Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 22.09.2026 00:22

Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Фигурно пързаляне 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Фигурно пързаляне   |   06.02.2026 05:15

Тук очаквам с огромно нетърпение танците на лед заради Мадисън Чок и Ивън Бейтс и мъжката надпревара заради феномена Иля Малинин, който промени представите за този спорт и през последните две години го издигна на някакво ново, невиждано свръх ниво.

Отборната надпревара
Нея я има само на олимпиадата. Не съм и фен, но се съобразявам. Поне става шоу.
Тук американците са смазващи фаворити и трябва да стане чудо, за да загубят. Най-големия конкурент са им японците.

Танци на лед
Любимците ми Чок/Бейтс са големите фаворити за златния медал и стискам всички възможни палци да успеят и да увенчаят удивителната си кариера с най-мечтания медал. Това е най-добрата и постоянна двойка в света през последните 4 години и дано съдиите не им отнемат дължимото заради лансирането на Лоранс Фурние Бодри и Гийом Сизерон. Но нещата са почти на кантар или хайде 60 на 40 за американците ако трябва по-реално да прогнозирам.
Най-добрият резултат през сезона обаче е дело на французите - 222.43 точки от европейското първенство. С 2 повече от американците, но пък Мади и Ивън победиха французите в директен спорт на финала на гран при и то със смазваща разлика. Според мен ако Чок и Бейтс се бяха състезавали на 'Четирите континента щяха да постигнат повече от тези 222 точки, защото на големите първенства по традиция, съдиите винаги добавят в точкуването...

Спортни двойки
Тук ще е лудница. Абсолютно отворено състезание в което има поне 4 двойки фаворити и всяка грешка може да е фатална, защото очаквам минимална разлика между двойките.
Внимание към следните двойки: Минерва Фабиен Хаза и Никита Володин от Германия (моите фаворити), Сара Конти и Николо Мачи от Италия (у дома и стените помагат), номер 1 през сезона Рику Миура и Рюичи Кихара от Япония и грузинците Анастасия Метелкина и Лука Берулава.

Жени
В отсъствието на рускините топ фаворитки на хартия са японките, НО...
Но, в Милано и Кортина все пак ще имаме топ рускиня и това е Аделия Петросян, която ще се състезава под неутралния флаг. Така че аз очаквам именно тя да спечели, но ще стискам палци на моята лична фаворитка - Каори Сакамото. Алиса Лиу от САЩ също е много опасна, както и Ами Накаи, Моне Чиба и Амбър Глен.
Надявам се и вярвам, че нашето момиче Саша Фейгин ще успее да се класира за волната програма.

Мъже
Тук златния медал е капариран за Иля Малинин. Трябва да стане някакво невиждано чудо, за да загуби. По-скоро интригата е дали най-накрая ще падне световния рекорда на Нейтън Чен в общия сбор от точки. Според мен ако Малинин не допусне груба грешка този рекорд ще падне.
Спорът за среброто и бронза ще е лют, като в него ще спорят поне 8 човека, като сред тях все пак се откроява японеца Юма Кагияма.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   06.02.2026 14:08

Ето и любимата табличка за фигурното пързаляне в Милано и Кортина
https://results.isu.org/results/season2526/owg2026/

Французите със силен ритмичен танц под съпровода на ''Vogue'' (1990) на Мадона.
Страхотно изпълнение на Чок и Бейтс по Лени Кравиц обаче. Много живот имаше в това изпълнение и също така чисто технически е по-сложно от това на Бодри и Сизерон. Нов сезонен рекорд за американците в ритмичния танц и мисля, че съдиите дадоха ясен отговор коя двойка предпочитат. Сега вече зависи от това да няма грешки...

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   06.02.2026 19:13

Успях да изгледам всичко от фигурното днес.
Добро състезание се получи.
Както и се очакваше ще е люта битка в спортните двойки и жените, вижда се и от кратката програма валидна за отборната надпревара. Като дойде същинското състезание ще е още по-оспорвано, но там и нервите ще са опънати на макс, защото това състезание е веднъж на 4 г. а специално във фигурното пързаляне за не малка част от топ спортистите истинският шанс за нещо голямо наистина е точно един олимпийски цикъл време...

След 3 дисциплини днес класиране е повече от логично и очаквано за мен.
1. САЩ 25 точки
2. Япония 23
3. Италия 22

Утре ще видим кратката при мъжете и първото участие на Иля Малинин. Много ме е страх от тази безумна отборна надпревара да не се контузи нещо или да си изхаби патроните преди същинското състезание. Не мога да разбера защо тук американците играят с най-доброто. Толкова ли е ценен този златен медал за едно състезание, което няма традиции, няма нищо???

При дамите днес, Каори Сакамото беше фантастична. Ако така се пързаля и в основното състезание много трудно ще бъде победена. Беше поне една класа над Алиса Лю, но от американката винаги могат да се очакват изненади, защото е много голям боец. Живота я е научил...
Много атрактивно изълнение на Лара Наки Гутман.

Реално американците ще спечелят очаквания златен медал заради танците на лед, защото там японците изостават сериозно. Американците изостават в спортните двойки, но там разликата в класите не е толкова голяма. Ако японците искат златния медал, то Йошида/Морита трябва да надминат себе си във волния танд и да се класират в топ 5 и то даже на 3 място, което просто не виждам как е възможно да се случи.
Така че американците ще си бият с 3/4 точки разлика, освен ако няма изненади.
Ще е оспорвана борбата за бронза между Италия, Канада, Франция и Грузия, но очаквам трето място за скуадрата.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   07.02.2026 01:47

Мъже
Тук златния медал е капариран за Иля Малинин. Трябва да стане някакво невиждано чудо, за да загуби. По-скоро интригата е дали най-накрая ще падне световния рекорда на Нейтън Чен в общия сбор от точки. Според мен ако [/quote]

Какво занчи капариран, ако паднеш на леда кво правиме, иначе тоя руснак е супер добър, спор няма!

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   07.02.2026 02:02

Трябва бая пъти да падне, за да не спечели...
Само ще ти кажа, че коефициентът му за победа е 1.01, което аз лично не помня да съм виждал в зимен спорт.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   07.02.2026 03:02

Изпълнението на Кристи Ямагучи в Албервил беше one of a kind, Баюл после също, за Ягудин да не говорим. Иначе като стил на пързаляме ми прилича на Джони Уайър, но руснакоамериканчето е по-постоянно!

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   07.02.2026 09:14

Няма как да се сравняват.
Човек, Малинин изпълнява четворен аксел все едно си пие кафето. Не се е раждал друг такъв. Той е нещо специално.
Съвременното пързаляне е акцентирано върху акробатиката и скоковете, това е. Те носят точките. Няма как да го сравняваш с миналото, защото той е продукт на съвремието.
Едно време ако някой скочеше четворен тулуп и го гледаха като извънземно.
Толкоз по темата.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   08.02.2026 04:50

Юма Кагияма изигра втората си най-добра кратка програма в историята и хвърли голямата бомба като за втори път през сезона победи абсолютния доминатор, Иля Малинин.
По принцип това не е чак толкова голяма изненада, защото силата на Малинин е във волната програма, където прави по 20/30 точки разлика на съперниците си.
Кагияма беше фантастичен. Малинин нервен и допусна няколко грешки.
Но всичко това е отлично развитие за Малинин. По-добре да влезе в основното състезание със загуба в кратката, така ще бъде максимално концентриран. По-добре е грешките да дойдат тук, а не следващата седмица.
С тази загуба обаче Малинин утежни положението на считания за недосегаем американски отбор и сега Япония има шансове да измъкне златния медал. Ще е трудно, но не и невъзможно. Дори Малинин да вземе волната на Кагияма, японците имат шансове да стопят 6 точки пасив при определено развитие в спортните двойки и дамите.
И все пак американците са много голям фаворит и ми е трудно да повярвам, че ще бъдат победени.
Лошото е, че след тази лигавщина от Малинин, на Чок и Бейтс им се наложи да играят волната програма, иначе щяха да почиват и втората двойка на Щатите да се пусне. Лоран Фурние Бодри и Гийом Сизерон почиваха вчера след отпадането на френския отбор от волните програми и сега ще имат кондиционно предимство спрямо американците. Утре е ритмичния танц в танците на лед и ако това безумно отборно състезание попречи на златния медал на Чок и Бейтс не знам, просто не знам. Това ще е най-голямата глупост в историята. Защо по дяволите се пускат и слушат разни шефчета ако си опропастят най-голямата мечта. :dunno: :no: :censored:

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   09.02.2026 00:48

Много странно състезание отборното, бях за японците, Малинин направи грешки, япончето не сбърка нищо и в двете програми, но явно така са го наредили!

А Джоката как се радваше на янките не е истина!!! :laugh:

Последна промяна TheExorcist на 09.02.2026 00:50, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   09.02.2026 01:44

Джокович беше дошъл да гледа Малинин. :-D

В крайна сметка изненади нямаше, но стана егати драмата в края. Това беше може би вторият най-сигурен златен медал за САЩ на тази олимпиада (след Малинин при мъжете), а американците за малко да го изтърват.
Определено японците откраднаха шоуто.
Да спечелиш 5 от 8 състезания и да не вземеш златото си е обидно, ама това е положението. Просто има голяма разлика в танците на лед. Реално там се реши всичко.
И американците да благодарят на големите герои от спортните двойки, които направиха волната на живота си и някак си се добраха до 4-то място - Ели Ким и Дани О' Шей. Ако бяха завършили пети след канадците (както се очакваше) сега със златните медали щяха да са японците.
Шун Сато наистина направи волната на живота си, но повече от това не можеше и нямаше откъде да изкара.
Малинин с не малко грешки като за него (обикновено не бърка) и пак генерира 200 точки.
Притеснен съм леко за Малинин. Нещо не е на фокус. Но пък той в кратката и волната направи толкова грешки, колкото нямаше за целия сезон. Така че би трябвало при мъжете всичко да е наред. Не е ли наред, ще страда. И двамата японци са фантастични.
Притеснявам се и за Чок и Бейтс. Много енергия вложиха в това състезание и дано това не им попречи на голямата мечта.
Фигурно пързаляне, отборна надпревара:
1. САЩ
2. Япония
3. Италия
Както и се очакваше. :-)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   09.02.2026 07:09

Diavolo написа:
Фигурно пързаляне, отборна надпревара:
1. САЩ
2. Япония
3. Италия
Както и се очакваше. :-)

Колко златни могат да спечелят Щатите във фигурното?

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   09.02.2026 11:48

3, евентуално 4
3 сигурни (отборното, което вече мина успешно + мъже + танци на лед + евентуално при жените ама там сложно)

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   09.02.2026 12:03

Аз по-принцип не ги харесвам тия спортове, щото не разбирам оценяването и това как става класирането. Обаче разбрах нещо, което ме накара силно да се замисля. За да махнат скандалните съдийски бутания, оценяването е от ИИ и гледам даже, че оценките излизат още докато танцуват. И това е направено преди доста време.

Ся ако направим аналогията на този спорт с летният му еквивалент - художествената гимнастика - там нещата продължават да си зависят единствено и само от съдии.

Извода който си правя - в единият спорт яко са намесени американците, в другият не, яко се контролира от руснаците. Ся знам, че някой ще подскочат, кат ощипани моми да браня любимата си, но това са фактите.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   09.02.2026 12:10

Ами да, бутат ги и едните и другите, сега руснаците ги няма, но преди и тях са ги бутали. А най-скандалното за мене във фигурното, което съм гледал е когато ощетиха Плюшченко във Ванкувър, за сметка на посредствения Лайсичек, но сега няма да коментираме, не ми се връща по-назад.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   10.02.2026 01:10

Много силен ритмичен танц се получи.
Високо ниво на танците. Винаги съм ги харесвал много, просто слушам музика и се любувам на високото майсторство на фигуристите.

Обаче съм много, много учуден от съдийството. Какво по дяволите се случва и какво не харесаха съдиите на Чок и Бейтс, че не им дадоха напълно заслужен СБ при положение, че не допуснаха нито една грешка. Бяха през цялото време като едно цяло. И имаха най-сложното изпълнение.
Как така Гийом Сизерон, който сбърка тиузъла в началото не беше наказан и французите дори получиха СБ, с близо точка над най-добрият им ритмичен танц?!
Разликата е минимална, но съм шокиран и определено не съм оптимист за сряда.
Това ще е скандално ако съдиите така се изгаврят с Чок и Бейтс.
Колкото до французите. Преди години бях голям фен на двойката Пападакис и Сизерон, само че времето минава, случват се разни неща и сега няма как да подкрепям Сизерон след всичко случило се с Пападакис и раздялата им.

И за финал искам да кажа, че от всички двойки най-много ми харесаха британците Лайла Фиър и Люис Гибсън. Бях като закован пред екрана, докато гледах изпълнението им. И са четвърти, въпреки грешките при канадците?!
Единствената реална оценка е на италианците Гиняр и Фабри, като аз даже бих ги порязал още след цели две грешки и в тиузлите и в патерна.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   11.02.2026 05:32

Черешката на тортата днес беше мъжката кратка програма. :-)

Цялостно останах доволен от видяното, въпреки някои разочарования. Но това е неминуемо на олимпиада, защото напрежението е убийствено. 4 години се готвиш за едно конкретно състезание, където най-малката грешка може да ти заличи целия труд през този цикъл. За някои състезатели е именно това.

Иля Малини мисля категорично доказа, че е извънземно. Съдиите не го харесват по принцип, но има изключително присъствие на леда, изпълва леда. Има енергия, а за скоковете няма какво да се каже. Такова чудо не се е раждало. Велик!
Адам Сиао Хим Фа се готвеше за тази олимпиада като спартанците за Термопилите и ето, че при него сработиха нещата. Изключително изпълнение, просто нямам думи. За мен това беше най-магнетичното изпълнение на вечерта.
Ако говорим за магия на леда, то и Кевин Еймоз е от тази категория само че той допусна няколко грешки.
Много ме е яд за Юма Кагияма. Ако си беше изкарал акесла сега щеше да има точки колкото Иля и щеше да има някаква илюзорна интрига за волната.
Надявам се във волната Малинин да се развихри и рекордът на Нейтън Чен най-накрая да падне. Той го държи все още заради изключителния си резултат в кратката програма.
Даниел Грасъл надмина себе си. Все едно го гледам преди години.
Много ме е яд за Шун Сато, но донякъде го очаквах след феноменалната му волна програма за отборната надпревара.
Аз съм голям фен на Джунхван Ча и той снощи доказа, че е магнетичен.
Миша Шайдоров и Андрю Торгашов ме изненадаха. Не вярвах да направят толкова силни кратки програми. А че го могат е ясно. Шайдоров все пак е и световен вицешампион.

Искам да похваля моя стар другар, Боян Дзин.
С това си изпълнение ме върна десетилетие назад.
Още едно наше момче ме зарадва - Донован Карийо. Хаха, имам чувството, че и след 20 години ще го гледам как по един и същи начин, винаги радва окото и публиката, винаги е в първата група и винаги се измъква и класира за волната.
И още един ветеран - Денис Василевс. Поредния наш човек, хаха. Едно време ми харесваше повече...

Жалко за Матео Рицо, но и той като Шун Сато гря ярко на волната за отборната надпревара и сега сякаш чисто емоционално не бе готов... Не знам.

Какъв провал за Владимир Литвинцев. Много тежко ми стана да го гледам като пребит на скамейката. А и с треньорките от двете му страни и как гледаха. Ужас. Какво се обърка? Всичко се обърка...

За волната програма ми е трудно да прогнозирам. Но все пак:
Златото е ясно.
Мисля, че Сиао Хим Фа ще вземе среброто. За бронза, нещата зависят от Кагияма. Ако волната се обърка, Грасъл, Шайдоров и дори Сато имат шансове.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   11.02.2026 07:59

Diavolo написа:

Иля Малини мисля категорично доказа, че е извънземно. Съдиите не го харесват по принцип, но има изключително присъствие на леда, изпълва леда. Има енергия, а за скоковете няма какво да се каже. Такова чудо не се е раждало. .

Малинин е доста надменно копеле също, не се яви на официалната тренировка с всички останали, а си предпочете сам на друго място да си тренира. А защо не го харесват съдиите не знам, но дадоха златото на американците, въпреки грешките му и феноменалното представяне на Сато. Така, че спора във волната тук след неубедителното представяне на япончето е решен без капка интрига. :-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   11.02.2026 11:33

Съдиите яко му намаляват оценките за компонентите на пргорамата, останалото е автоматизирано. Всеки скок (както и останалите технически компоненти) носи определена базова стойност и от изпълнението зависи дали да се дадат плюсчета или минусчета и така да се добави или отнеме процент от стойността му. Там е ролята на съдиите. Малинин спечели просто защото чисто технически набра твърде висок за японеца резултат.

Последна промяна Diavolo на 11.02.2026 11:33, променена общо 1 път

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   12.02.2026 01:04

Честито на французите, наистина добри, но на мене лично американската двойка ми хареса повече, по-разнообразна и пречупена им беше програмата, френската двойка на изчистена класика повече заложи!

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне   |   12.02.2026 14:44

Много съм разочарован и изобщо не ми се коментира. За жалост опасенията ми след ритмичния танц се оправдаха.
Убеден съм, че златото за французите е било договорено зад кулисите. Абсолютно незаслужена победа!
Истинските шампиони са Мадисън Чок и Ивън Бейтс!
Повече този спорт няма да го гледам (ритмичните танци), не и докато Сизерон и Фурние Бодри се състезват.
А и след Чок и Бейтс други любимци нямам и не ме вълнуват.
Най-хубавия и пленителен волен танц беше на испанските магьосници - Оливия Смарт и Тим Дийк. А Шаламето да я взима за Дюн 3 вместо Зендая...
И това е всичко, което имам да кажа.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща