Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 28.03.2024 12:35



Отговори на тема  [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Следваща
Филми 3 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   16.01.2023 21:15


Днес гледах за 2 път Аватар: Природата на водата. Дебют на 4DX. Леле, 3 часа зверско клатене, вятър в ушите, вода, ръчкане по гърба, хах, ужас. Абе яко беше, ама 3 часа. Като еднократно изживяване е супер, ама не бих повторил. Ако не го бях гледал преди това щях да изпусна доста важни моменти заради това пикиране със седалката. :-D

Аватар 2 вече е с най-добрия модерен боксофис в историята на българското кино (след демокрацията) - 5 401 038 лв. приход от продадени билети. Така подобри собствения си рекорд от 5 346 851 лв. от оригиналния филм през 2009 г. Нека се има предвид обаче инфлацията. В момента билетите са доста по-скъпи. Ако сравним бройката на зрителите:
Аватар (2009) - 473 118 зрители
Аватар: Природата на водата (2022) - 386 387 зр. (трудно ще го стигне, но не е невъзможно)

В световен мащаб, новият Аватар вече има 1.9 млрд. световен бокс офис, като със сигурност ще чукне 2 млрд. и ще заеме 6-то място. Големия въпрос е дали ще успее да пребори Титаник (3 място с 2.195 млрд.) ; Стар Уорс: Силата се пробужда (4 място) ; Отмъстителите: Война без край (5 място)
Първото и второто място съответно на Аватар (2009) и Отмъстителите: Краят няма шанс да бъдат достигнати.

[hr]

Като стана въпрос за боксофис, то знаете ли кой е най-гледания нов Бг филм на кино (отново в модерната история ; след демокрацията)? ;-) Чакайте да си проверя в архива, мхм
Ами, Мисия Лондон, ако си я спомняте, онази луда комедия от 2010 г. - 2 611 695 лв. от 372 179 зр. (горе-долу колкото са зрителите гледали сегашния Аватар, но ето ви близо 3 млн. лв. разлика заради цените).


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   16.01.2023 21:16


MCStranger написа:
Дяволе, гледа ли Everything Everywhere All at Once?


Тази седмица :yes:


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   19.01.2023 12:55


Everything Everywhere All at Once
https://www.imdb.com/title/tt6710474/

Изключително смел и провокативен филм!
Отдавна не бях гледал нещо наистина оригинално, което да е толкова добро! Да, във филма има много познати неща, от други жанрови продукции, но всъщност бих казал, че този филм не копира, а намигва и почита.

Филмът не е за всеки и не е направен за всеки и трудно ще се разбере от цялата тази шарения и щуротия, от това бясно темпо, но ако се отпуснете и спрете да мислите, а само да се наслаждавате, то ще разберете истински красотата и посланието му.
Не се опитвайте да мислите твърде много. Дали това е възможно, не стои ли глупаво и т.н. В крайна сметка, нищо от това няма значение! И в живота е така. Твърде много мислим и малко живеем за момента...
Сложната мултивселена от безброй светове е представена по-скоро комично и абсурдно, защото така мозъка ни работи по-добре и по-лесно би усвоил истинското послание на филма, без да ни крещи, че това е абсурдно или невъзможно.

Сценарий, режисура, операторска работа, монтаж - ТОП
Каст - ТОП. Мишел Йео е невероятна, а любимото ни момченце от великия, ''Индиана Джоунс и Храмът на обречените'' дочака своя втори звезден момент толкова години по-късно, което ни доказва, че мечтите се сбъдват стига да вярваш в тях и да ги преследваш.

Ще завърша с едно изречение, което описва най-добре филмът, неговият край и посланието му:
Спрете да живеете в алтернативните светове на това, което можеше да бъде, живейте в момента и за него, и живейте живота си с радост и доброта!

Един от филмите на годината.
Препоръчвам!
-
8.5


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   20.01.2023 23:03


Вавилон (Babylon) (2022)
https://www.imdb.com/title/tt10640346/

Днес го гледах на кино, още на първата възможна прожекция от премиерата си. Горещо препоръчвам да се гледа на голям екран! Има и Аймакс прожекция, но тя ми дойде късно, защото филма е 3 часа. Но на Аймакс, чисто визуално сигурно ще е още по-впечатляващ. И още едно предупреждение преди да започна с ревюто, не водете децата си! Не съм гледал каква е категорията на филма, но аз бих дал X, т.е. забранен за под 18 г.

Уфф, хора, останах зашеметен от цялата тази феерия, невероятна музика и размазващ звук. Филмът е абсолютен шедьовър в този аспект. С една думата - киното като илюзия и наркотик за мозъка!
Дълго след края на филма размишлявах над много неща и все още бях шокиран от други. Така бях въвлечен в историята и героите, че не знам как изминаха тези 3 часа. Със сигурност ще го гледам още веднъж!
Едновременно с това и съжалявам, защото този филм имаше потенциала да се превърне в една вечна класика и да измете цялата конкуренция на тазгодишните оскари, но според мен някъде в дозировките не са успели от екипа на продукцията. Както обичат да казват американците, 'ту мъч' Като прибавим и политкоректността, която я има и на моменти е засилена нарочно и ето ви проблем. Не се научиха някои творци, че този подход вече не помага и влияе зле на оценките и ревютата, а така губят хора от салоните и стрийминг платформите. Страдат самите им филми, изкуството, музата. Там е греха...
Въпреки всичко това аз давам една от най-високите си оценки за тази година! Под година имам предвид 2022, нищо че вече сме в 2023 г.
Защо след като някои неща ме издразниха и споменавам за този може би пропуснат потенциал (но потенциал за велик шедьовър на седмото изкуство, давам пример за най-високата възможна летва) все пак давам тази висока оценка? Защото аз винаги съм казвал, че за мен киното е най-вече емоция. Ако съм вътре във филма съм готов да простя много неща и да завиша всяка една оценка. Не с много, с колкото трябва и заслужава, но както се казвам, разтварям сърцето си и останалите неща оставан на далечен заден план.

След края на филма се чувствах точно така както и главния герой, само това ще издам...
И много ме е яд, че не дадоха кадри от една класика променила цялото кино, мислех да им отрежа цяла една точка за този ''грях'', но хайде, великодушен съм. Когато го гледате ще разберете какво имам предвид и да всички знаете, че съм болен Стар Уорс фен... Спирам дотук, дадох сериозен жокер!

Живях 3 часа със стария бляскъв и перверзен Холивуд и с актьорите! Страдах с тях, плаках с тях и за тях, смях се с тях, забавлявах се и се ужасявах. Да, палитрата е пълна и даже прелива...
След Ново кино Парадизо, този филм е най-близкото обяснение в любов (но по един по-особен и различен, откровен и скандален начин) към киното, а не това което направи Спилбърг с Фейбълман!


Какво е Холивуд? Блясък, поквара и разбира се, кино! Във филма има от всичко това. Филмът е много скандален и краен. Много! Предупреждавам!
Действието на Вавилон се развива в края на 20-те и началото на 30-те години на 20 век, по време на прехода на Холивуд от нямото към звуковото кино.
Режисурата на Шазел е брилянтна. Сценографията, цветовете, операторската работа, монтажа, музиката и звука са спиращи дъха и буквално те отнасят!
Брад Пит и Марго Роби правят невероятни роли. Специално Марго Роби лично за мен прави най-добрата си роля изобщо. Диего Калва за съжаление не ми стоеше достатъчно убедително, но и той се справя и накрая спаси положението.
Съдбите на героите в този бляскъв и покварен свят се преплитат, за да разкрият по един зрелищен и болезнено откровен начин човешката природа – от най-бляскавата до най-анималистичната и същност!

Вавилон е като една триактова епопея и едновременно с това една влудяваща феерия на сетивата.
Филмът е като един купон. Започва с бясно темпо, следва една по-тиха част, героите вече са уморени и накрая всичко завършва с един тежък махмурлук... Хайде обратно в реалния и сив свят!
И в тези три действия (бясното начало със спиращото духа парти, по-спокойната и романтична средна част и много тежкия и едновременно с това красив финал) Шазел е побрал целия живот от края на 20 век. Години в които хората са живеели изключително свободно, а киното е било тяхното голямо развлечение и бягство от реалността. Развлечение за плебеи и богати, а не като театъра, който е бил само за висшата класа. Вавилон показва началото на блясъка на Холивуд в неговата най-голяма разточителност. Партитата са прекалено големи, хората са прекалено жестоки, а киното е най-важно! Секс, наркотици, оргии, оргазми, вакханалия - всичко се лее и прелива отвсякъде. Гледайки всичко това в един момент почувствах, че все едно сънувам и че това не е реалност. Всъщност е било почти така...
А киното е като сънищата. То изглежда реално, но ако се приближиш достатъчно разбираш, че е просто имитация на реалността...

Един от най-любимите ми моменти (освен самият финал) е разговора между героя на Брад Пит, Джак Конрад (най-голямата звезда на нямото кино, обожествяван от всички) и героинята на Джийн Смарт, Елинор Св. Джон, един безмилостен кинокритик.
Киното е по-голямо от всеки един от нас. Дори от най-великите актьори и звезди. То ще остане дълго дори след като нас отдавна няма да ни има. Но то ще съхрани тези свои герои завинаги живи и това е тяхната най-голяма награда.

Тази година (2022) е една от най, най-силните в историята. Излязоха прекалено много добри филми. И за боксофиса и чистото развлечение (Топ Гън, Аватар 2 и т.н.) и за фестивалното арт кино.
А битката за оскарите ще е много, много оспорвана и много трудна за прогнозиране...

За финал, моето тълкувание за заглавието на филма.
Защо Вавилон? Всички знаем за вавилонската кула, нейното проклятие и гневът Божи. Тук поне за мен Деймиън Шазел искаше да каже, че ние сме най-близо до Бог именно с киното. Защото то е бягство от реалността, живееш 2 или 3 часа в един измислен свят и забравяш за всички ежедневни проблеми. Преселваш се някъде другаде и не искаш всичко това да спира. Така всеки един от нас издига една кула към небесата, мечтите и фантазиите.

Гледайте!
-
9.0 / 8.5


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   21.01.2023 20:40


Баншите от Инишерин (The Banshees of Inisherin 2022)
https://www.imdb.com/title/tt11813216/

Дойде реда и на третия основен оскаров претендент според броженията зад кулисите, но тази година всичко е възможно и има поне 4, 5 заглавия, които имат шансове, като Баншите, Фейбълман и Всичко навсякъде наведнъж изпъкват пред останалите заглавия. Аз лично гравитирам повече към Топ Гън и Вавилон, но уви няма да ги огрее... Топ Гън е екшън и политически некоректен, а Вавилон показва тъмната страна на Холивуд и е прекалено вулгарен, за да има реални шансове. На 3 място са ми китайците (всъщност филма е американски) и Аватар 2, но за съжаление навитата имат още по-малки шансове. Не знам, всичко е възможно, но струва ми се, че тази шантава история на Данитата, която носи в себе си едновременно арт изкуството, посланието и комерсиалното нищо чудно да се превърне в най-голяма сензация и да изненада всички предварителни фаворити. Но да не се отклонявам от темата, има още време за оскарите.

Премиерата на кино на Баншите у нас ще е в началото на Февруари и ще отида да го гледам пак. Най-малкото заради необятните и толкова красиви ирландски пейзажи! Просто на кино си е друго, А и държа такива филми да печелят от боксофиса. Това, че съм го гледал пиратски и ми е харесал ме задължава да го уважа и на кино! И се надявам повече хора да мислят по същия начин.

Действието на Баншите се развива в началото на 20-те години на 20 век на измисления остров Инишерин по време на кървавата ирландска гражданска война. Тя обаче е само фон на филма, което е много оригинално, защото идеята на невероятния разказвач на ''простички'' истории, Мартин Макдона е да покаже сложността в общуването между хората и че дявола се крие в малките детайли. Егоизма и ината са присъщи за нас и стоят в основата на всички по-големи конфликти... Филмът е една крещяща метафора на глупостта и противоречията на човечеството...

Макдона е такъв перфекционист, че кара всички актьори да говорят сложния местен диалект отпреди 100 години. Ето така се правят нещата (едно дребно заяждане с родния Войната на буквите, нищо лично разбира се).

Баншите от Инишерин е едновременно горчив и забавен филм. Изпълнен е с една типична и характерна за автора мрачна поетичност. Макдона отново демонстрира таланта си, като дяволски умело балансира върху много тънък лед, засягайки философски и абстрактни понятия, а в същото това време държи и да ни е забавно и интересно. Сложен е този баланс между алегорията и реализма на междуличностната драма. Е, той го умее!

Като чиста кинематография това е един почти съвършен филм! Не е шедьовър обаче, на моменти е плах и особено финалния акт не ми стоеше толкова убедително, колкото бе нужно и историята го предполагаше. Но това не го прави по-малко добър. Филмът е чудесен, просто още съвсем, съвсем мъничко му трябваше, поне според мен.

Освен декорите и сценария, най-силната страна на филма безспорно са актьорите. Всички до един чудесни! Филмът не е дълъг, няма и чак толкова много диалози, говори се и на 'прост и достъпен за всички език' Но тези герои са толкова многопластови, толкова пъстри в необятната сива зона... Няма черно и бяло, всички са дълбоко хвърлени в нюансите...
С майсторските си диалози, Макдона по един прекрасен начин ни занимава с екзистенциализма, присъщ на човешкото същество, но не го прави по начин, по който да стои показно или натруфено, напротив, много обикновени хора ще го разберат. А точно това, този баланс е изключително труден.

В основата си това е една приказка за приятелството, амбицията и самотата. Особено самотата. На моменти е толкова тъжен и толкова хубав в това.
Трудно ми е да преценя в крайна сметка доколко този разказ бе една мрачна черна комедия или шекспирова трагедия. Но смело мога да кажа, че филмът умело докосва тъмната страна на мозъка те вкарва в дълбок размисъл след неговия край...

След като изгледах този филм мнението ми за 2022 г. се затвърди още повече.
Изключително силна година за киното! :-)
Препоръчвам!
-
8.5 / 8.3


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   23.01.2023 20:58


Идиотският триъгълник (Triangle of Sadness) (2022)
https://www.imdb.com/title/tt7322224/

Още едно силно заглавие от 2022 г. :-)

Много сполучлива актуална и безмилостна социална сатира, която осмива култа към външния вид, свръхматериализма, класовото разделение и съвременната зависимост от социалните мрежи.
Сценария е отличен и по-специално диалозите, които изключително добре служат на наратива, който иска да ни разкаже и покаже лудостта на съвремието, което ни заобикаля.

Филмът е разделен на 3 части, като водещите герои са прекрасните Харис Дикинсън и Шарлби Дийн (светла и памет!), които са красиви млади и популярни модели и инфлуенсъри, тя повече от него обаче, и това създава проблем...
В първата част се набляга на тях и тежката им дилема кой да плати сметката... Във втората част ни чака един луд круиз в океана изпъстрен с много (и бих казал прекалено) черен хумор и разбира се най-доброто, кулминацията е запазено за третата част, която е някакъв микс между Сървайвър среща Плажът и Повелителят на мухите! В тази част голямата звезда обаче е страхотната Доли де Леон, която играе Абигейл. На кораба тя е на дъното на хранителната и социална верига, но какво се случва на острова...?

Имам и критика обаче. За това и не го слагам в +8 листата.
Останаха доста незатворени арки, а този край, мхмхм, да беше сериал с клифхенгър разбирам, ама айде стига вече с тези 'арт изгъзици' - нека оставим нещата на въображението на зрителя... Защо по дяволите?
Може би идеята (гадая) на Рубен Остлунд (''Квадратът'') за този край е, че всъщност няма значение какъв ще е той, защото в крайна сметка няма добри и всички сме грешни и подвластни на властта и собственото ни Его.

Препоръчвам!
-
8.0 / 7.7


Последна промяна Diavolo на 23.01.2023 21:01, променена общо 1 път



 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   23.01.2023 22:42


Амстердам (Amsterdam) (2022)
https://www.imdb.com/title/tt10304142/

Ужасен ужасон!
Ето ви и едно голямо разочарование за 2022 г. И то с такъв направо мега звезден каст?! Това е направо скандално и обидно. И доказателство, че не винаги добрите актьори могат да спасят потъващия заради бездарна режисура и слаб сценарий кораб...

Грозна 'уок' пропаганда, хвърлена ни в лицето най-безсрамно. Исторически неточен, твърде дребнав и креслив с толкова явното си послание. Не стига това, но във филма няма никаква изненада, диалозите са глупави и обидни за интелекта ни. Дозировката в сценария изключително погрешна. Така и не влязох в историята, защото тя бе твърде хаотична и разхвърляна и по никакъв начин не ме предразположи, а финалния акт издишаше отвсякъде.
-
4


Менюто (The Menu) (2022)
https://www.imdb.com/title/tt9764362/

Ако трябва да го опиша с една дума: 'Нетрадиционна черна хорър сатира'
Или не съвсем... Защото напоследък сякаш се зароди нов поджанр: 'Eat the rich movies'
Изхождайки и от Паразит и Идиотския триъгълник обаче аз бих задал следния въпрос, а ние 'другите' с какво сме по-различни от богатите и успелите (освен банковата сметка очевидно)? Или по-добри? Много сложен и абстрактен въпрос, но не е за тук.

Кой иска да дегустира това Меню? :innocent:
Презентациите бяха един път! Дори само заради това си струва да се види.
От каста ми харесаха само Ралф Файнс с типичната си изискана хладина е перфектен за тази роля и разбира се Аня Тейлър-Джой, която пасна идеално в ролята си. Никълъс Хойт можеше и по-добре, но поне момчето има апетит, не може да му се отрече... :-D
Филмът е поредната претенциозна сатира за цинизма и материализма на съвременното общество.
Имам забележки обаче относно готовността на подчинените на Шефа да умрат за каузата. Защо и как така? Необяснено разбира се. Трябва да го приемем. Но не ми стои убедително. И конкретния финал аз лично бих го направил по един различен начин, който щеше да генерира повече коментари и донякъде да шокира повече. Така направен филмът взема страна и някак си олеква...

Генерално, на мен лично ми хареса. И го препоръчвам! За такива филми обичам да казвам, 'перфектни за едно гледане' и толкоз. Добри, но не достатъчно, за да минат тази граница... Но и достатъчно атрактивни за да ми задържат интереса и да ги препоръчам на приятели.
-
7


 
(Крива Нива)
Аватар

Регистриран на: 20.05.2012 18:28
Мнения: 9586
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   24.01.2023 01:00


И на мен ми хареса Менюто, но съм напълно съгласен с коментара - перфектни за едно гледане.

_________________
Изображение


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   26.01.2023 01:07


Човек на име Ото (A Man Called Otto) (2022)
https://www.imdb.com/title/tt7405458/
драма/комедия // САЩ / Швеция

Филмът с Том Ханкс е адаптация на хитовия роман на Фредрик Бакман, ''Човек на име Уве'' който имаше и брилянтна шведска адаптация с едноименното име от 2015 г.

Подходих с доста ниски очаквания, защото оригинала е много добър. И продължава да е по-добър. Но американската версия си я бива и не отстъпва с много. Естествено нямаше как да минат без любимата им 'нова адженда' което вече наистина писва адски много. Във филма обаче имаше много душа и сърце. Постарали са се.
Том Ханкс е страхотен, уви не мога да кажа същото за синът му, Труман Ханкс (синът на Том Ханкс играе младия Ото). Рейчъл Келър е прекрасна, истинско слънце. Но във филма най-много ми хареса взаимодействието между Ото и Марисол. След Ханкс реално най-голямата звезда за мен във филма е Мариана Тревино, което е невероятна.

Препоръчвам!
-
7.5 / 7.0


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   26.01.2023 01:08


Майка (Mother) (2021)
https://www.imdb.com/title/tt22010956/
драма/по истински събития // България/Хърватия/Германия/Полша

Филмът ме трогна много. Това е и най-силната му страна. Емоционалната. Сцените в Кения бяха много добри. Зорница София определено умее да си играе с емоционалната струна на човешкия мозък.
Най-голямото достойнство на филма освен автентичните кадри в Африка (снимали са точно в гетото на Кибера и всичко което виждаме е реално, като документален филм) е играта на Дария Симеонова. Много ми хареса, много.

Това което не ми хареса:
Твърде дълго бяха в България. Изключвайки Дария и африканците, останалите актьори не ми харесаха. В крайна сметка не знам дали гледах пълнометражен игрален филм или документален такъв.
Исках почти целия филм да е за Африка, а не беше. Леон Лучев уж сериозно име, но тук изобщо не ми хареса и никаква химия нямаше между него и Дария. Лошия английски също ми дразнеше ушите, ама така е с копродукциите. Ако филмът бе изцяло български, според мен нещата щяха да се получат много по-добре.
-
7


Януари (January) (2021)
https://www.imdb.com/title/tt13989462/
драма/хорър/мистерия // България/Люксембург/Португалия

Това ако не се лъжа е първия българския хорър филм. Сега не съм 100% сигурен, може и да е имало други, но в момента не се сещам.
Дебютен филм на Андрей Паунов (работил преди това по документални филми), адаптация по пиеса на Йордан Радичков.

Не знам как да го опиша този филм. Умрях от скука и досада. Някакъв нескопосан опит за арт кино, за магически реализъм. Някакъв микс между Дейвид Линч и Харуки Мураками. Ама на тях им разбирах (колкото и да са тежки), тук трудно разбрах каквато и да било... Видях доста прилики с Кубрик (Сиянието ; то това си бе почти преписано по дяволите) и с Тексаското клане (заради резачката).

Филмът е направен за критици и творци, не и за масовия зрител. Лошо няма разбира се, но аз лично харесвам и такива филми, а този изобщо не можа да ми подейства по никакъв начин.

От цялата щуротия разбрах само, че [spoiler]героите тръгнали с шейната в гората се връщаха като замръзнали вълци. Без кукерите, те явно са пропъдили духовете и караконджулите.[/spoiler]
Това е филм-съновидение. Реалността се изкривява по особен начин и автора не ни обяснява нищо, няма ключ, няма обяснение, както и е със сънищата.

От всички актьори само Самуел Финци и Захари Бахаров ми харесаха как играха.

Само от патриотизъм не давам по-ниска оценка...
-
4


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   29.01.2023 15:32


Петя на моята Петя (2021)
https://www.imdb.com/title/tt10682414/

Снощи го гледах по Cinemax 2. Вече го има и по торентите, освен в HBO Max.
Много хвалби имаше за този филм и подходих с големи очаквания, което не винаги е добре и този филм доказа тази неписана истина. Филмът е над чертата със сигурност. Става за едно гледане. Схванах посланието да сме свободни и да се бунтуваме срещу системата, отстоявайки нашата истина, но не успя да ме впечатли по никакъв начин, нито да ме докосне. За мен пропилян потенциал. Много добра идея, не чак толкова добро изпълнение. При една много по-добра режисура, леко пипнат сценарий и по-добър каст, можеше да се превърне в съвремененен роден шедьовър, сега е просто задоволителен филм, един от многото...
-
7 / 6


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   29.01.2023 16:42


Бойка: Фаворитът (Boyka: Undisputed) (2016)
https://www.imdb.com/title/tt3344680/

Оказа се, че това е 'франчайз' и си е популярен сред видео екшън феновете... А това е 4-ти филм от поредицата за украинския топ ММА боец, Бойка.
Загледах го случайно заради българския каст. Участват, Теодора Духовникова (главна роля), Юлиян Вергов (дясната ръка на главната руска мутра), Христо Петков (бияч, мутра) и Владимир Михайлов (свещеник).
Филмът обаче е рядко тъп и тотал щета.
-
3


Ловци на духове: Наследство (Ghostbusters: Afterlife) (2021)
https://www.imdb.com/title/tt4513678/

Хареса ми!
Децата са готини, сценария напомня малко на старите класики, а черешката на тортата бе, че видяхме и старите ни и любими герои.
Препоръчвам!
-
7


Тя (Elle) (2016)
https://www.imdb.com/title/tt3716530/

Поредната психологическа драма от Пол Верховен. С великолепната Изабел Юпер.
Хареса ми като за едно гледане, но досущ като с Бенедета, Верховен изпуска сценария. Сякаш е загубил форма и най-доброто от него е останало в миналото.
Все пак, бих казал, гледайте. Особено жените биха го разбрали по-добре...
-
6.5


Клифърд, голямото червено куче (Clifford the Big Red Dog) (2021)
https://www.imdb.com/title/tt2397461/

Семеен лек филм, комедия. Клише, но на някои може да се хареса. Кучето е сладко.
Не ми хареса особено, но не е лош. Зависи в какво настроение ще те хване и как ще го разглеждаш филма.
-
6


Жената на пазача на зоопарка (The Zookeeper´s Wife) (2017)
https://www.imdb.com/title/tt1730768/

По действителни събития. С любимката ми Джесика Частейн в главната роля.
Разказва се за спасяването на полските евреи от нацистите по време на втората световна война.
Добър каст, емоционален филм.
Препоръчвам.
-
7


Дневник за Джордан (A Journal for Jordan) (2021)
https://www.imdb.com/title/tt0995854/

Филмът е по действителни събития, а режисьор е Дензъл Уошингтън.
Голямо разочарование за мен. Лош сценарий, лоша режисура и не добра актьорска игра. Да добавя и дразнещата пропаганда, която умишлено те удря в лицето.
-
4


Индианаполис: Смели мъже (USS Indianapolis: Men of Courage) (2016)
https://www.imdb.com/title/tt2032572/

Военна драма/екшън по действителни събития.
Режисьор е Марио Ван Пийбълс и да ви кажа, справя се много по-добре от претенциозния Дензъл...
Разказва за тежкия крайцер, Индианаполис на МС на САЩ по време на втората световна война и драмата на моряците с акулите във филипинското море. Разказва се и за наглостта и безочието на американското правителство. Нищо не е спестено.
Повече от 7 обаче не мога да дам, защото имаме поредния пропуснат потенциал. Героите също не са развити достатъчно добре. Очевидна липса на пари... Но си заслужава.
-
7


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   30.01.2023 22:59


Днес изгледах два филма на кино. За първи път ходя в Арена The Mall след ремонта и слагането на новите реклайнери. Това са новите лукс седалки (има ги в 4 зали), които се разтягат и направо можеш да лежиш докато гледаш. Наистина е удобно, факт. НО в залата бе ужасна кочина, а в тоалетните трябва да се влиза с противогаз и ръкавици... Смърди, мръсотия, няма сапун, няма топла вода. Никой и не изпраща залата, всичко е на самотек. И на двата филма се самоизпращахме в тъмницата. Много е западнала работата в Арена, явно следствие на инфлацията. Нямат пари и персонала сигурно е сведен до санитарния минимум, а няма и кой да ги контролира. Жалко.
В Синема Сити нямат тези удобства, звук и картина, но поне е чисто и уютно.

И сега за филмите:

Васил (Vasil) (2022)
https://www.imdb.com/title/tt14081736/

Филмът е испанско-българска копродукция, като в главната роля е Иван Бърнев. Говори се на испански и е със субтитри. Българската реч е малко. Много се зарадвах като видях, Александра Хименес.
Историята уж е вдъхновена от реални събития, но нямам идея дали е така. Действието се развива във Валенсия.
Филмът се води комедия, ама аз не видях много от нея. Драма също не е. Наистина по-скоро си е комедия, то няма какво друго.
Твърде обикновен филм за моя вкус. Не знам точно какво гледах, но нямаше никаква интрига. Скука. Исках да стане едно нещо, а то не стана и това беше цялата интрига...
Като цяло това е филм-приказка, за приятелството и пътищата, които ни свързват.

Искам да дам по-висока оценка, наистина. Но просто ми беше скучен, съжалявам.
Все пак не е лош и се ядва за едно гледане.
-
6


Твърдо приземяване (Plane) (2023)
https://www.imdb.com/title/tt5884796/

Екшън с Джерард Бътлър. Само по себе си това изречение е доста изкушаващо.
Бътлър е пилот на пътнически самолет и стават там едни интересни нещица...
Харесаха ми всички сцени със самолета. Обичам филми със самолети, кораби и подводници.
Няма какво толкова да се пише тук. Здрав екшън, яко клишета и нищо ново.
Спокойно може да се гледа и на малкия екран, макар че киното си е кино и винаги бих препоръчал, който и да е филм, да се гледа на голям екран.

Бива, задоволителен е и става за едно гледане.
-
6


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   01.02.2023 10:04


Най-великият шоумен (The Greatest Showman) (2017)
https://www.imdb.com/title/tt1485796/

Прекрасен мюзикъл! Със закъснение го гледах, но никога не е късно.
Филмът е направен с много сърце и размах.
Препоръчвам!
-
8 / 7


De uskyldige (The Innocents) (2021)
https://www.imdb.com/title/tt4028464/

Филмът е копродукция между много европейски страни, но в основата си е норвежки и се говори на норвежки.
Предупреждавам, че е тежък. Някакъв микс между тежка драма, фентъзи и хорър/мистерия.
Разказва се за жестокостта на децата и какво би направило едно лошо дете ако има някаква власт или суперсила...
Препоръчвам!
-
7 / 8


Father Stu (2022)
https://www.imdb.com/title/tt14439896/

С Марк Уолбърг и Мел Гибсън. Филмът е по истински събития.
Имам проблем с начина по който бе адаптирана историята за отец Стю, а и винаги съм имал проблем с Марки Марк и актьорстването му. Виж на Мел Гибсън смелото сърце много се зарадвах.
Бива, но не гарантирам, че ще се хареса на всеки...
-
6


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   02.02.2023 10:34


Don't Worry Darling (2022)
https://www.imdb.com/title/tt10731256/

драма/трилър/мистерия
Много хубава идея, но не особено добро изпълнение. Въпреки всичко става за едно гледане. Дайте му шанс, може и да ви изненада...
Концепцията на филма бе добра, но според мен трябваше да се развие повече.
Добра актьорска игра, хубава сценография и операторска работа. Не добра режисура и изгубващ се сценарий... Случват се твърде много неща, които изискват от публиката да бъдат приети без съмнение, а обясненията набързо поднесени и неубедителни.
-
6.5


DC League of Super-Pets (2022)
https://www.imdb.com/title/tt8912936/

Хареса ми. Забавен е, има ги всички любими Ди Си герои, животните са яки, става и за малки и за големи.
-
7.5 / 7


Cry Macho (2021)
https://www.imdb.com/title/tt1924245/

Не давам по-ниска оценка само от огромното ми уважение към великия Клинт Истууд.
Ужасно наивен и плосък сценарий, нелеп край. Най-хубавата част бе, когато всички бяха в малкото мексиканско градче и безгрижието продължило няколко седмици.
-
5.5


Семейни кютеци (Fighting with My Family) (2019)
https://www.imdb.com/title/tt6513120/

Приятен, разпускащ филм. Феновете на кеча и WWE ще го харесат със сигурност. Аз съм такъв и ми хареса.
Каста е много добър (Флорънс Пю, Лена Хийди и Ник Фрост визирам специално), изнасят изцяло филма на плещите си, защото иначе самата история е изтъркано до втръсване клише.
Филма е по действителни събития, разказва за супер звездата Пейдж, която направи истинска революция сред ‘дивите’ на Винс Макмеън и световната федерация. Уви, тежка контузия във врата я извади за близо 2 г. извън кеча и кариерата и тръгна надолу. За това не спомогна и прословутите лийкнати порно кадри. В момента Пейдж има нов шанс, като преди 2 месеца дебютира в AEW, втората голяма американска кеч компания и конкурент на мастодонта WWE.
-
7


Спайдър-мен: В Спайди-вселената (Spider-Man: Into the Spider-Verse) (2018)
https://www.imdb.com/title/tt4633694/

Така и не го бях гледал когато трябваше, но както знаем, никога не е късно.
Прекрасна анимация, една от най-добрите изобщо, които съм гледал някога и стои перфектно като история покрай всички събития във Вселената на MCU.
Силно препоръчвам!
-
8.5


Кендимен (Candyman) (2021)
https://www.imdb.com/title/tt9347730/

Пълна подигравка!
Взели са една хорър класика и са се изплюли в нея превръщайки я в една болна фантазия на съвременната BLM истерия и пропаганда.
Феновете никога няма да ви простят, нито приемат!
Поне да бе добър филм, а то нищо. Нито хоръра бе на ниво, нито сценария, нито каста.
-
4


Може би много от вас са гледали, Невъзможно бягство (Escape Plan), защото е със Слай и бате Арни
https://www.imdb.com/title/tt1211956/
Един много як и здрав екшън в затвора, като главния герой е специалист по откриването на слаби места в затворите. Обичам ги много такъв тип филми. Гледал съм го, наскоро си го припомних по bTV Cinema, но се оказа, че съм изпуснал двете му продължения?!
Е, изгледах ги. Всичките три филма ги има по торентите.
Е, не са от същата класа, но и двата са добри екшъни в жанра с популярни имена като разбира се Силвестър Сталоун, но и Батиста, 50 Cent + някои от най-известните и добри азиатски майстори на кунгфуто.
Препоръчвам!

Невъзможно бягство 2: Хадес (Escape Plan 2: Hades) (2018)
https://www.imdb.com/title/tt6513656/

Невъзможно бягство 3 (Escape Plan: The Extractors) (2019)
https://www.imdb.com/title/tt6772804/


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   02.02.2023 19:56


Какво общо има тук любовта? (What's Love Got to Do with It?) (2022)
https://www.imdb.com/title/tt13430858/

Днес ме замъкнаха на кино да гледам нещо, което не ми бе в списъка ама какво да направя...
Изненадващо, но взе че ми хареса. :innocent:
Свежа и разпускаща романтична комедия. Мисля, че ще се хареса повече на жени отколкото на мъже, но кой знае... Препоръчвам го на всички, но не очаквайте нещо кой знае какво. Просто ненатоварващ филм за около 110 мин. с много красиви и забавни моменти.
Зоуи е млада и талантлива режисьорка на документални филми за живота, а Казим е лекар. Живеят през една къща и са приятели от деца, но цели контиентни ги разделят, както казва Казим...
Историята е оригинална и нестандартна, защото филма се фокусира върху т.нар. уредени бракове, което е традиция в Пакистан и в други мюсюлмански държави. Но тук интересното е, че самия Казим иска такъв брак и дава статистика как тези бракове са по-стабилни от онези, които са по любов... Зоуи пък ще прави документален филм за тази традиция и за него самия... Повече не издавам.
Историята е много хубава, има и весели и тъжни моменти, както и много истини. Освен в Лондон отиваме и в Пакистан, в Лахор, където се запознаваме и с много местни традиционни обичаи и практики.
Лили Джеймс и Шазад Латиф са страхотни. Във филма участва и Ема Томпсън.

Препоръчвам!
-
7


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   03.02.2023 17:18


Почукването (Knock at the Cabin) (2023)
https://www.imdb.com/title/tt15679400/

Филмът е адаптация по романа на Пол Трембли, "The Cabin at the End of the World"
Бях зажаднял за силен трилър, за нещо мистично. Ето ви и отовора - М. Найт Шаямалан, въпреки че отдавна не е това което беше. Разбира се, че отидох на кино с леко завишени очаквания (само леки, вече внимавам и съм по-умерен), само за да видя...това...?! :-o
Мотото на филма:
--> Какво сте готови да жертвате, за да предотвратите Апокалипсиса?
Какво бихте избрали да спасите – семейството си или човечеството? <--
-
E, aз бих допълнил:
--> Бих жертвал всичко, само и само да върнете старите филми! <-- :-D
Още със старта на филма си казах, О, по дяволите пак ли гейски драми ще гледаме, малко ли бяха в последния епизод на The Last of Us?
Между другото без да искат от HBO направиха лоша услуга на Юнивърсъл...
След края на прожекцията (бях във ВИП залата на Арена Делукс) чух да се коментира точно това и набиващото се на очи сравнение. Имаше и масово неодобрение и цъкане с езици. Мъж и жена си тръгнаха още на 20-та минута от филма. Е, може и нещо да е изникнало, кой знае.
Аз също веднага си помислих за този паралел. Това само доказва колко супер популярен е в момента Last of Us, но това е друга тема.

Да се върна на филма.
Лошо структуриран сценарий и почти никакъв съспенс. Бях наясно с всичко и не очаквах изненади. Така и стана. Между другото филма завърши точно както очаквах. Оцеляха тези, които очаквах.
Лоша актьорска игра, като изключим малкото момиченце, което ярко се отличаваше. Батиста между другото също бе на ниво. Той загатна за таланта си в новия Блейд Рънър. И тук ми хареса, но не кой знае колко. Както писах вече, само Кристен Чуи бе на висотата на очакванията. Всички останали бяха на едно много разочароващо ниво.

--> Спойлер секция, не четете ако не сте гледали <--
   >>>>
Във филмите на Шаямалан винаги е имало някакъв туист, някаква важна подсказка или следа, нещо мистично и т.н. Тук този момент бе в края на филма и великото откритие на единия Гей (явно жената в семейството), че тези четиримата видиш ли били четирите конника на смъртта, хахаха. 'Евриката' аз я викнах още в началото на филма, когато четиримата започнаха да рецитират какво ги чака хората по света

И какъв бе смисълът и изводът от този филм, освен, че е поредната отчаяна пропаганда (засега никак не им се получава и отчаяни, стават все по-дръзки и дръзки)?
Дали не искат да ни внушат, че Господ е избрал Гейове, за да спасят човечеството. Защото тяхната любов била истинска и безусловна?
Е, само че твърде късно, провалихте се! Прекалено много омраза таеше в себе си единия Гей. Андрю. Сякаш бе забравил, че по света има и други гейове, не са само те двамата. Защото той бе готов да жертва всички и всичко.

В интерес на истината, кой би повярвал на някакви лунатици ако дойдат и ти кажат нещо такова? Аз не, а вие? Така че в началото всичко бе точно. След първия мор обаче трябваше да им светне лампичката. След втория едно 50% от хората биха се жертвали, след третия вече би било повече от логично да го направят, направо задължително. Е, сори, но много късно. Милиони умряха вече! Да, спасиха човечеството, но на каква цена.
В момента троля нарочно Шаямаланчо. Естествено, че не е това смисъла и това което е искал да ни каже (а е точно обратното), но аз пък съм свободен да си напиша каквото си поискам. Защото е модерно нали? Да си измисляш някакви небивалици и да си мислиш, че си направил велик филм или сериал. Нали така, живеем в свободна държава, със сводобно слово?


Не си струва времето ви!
-
4


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   03.02.2023 17:56


Капитан Фантастик (Captain Fantastic) (2016)
https://www.imdb.com/title/tt3553976/

Много странно заглавие. Може би много хора не са го гледали само заради заглавието... Е, гледайте го. Как съм го пропуснал, уф.
Препоръчаха ми го да го гледам по bTV Cinema, но нямах тази възможност, така че си го дръпнах от Замунда и го изгледах. И ще ми остане за личната колекция, т.е. харесал ми е.

Филмът те кара да се замислиш над много неща от живота. Прав ли е главния герой и това на което учи децата си, или не е прав? Много полемики и дискусии могат да започнат след този филм.
Каста е страхотен. Всички до един. От най-малките деца, през възрастните и до Виго Мортенсен, който прави една от най-добрите си роли изобщо.

Препоръчвам на всички, особено на родители!
-
8 / 7.5


 
(Extreme Zombies)
Аватар

Регистриран на: 30.05.2012 15:09
Мнения: 28599
Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   05.02.2023 17:14


All Quiet on the Western Front / Im Westen nichts Neues (2022)
https://www.imdb.com/title/tt1016150/

Адаптация на Нетфликс по едноименния, велик антивоенен роман на Ерих Мария Ремарк.
Това е трета адаптация по един от най-значимите романи на 20 век, като филмът от 1930 г. печели Оскар за най-добър филм, най-добър режисьор и е първия филм-адаптация в историята, който печели оскар!

Продукцията на Нетфликс от миналата година се отчита с цели 9 номинации за Оскар, колко статуетки обаче ще успее да спечели, предстои да видим...

Филмът е добър и според мен постига целта си, освен това е заснет изключително натурално, прекрасна работа на целия екип ангажиран с декори, грим, операторска работа. Имам един проблем обаче и не мога да не го кажа. От Нетфликс са направили една доста свободна адаптация и това не ми хареса. И не беше необходимо. В романа бях истински ангажиран с героите, тук това някак си го нямаше. В романа много по-добре бе описано безумието и безсмислието от войната. Тук това го има, но по един по-различен начин. Пак е ефектно и пак бях разтърсен, за това и давам висока оценка. НО, има високи и високи оценки... Тази е от първите, а ми се искаше да е от вторите...

Гледайте, препоръчвам!
-
8 / 7.5


Последна промяна Diavolo на 05.02.2023 17:14, променена общо 1 път



 
(Крива Нива)
Аватар

Регистриран на: 20.05.2012 18:28
Мнения: 9586
Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 3   |   06.02.2023 11:24


[quote="Diavolo"][
Филмът е добър и според мен постига целта си, освен това е заснет изключително натурално, прекрасна работа на целия екип ангажиран с декори, грим, операторска работа. Имам един проблем обаче и не мога да не го кажа. От Нетфликс са направили една доста свободна адаптация и това не ми хареса. И не беше необходимо. В романа бях истински ангажиран с героите, тук това някак си го нямаше. В романа много по-добре бе описано безумието и безсмислието от войната. Тук това го има, но по един по-различен начин. Пак е ефектно и пак бях разтърсен, за това и давам висока оценка. НО, има високи и високи оценки... Тази е от първите, а ми се искаше да е от вторите...

/quote]

Абсолютно сън ба съшото мнение.

_________________
Изображение


 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 291 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Следваща

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
Хостинг