Re: ФИФА СП 2026 ● Мач 76 ● 1/16 ФИНАЛ - Нидерландия - Мароко ● 30.06.2026 04:00
| 30.06.2026 07:28
Роналд Куман незабавно трябва да бъде уволнен! Прецака това страхотно поколение. Знаех си го дълбоко в себе си и всъщност не съм изненадан, защото очаквах да разочароват на този Мондиал, но пък прогнозата на онзи фамозен психоисторик (познал последните 3 световни шампиона) ме обнадежди, че най-накрая ще се счупи пустия карък за най-великата нация не ставала световен шампион. Уви и той не помогна!
Германия отпадна на дузпи (ШОК), но Нидерландия не спечели с дузпи (вечна аксиома!). Онази лудост на Тим Крул срещу Коста Рика (2014 г.) беше просто един инцидент. Четвърта загуба на Нидерландия след дузпи. Баланс 1-4 на СП! И като добавим 1-3 на ЕП, то общо от двата най-значими форума, лалетата са с баланс: 2-7 след изпълнения на дузпи.
Кумане, защо игра 3-4-3, а не най-великото и чисто нидерландско 4-3-3???
Защо остави на резервната скамейка толкова силни офанзивни футболисти???
Защо накара отбора си да се брани в 70% от мача продължил 120 минути???
Тежки въпроси на които ще трябва да отговаря!
Много ме е яд, защото винаги съм бил за лалетата след Италия разбира се. Така в един ден и Япония и Нидерландия са АУТ и ми остават само Португалия и Норвегия. Франция ще са по-скоро последна опция, защото те са ми чак на 5 място по симпатии.
За мача.
Първото полувреме Нидерландия беше по-атакуваща, но имаха само едно полуположение. Контролираха повече топката, но без нищо съществено в атака. Мароко пък имаха 3 сериозни шанса за гол, единият 100%-ов, т.е. по-опасният отбор беше Мароко.
Второто полувреме беше изцяло за Мароко. Спукаха лалетата от атаки. Имаха много положения за гол + греда. И напук на всякаква логика Нидерландия вкараха след страхотна контра и завършек на Гакпо (след много хитър пас на Съмървил). Трогателен момент, защото след личната трагедия именно Гакпо вкара и целият отбор нахлу на терена и го наобиколиха. Малко по-късно Ван Дайк направи страхотен шпагат в защита и надъха още повече отбора и аз си казах, брей тук става нещо велико. Току-виж психоисторика (тук мисля, че разбирате намигванията ми към любимата ми Фондация на Азимов) ще познае. Но, уви. Нидерландия е тежко проклета! В 91 минута Мароко изравниха по нидерландски след центриране и страхотен удар с глава. Но напълно заслужено. Всъщност Мароко трябваше да водят с 2, 3 гола разлика ако трябва да съм честен.
В началото на първото продължение Мароко сгънаха лалетата и имаха ново 100%-во положение, но пропиляно по много наивен начин. Като цяло Нидерлания се отбраняваха през почти всичките 30 минути продължения, но и на Мароко им се изчерпаха силите към края на първото продължение и така и двата отбора започнаха да си чакат дузпите.
А за дузпите какво да кажа, две майсторски дузпи за Нидерландия, една прилична, едно слаба и една трагикомична. 2 от 5!
Още един мечтан от мен мач си замина. Класиката Нидерландия и Франция на 1/4 финал. Жалко. Ще гледаме повторение на 1/2 финала отпреди 3.5 години.
Какво се случва с европейските отбори? Започнаха да капят като зрели круши. И то какви - Германия и Нидерландия са АУТ в един ден и то още на 1/16 финал?!
За финал един 'фън' факт за Нидерландия:
Серията от поредни мача без загуба за Нидерландия продължава. Вече 16 поредни мача на СП, лалетата нямат загуба. Те подобриха рекордът на Бразилия от 13 поредни мача още в груповата фаза, но какво от това???
Жалко! Но Нидерландия разочароваха като игра, играха страхливо и неспицифично за манталитета си в защита. Силата на този отбор винаги е била атаката!
Мароко заслужено продължава напред.