Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 00:09

Отговори на тема  [ 19 мнения ] 
АНКЕТА: Спортът в България 
Автор Съобщение
- ФЕДЕРАЦИЯ -
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  АНКЕТА: Спортът в България   |   18.06.2013 20:21

По идея на Балета пускам една малка анкета на тема Спортът в България:

1. Какви спортове сте практикували/практикувате към някой клуб?

2. Какви спортове сте практукивали/практикувате за удоволствие?

3. Какви спортове не сте практикували, но желаете да опитате вбъдеще?

4. Кои спортове обичате да гледате по телевизията/на живо?

5. Трябва ли в България да се развиват приоритетни спортове, колко да са и как точно да се финансират?

6. Кои спортове трябва да бъдат финансирани приоритетно от държавата?
а) най-практикуваните спортове сред българите
б) най-популярните спортове в страната и чужбина
в) спортове, които укрепват здравето и развиват личностни качества и добродетели
г) спортове, в които страната има традиции
д) спортове с висок телевизионен рейтинг
е) друго (посочете)

7. Къде трябва да се насочат държавните средства за спорт в условията на финансова оскъдица? (възможни са повече от един отговора)
а) спорт за учащи
б) спорт за всички (масов спорт)
в) спорт за хора с увреждания
г) спорт за високи постижения (медали от големи първенства)
д) друго (посочете)

8. За какво трябва да се харчат приоритетно парите за спорт в България?
а) спортна база
б) екипировка
в) инвестиция в треньорски кадри
г) спонсориране на спортисти за участията им на големи международни състезания
д) премии за спортисти, постигнали големи международни успехи
е) друго (посочете)

9. Кои конкретно спортове трябва да се развиват приоритетно в България? (обосновете избора си)

10. Вашите идеи за развитие на спорта? (свободни разсъждения)

Последна промяна PMLeague на 18.06.2013 20:35, променена общо 2 пъти

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   18.06.2013 21:43

1. Състезателно съм практикувал:
Плуване
общо 15 години, от 5 г. възраст когато се научих да плувам та до 20 г. възраст
Бивш шампион на България и на балканите на 100 м кроул и бътерфлай, както и национален рекордьор в тези дисциплини за юноши и трети резултат общо за балканския полуостров за мъже. Покрих норматив А за участие на Летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. но тогава дойде травмата, която се оказа хронична и трябваше да прекратя преждевременно с любимия спорт (всъщност за малко да не отида в Барселона 1992 г. на 15 г. тогава, 2 стотни ми изядоха главата, но и тогава имаше уникална конкуренция, уви. След което зарязах всичко останало и изцяло се посветих на плуването, защото преди това исках да бъда като Мат Бионди, но едновременно с това и като Брус Лий и като Морихей Уешиба и Арнолд Шварценегер). За последното (хроничната травма в прешлените) не ми се говори. Това е най-голямата ми драма и загуба, не можах да сбъдна най-голямата си мечта, да се докосна до олимпизма и да поживея в олимпийското село, а за мен олимпийските игри са нещо свято и никога не съм пропускал и 1 минута време от летни или зимни олимпийси игри. Тренирах в ЦСКА, лично Таня Богомилова ми е била треньор в един отрязък от живота ми, от нея научих много неща за големия спорт.
След това не бях стъпвал с години в басейна, защото ме налягаше носталгия и мъка, но на 23 г. възраст издържах курсове за морски спасител и практикувах като такъв за 6 месеца, но се отказах защото заплащането беше обидно малко за това което вършиш. Все пак бяха луди 6 месеца като спасител, не съжалявам за нито един ден. :-)
-
други спортове, които съм практикувал състезателно са:
футбол (тренирал съм в Септември и Славия), но за малко като дете, баща ми държеше да стана велик футболист ама разбра, че талантът ми е за плуването, а не за любимия му футбол (баща ми е заклет левскар и твърди, че съм кръстен на Гунди, но баба ми казва, че съм кръстен на дядо си, ходи ги разбери сега, хаха). Все пак футбола винаги ми се е отдавал, вкарвах доста голове в махалата и съм измъквал редица важни и драматични мачове срещу останалите квартални банди. :devil:
-
айкидо
-
карате шотокан
-

Последните два спорта само защото времената бяха такива. Ранните дни на демокрацията, всичко живо лудна по вестниците Мускули и Култиризъм, имаше и вестник Самурай, на почит бяха железните мускули и бойните спортове. Но всичко това беше по-скоро моментен порив, в един момент трябваше да избирам само един спорт и той беше плуването. Това на 15 г. възраст.
А като споменах за мускулите и бодибилдинга, когато спрях с плуването се хванах с културизъм и направих хубаво тяло с което се гордеех, но болките в гърба не ме оставяха намира и трябваше да спра активно с какъвто и да било спорт. И до ден днешен гърба ме боли и всъщност не спира 24 ч. в денонощието, спя на дъска, няма оправяне...
Станах добър приятел с вся и всьо в родния културизъм в ранните му години у нас - Еню Рангелов. :-)

= = =

В момента не практикувам нищо състезателно

значи практикувал съм:
скокове във вода (включително и от 10 м. кула съм скачал)
водна топка (култовооо)
академично гребане
кану-каяк
колоездене
джитбол
народна топка ( :-D )
ръбче :football:
джаги (бях много добър)
топчета (истински майстор, имам страхотна колекция от гудички и сълзици)
тенис на корт
бадминтон
тенис на маса
баскетбол
волейбол
плажен волейбол
хандбал (много го харесвах в училище, но май само мен ме кефеше...)
боулинг
дартс
билярд
лека атлетика (като ученик бях добър на 100 м. гладко бягане и скок на дължина, в училище си имахме състезания и ни даваха персонални оценки)
спортна гимнастика - пак в училище. Офф, жива мъка си беше. Едвам научих челната стойка, а висилката беше истинско наказание за мен :unsure:
-
от по екстремните спортове:
рафтинг
каране на джет (то това не е спорт де, но да отбележа, че тръпката да си син на вятъра е уникална, чувстваш се като волна птичка и забравяш за всичко останало 8-) )
скално катерене
пейнтбол
-

в момента практикувам:
ами нищо :unsure:
кеся по форумите :dunno: :-D
време е да почна пак с тениса на маса и тениса на корт, първото ми е голяма слабост и мисля в скоро време да се почнат мега дербитата, че и турнири да измислим тук. :yes:

Ами искам да стана водолаз, само това не съм правил свързано с водата... Не че не съм се гмуркал, ама искам както си трябва и да имам тапия за това.
-
много искам да се науча да стрелям с лък. Този спорт обожавам да го гледам когато имам възможност.
И като цяло стрелба, каквато и да е.
-
Също така много искам да се науча да се пързалям с кънки и да играя хокей на лед и най-вече кърлинг (за него кънки не трябват ама ако излезна на леда ще се пребия).
Както и ски, биатлон, абе всичко що е зимен спорт искам да го опитам ама няма как на този етап :/
Май само ски скокове не бих пробвал, късничко ми е вече за това и ще е опасно за здравето.

Ами тук ще ми е по-лесно да отговоря какви спортове не гледам... ;-)
Ами не гледам голф, американски футбол, бейзбол и май спирам до тук.
Може да има и други, но не се сещам. А, да, не гледам и ветроходство.

5. Трябва ли в България да се развиват приоритетни спортове, колко да са и как точно да се финансират?

За малка и бедна държава като нашата няма как да се поема и развива всичко. А и не сме при Тато, а дори и по време на комунизма пак не се развиваше всичко а се наблягаше на определени спортове, които носят успехи.
Според мен обаче държавата трябва да осигури база/терен за развитието на всеки един спорт, а отттам-нататък нещата да зависят от самите федерации, от интереса сред населението и от спонсорите.
Също така държавата трябва да намалява данъците и да дава други облаги на тези бизнесмени, които помагат на българския спорт (какъвто и да е той).
Определено обаче трябва да се набляга на волейбола, футбола, баскетбола, хандбала, водната топка, плуването, леката атлетика, тениса на корт, борбата, бокса, щангите, спортната гимнастика, художествената гимнастика, фигурното пързаляне, гребането, кану-каяка, шортрека и биатлона.
Това са все спортове в които сме имали и продължаваме да имаме успехи, така че тук държавата не трябва да се ограничава само с това което съм писал за другите спортове - начална база и условия.

в) спортове, които укрепват здравето и развиват личностни качества и добродетели
е) друго (посочете)

-
Хмм тези подточки някои са взаимносвързани, а други си противоречат малко.
Аз бих казал, че приоритетно трябва да се набляга там където имаме традиции и работеща база. Тези условия да се подобрят още повече и да имаме още по-големи успехи. Успехите носят пари и слава, носят ведра атмосфера и оптимизъм сред всички спортуващи. Това е много важно нещо, свързано е с най-важното нещо в спорта - психологията. Бъдете сигурни, че ако Григор Димитров спечели Уимбълдън, Панайот Рангелов ще гребе с много по-голям кеф и отпимизъм на гребния канал в Пловдив. Знам какво говоря, защото съм бил сред много спортисти и знам какво е мисленето.
Но това не значи, че не трябва да се помага/развива
а)
в)

Истината е, че трябват много повече спортни центрове, зали и площадки. За съжаление обаче като гъби никнат молове.......

7. Къде трябва да се насочат държавните средства за спорт в условията на финансова оскъдица? (възможни са повече от един отговора)
а) спорт за учащи
д) друго (посочете)

при тази криза според мен най-реално е да се набляга на спорта в училищата и изобщо да се рекламира повече спорта сред малките деца, защото те са бъдещето. А и там в училищата спорта не струва пари за самите деца, другото което е ще усетят конкуренцията, ще има ранно предизвикателство за тях, а това ще ги кали и в живота.
Т.нар. спортни училища не са решение, а и те родиха много криминални типове...
-
Спорта за всички - масовия спорт. Това е болна тема. В София има не малко места за масов спорт, но дали е такова положението в останалите градове? Силно се съмнявам. Това което го има в момента не е достастъчно и не стига, освен това някои удоволствия излизат соленичко и това спира много хора.
-
Колкото до спорта за хора с увреждания, то по грижите които една държава полага за възрастните хора и за хората с увреждания си личи на какво ниво е самата тя. Т.е. ние сме някъде между Шри Ланка и Палестина...

а) спортна база
б) екипировка
е) друго (посочете)

Ами всичко изброено. Виж, Мейдж, уфффф няма как да избереш една подточка за сметка на някоя друга. Това е все еда питаш кое е по-важно в една кола - двигателя, волана или гумите. Няма да я подкараш без която и да е част.
Без спортна база и екипировка за къде? А без кадърни треньори? А нали на някое талантливо дете трябва да му се осигурят и пари да отиде в Токио и да се докаже на някое състезание по айкидо примерно...
Пак да се върна в началото - база, условия - на 1 място. Малкото пари които ги има и са отделени конкретно за спорт - да се наблегне там където има традиции, защото името на родината ни трябва да се чува и хората които се занимават със спорт у нас трябва да имат примери, които да следват, нарича се народопсихология и работи...
И трябва да се помогне на всеки един спорт. Няма как да знаеш откъде ще се пръкне някое наше родно спортно чудо. Ти осигури базата, пък след това локалната федерация трябва да търси и спонсори.

На последните въпроси мисля, че съм отговорил вече.

:-)

Последна промяна Diavolo на 18.06.2013 21:51, променена общо 2 пъти

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   18.06.2013 21:55

Практикувам виртуални футболни прогнози в Thug Slugs!
И си риск да се компрометирам съм тренирал баскетбол и плуване към цска :)

Най-често, футбол (всяка седмица). По-рядко, планински туризъм, баскетбол и тенис на маса.
Преди плувах повече и бях в училищния отбор по волейбол и тоя на унсс (макар и резерва).
Бях и добър на шах, ама Барс ми еба психиката и сега ше убия някой, ако играя сериозно и загубя.
Тренирал съм Киокушин карате 2 години.

Май няма такива. Може би ми се искаше да пробвам хокей на лед.
Със зимните спортове общо взето съм яко скаран.

Бойни спортове. Футбол.

Да, всички колективни спортове. Да се финансират от бюджета + тотото и държавната лотария. Както и данък върху хазарта, който да отива към спорта.

А това са всички колективни спортове.

а) спорт за учащи
д) друго (посочете) - всички колективни спортове

а) спортна база
б) екипировка

9. Кои конкретно спортове трябва да се развиват приоритетно в България? (обосновете избора си)
Всички колективни спортове, защото учат на солидарност, дисциплина, освен това са евтини и помагат за здравето на цялата нация.

Закриване на спортните училища. Увеличаване часовете по физическа култура на 4 часа седмично (2 блока по 2) още от 1-ви клас. Подобравяне на спортните бази в самите училища - по-големи физкултурни салони и обурудвани игрища по дворовете. Масова поправка на спортни площадки и тяхната подръжка. Организиране на постоянни аматьорски турнири и лиги, които да са финансирани. Постоянно провеждане на между училищни турнири.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   19.06.2013 02:53

Не знам за анкета, но на Деволо му се е получило, като мемоари :laugh: Да не говорим, че в раздела практикувал/практикувам е изброил всички олимпийски и проекто-олимпийски спортове + екзотиката ръбче, топчета и джаги :rofl:

Аз ще го карам по прагматично :whistle:

- няма такива

в последните години:

- тенис на маса (напоследък по час и половина на ден)
- колоездене - почти всеки ден лятото
- плуване
- ски - задължително по 6-7 деня всяка зима, ако ях на планина сигурно щях да съм на ски всеки уикенд
- плуване

какво съм практикувал в миналото няма да изброявам за да не се стига до аномалии, като ръбчета ... щото и аз съм ги играл :-D

3. Какви спортове не сте практикували, но желаете да опитате в бъдеще?

знам ли, нещо екзотично - бобслей бих опитал с голям кеф, иначе по реалистично ми се карат кънки, никога даже и не съм пробвал кънки на лед

- баскетбол (НБА)
- футбол
- тенис
- ам. футбол
- ски
- хокей
- всичко на олимпиадите - зимни и летни
- с формулата приключих, а беше в топ 3 :innocent:

- Естествено, че трябва.
- За бройката не знам - да речем 15- 20 максимум.
- държавни/общински пари + самоиздръжка

е) друго (посочете)

а) спорт за учащи
д) друго (посочете)

а) спортна база
б) екипировка
е) друго (посочете)

футбол, волейбол, баскетбол, тенис, лека атлетика, ски, биатлон, плуване, гребане, плежен волей :innocent:

не обичам свободни разсъждения, но да речем - много, много, много спортни площадки и играща - безплатни кортове за тенис (цимент много ясно за по евтино, тия които се плащат - клей), площадки за баскет и волей (пак цимент за да са наоткрито и на свободно ползване), футболни играща да речем с изкуствена трева за да няма излишни разходи или трева и осветление за които се плаща.
Може да се направи по подобие на Щатите, където всеки район или малка община си има зали и игрища на закрито за всички спортове с фитнес и басейн, в които има класове за всичко и е в пъти по евтино от частните класове, треньори и школи.

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   19.06.2013 11:24

- Тенис в ЦСКА, както и с частен учител. Плуване в Спортната палата, но не съм добър плувец.

- Футбол, Баскетбол, но в миналото. Сега колоездене редовно и когато мога преходи в планината, ако се брои.

- Много са, не мога да посоча един. Всичко ново ме привлича.

- По телевизията отдавна нищо не дават.
Иначе Футбол, Рали, Moto Gp, Супербайк, Баскетбол, Ръгби, тенис напоследък не следя редовно.
Гледам и Олимпийски игри.

- Това е много кофти въпрос. Зас мен не трябва да се финансират приоритетни спортове, всеки има място под слънцето. А и това финансиране в повечето спортове е условно. Нямаш ли спонсори и добър мениджър нищо не става.

- Вече писах, за всеки трябва да има място под слънцето,независимо с какво се занимава.
а) най-практикуваните спортове сред българи
е) друго (посочете)

а) спорт за учащи - избирам това
д) друго (посочете)

а) спортна база - определено
б) екипировка
е) друго (посочете)

- Този въпрос се припокрива с другите. Вече изразих мнението си.

-За да се постигне някакво развитие първото условие е средствата да отиват по предназначение, а не да се краде.
Другото е да има желание, без желание и само с чакане на някой да помогне нищо не става.
Промяна в мисленето. Всеки дърпа чергата към себе си, всеки е "най-прав".

Е, не бях много полезен, но си написах мнението.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   23.06.2013 11:50

Футбол някога в Добруджа, но се отказах, пречеше на другите ми занимания и училището. Две години тренирах и шах в легендарния местен клуб, но не ме биваше и се отказах. В първи курс тренирах една година бейзбол, но бях средняк и реших да спра.

2. Какви спортове сте практикували/практикувате за удоволствие?

Футбол, баскетбол, бягане, тенис на маса. Боулингът брои ли се за спорт?

Скуош (обаче съм чувал, че стават кофти контузии).

Футбол, баскетбол, хокей на лед, бейзбол, ръгби, американски футбол, ски алпийски ски, биатлон, ски скокове, лека атлетика

Определено трябва да има приоритетни спортове, като според мен трябва да се акцентира върху тези, в които имаме традиции.

е) друго (посочете)

а) спорт за учащи
д) друго (посочете)

а) спортна база
б) екипировка
е) друго (посочете)

Лека атлетика, волейбол, борба, спортна гимнастика, плуване, баскетбол, футбол

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   23.06.2013 14:00

Тенис - 2 години в края на ученическия си период и началото на студентския такъв
Шах - 4 години, 2-3 окръжни първенства

Лека атлетика към училището, в което учех - 100 и 200м
Волейбол
Спортна стрелба

по-скоро ми се иска да практикувам повече - снукър, дартс.. може би голф

футбол, тенис, Ф1, снукър, биатлон, лека атлетика, волейбол

Категорично трябва, но това не трябва да е някаква закотвена в годините листа, а тя трябва да позволява промени спрямо постигнатите резултати. Имаме спортове, в които сме традиционно добри, в които сме имали медали, имаме условия да ги развиваме и т.н. и те трябва да намират място в подобна листа.
Ясно е че има спортове в които посмъртно не можем да спечелим нищо години напред. За подобни спортове е добре да има база за тяхното развитие и държавата да осигури преференции за фирми които могат да спонсорират подобни спортове.

е) друго (посочете)

а) спорт за учащи

д) друго (посочете)

а) спортна база
б) екипировка
е) друго (посочете)

колективните спортове, гимнастика, плуване, атлетика

Във времена на комерс и допинг е трудно каквато и да е идея да донесе резултат. Всъщност всичко си е измислено, но дали може да се приложи в нашата държава във времена, в които ценностите са тотално подменени...
На първо място спортът трябва да бъде достъпен за всеки - игрища, площадки, повече часове и беседи в училище и т.н. Законови промени за данъчни преференции на фирми спонсори поне на ДЮ спорт. Стипендии на деца с постижения в даден спорт.. Мисля че и хората от които зависи го знаят това нещо, но явно не е достатъчно.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   23.06.2013 15:19

Абсолютно нищо не съм тренирал.

Футбол и/или баскетбол всеки ден като ученик. В момента играя футбол в една аматьорска лига. Иначе съм цъкал и тенис на маса, волейбол. Плуване, Колоездене. Бягам си за здраве.

Игрите на Дявола(народна, ръбче, джаминки/топчета), като към тях може да добавим още няколко, вкл. и шах, табла и карти.

Сумо. :laugh:

Обещал съм на Мейджъра да пробвам и с кърлинг, ама не мога да се пързалям. Каза че не било проблем :unsure:

Основно футбол, но гледам и всичко останало което дават (разбирай популярните спортове), стига да ми остане време. От популярните не обичам и не гледам тенис.

5-8

Умишлено прескачам въпросите от 5 до 8 защото не съм запознат с държавните финанси за спорта. Колко пари има как се разпределят и как се определят.

Тези в които имаме традиции + популярните спортове. При първите слагам - художествена и спортна гимнастика, борба, бокс. Вторите са Лека Атлетика, Плуване, Тенис, Колоездене. От отборните Волейбола е сред първите, Футбола и Баскетбола от вторите.

Борбата и щангите обаче да са само за мъже и категорично да се забрани женският им вариант. Същи така е важно да се разбере, че попадането в топ 10 в Плуването или Леката Атлетика е много по-престижно от златен медал в стрелбата с лък, примерно. Една победа на Гришо над Джокович е с много по-голяма стойност от 10 златни медала на Станка Златева. Това са реалностите.

Ако има нещо хубаво което трябва да се копира от хАмериканците, то това е тяхната система за спорт в училищата. Трябва да има училищни отбори, разбира се първо трябва да има база. Тия отбори може да са подразделения(ДЮШ) на даден клуб и задължително между училищни първенства. От там нещата ще си тръгнат от само себе си. За целта обаче трябва да се налеят пари в база.

Друго закон за спонсорство. Опрощаване на данъци при финансиране на даден спортен клуб.

(Underground)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   23.06.2013 16:52

От първи до седми тренирах плуване, но без някакви успехи. Да кажем, че няма да се удавя ако ме оставят на километър, два от брега в морето.
За кратко време съм тренирал бейзбол, джудо, хандбал. След това около три години футбол, като половината бях в Академик, а после в НСА (тогава Виф)

2. Какви спортове сте практикували/практикувате за удоволствие?

Бягам в квартала, ходя на планини и местя железа. Карам велосипед 365 дена в годината (с изключение на моментите, когато пукна гума и го бутам) Бях запален много по тениса на маса, но стигнах едно ниво на развитие и не можех да мръдна повече. А като си спомням, че давах 80 лева за гуми на ракетата... :unsure: Иначе се изправям срещу всеки желаещ на табла, но едва ли ще има такива :laugh:

Каквото съм искал да практикувам съм го практикувал.

По телевизията гледам всякакви спортове без силовите. На живо гледам само хокей, футбол и много рядко волейбол. Преди ходех и на баскет, ама вече не. Може би някой трябва да ми пусне мухата...

Трябва да се развиват всички спортове, без да има приоритетност. Във всеки спорт може да излезе по някой талант.

е) Всички спортове

а) спорт за учащи
д) друго (посочете)

а) спортна база
б) екипировка
е) Трябва да се инвестира във всички посочени отговори

Отговорих на този въпрос по-горе. Спортовете не трябва да се делят на приоритетни и неприоритетни.

Без да влагам ирония трябва да се забрани със закон слушането на чалга. Когато на един ученик мислите са му насочени как в петък и събота вечер ще ходи потен, мазен и мизерен да се катери по масите и да танцува под звуците на азис и малина, то определено шансът му да стане спортист се свежда до минимум. Младите трябва да се възпитават в спортен дух и де се движат постоянно. А не събота и неделя да се спи до обяд, да се плюска като свиня и после пак да се спи, или ходи на някоя гнусна чалготека. И тъй като голяма част от родителите също са като децата си запленени от "творчеството" на азис, то единствения вариант е ЗАБРАНА НА ТАЗИ "музика" със закон.

Изображение

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   23.06.2013 18:13

Цитат:
Борбата и щангите обаче да са само за мъже и категорично да се забрани женският им вариант.

+ 1 :-D

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   24.06.2013 00:50

PMLeague написа:
По идея на Балета пускам една малка анкета на тема Спортът в България:

Няма такива.

Към момента редовно практикувам единствено колоездене в няколко разновидности. С друго не ми се занимава, нямам и време.

Сега не се сещам нещо, което чак толкова да ми се иска да опитам.

По телевизията - предимно футбол и баскетбол, но също така колоездене, снукър, американски футбол, хокей на лед, биатлон, лека атлетика, бойни спортове.

По-рядко тенис (главно ГШ и мачове на Григор; женски тенис не гледам - много взеха да бучат там), волейбол (само национала), моторни спортове (главно Формула 1; по едно време се бях зарибил да гледам Наскар), кърлинг, дартс, тенис на маса, бадминтон и всякакви други неща инцидентно за запълване на свободно време.

По никакъв повод не гледам следните неща: художествена гимнастика, фигурно пързаляне, синхронно плуване и други подобни тъпотии. Избягвам да гледам също така всички видове стрелба, спортна гимнастика, борба, вдигане на тежести (на тия последните особено женските варианти са ми непоносими), конен спорт, ветроходство и т.н.

На живо - само футбол. Преди ходех и на баскетбол, но отдавна не съм ходил.

15-20 приоритетни спорта. Екзотиките да се спасяват сами. За повече подробности - другата тема.

е) друго (посочете)

а) спорт за учащи

д) друго (посочете)

а) спортна база
б) екипировка
е) друго (посочете)

Никакво спонсориране на туристи, които ходят по Олимпиади и други големи първенства на шопинг и разглеждане на забележителности. Отиваш, постигаш резултат и тогава премии.

Футбол, баскетбол, волейбол, тенис, лека атлетика, плувни спортове, колоездене. Плюс евентуално някои спортове, в които имаме традиции - бокс, борба, вдигане на тежести, художествена гимнастика и т.н. Също така - някои спортове могат да се развиват по места (примерно зимни спортове - по планинските региони) и т.н.

Копнато от другата тема. Само за масовия спорт. Повече не ми се пише.

Ако става въпрос за моето мнение от какво има интерес обществото ни във връзка с масовия спорт, ще кажа набързо. Обществото ни има интерес и нужда от нови и хубави спортни площадки/комплексчета поне за няколко спорта - футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, тенис на маса. Има нужда от велоалеи, има нужда от местенца за гимнастика/фитнес (ей от тоя тип -> http://img.jspace.com/p1010372-jpeg-m-64086.jpg). Както казах, няма лошо и в елементарните пързалки, езерца с водни колела например и други такива. На открито, достъпно, по парковете - ей такива неща. И не на последно място по важност - достатъчно евтини като инвестиция, за да могат общините да си ги позволяват. Хората отиват в парка - тичат си, правят си фитнесчето на открито, разцъкват малко футбол или баскет и накрая се кикотят на пързалката - от това имаме нужда. А не от зали за кърлинг, сори. ;)

(CDLM Blue Power)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   25.06.2013 11:34

Благодаря за въпроса. Тренирал съм бокс във боксов клуб Академик при митичните Вальо Давидов, Мефата, Бойко, Венци. В момента поддържам форма веднъж седмично във въпросния клуб за кардио.

Благодаря за въпроса. Аз съм всестранно развита и турбоманекенска личност и е напълно нормално да съм се занимавал с доста спортове, в които разбира се съм бил номер 1. Кой е номер 1? Краля е номер 1.

Футбол – ранни индикации за свръхпотенциал

Като по-малък ритах в училищния отбор по футбол и ходехме по турнири. Един от най-важните ми голове е срещу Ники Михайлов в турнир на частните уличища около 2000та година. Как се случи всичко? Една на пръв поглед безобидна атака на символичните гости играещи с лилави потници води до ъглов удар след едно меко казано нескопосано изчистване на защитник в жълто. За топката застава Анди от съседната паралелка, който обаче центрира балонно и не оставя проблеми за високото момче със жълт потник да изчисти с глава в предни позиции. Битката в центъра е ожесточена като все пак влезлия като резерва Сашо Нейчев от моя клас успява да се пребори и да даде прецизен пас до СУПЕРЗВЕЗДАТА на отбора Крал Блуфен, който с характерната си бързина и техника тръгва напред, преодолява с лекота 2ма гламчовци в жълти потници и нанася топовен удар пред слисаните погледи на 4-5 момчета в жълто. Топката тръгва в десния ъгъл на Михайлов, но в последния момент се отклонява от дебелото момче до вратаря и влиза с гръм и трясък в мрежата. Скамейката избухва, зала Христо Ботев е на крака за да адмирира този велик гол на негово височество Краля. Малко по-късно обаче доброто настроение на всички е помрачено от диктора на залата - некакъв полуидеот, който съобщава, за АВТОГОЛ на дебелото момче вместо да се преклони пред голът шедьовър на Краля, който освен всичко се оказа и решаващ за класирането на отбора на полуфинална фаза, където загуби заради некадърността на няколко глупави момченца от провинцията, но това е съвсем друга тема.

Тенис – красивият лебед сред грозни патенца

Още от ранна детска възраст Крал Блуфен играе тенис на корт. Важно е да се отбележи, му беше донесена много скъпа тенис ракета от Америка – Хед с вибратор, с която той парадираше пред скромните деца на улицата, които го докарваха най-много до някаква дърварка за скуош.

Краля е тренирал тенис на Академик при митичния треньор КЕСТЕНА, където само за месец успя да засенчи останалите завалии от групата и както сами се сещате Кестена най-често играеше с него, а другите ги караше да се упражняват помежду си. Някои завистливи езици подхвърляха,че видите ли той го правил щото съм бил по-назад от другите, но естествено всички знаехме истината – завиждаха и правеха магии 23/7.

Градинката Заимов –втората дестинация, където Краля парадираше със скъпа ракета, маркови екипчета и несравним чар.

Златния телец – това се случи в малко по-късен етап от кариерата ми след като за година- две след като бях постигнал ВСИЧКО занемарих тениса. Наех си едно много симпатично русо около 55-58килограмово да ме тренира индивидуално срещу 50лв на час. Това продължи около 2 месеца след което се оттеглих защото усетих,че неминуемото ще се случи – треньорката да се влюби в мен. Реших да спестя и на двама ни ненужните емоции.

Постижения: шампион на училището в 8ми клас. След оспорвана надпреварва между има няма 16 участника Краля успя да достигне безпроблемно до финал срещу Киро – Жената. Не само,че не му остави шансове, но и спечели и показвайки нечувани за турнира неща – при едно излизане за воле на мрежата, Жената успя да върне топката и тогава Краля ужасно атрактивно догони топката и успя да прокара ракетата между краката си и да върне топката. Публиката – класната, учителката по физическо и 14те отпаднали играча изпаднаха в екстаз.

Роден боец - завършен шампион

Вин гЧун. Нали помните в една от първите части на Бързи и яростни имаше един ужасно дебел гигант със секира? Тоя има школа по винг чун в Маями, където Краля естествено имаше ВИП статут и се записа да тренира сред най-големите нинджи в околието. Митичния инструктор с дървената кукла Ким обучаваше Краля на ужасно важни техники и принципи в бойното изкуство. Няма да крия – всички се впечатлиха от таланта и качествата ми. На куклата и разказах играта. Ким често изтъкваше факта,че съм бил много голям за винг чун и,че трявбвало да сваля килограми. Естествено и той като всички останали ми завиждаше!

Повелителят на пинг понга

Много се забавлявам като чета как някои от участниците в анкетата са посочили, че практикуват спорта тенис на маса. Това,че видите ли горките завалии могат да уцелят топчето и да бият сервиз не означава,че са играчи. Краля е легенда в тенис на масата още от ранна детска възраст. Мнгократен шампион в училищни и квартални турнири, рекордьор по спечелени Въртележки, изкусен майстор на фортхенда, безупречен в бетхенда. Какво се случва, когато някой има неблагоразумито да играе срещу Краля на тенис? Ми гони топчето като гламав щото всичко е забивка, забивка ,забивка. Или става сервитьор – от единия край на другия. Краля цъка, завалията гони...и сервира!

Последната балама, която ме предизвика беше Дебелия. Опита хитро да се възползва от факта,че не бях играл няколко години и реши,че има шанс да падне на момче, а не както обикновено – НА МОМИЧЕ. Е, това не се случи. 18 от 18 ли беше, 17 от 17 ли беше унижението му, не помня.
Малко след тва се озовах случайно на турнир по тенис на маса в спортна София. Просто моя човек имаше турнир на фирмата там, а ние с него си цъкахме преди тва с идеята той да разгрее и да ги бие. Да ама некакъв карабатак се разболял и се наложи Краля да вземе неговия лиценз и да участва уж формално нали...е, Краля спечели турнира като на финала унижи неккакъв социално-слаб немец.
Толкова по темата, изводите оставям на вас ако се сещате.

Ти знаеш ли кой съм аз бе? Нема такъв спорт – ако желая да практикувам нещо го правя ако се сещаш.

Мач, щанги, бокс, ММА.

Всички силови спортове трябва да бъдат приоритет. Ясно е.

а) спортна база

Писах по-горе. Силовите спортове. Те изграждат характера, те правят човека шампион и в живота. Виж какво става пред Син Сити нощно време например.

На първо място трябва държавата да стимулира изграждането на бъдещите шампиони. Задължително трябва да се дават анаболи на децата от най-ранна детска възраст така както се дават хапчета за гуша, да се поощряват да стават мутанти и т.н. Хормона на разтежа незабавно да почне да се покрива от здравната каса. Само така ще имаме олимпийски шампиони.

И стика сте ме занимавали с некакви общи и маловажни неща. В тая анкета съм се включил за да пиша основно за себе си. Това е най-важното.

Maybe I’m a phantom. Then again, maybe not. A phantom can’t hurt you.

Последна промяна Крал Блуфен на 25.06.2013 11:49, променена общо 2 пъти

(CDLM Blue Power)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   25.06.2013 12:06

П.С. Плуване, забравих да кажа за плуването. Изкусен плувец, тренирал дълги години на чеврвено Знаме, половината съблекалня съм я надраскал със син маркер - Само Левски и от тоя род, а където пишеше цска съм задрасквал. Не знам дали още седи!!!

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   25.06.2013 14:52

Крал Блуфен написа:
П.С. Плуване, забравих да кажа за плуването. Изкусен плувец, тренирал дълги години на чеврвено Знаме, половината съблекалня съм я надраскал със син маркер - Само Левски и от тоя род, а където пишеше цска съм задрасквал. Не знам дали още седи!!!

хаха, и аз така правех!
кой ти беше треньор и кои години си тренирал там?

(CDLM Blue Power)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   26.06.2013 14:09

falkenbach написа:

хаха, и аз така правех!
кой ти беше треньор и кои години си тренирал там?

Не си спомням как се казваше, беше жена. Строга, но справедлива. Може и да си внушавам, но често ме гледаше мръснишки. :love:

Беше преди повече от 10г. некъде около 2000та.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   13.07.2013 12:15

Практикувал съм плуване, таекуондо, баскетбол, дори за кратък период от време футбол в Локо София преди тийнейджърски години и съжалявам малко, че там бързо се разсъхна работата заради смяната на училището.

От три месеца практикувам рехабилитация и упражнения за коляното, защото го усуках кофти на футбол. За съжаление явно ще мине още доста време преди да се оправи, защото сега не мога да се затичам нормално без болка - поне ходя както трябва. Иначе на футбол наблягах, отделно си имам програма от упражнения за поддържане на тонус - вече не ставам за интензивен фитнес заради увреден прешлен в кръста, не ми се рискува да се прецакам с някоя щанга още повече.

Имах желание и още го имам де да се захвана с крав мага. Намерих и къде, лошото е, че с тия контузии в коляното и кръста не съм убеден, че мога да издържа. Надявам се като се оправи коляното ми напълно, да опитам.

Футбол, тенис, волейбол, баскетбол, ММА, биатлон - на Олимпиади заглеждам и други спортове, естествено.

Тук естествено на дневен ред веднага излиза въпросът как държавата ще подкрепи едни спортове, а други няма и това си е типичен пример за нарушаване на конкуренция - но според мен нашите федерации трябва да бъдат научени да разчитат първо на себе си, за да намерят спонсори, а след това да чакат на държавата. То това не се отнася само до спорта де, но това е друга тема. Затова според мен приоритетен не трябва да е точно спортът, ами талантът, поне що се отнася до индивидуалните спортове. Колективните вече могат да бъдат разделени като спортове с традиции, с повече зрителски интерес и такива, които просто не виреят в България. Мисълта ми е, че държавата би трябвало да подкрепя повече национални отбори в колективни спортове, показващи резултати или радващи се на по-голям зрителски интерес, а в индивидуалните спортове да подкрепи явни таланти с повече средства. Особено при индивидуалните спортове е добре още в зародиш като се види, че дадено дете има шансът за нещо голямо, да се инвестира ударно, а не да се чака то самичко да пробие донякъде и тогава да се сетят за него. За целта обаче е нужно да има в училищата повече спорт и учителите там да си отварят очите за таланти, които да насочават към професионалния спорт и с помощта на държавата. Затова и в образованието трябва да има яки реформи, щото като си малък, естествено в главата ти дисциплината да следваш някаква цел е едно от последните неща и ролята на учителите тук е страшно голямо. Срамно е педагози във всяка област да стават хора, които на приемните изпити в университетите влизат с 2+ така да се каже - е в тая насока държавата трябва да се намеси и оттам да се тръгне, за да стане всичко гореизброено. Когато си помогнал на някого да стане звезда, парите ще дойдат и без държавата.

е) друго (посочете)

а) спорт за учащи
д) друго (посочете)

а) спортна база
б) екипировка
е) друго (посочете)

На волейбола трябва да се обърне повечко внимание според мен - условия за по-масово практикуване като колективен спорт. При индивидуалните ние винаги сме били силни в бойни и силови спортове.

В точка 5 мисля се изказах и по този въпрос - първо в училище с подготвени учители, които могат да разпалят интереса на децата към спорт и да оценят възможностите им да станат нещо голямо. Защото едно дете прекарва над половин ден именно в училище, при учителите си - и те в огромната си част го формират като личност. Затова тежки държавни инвестиции в кадри и база. И данъчни преференции за фирми и компании, които инвестират в спорт.

Последна промяна alessandron на 13.07.2013 12:20, променена общо 1 път

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   07.11.2013 21:19

Баскетбол и футбол :-D Баскетбол тренирах в Славия 7 години, но след стечение на обстоятелствата се прехвърлих към футбола в НСА още 2 години, но поради контузии ми се налижи да прекратя. :-(

Иначе за удоволствие съм практикувала доста неща: волейбол (плажен и в зала), тенис на маса (бях в отбора на училището), хандбал, гребане, плуване, карам и малко ски, но колкото да не съм на кълбо в края на пистата, карала съм и зимни кънки, но определено не са ми сила, сигурно има и още но в момента не мога да се сетя. :-P

Много искам да пробвам стрелба (пистолет и лък), стреляла съм на тези стрелбища с плюшените животни по тях, но не е същото искам на истинско стрелбище ;-) Също ми се иска да пробвам и малко по-екстремни спортове като рафтинг и парашутизъм (което не е точно спорт, но все пак го включвам). :laugh:

Гледам почти всичко и ще ми е по-лесно да изредя спортове които не обичам да гледам, като това са фигурно пързаляне и спортна гимнастика. Докато при фигурното пързаляне просто не го харесвам, при спортната гимнастика просто съдиите адски много ме изнервят :stop:

За жалост няма как да развиваме всички възможни спортове като големите и доста по-богати държави от нас. Прегледах и мненията на всички които са писали преди мен и определено съм съгласна с Diavolo, като към приоритетните спортове за развитие бих искала да добавя и ски алпийски дисциплини.

е) друго (посочете)

а) спорт за учащи
д) друго (посочете)

а) спортна база
б) екипировка

е) друго (посочете)

Това като цяло са масовите спортове, които се практикуват най-често от българите, както на професионално ниво така и на аматьорско и такива, които са с големи традиции в страната ни: футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, бокс, борба, вдигане на тежести, стрелба и др.

Повече бази достъпни за отборите и състезателите, повече спортни площадки по градовете в България, които да са достъпни за всички за да могат децата от малки да заобичат даден спорт и да започнат да се занимават с него. Спортни стипендии за учащите обещаващи състезатели (наистина обещаващи, а не син, племенник, внук братовчед или още не знам си там какво на някой от дадената федерация). Държавата да се опитва по усилено да задържа треньорите и състезателите си, а не да ги виждаме да се състезават Казахстан, Армения, Катар и други държави.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   27.09.2014 12:07

Магере, ти хубаво пускаш анкети ама да беше я попълнил ли? Аре, врътни по един отговор да ти видим мнението.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: АНКЕТА: Спортът в България   |   30.03.2015 13:13

Лека атлетика, футбол и кънки в Славия.

Тичане, плуване,тенис, ски и сноуборд ( фитнеса не го броим, имам си миниджим вкъщи ).

Сърф големи вълни, мечта ми е. Качвал съм се на дъска на малки в Корнуол, но беше само за около два дена. Мечта ми е Хаваите.

Много са. Без щанги примерно ( абе и тях бе, стига субектите да не са прекалено космати, както през 80-те примерно )!

Футбол, волейбол, гимнастиките, фигурното, тенис. Не знам за средствата.

е) друго (посочете)

All of the above!

а) спорт за учащи
д) друго (посочете)

б) ми е най-близко, г) също

а) спортна база
б) екипировка
е) друго (посочете)

е) Насърчаване на децата от малки още да имат любов към спорта. Но за това трябва да има и примери. Политиката играе огромно влияние. Когато едно дете види, че държавата му е лузър навсякъде, то се обезсърчава. Децата обичат шампионите, а в държавата са твърде малко. Няма стимул. Иначе базите също са важни.

Това е много субективно. Всеки юноша/девойка трябва да прецени по себе си ( менторите също са от голямо значение ). Иначе традициите водят безспорно. Аз исках да стана биатлонист примерно ( добър съм със ски и с пушка от малък ).

Това е за цяло есе. Но с едно изречение - децата да имат достъп до уреди, топки, ракети и всякакви такива неща
( не само едни деца да имат, а други да нямат )!

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]