Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025
| Автор |
Съобщение |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32263 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 18.07.2025 12:36
Ех как ме е яд. Шведките как започнаха само. Висока преса, бързи атаки, директен футбол. Абе все едно гледах ПСЖ и Челси. ПСЖ размазаха с 4:0 Реал и бързо бяха приземени. Така и тук се получи. 4:0 за Англия след фантастичен футбол над Нидерландия и тук Швеция просто ги съсипа. Имаха няколко шанса за 3:0. Уви, не стана. Да, излизането на Аслани беше решаващо. Иначе за изпуснатата дузпа от вратарката. Да, беше психологически удар. Но след това имаха още два мачбола и ги пропуснаха. То бива, бива, ама. Трагикомични изпълнения. Ако си в паника и не знаеш какво да правиш. Поне бий право в центъра. И се надявай вратарката да си избере ъгъл. А те нито в ъгъла, на удобна височина при плонж и слаб, слабо, то топката едвам стигаше до вратата.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 18.07.2025 14:34
Според мен мачболите бяха два, при пропуска на Фалк, и при последвалия пропуск на Якобсон.Защото англичанките биеха първи и ако пропуснеха, то шведките имаха шанс да затворят мача. Преди това се неутрализираха. Шведките пропуснаха при първите изпълнения, англичанките при вторите. След това и двата отбора пропуснаха третите си изпълнения. Грийнууд изпусна четвъртото за Англия, Бьорн вкара, после и Кели вкара, преди Фалк да изпусне. При дузпите имаше две серии от по три пропуснати поредни дузпи и от двата отбора, първата серия в редовните пет изпълнения, другата при допълнителните. Но реално след пропуска на Фалк единственста състезателка която вкара дузпа бе Луси Бронз от Англия, чието изпълнение също не беше добро, но поне имаше сила. Затова и останах с впечатление, че пропускът на Фалк беше повратен момент. При редовните пет изпълнения два от поредните три пропуска бяха дело на англичанки, докато при допълнителните дузпи се получи обратното. Две шведки пропуснаха при общо трите пропуснати поредни изпълнения.
|
|   |
|
 |
|
alexbg
(The Thracian Orphics)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 18.07.2025 21:23
Не ми се пишеше снощи, а гледам вие двамата сте описали всичко интересно. Абсолютно се съгласявам, че шведките сякаш повече заслужаваха да продължат. И да - двете капитанки излезнаха контузени, но смяната на "косовската лъвица" (почти буквален превод на името й) се оказа по-решаващо. Явно, освен играта като цяло на жените-вратари, изпълнението на дузпи също много, ама много куца на жените футболистки... Не помня да съм гледал толкова трагично бити дузпи...
Англия - Италия си остава "трики" полуфинал за мен, макар че британките може би все пак имат известно предимство - ако решат да играят подобаващо. За мен проблемът им е не добре функциониращата средна линия. И за чий Грийнууд не е CB не е ясно - махни зле играещата Картър, пусни си истински ляв бек. Джеймс на скамейката - Кели вместо нея.
Днешният 1/4-финал е протоколен. Като гледам и букитата са на такова мнение: 1.11/11.50/29.00 за Испания.
_________________ БЪДИ РАЗЛИЧЕН - БЪДИ ГРАМОТЕН...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32263 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 18.07.2025 21:32
Алекс чета, че сте взели някаква от Пуул за 1 млн. паунда. Рекорд в женския футбол за трансфер. Минава се една психологическа бариера. 1 млб. за жена футболист - нещо ново на хоризонта. Май ще доминирате при жените дълго време...
|
|   |
|
 |
|
alexbg
(The Thracian Orphics)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 18.07.2025 23:27
Мда - 22 годишната канадка Оливия Смит, която е нападател, най-общо казано (по-скоро крило, ако приравним към мъжкия футбол). Момичето е обещаваща надежда. В професионалната си кариера има 3 сезона (с три различни отбора): Торонто (гол във втория мач), Спортинг Лисабон (гол при дебюта) и Пуул (гол във втория мач). Има техника, сравнително бърза е - ще видим...
Друго интересно е - пълни сме с нападателки: Бет Мийд, Стина Блекстениус, Алесиа Русо, Мариона Калдентей, Клоуи Кели, Кейтлин Фоорд, Виктория Пелова (макар и някои да я водят полузащитник - за мен си е атакуващо крило/централен нападател) - всичките до една утвърдени националки. Добавяме и Мишел Аджеман, която изравни вчера срещу Швеция, а сега и Оливия Смит. Явно някоя (дори повече от една) ще си ходи - предполагам Мийд, Блекстениус и/или Фоорд. Така както си тръгна миналия сезон Вивиан Миедема, след 7 сезона, 106 мача и 80 гола за Арсенал, която се контузи 2022 и след това вече нямаше съществен принос към отбора...
От друга страна - в средата на терена имаме само 35-годишната шотландска капитанка Ким Литъл, 32-годишната капитанка за Швейцария Лиа Велти и норвежката Фрида Маанум (евентуално българското момиче Виктория Пелова). Ако там не се подсилим - не знам...
Чак да доминираме - едва ли. Все пак няколко години подред не успяваме да се преборим за титлата у дома с Челси (6 поредни титли за тях). Но мисля, че все повече ползи ще извличаме от по-високата посещаемост, която имаме - особено когато сме на Емирейтс... Което се случи за първи път през последния сезон: имаме средна посещаемост от 28808 на мач за 11 домакинства. При положение, че 3 от мачовете ни бяха на стария стадион Медоу Парк с капацитет 4500 души. След нас са Челси с 9400, Ман Юн със 7400, Пуул и Сити със 6600-6700...
И финално - интересен факт за Мишел Аджеман, който сега научих. Тя е фен на Арсенал от малка и играе за отбора от 6-годишна (сега е на 19). Баща й е фен на Челси, брат й на Челси, сестра й на Уест Хям... Хубава работа - ама ганайска, бих казал...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 19.07.2025 01:04
Испания спокойно си елиминира Швейцария, но не с крупен резултат, както се очакваше. Още по-очаквано: нови две изпуснати дузпи. Когато световния шампион получи две дузпи и ги изтърве и двете, то явно имаме сериозен технически проблем... Не съм ги броил, но и в предншните мачове имаше изпуснати дузпи. Явно в женския футбол дузпата е 50 на 50, да не кажа 40 на 60. Докато при мъжете си е 80% гол.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 20.07.2025 01:47
Позна човека, Германия елиминира фаворита (на хартия) Франция. Браво.
Мача до голяма степен беше опорочен от съдийката с този доста пресилен червен картон. Това е 1/4 финал. 13-та минута. Даваш дузпа + ЧК толкова рано. Окей, разбирам, че дърпането за косата е доста нагло нарушение. Но контекста... Германия си е Германия обаче. Дано и мъжете им гледат. Браво, радвам се за тях. Французойките са много нелицеприятни, а и абсолютно нищо не показаха в този мач. Ръгбистки. Накрая бях сигурен, че германките ще спечелят на дузпи. Цялата психология беше с тях. А и знаем, Германия на дузпи не губи. И самите им изпълнения (повечето) бяха безупречни. Изтърваха дузпа за 2-1 в редовното време, но всичко си дойде на местата.
Очаквам финал Испания и Англия, но дано бъда опроверган и гледам Италия и Германия. Два много по-симпатични отбора.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 20.07.2025 12:11
Резултати
Испания-Швейцария 2-0 Франция-Германия 1-1 (5-6 след дузпи)
Действително от БиБиСи познаха всички полуфиналисти, прогнозите им бяха точни.
Испания-Швейцария за мен бе отблъскващ за гледане мач, един от най-лошите женски мачове, които съм гледал. Единственото хубаво от този мач са головете, вторият на Клаудия Пиня бе впечатляващ.
За мен Франция бе длъжна да отстрани Германия, с оглед на предимството което получиха и класата която притежават. Ако искат да ги броят сред най-силните отбори трябва да печелят такива мачове. Вярно е, че им отмениха два гола, но в продълженията направиха твърде малко, въпреки че германките вече играеха доста време с човек по-малко. Да не говорим, че ако не беше спасената дузпа от Перо-Манян, то можеха да загубят още в редовното време. Германките правят втора много глупава дузпа, след тази от мача с Швеция, довела отново до червен картон за тях. Да, червеният картон в мача срещу Франция бе пресилен, но това не оправдава глупостта на германската състезателка. И в двата случая при дузпите в тези два мача, бяха извършени нарушения, за които на един мислещ човек трябва да му е ясно, че няма как да се размине без наказание. Явно емоциите обаче и в двата случая взеха връх и мисленето отсъстваше. Много хубав изравнителен гол с глава на Нюскен, който даде морални сили на съотборничките й. Те изглеждаха равностойни от този момент нататък, въпреки че бяха с човек по-малко. Нюскен пропусна дузпа в редовното време на мача, но при наказателните удари в края бе безпогрешна. Вратарката на Германия Бергер направи много силен мач. В продължението една отиграна топка с глава от нейна съотборничка за малко щеше да влети в мрежата й, но Бергер показа котешки рефлекс, напомняйки ми на определени спасявания на Петер Шмайхел. Мелвин Малар отправи хубав удар от дистанция в самия край на продълженията, който се отби в напречната греда, но Бергер бе добре позиционирана и можеше да избие при нужда. При дузпите повечето от изпълненията бяха добри, с изключения на първото за Франция, което беше много странно изпълнено. Състезателката им се засили много отдалеч, странично, все едно ще изпълнява наказателен удар от ръгбито, след това се спря, но сякаш тя самата си обърка крачките, много глупаво изпълнение. А Ана-Катрин Бергер показа, че не всички вратарки са лоши изпълнителки на дузпи, изпълнението й беше едно от най-добрите при наказателните удари. Като най-добро аз бих отличил това на Клара Бюл, много хубав, точен удар, без шанс за вратаря. Така, Франция продължи лошата си серия при изпълнение на дузпи на европейски и световни първенства. Те са само с един успех и цели пет провала, когато се стигне до изпълнение на дузпи.
Полуфинали
22 юли Англия-Италия 23 юли Германия-Испания
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 23.07.2025 00:57
От над 40 г. гледам футбол и тази Англия на това еврппейско първенство е един от най, най-късметлийските отбори, които съм виждал. То бива, бива, ама това вече на нищо не прилича. Италия беше по-добрия отбор през редовните 90 минути. Най-добрата им футболист Джирели получи разтежения и напусна в началото на второто полувреме. Англи цял мач нямах никакви реални положения за гол. Тотално безидейни. И малко преди края фрапантен, уникален пропуск за италианските. Ставаше 2-0 и туто финито. Същата работа като с Швеция. Шведките имаха две супер положяния за 3:0, но не става и не става. Гол в 96 мин. на новоизлюпен герой, дълбока резерва. После смешна дузпа, смешно изпълнена, но пак им върза. Крайно време е да променят правилата и когато вратар спаси да няма добавка. Ай сиктер. Направо съм бесен.
|
|   |
|
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
Регистриран на: 23.08.2012 09:02 Мнения: 13100 Местоположение: Augusta Vindelicorum
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 23.07.2025 01:34
Аз мача не съм го гледал де, но като чета из нета и гледам статистиките, ти май друг мач си гледал, ама нали е срещу Италия, няма как да пишеш другояче.
_________________ GREEN AND GOLD UNTIL THE CLUB IS SOLD!
|
|   |
|
 |
|
alexbg
(The Thracian Orphics)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 23.07.2025 02:48
Е - дадоха всичко от себе си италианките, но накрая нямаха късмет... Англичанките го направиха както го правят големите отбори на големи първенства - малко постно, малко късметлийски, убийствено ефективно... Като нищо може да повторят финала на клубно ниво отпреди месец и нещо... Ако преди това германките не вземат да излъжат испанките утре (пардон днес)...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 23.07.2025 03:06
Ами като не си гледал, няма смисъл да коментираш наистина. Статистиката както много добре знаеш много често не показва реалността в мача. Италия имаше 100%-во положение за 2-0. Англия нямаше такова до 96 минута.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 23.07.2025 03:07
много постно и много късметлийско
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 23.07.2025 09:40
Разбирам да беше мъжкият отбор, ама за женките чак пък толкова да се палиш? 
 |
|
albertz
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 23.07.2025 15:26
Англия-Итялия 2-1, след продължения
В интерес на истината в интернет пространството видях и други хора, които считат, че италианките са били ощетени. Лично аз обаче не виждам с какво, ощетени от съдбата, може би, но дузпата нямаше как да не се свири. Имаше продължително задържане и поваляне в наказателното поле, дори не се наложи ВАР да се намесва. Не стана кой знае какъв мач, до гола на Италия (до голяма степен подарен, след грешка на Люси Бронз) развитието на срещата беше доста безлично, този гол отвори мача, но уви, не видяхме голямо качество. Италия атакуваха рядко, Англия задържаха повече топката, опитваха се да атакуват, но много безплодно. До преди изравнителния гол за тях не създадоха почти нищо, нямаше изработени положения, само стихийни центрирания и изсипвания на топката. Те не оправдаха претенциите си, италианките няма за какво да бъдат обвинявани, че не са допринесли за един по-хубав мач. Действително, в 85та минута Италия можеха да решат всичко, защото Англия с играта която показа, нямаше как да реагира. Беше в сферата на фантастиката да върнат два гола. Хана Хемптън изпусна една топка, но от упор състезателка на Италия не можа да вкара. Ако Джирели все още беше на терена, може би щеше да бъде различно. Но тук влезе в сила максимата "не вкараш ли ще ти вкарат". Аджиеманг отново раздвижи атаката на Англия, отново се оказа златната резерва, както и срещу Швеция. Беше ясно, че италианките гледаха да устискат единия гол преднина и след това нямаха нито физическите, нито псхихическите сили да опитат да спечелят отново. Чакаха дузпите, но не се дадоха на Англия. Англия също не създаде много след изравнителния си гол, изглежда и те нямаха сили. Имаше един удар в напречната греда, но това беше най-голямата опасност в продълженията. Дузпата им дойде дюшеш. Клоуи Кели действително не изпълни добре, но имаше достатъчно сила, за да не може вратарката на Италия да хване удара, а само да го отбие. После Ела Туун не се полакоми сама да завърши ситуацията, а правилно остави Кели да довкара. Можеше да се получи сблъскване между двете и възможността да бъде пропусната. Англия на второ поредно голямо първенство печели, но не убеждава с играта си. В отбора има много водещи футболистки, които са длъжници на тима - Лорън Джеймс, Ела Туун, Алесия Русо (въпреки асистенциите), Джорджия Стануей, Джес Картър. Но Серина Вигман и със смените си снощи показа, че не робува на имена. Очаквам промени в стартовите 11 за финала.
И двете публики сътвориха много хубава атмосфера на стадиона, подкрепяха докрай, а Италия спечели нови симпатизанти (не само на женския футбол) със смелата си и вдъхновена игра.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 23.07.2025 15:50
Трудният път на Ан-Катрин Бергер  Ако има вратарка, която да се откроява с положителния си принос на това първенство, то това е Ан-Катрин Бергер от Германия. С решаващи намеси за своя тим, без груби грешки, а както видяхме и добър изпълнител на дузпи. Преди тях обаче Бергер направи цели 9 спасявания в мача срещу Франция. Най-много за вратарка във фазата на елиминациите на европейско първенство от 2013 година насам. На 34 години и 269 дни, тя става най-вързастният играч на Германия, който участва на Европейско първенство, като дебютът й е мачът с Полша. Това е така, заради нейните здравословни проблеми. Тя е диагностицирана за първи път с рак през 2017 година, докато играе за Бирмингам Сити. Завръща се в игра едва след 76 дни, като попада дори в отбора на сезона. Впоследствие отива в Челси, където печели пет титли. От периода си в Англия се запознава с Джес Картър, за която е сгодена. Бергер трябва да участва на Евро 22 в Англия, но тогава отново се появява рак на тироидната жлеза и тя е принудена да пропусне форума. All we have is now е татуирано на врата на Бергер, за да й напомня, че животът е дар от съдбата и всеки миг трябва да бъде използван пълноценно. Надписът също така покрива и белезите от нейната терапия. "Аз не съм прекалено емоционален човек", казва Бергер. И продължава - "Времето прекарано тук просто ме накара да се гордея, че съм тук. Това което се случи през 2022 година е в миналото. Гледам напред към бъдещето, понастоящем живея най-добрите си години и съм на полуфинал".
|
|   |
|
 |
|
alexbg
(The Thracian Orphics)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 24.07.2025 01:34
Чаво, Чаво, Чаво... Урочаса я с тоя пост В общи линии се повтори ситуацията от миналата вечер - може би Германия заслужаваха повече да спечелят, да - Германия изпуснаха златен шанс в края на редовното време. И да - на испанките им върза с гола (досущ като на Кели след дузпата вчера) - макар че вината определено си е на Бергер, която в края на продълженията започна да играе както и почти всичките й съотборнички: малко надменно и сякаш повече повярвали си, че ще има дузпи, на които да блеснат. В резултат - отпуснаха дисциплината с която играеха дотогава и бяха наказани (лош късмет и че най-добрата им централна защитничка от трите се контузи)... Еми тъпа работа - по-добре да беше Италия - Германия или поне един от двата отбора. Сега ще има едно надлъгване, едно пазене на 0:0 - не ми се мисли... Като нищо до дузпи ще го докарат... Малко тривиален се получи завършека на турнира... Щях да се радвам, ако поне еидният финалист не беше очавкан...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 24.07.2025 07:26
Жалко за Германия. В края на редовното време и в продължения бяха по-добрият отбор, през останалата част бяха испанките, но вратарката на германките ги извади на няколко пъти. Получи се възможно най-очакваният и най-лошият финал. Дано двата отбора оправдаят този финал...
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 24.07.2025 12:58
Германия-Испания 0-1, след продължения
След мача във вторник очаквах този да е малко по-интересен, но не беше. Четири от шестте мача на четвъртфинал и полуфинал се решиха след продължения или дузпи, а Норвегия-Италия също можеше да влезне в продължения, което говори за равностойност, но зрелището липсваше. Германия за мен разочарова, не само в този мач, но и като цяло на турнира. Отстраниха французойките, но може би ако бяха те срещу Испания щеше да стане по-интересен мач. За мен е точно така, защото французойките имат по-добри състезателки. Но каквото било било. Германките нямат звезда като навремето Биргит Принц, ялови са, липсва им добър централен нападател. На Испания също липсва, но с играчи като Бонмати и Путеяс това се компенсира. Снощи Германия бяха като безопасна игла, ако се изключи онова положение в края на редовното време, когато първо мисля че имаше някакъв рикошет, после германска състезателка стреля под ъгъл, но и в двата случая Ката Кол бе на ниво, която също е добър вратар. Мисля, че някъде в последните 20 минути на редовното време испанките нарочно им отстъпиха инициативата, искаха да ги изтеглят и да пробват нещо на контра. После в продълженията за мен бяха сравнително равностойни. Като цяло в мача почти липсваха чисти голови положения, но от атаките на Испания повече миришеше на гол, ако мога да се изразя така. Те са едни от най-опасните в играта по фланговете, умеят с лекота да навлизат навътре или да пускат изненадващи пасове зад гърба на отбраната в тази зона. Често пробваха да атакуват по този начин, Она Бадже създаде едно опасно положение в редовното време. Мисля, че за гола трябва да отдадем заслуженото на Айтана Бонмати. Не съм я споманавал, защото не е сред любимите ми играчи, което е субективно, разбира се, но напълно си заслужава всички суперлативи, от тези които следят женския футбол. По чудесен начин се освободи от пазача си, после нанесе силен, изненадващ удар. Бергер носи известна вина, но основната заслуга за гола е на Бонмати. Тя е способна на подобни отигравания, не е случайно.
За финала и аз очаквам равностоен сблъсък, но не мисля че ще завърши 0-0 и ще има дузпи. По-скоро някой от двата отбора ще спечели с един гол разлика, независимо дали в редовното време или продълженията. По-скоро това да са испанките, те са и големите фаворитки на това първенство. Англия също имат класа, но водещите им играчи не са на ниво до момента. Както писах на няколко пъти, наблюдава се една равностойност, така че на финала не трябва да се очаква нещо различно. Въпреки че и двата отбора имат изявени състезателки, залогът на срещата също не предвещава да има излишен риск.
Последна промяна albertz на 24.07.2025 12:59, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 | 24.07.2025 17:39
Финала е предрешен и без капка интрига :). Испанките са шампиони.
|