Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 28.07.2026 07:25

Правила на форума

-> Само регистрирани потребители на форума могат да пишат в тази секция.
-> Моля, пишете на кирилица и спазвайте културен тон в дискусиите.

Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Формат на "Б" лига - дискусия 
Автор Съобщение
(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 13:00

Пускам темата за дискутиране тук, понеже нещата си циклят още от дира, а време за губене няма. Долу съм дал някои примерни варианти, които в никакъв случай не са изчерпателни, а просто да служат като отправна точка.

Препоръчително е темата да не се затлачва със странични мнения. Няма да е лошо да има и някакво отборно консултиране - т.е. ако няколко човека от един отбор имат различия по въпроса, да си ги изчистят предварително, вместо да спорят тук.

Значи, Б група си остава 10 отбора. Очевидно нови отбори поне на този етап няма да има. Или поне аз не съм чул за такива. Така че обсъждаме само варианти за група с 10 отбора.

1. Миналогодишният вариант - 2 отбора влизат директно, останалите 8 се разделят на две четворки и всеки отбор играе допълнителни 4 мача срещу отборите от другата четворка.

Този вариант за мен е неприемлив по две причини: Първо, определянето на 3-тия в класирането става по косвен начин; и второ, отборите от долната четворка не играят за нищо и рано или късно ще има явна или не толкова явна манипулация.

Има различни предложения за запазване на този вариант, но с въвеждане на някои промени - въвеждане на "аржентинската система" с цел стимулиране на отборите от долната половина да трупат точки; разделяне наполовина на точките от редовния сезон преди втората фаза и други.

2. Вариантът може да се видоизмени и така, че отборите от всяка четворка (3-6 и 7-10) да си играят помежду си, което прави допълнителни 3 кръга. Втората четворка не е ясно за какво ще играе обаче.

3. Вариант с директна плейофна фаза само между отборите от челото. Две разновидности са предложени засега:

- 2 директно влизащи + плейофи между отборите, класирали се между 3-то и 6-то място в редовния сезон. Победителят от тези плейофи играе бараж с 10-тия от А група.

- 1 директно влизащ + плейофи между отборите от 2-ро до 5-то място. Победителят от тези плейофи влиза директно, загубилият финала играе бараж с 10-тия от А група.

Отборите по-надолу в класирането приключват след края на 18-те кръга от редовния сезон.

4. И един леко екзотичен (да не се сърди авторът му ;) вариант:

- Шампионът влиза директно, отборите между 2-ро и 7-мо място играят 5 допълнителни кръга всеки срещу всеки. 8-10 почиват. Не е ясно дали има достатъчно седмици, по-скоро няма.

------------------------------

Важно е да се изясни окончателно и нещо друго. Още в дира имаше някои спорове около баражите А-Б - дали да ги има, дали да ги няма. Хубаво е това наистина да се изясни веднъж завинаги.

И също така - ако се наложи тези баражи да останат за есента, склонни ли сте пак да ги има?

(CDLM Blue Power)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 13:13

За мене най-логичния вариант е: 1 и 2 да влизат директно, а 3-тия играе бараж с първия отбор над чертата в А група. Това си е класическата схема.
Проблема явно идва от факта,че отборите в Б група са с 2 по-малко и Б групата ше свърши 4 кръга преди А. Това за мене не е толкова фатално защото 3-тия отбор в Б дето иска да влиза в А група ше направи така,че да се яви на мача бараж, а не да замине по плажовете още след края на редовния сезон. Тоест аргумент,че евентуално за представителя на Б група ше е проблем да събере играчи месец след края на сезона отпада - ако искат да се борят за промоция ше направят нужното, ако не просто си падат служебно и догодина си остават в Б.

При тая схема единственото неудобство е,че на някои от останалите 7 отбора може да им се играе повече (т.е. наравно мачове като отборите в А група) и за тва може да се наложи да останеме на стария вариант. Просто нека се разбере аджеба играе ли им се на всички или е ок първенството да свършва след 18 кръг.

Аз лично предпочитам да играеме 22 мача, но това си е мое мнение.

Maybe I’m a phantom. Then again, maybe not. A phantom can’t hurt you.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 13:59

Вариант 3.1 ми изглежда най-логичен.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 14:01

На мен вариант 3.1 ми допада май най-много.
2 отбора директно, после баражи между 3-6 и победителя (с броене на точките само от баражната фаза), бараж с 10-тия в А група.
Така стават 18 мача за първите 2 и последните 4; 21 за тези, които завършат 3-6.
Седмици за това има достатъчно - а и остава една резервна, ако нещо стане зимата.

А в това време 7-10 може да играят за крайно позиции. Не че има голямо значение, но така поне всички отбори ще играят.
За съжаление нямаме 24 седмици... иначе 18+6 ще е още по-добре (3-6 си играят пълна програма, а не само по 1 мач помежду си)

Миналогодишната схема също става само че махането на точките преди баражите ми звучи по-логично. Което на практика значи, че не може да са 8-те оставащи.

А за А/Б баражите - дали есента или пролетта - всякак става. Двата отбора, които ги играят ще си знаят кога да се съберат (а и се надявам за догодина да знаем кога започваме първенството преди края на това първенство...). Ако пак ще си играем на "проверявайте всяка седмица кога започваме", няма как да баража есента - няма никакво време за плануване...

Последна промяна Venabili на 08.10.2012 14:03, променена общо 1 път

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 14:09

Venabili написа:
На мен вариант 3.1 ми допада май най-много.
2 отбора директно, после баражи между 3-6 и победителя (с броене на точките само от баражната фаза), бараж с 10-тия в А група.

Под "плейофна фаза" имам предвид директни елиминации:

полуфинали 3-6 и 4-5 в два мача
финал между победителите в един мач

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 14:09

За съжаление след поредното забавяне старта на сезона, игралните седмиците които броя са 28.

от тях 1 трябва да оставим резерва за всеки случай, значи остават 27.
за купата предстоят, 2-ри предварителен кръг, 1/8 финал, 1/4 финал, 1/2 финал в 2 мача + финал - 6 седмици, т.е. остават ни 21 седмици за първенството без баражите, което е крайно недостатъчно за каквито и да било схеми.
в най-добрия случай жертваме резервната дата и играем 1/2 финалите за купата в 1 мач., т.е. имаме 23 седмици.

на практика вариантите които трябва да разгледаме са между 21 и 23 игрални седмици.

10 отбора по 2 мача = 18 мача, редовен сезон.
2 мача за бараж между 3-тия от Б и 10-тия от А група.

и стават общо 20 мача.

аз честно казано схема за толкова мачове допълнителни не виждам, освен баражи в 1 или 2 мача между 3-6тия и 4-5 от Б група + финал на неутрален терен.

другия вариант е баражите да са от 2-ро до 5-то място, като победителя печели директна промоция, а загубилия играе бараж. тъпото е, че 2-рия и 5-тия могат да имат 7-8 точки разлика през сезона, което няма да е много честно.

Но общо взето това са 2-та варианта, които ги мисля. отборите от 7-10-то място по принцип няма за к'во да играят особено.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 14:46

Няма нищо лошов баражите между А и Б група, а и говорим само за един бараж. Това си стана традиция вече, няма лошо за мен. :-)

Иначе Аз съм 'ЗА' това:

3. Вариант с директна плейофна фаза само между отборите от челото. Две разновидности са предложени засега:

- 2 директно влизащи + плейофи между отборите, класирали се между 3-то и 6-то място в редовния сезон. Победителят от тези плейофи играе бараж с 10-тия от А група.

(Crazy Band)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 15:17

Това, което е написал Дявола в последния с пост по темата го подкрепям и аз.
Някой по - нагоре май беше написал да се играе баража, наесен. Моляяяя? Що? Категорично не..., как така цяло лято двата отбора ще са с единия крак на земята и небето..., не е готино, няма причина, никъде не е така.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 16:06

Аз съм "ЗА" вариант два директно в "А" група и бараж между 3-тия в "Б" и предпредпоследния в "А". Това, че някой щял да играе две седмици по-малко - голяма работа.

(Crazy Band)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 16:14

alessandron написа:
Аз съм "ЗА" вариант два директно в "А" група и бараж между 3-тия в "Б" и предпредпоследния в "А". Това, че някой щял да играе две седмици по-малко - голяма работа.

Абсолютно споделям, е'ле пък ако тия 2 седмици не достигнат баражите да се играят напролет.

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 17:03

terminator написа:
Някой по - нагоре май беше написал да се играе баража, наесен. Моляяяя? Що? Категорично не..., как така цяло лято двата отбора ще са с единия крак на земята и небето..., не е готино, няма причина, никъде не е така.

Писал съм го хипотетично бе, Терми. Споко и ти. ;) Ясно е, че не е готино, но ако не стигнат седмици, просто питам хипотетично дали хората са съгласни на този компромис САМО за този сезон.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 19:04

Stuart написа:
Под "плейофна фаза" имам предвид директни елиминации:

полуфинали 3-6 и 4-5 в два мача
финал между победителите в един мач

Ами и така става.
То дали това или по един мач за всеки с останалите 3, пак са 3 седмици. :)

Последна промяна Venabili на 08.10.2012 19:05, променена общо 1 път

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 22:17

КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ - ВСИЧКИ МЪЛЧАТ!!!

Ние от RED OR DEAD миналата година премазахме половината А група за Купата. Искам да подчертая, че точно РОД,
/отбор, който получаваше във всеки мач в Б група гол/, НЕ ПОЛУЧИ НИТО ЕДИН ГОЛ в полуфинала за купата, финала за купата и финала за суперкупата! А играхме с лавини, резачки, все звезди бе от А група :)

Така че за мен няма място за коментари. Качеството между А и Б група е незначително, даже отборите за мен са еднакви. А който ще ми се прави на УМЕН, то нека да прочете в началото какво написах.

Когато във важен мач, отбор от А група вкара един гол на РОД, то нека да ми се обадят, вдигам си телефона :)

Колкото повече отбори влизат от Б в А, толкова по добре, мерси :-)

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   08.10.2012 23:05

Ами аз продължавам да съм за вариант 1 с добавка "аржентинската схема"... Но явно няма достатъчно яснота по нея, за да получи повече мнения (за/против)...

1. Всички отбори (без първите два) ще играят 22 мача;
2. Дори последните ще имат основание за игра, защото коефициента им точки/мачове ще е от значение при класирането за същата тази "финална фаза" догодина... Защото аржентинската схема според мен трябва при нас да е развита така: догодина след редовния сезон подредбата от 3-то до 10-то място (кято определя домакинствата във фазата) е на база точките от аржентинската схема... (А иначе във въпросната финална фаза отборите влизат с точките си от редовния кръг, намалени на половина - това като вариант 1. Като вариант 2 - влизат с точки по белгийската схема: не я знам още но по някакъв признак май някои са 2-3-4 точки, а останалите с 0. И това с точките на половина според мен трябва да е още от този сезон, нищо, че чак от догодина ще може да въведе "аржентиската схема".)

Стана малко дълго и сигурно сложно... За момент си помислих - дали не е по-добре да са опростени нещата... но пък после си казах: всичко и всеки иска да опростява - и затова толкова сме изпростряли като цяло... Време е отново да започнем да развиваме сивите си гънки (защото това е, което ни отличава от приматите, ма'а му стара)...

'Айде стига толкова...

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   09.10.2012 01:01

alessandron написа:

Не са две, ами четири седмици. И не е "някой", ами 80% от отборите в "Б" лига. Абсолютно неприемливо и от организаторска, и от състезателна гледна точка.

За мен най-добрият вариант на този етап е (интересно защо не е сред номинираните по-горе): редовен сезон от 18 кръга, след което се разделят на две петици (1-5 и 6-10), които играят по веднъж (две домакинства и две гостувания) по начин, определен от класирането им в редовния сезон - 23 кръга общо и 22 мача на отбор. Проблемът тук е с мотивацията на отборите от втората петица, но с въвеждането на някаква разновидност на аржентинската система всяка точка във втората петица се осмисля напълно. Аз лично съм твърдо "ЗА" отпадане на 1/2-промоцията (правото на бараж срещу отбор от "А" лига) за сметка на удължен календар за ВСИЧКИ отбори от втория ешелон!!!

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   09.10.2012 09:28

аз съм твърдо против аржентинската система, поради простия факт, че отборите от Б група са по-сериозни от тези от А и много по-нахъсани.

както каза Тонзоса класите са изравнени, да не кажем, че Б група е по-силна! 8-)

(Crazy Band)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   09.10.2012 10:08

Мейджър написа:
alessandron написа:

Не са две, ами четири седмици. И не е "някой", ами 80% от отборите в "Б" лига. Абсолютно неприемливо и от организаторска, и от състезателна гледна точка.

За мен най-добрият вариант на този етап е (интересно защо не е сред номинираните по-горе): редовен сезон от 18 кръга, след което се разделят на две петици (1-5 и 6-10), които играят по веднъж (две домакинства и две гостувания) по начин, определен от класирането им в редовния сезон - 23 кръга общо и 22 мача на отбор. Проблемът тук е с мотивацията на отборите от втората петица, но с въвеждането на някаква разновидност на аржентинската система всяка точка във втората петица се осмисля напълно. Аз лично съм твърдо "ЗА" отпадане на 1/2-промоцията (правото на бараж срещу отбор от "А" лига) за сметка на удължен календар за ВСИЧКИ отбори от втория ешелон!!!

Абе какво говориш, въобще незнам как е било досега, Б-групата признавам си не я следях. Защо първите 2 отбора след като са се класирали, след изиграване на всички мачове, трябва да се доказват и след това. Кви са тия мачове между първия и петия? Защо? Какъв е тоя слабоумен аргумент, че Ви се улеснява организаторската работа????? Какво е тово нищонеказване, като гербер говориш. :-D
Аз пък искам да ти кажа, тъй като ние този сезон естествено ще сме във втората петица, въобще няма да страдаме, че няма да играем 4 кръга /представи си/. Свършва шампионата и толкоз... Блу и РОД влизат директно и това е... Некое и друго баражче може да се измисли, за да се определи третия отбор на слъгс, който ще играе с някой от А-лига и толкоз.
Как пък няма да цъкам с идеята да съм 7, а не 9. Това са глупости, аржентински схеми незнам си кво. Това за поддържане на ерекцията ли го правим, за какво? Мани я тая работа. Всичко излишно утежнява нещата, следвайте тоя житейски принцип и всичко ще е наред. Колко контроли изпраскахте и Ви гледам, че още си биете дузпи. Ние без контроли, без картони с отбор от 5 човека, отстранихме намиращите се в блестяща форма от миналия сезон Найтс.
Айде стига. Ето конструктивно:
Свършва сезона, първите два отбора са ясни. Заслужено влизат директно. Наистина, тъй като третото място е щекотливо, може едни баражи 3-6/4-5. С по два мача. После победителите в директен сблъсък, пак в два мача. Ето ти ги 4 седмици. Суперинтересно става. Ще има до последния кръг яка интрига, при положение, че и за шестия отбор ще има хипотетичен шанс. Сори за последните 4 отбора, ако някой от тях толкова е искал да играе, имали са възможност, но са на дъното. Справедливо е някакси... Да си правят контроли. Същата безмислица е.
Аре, от мен толкова.

Последна промяна terminator на 09.10.2012 10:19, променена общо 1 път

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   09.10.2012 10:37

Подкрепям напълно написаното от Терми!

Не си правете ташак с Б групата! И alexbg да има предвид, че отборът му заслужено или не е в А група, и да не се меша в работите на Б група!

И само като констатация за протокола от 7 изказали се мениджъри (от 10 възможни) на отбори от Б група - 5 са за вариант 3.1., 1 за аржентинска система и 1 който не е писал директно по темата.

Така, че шибаната аржентинска система си я заврете отзад, ако обичате!

Варианта е ясен:
2 директно,
3-6 играят бараж, като победителя играе с 10-тия от А група!
7-10 да са играли по-добре през сезона и да си цъкат контроли, ако много им се играе.

Последна промяна falkenbach на 09.10.2012 10:42, променена общо 2 пъти

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   09.10.2012 12:34

От предложените варианти 3.1 изглежда най-разумен. Иначе имате право, че при каквито и допълнително мерки, една втора петица си остава малко ташак работа. Но продължавам да твърдя и настоявам обмисляне на някакви варианти с ПЪЛЕН календар от ОФИЦИАЛНИ състезателни седмици за ВСИЧКИ отбори в "Б" лига. В крайна сметка цели 6 отбора ще приключат още в средата на април и ще гледат отстрани как останалите довършват сезона в епични битки. Не е добре това.

(CDLM Blue Power)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Формат на "Б" лига - дискусия   |   09.10.2012 12:36

3.1 го имаше, по времето когато с Ъндърграунд точно така спечелихме промоция.

Аз лично съм за варианта от миналата година обаче!

Maybe I’m a phantom. Then again, maybe not. A phantom can’t hurt you.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща