Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.04.2026 19:48

Отговори на тема  [ 18 мнения ] 
Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина 

...[1] Оценете зимните олимпийски игри в Милано Кортина 0%  0%  [ 0 ]
Отлични 5%  5%  [ 2 ]
Много добри 8%  8%  [ 3 ]
Добри 5%  5%  [ 2 ]
Слаби 0%  0%  [ 0 ]
Лоши 0%  0%  [ 0 ]
...[2] Това ли са най-добрите зимни олимпийски игри, които сте гледали някога? 0%  0%  [ 0 ]
Да 8%  8%  [ 3 ]
Не 11%  11%  [ 4 ]
...[3] Оценете представянето на българските спортисти 0%  0%  [ 0 ]
Отлично 0%  0%  [ 0 ]
Много добро 14%  14%  [ 5 ]
Добро 5%  5%  [ 2 ]
Слабо 3%  3%  [ 1 ]
...[4] Искате ли северната комбинация да остане в програмата на зимните олимпийски игри? 0%  0%  [ 0 ]
Да 16%  16%  [ 6 ]
Не 3%  3%  [ 1 ]
...[5] Кой олимпийски игри ви харесват повече? 0%  0%  [ 0 ]
Зимните 14%  14%  [ 5 ]
Летните 8%  8%  [ 3 ]
Общо гласове : 37

Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   23.02.2026 15:27

Гласувайте, моля.
Вшите крайни впечатления.

Според мен това бяха най-добрите зимни олимпийски игри, които съм гледал.
Изключително ниво в почти всички спортове.

Последна промяна Diavolo на 23.02.2026 19:58, променена общо 1 път

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   23.02.2026 16:14

Много малко опции си сложил в тази анкета, прекалено директно е това - да-не- като опция

Трябва си има и по неутрални отговори. Така е трудно да се отговори еднозначно.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   23.02.2026 16:48

Може да се гласува само за едно нещо.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   23.02.2026 19:57

Носталгията е много гадна след края на всяка олимпиада, но точно в това е чара, че е веднъж на 4 г.
Аз най-много мразя нечетните години, хаха.
А в четните имаме:
Летни олимпийски игри + Европейско първенство по футбол
Зимни олимпийски игри + Световно първенство по футбол
И така си се редуват/прескачат.

Безспорния герой за мен е Йоханес Клаебо.
Извън всякаква конкуренция ми е. Защо? Ами защото той победи на спринт и на маратон. Нещо считано за невъзможно. Имайте предвид, че ски бягането е сред най-тежките функционални спортове изобщо в света (от зимни и летни игри). И е равносилно на това някой спринтьор в плуването и леката атлетика да спечели и на 10 000 м. в бягането (да не кажа баш маратоните) или 1500 м. в плуването. Може би някой ден ще се роди и такъв феномен. Не знам.

Моят топ 5:
1. Йоханес Клаебо
2. Франьо фон Алмен
3. Феде Бриньоне
4. Йенс Лурас Офтебро
5. Джордан Щолц

Според мен това бяха най-добрите зимни олимпийски игри, които аз съм гледал.
Визирам не толкова организацията (макар и тя да бе отлична ; бтв: имаше оплаквания, че няма публика в ски бягането по трасето както е в колоезденето ; и че им липсвало типичното олимпийско село), а качеството на спортовете, които следях.
Толкова отлично подготвени спортисти с върхови постижения и невероятни изпълнения не бях гледал.
Единствено фигурното пързаляне е със стъпка назад, но това се дължи на съдийската мафия + провала на Малинин и липсата на рускините. И тук имам предвид сложността, иначе извън нея си имаше всичко. И великолепни програми също.
Във всички останали спортове видяхме възможно най-доброто. Дали има таван на човешките възможности?
Какво ли ще е след 4 г. във френските Алпи се питам...

Незабравими моменти
1) Сладкото вълче Назгул и как финишира първи (дали има меме с Назгул златен медалист, хаха).
2) Атле Ли Макграт и как хвана към гората и после легна сам, далеч от всички.
3) Кълбото напред на Еба Андерсон и после пльосването в снега на един от щаба на шведите тичайки да и даде резервна ска. Миг невнимание и провал в най-важната за Швеция дисциплина (за Норвегия и Швеция щафетите са вся и всьо + 50-те км.).
4) Хокея на лед достигна до ново ниво на развитие. Стана почти като футбола (и европейския и американския) - страшно много тактика и физика. 3 от 1/4 финалите се решиха в 'Овъртайм' + Финала при жените и мъжете (идентично 1-1 между САЩ и Канада и в крайна сметка и при двата пола победа с 2-1 за американците) + невероятния обрат на Канада срещу Финландия от 0-2 до 3-2.
5) Уникалното състезание в мъжкия Фристайл Биг Еър и лудото надскачане между Тормод Фростад и Мак Форхенд.
6) Феноменалната стрелба на Емилиан Жаклен на спринта от положение прав за 16.8 сек. (?!)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   23.02.2026 19:59

Balleta написа:
Много малко опции си сложил в тази анкета, прекалено директно е това - да-не- като опция

Трябва си има и по неутрални отговори. Така е трудно да се отговори еднозначно.

Амии, обърни се към админите...
Има максимум от 20 символа. Така че колко да сложа? Ако не се лъжа символите в тази анкета са 19. Най-важното съм побрал. Колкото мога...
Няма да пускам 5 теми с 5 различни анкети...

Последна промяна Diavolo на 23.02.2026 20:03, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   23.02.2026 20:03

Вече имате по 5 опции за гласуване, колкото са и въпросите.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   23.02.2026 23:40

Много съм доволен, браво на Милано-Кортина, изключителна атмосфера и организация. Харесаха ми като цяло. Пиша Много добър, а не отличен, заради отрязването на руснаци ( те са правили злини ) и беларуси, по ясни причини, политиката по принцип няма място в спорта и това е съвсем друга тема, но друго би било с руски атлети, не, че ми липсват!

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   23.02.2026 23:42

Обзор:

Това са най-силните зимни олимпийски игри на Норвегия, САЩ, Италия и Великобритания, Австралия, поправете ме.

Последна промяна TheExorcist на 23.02.2026 23:43, променена общо 1 път

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   24.02.2026 09:13

Политиката е в елитния спорт от самото му начало и ми и много смешно като прочета, че нямала място в спорта.

Отлични игри в Италия, въобще не ми липсваха спортистите от РуZия и БеларуZ.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   24.02.2026 13:46

Много добре знам, че винаги политиката е била в елитния спорт, без може би клубния, просто идеята ми беше, че не ме кефи това!

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   24.02.2026 17:40

На мен не ми допадат такива залитания "най-добрите", но в днешно време винаги ги има. Добри игри и толкова.

Чета тук, че нямало руски спортисти, липсвали. Това не е вярно. Особено във фигурното пързаляне имаше доста руснаци, състезаващи се за други страни. Но разбира се, че е друго да се съзтезават официално за Русия. Но тогава щеше да има и един негативен ефект с оценките, съдийството и лобитата. Това винаги го е имало, но с присъствието на руснаци съвсем се опорочава. Не че техните представители не са едни от най-добрите в света в тази дисциплина, ако не и най-добрите.
Имаше и руснаци в други спортове под неутрален флаг, но те не направиха нещо значимо. Или поне от това което аз видях.

Руснаци може и да липсват като цяло, но на картата се появи Китай, които преди въобще не бяха фактор. Така че има някакъв баланс.

За хокея за мен въобще не е добре това, че заприличва по някакъв начин на футбола. Губи се чара на играта. Даже на мен лично когато канадци и американци не участваха с всичките си звезди ми беше по-интересно. Не е заради това, че така е по-малък шанса те да спечелят. Просто ставаха по-яки мачове. Сега не гледах много, но от видяното не съм особено доволен.

Гласувах като слабо за представянето на българите. Ако не бяха двата медала, можеше и да е безобразно. Но и тези два мижави медала не променят факта, че сме Балкан Турист от вече доста години. И поне спазихме тази традиция, която ще продължи и в бъдеще. Но лично за мен и да не участваме занапред няма да е голяма загуба. Знам, че мнението ми е непопулярно, може да се крайно, но така мисля.
Алекс Фейгин е много симпатично момиче, но за фигуристка не става, за пореден път се видя. По-добре да се захване с нещо по-смислено.
Браво на Лора Христова, дано се появат още като нея, но трудно.
Браво и на левскаря Тервел Замфиров, сестра му също има потенциал.

Последна промяна albertz на 24.02.2026 17:44, променена общо 3 пъти

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   24.02.2026 20:24

Левскар ли е Замфиров?

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   24.02.2026 21:27

Да, аз съм го писал.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   24.02.2026 22:18

Нямах идея, но и не ми е попадало такова инфо.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   24.02.2026 23:55

Медали / тенденции / рекорди

В 5 спорта бяха поставени общо 68 рекорда, от които 13 олимпийски и 1 световен (Ксандра Велзебур от Нидерландия на 500 м. Шорттрек).
Рику Миура и Рюичи Кихара поставиха рекорд за най-много точки от техническия панел за волна програма: 82.73

Норвегия постави двата най-важни рекорда:
1) Най-много златни медала от една олимпиада: 18 (предния рекорд пак беше техен от 16 златни медала през 2022 г.)
2) Най-много общ брой медали от игрите: 41 (предния рекорд пак беше техен от 39 медала през 2018 г.)
Четвърта поредна олимпиада с 1 място за Норвегия в крайното класиране по златни медали!

САЩ поставиха личен рекорд за най-много златни медали: 12
Американците обаче не можаха да подобрят личния си рекорд от 34 общ брой медали поставен през 2022 г. В Милано Кортон, Щатите взеха 33 медала.

Нидерландия поставиха личен рекорд за най-много златни медали и най-много общ брой медали.
За първи път Нидерландия е в топ 3 на крайното класиране по нации.

Италия също поставиха лични рекорди за най-много златни медали и най-много общ брой медали от едни олимпийски игри.
Ариана Фонтана пък вече има 14 медала и е на 2 място в историята на зимните олимпиади след Марит Бьорген с 15. Ариана Фонтана е най-декорирания италиански спортист от летни и зимни олимпийски игри.

Франция постави личен рекорд и по брой златни медали от една олимпиада: 8 и по общ брой отличия: 23

Рекорд за Великобритания за най-много златни медали: 3 и изравнен за най-много общ брой медали: 5

Рекорд за Австралия за най-много златни медали: 3 и за най-много общ брой медали: 6

Първи златен медал в историята на Бразилия! Бих добавил първи медал изобщо.

Испания постави личен рекорд с общо 3 медала, а златния медал завоюван в ски алпинизма е изравнен рекорд от далечната 1972 г. Тогава е единственият друг златен медал за Испания на зимни олимпийски игри - дело на най-големия им скиор Франсиско Фернандес Очоа (Франсиско взима златото в мъжкия алпийски слалом).

Норвегия, САЩ и Италия имат най-компактен отбор, защото са спечелили златни медали в 6 различни спорта!

Пълен крах за Германия!
Германия постави личен антирекорд с едва 8 завоювани златни медала.
Като 6 от тези златни медала дойдоха от ледения улей (3 в бобслея и 3 от шейните)

А какво показва справката с Пекин’ 2022?

Страните които бележат прогрес спрямо зимните игри отпреди 4 години са:
Норвегия, САЩ, Нидерландия, Италия, Франция, Япония, Канада, Република Корея, Австралия, Великобритания и Чехия.

Страните които бележат регрес са:
Германия, Китай, Австрия, Швейцария, Финландия, Белгия и Словения

Швеция е едно към едно спрямо Пекин. И като златни медали и като общ брой медали.

България с 2 бронзови медала се нареди на 28 място в класирането по нации пред Белгия. И пред всички наши съседи. Единствено словенците са пред нас от балканските държави.
Това е втората най-успешна зимна олимпиада за България след Солт Лейк Сити 2002 г.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   25.02.2026 00:27

Бих казал втората по брой медали (2 бронзови), но като качество на медалите е някъде 4-а, след Солт Лейк Сити, (1 сребърен и 2 бронзови) Нагано. (1 златен) и Торино (1 сребърен).

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   25.02.2026 01:53

Това е най-лошото крайно класиране за България, на зимните олимпиади, когато спортистите ни завоюват медал/медали.

Нагано 1998 сме 15-ти, Лейк Плесид 1980 17-ти, Солт Лейк Сити 2002 20-ти, Торино 2006 21-ви, Милано-Кортина 2026 28-ми.

Всички български медалисти на зимни олимпийски игри-

1980 Лейк Плесид Иван Лебанов, ски бягане, 30 км класически стил, бронзов медал

1998 Нагано Екатерина Дафовска, биатлон, 15 км индивидуално, златен медал

Солт Лейк Сити 2002 Евгения Раданова, шорттрек, сребърен медал на 500 метра и бронзов на 1500 метра
Ирина Никулчина, биатлон, 10 км преследване, бронзов медал

Торино 2006 Евгения Раданова шорттрек, 500 метра, сребърен медал

Милано-Кортина 2026 Тервел Замфиров, сноуборд, гигантски слалом, бронзов медал
Лора Христова, биатлон, 15 км индивидуално, бронзов медал

Най-много участници имаме Албервил 1992 - 30 и Инсбрук 1976 -29.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на зимните олимпийски игри в Милано Кортина   |   25.02.2026 04:17

Много се пише, че това били най-силните игри за Норвегия, САЩ, Италия, Великобритания и Нидерландия, откъм брой златни медали (което е факт), най-успешните игри за тази или онази страна, като цяло спечелени медали, но всъщност не всичко е черно и бяло и дефакто се сравняват ябълки и круши :-D

Първо имаме разширяване на игрите спрямо Пекин (за по старите Олимпиади да не говорим) с цели 6 допълнителни комплекта медали.
Второ няма я Русия, която в Пекин бе под флага на Руски Олимпийски Комитет без химн и флаг, заради допинг скандалите в Сочи, но с над 200 участници, спечелили 5 златни и общо около 30 медала. В Милано/Кортина, те участваха, като Индивидуални Неутрални Атлети с мижавата бройка от 13-14 човека и спечелиха мисля един единствен медал и то не златен.

Само заради тези две причнини в Милано/Кортина вече има над 10 златни медала за взимане, допълнително, в сравнение с Пекин.

Поради разширяването на игрите започнало през 1992, значителен брой дисциплини са прибавени и не може да се сравни представяне примерно от Лейк Пласид или Калгари с Милано/Кортина.

Най-добрия показател е колко процента от медалите си спечелил - златни и общо. Ако се гледа това, САЩ изобщо не са с най-успешните си игри, примерно процента им от Солт Лейк Сити е по голям.
Дори една Италия, с мега представяне, като доакин на сегашните игри, имат по голям процент спечелени медали през 1994 в Лилехамер, въпреки, че там печелят 7 златни и 20 общо, сравнени с 10 и 30 от Милано-Кортина.

Така, че тия срванения са малко ала бала, както и рекордите. Да има страни и като Германия, които са дръпнали назад, те пък са съвсем зле :)

Иначе супер игри, мен ми харесаха, но аз изцяло гледах само ските, другото откъслечно.

:-) :celebrate: :ski:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]