/tt32141377/ Може би най-добрия филм от всичките. Не знам, трябва да прегледам отново първия. Но много, много по-добър от предния. Ниа ДаКоста по един великолепен начин изследва нуждата от някаква идеология, която да осмисли целият този ужас и хаос. Във филма реално виждаме как хората създават нови митове и как насилието се превръща в култ. Как религията възниква от хаоса. Пълно е с религиозни мотиви, за да се зададе въпроса защо Бог би изоставил света и дали хората вече не живеят в ад, който сами са създали? В този постапокалипсис хората не търсят спасение, а смисъл - дори чрез злото! Култът към ''Джимитата'' не е просто поредната извратена банда в постапокалипсиса, а нова форма на цивилизация. И всичко това е много по-опасно и мрачно от класическите жанрови зомби-филми. Тук не вирусът е проблемът, а човешката нужда от идеология. Така че според мен този филм не е типичния зомби екшън, а някакъв нестандартен/необичаен хорър. По-скоро философски, отколкото жанров. Хаотичен, но концептуално последователен. Имаше един върховен момент - на фона на Айрън Мейдън - танцът на Д-р Келсън (феноменален Рейф Файнс). Тази сцена сама по себе си заслужава да се увековечи. Феноменална работа, просто нямам думи. Страхотни бяха Д-р Келсън и Алфа и как изпадаха в Нирвана и си станаха близки. И още нещо много важно нещо се случи между тях, но няма да издавам. Краят беше велик. Изкефих се на макс. Откога я чакам тази връзка с оригинала. Очаквам с нетърпение следващата глава от зомби акокалипсиса. Препоръчвам! - 8 Върховният Марти (Marty Supreme) (2025)https://www.imdb.com/title/tt32916440 Още един добър филм. Първо да кажа, че имаше много заблудени и неразбрали хора в залата. Това не е биографичен филм, а фикшън. Накратко - това е историята за един човек, който вярва, че е велик - и това убеждение е толкова важно, колкото реалния талант! Филмът е един много добър портрет на токсичната амбиция. Критика на американската митология за успеха. Психологическа дисекция на нарцисизма. Модерният човек не иска да бъде добър - иска да бъде легенда. Допадна ми и визуалният стил (различните епохи, музиката, хаотична камера). Въпреки, че не съм му фен (меко казано) не мога да кажа на черното - бяло. Тимъти Шаламе е страхотен и всъщност този филм до голяма степен описва него самия... Не знам, не го познавам и не сме си пили биричката, но такова усещане имам и може би за това е толкова дяволски добър. Да, много сериозна заявка за Оскар. Финалът остана загадка за много хора. Класически двусмислен финал. Джош Сафди най-добре може да отговори какво точно символизира това странно взиране между Марти и бебето. Според мен Марти постига това, което иска, но остава екзистенциално празен. Успехът не носи идентичност. Героят не знае кой е, когато вече е ''някой'' Защо бебето гледаше толкова особено? Ами според мен то е огледало на самия Марти. Бебето го гледа като отражение на него самия. А Марти вижда: себе си като бъдещо чудовище на егото. Продължение на собствената си разрушителност. Бебето символизира нова идентичност и отговорност. Сълзите му според мен са знак, че той за първи път се сблъсква с нещо, което не може да хакне или манипулира. Бебето е неговият край като мит.То е невинно, Марти е празен. Това е сблъсък между чисто същество и морално повреден човек. Хареса ми. Трябва да се гледа. - 7.0 / 7.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 31028 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Филми 2026 | 24.01.2026 23:02
Преди да гледам на кино, най-новият Хищник, първо изгледах: Prey (2022), че го бях пропуснал. https://www.imdb.com/title/tt11866324/Приятно ме изненада (принципно има ли индианци - бройте ме) - 7.0 / 6.5И вече на кино отметнах и: Хищникът: Опасна зона (Predator: Badlands) (2025)https://www.imdb.com/title/tt31227572/Най-накрая нещо наистина добро от Дисни (по-точно на Фокс, но под шапката на Дисни). След класиката с бате Арни, за мен това е най-добрият филм за Хищника! Една от приятните изненади на 2025 г. Най-накрая да видим Хищникът като мислещо и чувстващо същество, а не просто някаква машина за убиване. Имаше ги и типичните за Дисни моменти, особено за някакво сладко бебе-чудовище, но в умерени дози и като цяло комбинацията от всичките необходими киноелементи се е получила. Иска ми се тази Вселена да се експлоатира още. Препоръчвам. - 7.5 / 8.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 25.01.2026 12:51
Бугония (Bugonia) (2025)https://www.imdb.com/title/tt12300742/Гледах го на кино. Поредният много добър филм от Йоргос Лантимос. 'Loose' адаптация на южнокорейския култов Save the Green Planet! (2003). Историята следва Теди (Джеси Племънс) - пчелар и класически параноик и конспиратор, който заедно с по‑малкия си братовчед Дон отвлича влиятелната шефка на голяма фармацевтична компания, Мишел Фулър (Ема Стоун), вярвайки, че тя е враждебен извънземен император от галактиката Андромеда. Теди е типичният маргинален герой на 21 век - изолиран, разочарован, с натрупана травма от живота. Мишел е не само богата шефка, но фигура, която носи морални въпроси за ролята на фармацевтичните гиганти и институциите срещу човешките нужди. Тонът на филма е микс от черна комедия, социална сатира и психологически трилър - странен, мрачен, често неприятен, но много внимателно дозиран. спойлер за финала!Краят на филма предизвика много коментари и то противоречиви. Не е труден за разбиране, по-скоро е странен и някак си не кореспондираше със сценария преди това. Някак си стоеше като допълнителна кръпка и за това не давам кръгла осмица на филма. Краят според мен е визуална алегория за край на човешката доминация и повторно изчистване на света. Балонът изолира човека от природата, но животът извън човешкото влияние процъфтява. Смъртта се случва тихо, като сън, сякаш е едно спиране на пулса. Финалът е мрачен, но пък оптимиста ще възкликне: това не е просто катастрофа, а възможност за ново начало на Земята, в което природа и живот намират своя път без човешка намеса. Самото заглавие ''Bugonia“ идва от древногръцкия термин за ритуално убиване на пчели с цел ново раждане на кошера. Във филма пчелите и насекомите се появяват през цялото време като символ на природата, непрекъснатостта на живота и цикъла на смъртта и възраждането. Краят, където природата продължава без човека, показва, че животът няма нужда от човека, за да процъфтява, а всичко човешко е преходно и уязвимо. Лантимос ни казва: човешката цивилизация е ''пчеларят'', който се опитва да контролира естествения ред, но ако изчезнем, светът ще си продължи и без нас. Мишел не е злодей - тя е природен катализатор. Филмът задава въпроса: заслужаваме ли оцеляване, ако сме постоянна заплаха за себе си и за планетата??? край на спойлера!Този филм променя начина, по който мислиш за морал и истина, дори когато сюжетът изглежда абсурден или непоносим - класически Лантимос. Филмът е екстремен, провокативен и експлозивно забавен. С невероятни изпълнения на Племънс и Стоун (за мен е меко казано проява на лош вкуса да остане без номинация за оскар за главна мъжка роля). Препоръчвам! - 7.5 / 8.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 27.01.2026 17:08
Вчера беше ден за кино. 90 минути до присъда (Mercy) (2026) https://www.imdb.com/title/tt31050594Не лош сайбъртрилър / екшън / НФ с Крис Прат и Ребека Фъргюсън. След години престъпността се е увеличила многократно и Америка е в хаос. И тогава се създава Мъри - изкуствен интелект, който е едновременно разследващ, прокурор, съдия и изпълнител на присъдата. Ефикасността на правораздаващите органи скача драстично и престъпността секва. Подсъдимите получават ефективна присъда (включително и смъртно наказание) за 90 минути. НО, има нещо гнило в Дания... Мърси може ли да греши? А може ли да се учи? На мен ми допадна особено много самото разследване и как работи мозъка на един много добър детектив под напрежение. Главният герой получава смъртна присъда за убийството на жена си и има само 90 минути да намери изход, защото той твърди, че няма как да го е направил... Чисто визуално също са се постарали, атмосферата и декорите са ниво и цялостно филма има добра рамка. За съжаление не могат да избягат от клишетата и предвидимите обрати. - 7.0 / 6.5Хамнет (Hamnet) (2025)https://www.imdb.com/title/tt14905854Много добро кино. Отлична работа на Клои Жао, което не ме учудва. Тя си го умее. Много смел, поетичен и разтърсващ филм. Медитация върху скръбта и любовта. Първо какво е това Хамнет? В тогавашната Англия, Хамнет и Хамлет са били взаимозаменяеми имена. Правописът не е бил стандартизиран. Това означава нещо много важно: Хамлет може буквално да е Хамнет... И това е основният драматургичен аргумент на романа на Маги О’Фаръл и самият филм на Жао. Филмът разказва за смъртта на сина на Шекспир - Хамнет - и как тази трагедия променя живота на семейството му и ражда ''Хамлет'' Или поне това е идеята на романа и филма. Дали наистина е било така - това никой не може да каже... Но това е само повърхността. Истинската концепция на филма е, че това не е биографичен филм за великия Уилям Шекспир. Това е филм за скръбта, за майчинството и най-вече - филм за това как болката се превръща в изкуство. Голямата идея на Жао според мен е, че Изкуството не се ражда от гениалност, а от травма. ''Хамлет'' не е резултат от вдъхновение, а от загуба. Историята е разказана не от гледната точка на Шекспир, а от жена му Агнес. Шекспир е нещо като второстепенен герой... Агнес не е просто съпругата на гения, тя е центърът на трагедията! Финалът на филма беше много силен. Направо опустошителен и разбирам защо се харесва толкова много от критици, а явно и от академията. Като цяло това е един от най-въздействащите финали които съм гледал през последните години и дори се разплаках. Джеси Бъкли ярко блести в главната роля като нейното изпълнение е сърцераздирателно. Реакцията на Агнес на финала и осъзнаването, че личната трагедия е превърната в изкуство беше уникален. Но и самото послание на този финал и въздействието му върху нея, Шекспир и малкия Хамнет бяха просто чиста филмова поезия. Много ми хареса и идеята за театъра като гробище. Като мавзолей. Реално зрителите аплодираха чуждата трагедия. Това е страшна идея и много запомнящ се момент. Отлична режисура от Клои Жао. Целият филм е една поема. Много сърдечен филм, много емоционален. Много жив бих казал. Джеси Бъкли - ролята на годината (а не онази от Битка след битка). Пол Мескал - топ изпълнение. Тих, сдържан, класически анти-героичен Шекспир. Децата изиграли близнаците Хамнет и Джудит бяха прекрасни. Декорите, атмосферата и операторската работа са страхотни. Минусите: Първо на първо е прекалено феминистичен и тъй като е поредния такъв, това му сваля от оценката, а не обратното. Ако беше направен преди години щеше да има далеч по-голяма стойност според мен. Защото щеше да е много по-дързък и разчупващ окови. Исках да видя малко повече от Шекспир. Пак щеше да се запази идеята на Жао да видим историята през очите на Агнес, но някак си Шексир остана леко недоразвит. Мога и по-смело да кажа дори, че видяхме истинска ерес. Шекспир не е гений. Той е просто човек, който е използвал болката си. Геният не е бог. Той е човек, който не знае как да живее със загубата. Дали? Имаше някои излишно повтарящи се мотиви. Символиката е прекалено очевидна. Така че да, имам и известни критики, но те не са така тежки и цялостно погледнато това е един от най-добрите филми за 2025 г. Филмът не е шедьовър, но не е и далеч от това определение. Препоръчвам! - 8
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 28.01.2026 17:12
Цветовете на времето (Colours of Time / La venue de l'avenir) (2025)https://www.imdb.com/title/tt31411349 Пореден филм на кино и за пореден път останах доволен. Много добра серия напоследък. :) Този филм се нарежда до най-доброто от френската школа в киното. Филмът на Седрик Клапиш пътува във времето и ни разказва две паралелни истории. В модерния свят (сега) и в ''ренесансова'' Франция в края на 19-ти век (1895 г.) или т.нар. Бел Епок период. Модерното настояще и раждането на модерността... Връзката разбира се е семейството. Сега (2025) - група далечни братовчеди получават наследство - стара къща в Нормандия. Те номинират четирима от тях да проучат и огледат къщата към която апетит има голяма компания, която иска да купи имота, за да строи нещо банално. Те обаче откриват невероятни неща... 1895 г. - Адел (тяхна предшественичка), напуска родната Нормандия и се отправя към Париж, за да търси майка си. Така Адел ще се докосне до импресионизма (във филма ще видим Моне, Юго и още куп велики личности), революционните промени в изкуството и фотографията в един град, който преоткрива себе си и се превръща в културната столица на Европа. Тази 1895 г. не е случайно избрана според мен. Точно тогава се ражда киното (братя Люмиер). И в края на филма има намек за това. Клапиш прави един поетичен, носталгичен и интелектуално лек филм, който не цели да разтърси, а да омагьоса. Филмът е очарователен, човечен и емоционално мек, без силни конфликти, но достатъчно завладяващ. Разказът е красиво структуриран, интелигентен и ангажиран, с добър ансамблов кастинг. Акцентът е че семейството и изкуството оформят идентичността ни. И времето е като диалог, а не като линия. Адел е ''жена изпреварила времето си'', символ на свобода и независимост. Финалът на Клапиш не идва като някаква сюжетна кулминация, а по-скоро е екзистенциално прозрение. Потомците не просто откриват Адел - те откриват себе си. Историята не завършва - тя продължава чрез новите поколения и сентенцията според мен е, че бъдещето идва не когато скъсаме с миналото, а когато го разберем. Свободата не е да избягаш от миналото, а да го приемеш. Филмът показва, че миналото не е мъртво - то активно формира настоящето. Времето не разделя - то свързва! Миналото никога не си тръгва, а просто сменя формата си. Основната идея е, че човекът не е автор на себе си - той е редактор на наследен текст. Адел оцелява не биологично, а символно - чрез историята си и така изкуството се явява като форма на безсмъртие. Основната слабост на филма е, че е предвидим и недостатъчно дълбок. Това е филм за паметта като форма на свобода и за изкуството като начин да преживееш времето. Красив, интелигентен и топъл филм - повече поезия, отколкото драма. Тук няма претенции за награди по фестивали. Но има едно много приятно изживяване с киното в пълния смисъл на тази дума. Препоръчвам! - 8
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 30.01.2026 04:55
Вчера беше ден за Сайлънт Хил маратон. Старата класика от 2006 г. я бях гледал много отдавна и я бях позабравил. Продължението от 2012 г. нямам спомен да съм го гледал. Изгледах ги един след друг. И после отидох на кино да гледам премиерата на новия филм, Завръщане в Сайлънт Хил. Какво е Сайлънт Хил? Призрачен град. Но не точно... Той е по-скоро психическо пространство, място на травма. Междинен свят между реалност и ад. Хората могат да попаднат в него, но не всички го виждат по един и същ начин... Има не малко допирни точки с Хелрейзър (мега класика в хорър жанра). Имаме и интересен каст. Шон Бийн (филми 1 и 2) Лори Холден в първия филм (Андреа от The Walking Dead) Кит Харингтън във втория филм (Джон Сноу от Игра на тронове) Готови ли сте за воя на сирените и настъпването на мрака?Сайлънт Хил (Silent Hill) (2006)https://www.imdb.com/title/tt0384537/Един от най-добрите хорър филми за мен! Филмът е базиран по една от най-популярните видеоигри и според огромна част от фенбазата е може би и най-добрата адаптация на хорър игра изобщо. Класическите игри на ''Konami'' са четири. Този филм е вдъхновен от трите основни игри (основно от първата, но се включват и втората и третата), но не е директна адаптация. Атмосфера, декори, каст, ефекти, ужас, съспенс - ТОП. Хареса ми, че имаше и доста философия, особено на финала. Няма еднозначна истина, остават няколко слоя реалност и се оставя пространство за интерпретация. По принцип това е философията на японския психологически хорър. - 8.0 / 7.5Сайлънт Хил: Откровение (Silent Hill: Revelation) (2012)https://www.imdb.com/title/tt0938330/Най-точната адаптация на игра от трите филма. Адаптира третата игра. Далеч от нивото на оригиналния филм, но не е чак толкова лош, колкото го изкарват. Поне според мен. Не ми хареса как приключи всичко. Можеха да се постарят повече. - 6.5 / 6.0Завръщане в Сайлънт Хил (Return to Silent Hill) (2026)https://www.imdb.com/title/tt22868010/Огромно разочарование. Нито е рибут, нито нищо. Някаква романтична история на територията на Сайлънт Хил... Принципно е вдъхновен от втората игра и използва нейните герои и концепция, но по един изключително лош и мързелив начин и няма нищо от играта освен героите. Бих казал абсурден филм! По-скоро гледах Нотинг Хил, а не Сайлънт Хил... Хареса ми само едно нещо, че имаше намигване към Роуз от оригиналния филм, защото в Сайлънт Хил и бяха кръстили улица. Или по-скоро името и беше на една табела за някакъв хълм на Роуз. Нещо такова. Все тая. Един от най-лошите филми за годината! - 4
Последна промяна Diavolo на 30.01.2026 04:55, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 31.01.2026 20:05
По стара традиция изгледах много филми по телевизиите покрай Коледа и Нова година. Някои ги гледах отново, други не бях гледал и т.н. Тук ще включа само тези, които са по-известни, или с известни актьори, или такива, които са ми харесали малко или много. Имаше няколко катастрофи, но тях няма да ги включвам (освен ако не са филми с претенции или известни имена). Освен тези филми изгледах отново следните филми:Челюсти / Сиянието / Д-р Сън / То (2017) / То: част 2 (2019) Спасителен отряд (с Кевин Костнър) / Първичен инстинкт / Птиците Здрач / Новолуние / Затъмнение / Зазоряване част 1 / Зазоряване: Част 2 (обичам си и романите и филмите) Сам вкъщи 1, 2, 3, 4 и 5 / Пристигане в Америка / Анаконда (1997) +20 премиерни коледни филми! И така Министерство на неджентълменската война (The Ministry of Ungentlemanly Warfare) (2024)https://www.imdb.com/title/tt5177120/ Филм на Гай Ричи с Хенри Кавил в главната роля. Но ми писна вече от тези баналности на Ричи и Тарантино. Едно и също всеки път. Не е лош разбира се, но и нищо по-различно. - 6 Кралицата на ринга (Queen of the Ring) (2024)https://www.imdb.com/title/tt28070202/ Добър биографичен филм за първите жени в професионалната борба в Щатите. От истинската борба за развлечение до WWE и вече борбата като шоу. За жените пионери. Много от които са ми известни, защото следя изкъсо кеча и историята му. Добър филм. - 7 Четири писма за любовта (Four Letters of Love) (2024)https://www.imdb.com/title/tt13020386/ Типичният претенциозен арт филм с каст включващ Пиърс Броснан, Хелена Бонъм Картър и Гейбриъл Бърн. И типичният подобен филм, в който режисьорът се е изгубил в превода и какво е искал да каже само той си знае. Досаден, патетичен. - 5 Последната танцьорка (The Last Showgirl) (2024)https://www.imdb.com/title/tt31193791/ Памела Андерсън играе себе си, хехе... Става за едно гледане и толкоз. - 6.5 / 6.0 Биеш се или летиш (Fight or Flight) (2024)https://www.imdb.com/title/tt13652286/ Лудница екшън с тупалки на килограм и то в самолет, хехе. Участват Джош Хартнет, Кейти Сакхоф и нашето момче, Юлиян Костов Бива. - 6.5 Джакпот! (Jackpot!) (2024)https://www.imdb.com/title/tt26940324/ Забавна екшън комедия с Джон Сина на която щях да дам по-висока оценка ако не беше изключително дразнещата Акуафина. Няма толкова дразнещо същество. Напълно си заслужаваше гоненето от цялата нация, за да и вземат паричките, хаха. - 6 Крайпътна къща (Road House) (2024)https://www.imdb.com/title/tt3359350/ Дълго време отлагах да гледам римейка на класиката с Патрик Суейзи, но останах приятно изненадан. Много добра роля на Джейк Гиленхол, а Конър МакГрегър беше абсолютна откачалка (какъвто си е). - 7.0 / 7.5 Сами на земята (Bokeh) (2017)https://www.imdb.com/title/tt3722062/ НФ. Млада двойка отиват в Исландия. Всичко е много приятно. Обикаляне на ледените красоти в Исландия, целувки, милувки, яху-иху и на сутринта се събуждат и се оказват единствените хора на планетата Земя. ?! Обяснение няма... Филмът ни показва как те приемат нещата и се справят с шока. Хубава идея, но много лошо разказана. - 5 Нулевата теорема (The Zero Theorem) (2013)https://www.imdb.com/title/tt2333804/ Класическа дистопия на великия Тери Гилиъм СайбърПънк трилър/драма, като идеята е да се докаже нулевата теорема... Това е математическа/философска формула, която Мениджментът иска да бъде доказана. Тя гласи, че всичко в съществуването в крайна сметка се свежда до нищото (нулата). Всяка частица, енергия и живот - всичко ще се анихилира. Вселената няма крайна цел, смисъл или бъдеще?! И по този начин системата да упражни пълен контрол на хората. Ако хората вярват, че няма по-висш смисъл, няма да търсят промяна или отговорност... Тери Гилиъм разказва за човека в модерния/футуристичен свят. Филмът задава следният въпрос: Как да живеем, когато религията, идеологиите и науката не могат да ни дадат универсален смисъл? Когато системата ни казва ''просто консумирай и не мисли''? Хубав като идея филм, добър каст, но Гилиъм се изгубва в твърде много импресии и изпуска шанса да направи по-разбираем за масовия зрител филм. - 6.5 / 7.0 Твоето чудовище (Your Monster) (2024)https://www.imdb.com/title/tt22741760/ Една по-различна и мрачна история за Красавицата и Звяра... Интересно филмче. - 6.5 Моят шпионин: Вечният град (My Spy: The Eternal City) (2024)https://www.imdb.com/title/tt12930350/ Първият филм ме изненада приятно, но този е разочарование, като всяко едно продължение на компромисен филм. И този път Батиста не може да спаси положението. - 5 Последният ягуар (Autumn and the Black Jaguar / Le dernier jaguar) (2024)https://www.imdb.com/title/tt16740144/ Този филм не получава по-ниска оценка от четворката само заради черната пантерка. Историята беше много плоска, с много лош каст, а чистите и спретнатите индианци (по-чисти и добре облечени от прием в Бъкингам) от Амазонка (която приличаше повече на Борисовата градина) бяха черешката на тортата. - 5.0 / 4.5 Орелът (The Eagle) (2011)https://www.imdb.com/title/tt1034389/ Разочароващ екшън, който ни връща в Британия под владението на древния Рим. Чанинг Тейтъм ми стои нелепо в подобни роли, като това само засили цялостния ефект. - 5.5 / 6.0 Прокълнатият кораб (Mary) (2019)https://www.imdb.com/title/tt5834854/ Мистерия, хорър, трилър с Гари Олдман и Емили Мортимър. Разказва се за обладан от демонични сили кораб и как малкия екипаж се справя със злото. Обичам такива филми, но този беше слаб по почти всички параграфи. Каста биваше, но сценария и режисурата съсипаха филма. - 5 В окото на бурята (Into the Storm) (2014)https://www.imdb.com/title/tt2106361/ Катастрофичен филм за прословутото торнадо и прочутите му степени (една от любимите ми подобни теми). Каста беше добър, имаше история, ефектите не бяха зле, но е далеч от класиката в жанра - Туистър. Все пак останах доволен като за едно гледане. - 6.5 / 6.0 Охрана (Security) (2017)https://www.imdb.com/title/tt3501112/ Екшън трилър с Антонио Бандерас и Бен Кингсли. Бандерас е отличаван ветеран, който си намира работа в МОЛ и конфликта е между охраната на Мола предвождана от героя на Бандерас срещу наемниците и профита на героя на Кингсли. Нелеп екшън с някои много редки фойерверки. - 5 Хипнотик (Hypnotic) (2023)https://www.imdb.com/title/tt8080204/ Още един обещаващ филм оказал се провал. Поне според мен. В главната роля е Бен Афлек. НФ екшън/трилър. Свят в който има хора с много силно развити телепатични способности. Сценарият и режисурата са много хаотични. Много труден за гледане филм. - 5 Склад 234 (Unit 234) (2024)https://www.imdb.com/title/tt6906106/ Бива като за едно гледане. Типичен трилър за видео отпреди 20 години. И нищо особено разбира се. - 6 The Miracle Season (2018)https://www.imdb.com/title/tt5427194/ Спортна драма по действителни събития. Разказва се за един женски волейболен отбор и тяхната защита на шампионската титла. В главната роля е Ерин Мориарти (Старлайт от The Boys). Участват също така Уилям Хърт и Хелън Хънт. Хубав е филма, но повече от 6/6.5 няма как. Сълзливо клише, твърде хиперболизирано, но пък приятно. От този род филми, които са интересни, но и лесно забравими. - 6.5 / 6.0
Последна промяна Diavolo на 31.01.2026 20:14, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 02.02.2026 23:55
3.0 килограма щастие (2025)https://www.facebook.com/3.kilograms.of.happiness/Режисьор: Зорница София В ролите: Герасим Георгиев - Геро, Владимир Зомбори, Стефка Янорова, Дария Симеонова и др. Гледах го на кино. В началото на филма пише, че е вдъхновен от истински случай. Нямам идея доколко е вярно. Разказва се за забраненото сурогатно майчинство у нас, но акцентът е много странен и кринджав. Героинята на Дария не може да забременее, шансът е под 10%. Не става и не става. Майка и (Янорова) е на 55 г., но с отлично запазена матка и решава да износи детето на дъщеря си (?!). Зомбори е зетят. Геро е мъжът на Янорова. Той е пастор и рибар. Филмът не е лош, но ми стоеше нелепо. Зомбори обаче е страхотен актьор. За пореден път се убеждавам. Големият проблем на филма е, че не знае какъв иска да бъде. Драма ли е, комедия ли е, така и не стана ясно. Лута се режисьорката и не знае какво иска да ни разкаже. С редки изключения, това е и големият проблем на родното кино. - 5.5 / 5.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 03.02.2026 00:27
SOS (Send Help) (2026)https://www.imdb.com/title/tt8036976/Гледах го на кино. Лоол, ето ви първата приятна изненада за 2026 г. И пак хорър/трилър. Ренесансът за този жанр е в пълна сила. Режисьор е Сам Рейми. Този път се е справил и е на висотата на името си, защото с ''Locked'' се изложи. Всъщност не знам защо го изписват хорър, по-скоро си е трилър. Дори бих казал приключенски психо трилър, макар че имаше два, три по-стряскащи и гадни момента. Особено с глигана. Филмът е за ценители на класическия американски Сървайвър (риалити формата). Който е гледал сървайвър и след това филма ще разбере какво имам предвид. Героите на Рейчъл Макадамс и Дилън О' Брайън се борят за оцеляване и надмощие на тропически остров след самолетна катастрофа. И двамата се справят отлично, а Рейчъл направо не мога да я позная. Невероятно изпълнение! Това ли е онова невинно и сладко създание от Тетрадката? Мечтата на Линда (Рейчъл) е да участва в Сървайвър и тя е отлично подготвена за целта. Изучила е всичко за оцеляването на самотен остров и нещо повече... А героят на Дилън е нейният шеф, който не я е повишил в работата както е очаквала и заслужавала и на пръв поглед е истински задник. НО, нещата не са толкова черно-бели и така простички...Със сигурност ще ви е интересно с обратите, които следват. Няма да издавам нищо повече. Препоръчвам. - 7.5 / 8.0
|
|   |
|
 |
|
ReZo
(New Mersey Razors)
Регистриран на: 05.06.2012 23:27 Мнения: 2622 Местоположение: planet earth
|

Re: Филми 2026 | 03.02.2026 16:46
Ооо, не ! Катрегорично не съм съгласен с теб. Не отказвай хората от това удоволствие :) Това е един от филмите, които пък на мен много ми допаднаха. Но за да ти хареса нещо подобно, наистина трябва да си "в темата" , иначе филма става неразбираем. За телепатите/менталистите зная още откак се срещнах за първи път с романите на Айзък Азимов, а това беше много отдавна..... в последната Фондация мисля, че беше. Отделно живота на Волф Месинг е много интересна тема за изследване, а той е бил велик телепат и хипнотик. Сега много нашумя и Remote Viewing метода, който позволява на хора с телепатични способности да усъвършенстват уменията си.... Да не говорим за абсолютно любимата ми поредица X-men, където темата е също много сериозно застъпена. От тази гледна точка, на мен филма ми хареса много и го гледах с интерес до края. Като рабира се, винаги трябва да имаш едно наум с филмите на Робърт Родригез, който трудно се вписва в клишетата, но често оставаш с усещането, че диалозите могат да бъдат една идея по-добри. Ако не друго, филма поне предлага постоянни обрати, което на мен много ми хареса. Нямам идея защо е толкова слабо приет от критиката филма.
_________________ "Истинският джентълмен никога не пита жена за годините, мъж за заплатата и софиянец откъде е..."
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 03.02.2026 23:18
Аз съм голям фен на Фондацията и Азимов. Любима НФ ми е. Не знам, Резо, може би просто не бях в настроение за този филм, а и точно в този период изгледах много филми и по едно време направо не можех да дишам от заглавие след заглавие...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 04.02.2026 00:42
И пак за кино. Пак европейско. Новата вълна (Nouvelle Vague) (2025)https://www.imdb.com/title/tt31688586 Черно-бял биографичен филм за 'Новата вълна' - не само за френското, но и за световното кино. Филм за великия Жан-Люк Годар и заснемането на вечната класика, ''До последен дъх'' с Жан-Пол Белмондо Джийн Сибърг. Много ми хареса. Даже се чудя защо няма номинация за оскар, но явно тази година е доста силна, защото не е единственият такъв филм останал зад борда. След като напуска ''Кайе Дьо Синема'', младият кинокритик Годар решава, че правенето на филми е най-добрата филмова критика. ''Новата вълна'' не отдава почит на приетите канони в киното, а провокира да мислиш с камерата, да се довериш на случайността и да повярваш, че киното може да бъде живо, дишащо и незавършено. Това е филм за бунта срещу формата, за търсенето на смисъл и за красотата на несъвършенството. Превъзходен каст и колко много почит към киното имаше в този филм. Препоръчвам! - 7.5 / 8.0 Отдалечаване (Arcadia) (2024)https://www.imdb.com/title/tt31015391/ Навсякъде пише, че филмът е копродукция между Гърция и България, но реално режисьорът и основният каст са гърци и се говори на гръцки, така че го пускам тук, а не в темата за българското кино. Филм на Йоргос Зоис. Драма/мистерия за живота и смъртта, за последиците от взетите решения и тяхната цена. Честно казано не очаквах толкова добра история, с толкова много символизъм, който винаги бе на място, нито повече, нито по-малко. Добро кино с ядна идея. Много добър каст. Искам да видя ето такъв български филм, с такъв оригинален сценарий, който да те провокира през цялото време. Препоръчвам. - 7.0 / 7.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 04.02.2026 22:16
Магьосникът от Кремъл (The Wizard of the Kremlin / Le mage du Kremlin) (2025)https://www.imdb.com/title/tt32386654Гледах го на кино. Доста провокативен исторически филм, който всъщност е художествена измислица, въпреки че стъпва върху реални събития. Лентата е екранизация по едноименния нашумял роман на Джулиано да Емполи. Филмът не е класически биографичен портрет на Путин, а по-скоро психологически поглед към човека зад властта. Всъщност ''сивият кардинал'' зад Путин - или новият Распутин - Вадим Баранов е измислен персонаж, като се смята, че негов прототип е Владислав Сурков. Пол Дано като вездесъщия Вадим Баранов и Джъд Лоу като Владимир Владимирович Путин правят страхотни роли. От войната в Чечня до анексирането на Крим, през Олимпийските игри в Сочи - стряскаща епопея на съвременна Русия. Разкривайки най-мрачните страни на управлението на Путин, филмът провокира да размишляваме върху властта, нейните механизми и последствията за хората. Освен Путин и Баранов виждаме още Елцин, Березовски, Пригожин, Лимонов, Ходорковски, Каспаров и др. Хареса ми филмът. Тези 150 минути буквално отлетяха… Не ги усетих. Филмът сякаш е уловил формулата за успех в Русия - факт. Друго, което ми допадна, е че не дава директни оценки и не натрапва внушения. Доколкото е възможно, остава неутрален и категорично не заема страна. Историята сама ще отсъди който и както трябва - това не е задачата на филма. Единственото нещо, което ме подразни, е самият финал... - 7.0 / 6.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 05.02.2026 18:33
Охранителят (Shelter) (2026)https://www.imdb.com/title/tt32357218Гледах го на кино. Един от добрите филми със Стейтъм, че някои от последните му заглавия бяха направо негледаеми. Тук обаче се е получила химията. Бих дал дори и по-висока оценка, но се подразних от някои неща. Не и решаваши, няма драми. Началото беше много силно и беше най-хубавата част от целия филм. Много ми хареса и момиченцето, което размекна и върна към живота закоравелия отшелник. Абе Стейтъм си е Стейтъм. :) - 6.5 / 7.0
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Филми 2026 | 05.02.2026 20:29
 |  |  |  | Diavolo написа: Магьосникът от Кремъл (The Wizard of the Kremlin / Le mage du Kremlin) (2025)https://www.imdb.com/title/tt32386654Гледах го на кино. Доста провокативен исторически филм, който всъщност е художествена измислица, въпреки че стъпва върху реални събития. Лентата е екранизация по едноименния нашумял роман на Джулиано да Емполи. Филмът не е класически биографичен портрет на Путин, а по-скоро психологически поглед към човека зад властта. Всъщност ''сивият кардинал'' зад Путин - или новият Распутин - Вадим Баранов е измислен персонаж, като се смята, че негов прототип е Владислав Сурков. Пол Дано като вездесъщия Вадим Баранов и Джъд Лоу като Владимир Владимирович Путин правят страхотни роли. От войната в Чечня до анексирането на Крим, през Олимпийските игри в Сочи - стряскаща епопея на съвременна Русия. Разкривайки най-мрачните страни на управлението на Путин, филмът провокира да размишляваме върху властта, нейните механизми и последствията за хората. Освен Путин и Баранов виждаме още Елцин, Березовски, Пригожин, Лимонов, Ходорковски, Каспаров и др. Хареса ми филмът. Тези 150 минути буквално отлетяха… Не ги усетих. Филмът сякаш е уловил формулата за успех в Русия - факт. Друго, което ми допадна, е че не дава директни оценки и не натрапва внушения. Доколкото е възможно, остава неутрален и категорично не заема страна. Историята сама ще отсъди който и както трябва - това не е задачата на филма. Единственото нещо, което ме подразни, е самият финал... - 7.0 / 6.5 |  |  |  |  |
Няма ли го Собчак, все тая.
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 07.02.2026 09:50
Без конкуренция (No Other Choice / Eojjeolsuga eobsda) (2025)https://www.imdb.com/title/tt1527793Гледах го на кино. Чан-уук Парк (''Oldboy'' и ''Sympathy for Mr. Vengeance''), разказва историята на дългогодишен мениджър в хартиена фабрика, който след внезапно уволнение решава да премахне конкуренцията си, за да осигури работа и бъдеще за семейството си. Сатира със социална критика, изследваща теми като несигурността на работното място, автоматизацията и моралната деградация на съвременното общество. Много добър филм. Оригинален. Отличен каст в който блести Фронтмаската от Скуит Геймс, Бьонг-хън Ли. На фестивала във Венеция филмът получи 9 минутни овации от публиката, но уви сензационно не получи номинация за оскар... Препоръчвам. - 7.5 / 8.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2026 | 08.02.2026 22:59
Днес киномаратон в Дома на киното. Наложи се да гледам финалите в сноуборда по телефона, докато пътувах. Гласът на Хинд Раджаб (The Voice of Hind Rajab / Sawt Hind Rajab) (2025)https://www.imdb.com/title/tt36943034/Много тежък филм. Много. Ето това е драма. Още го мисля и ми е в главата. Напълно заслужена номинация за Оскар. Особено като знаеш, че е по-истински събития. Направоо, не знам... Не знам докога ще има войни и докога ще страдат невинните хора заради една шепа богати боклуци с власт. - 8Pillion (2025)https://www.imdb.com/title/tt32321317Не мога да разбера каква е тази мания на част от критиката по този ''арт'' филм. Че се превъзнасят, ауу, ооуу, какъв шедьовър. Добре, че не получи никакво внимание от академията, че щеше да ми дойде повече. Съжалявам, че си дадох парите. Единственият плюс е играта на Хари Мелинг и Александър Скарсгард. - 5
|
|   |
|
|