|
PMLeague
- ФЕДЕРАЦИЯ -
|

Звездоброец - тема за финални обсъждания | 27.10.2014 17:52
Така, след пет изминали пет кръга тестване на Звездоброеца (за незапознатите - това е галеното име на системата за определяне на оценките/звездичките в мачовете), в които наблюдавах различни изкривявания и събрах различни мнения, може да се каже, че оформих една що-годе завършена версия. Бързам да уточня, че е далеч е от съвършенството, но не искам да задържам за нови седмици тестване или да усложнявам с прекалено прецизни сметки. Пък и в крайна сметка основният търсен ефект е атрактивност, а не някакво супер обективно и правдоподобно оценяване на представянето и приноса на отделните играчи в ПМЛ-мачовете.
Как се определя броя на получените звезди от всеки състезател в даден ПМЛ-мач?
Сбор от следните компоненти:
-> Процентно представяне - определя се по възприетата формула, която оценява всяка дадена нападателна/вратарска прогноза с 0-4 точки в зависимост от близостта до получения резултат (познат точен резултат = 4 точки, познат знак + разминаване с 1 гол = 3 точки, познат знак + позната голова разлика = 2 точки, разминаване с 1 гол без познат знак = 2 точки, само познат знак = 1 точка, всичко останало = 0 точки). Максималният брой точки на стандартен нападателен пост е 20 точки (5 прогнози с максимален сбор от 4 точки). В случай че поради някаква причина състезател прогнозира по-малко от 5 мача, но не по-малко от 3 (или 2, още не съм го решил как ще е най-добре), то точките се приравняват към максимум 20 на базата на получените проценти.
Тук можех малко да прецизирам формулата, така че да влязат балансирано и някои допълнителни компоненти като "познати голове на единия отбор" например, но това беше свързано с допълнително усложняване, променяне на границите на точките в нещо от порядъка на 0-8 точки, тъй че се отказах. Смятам, че сегашната формула си се е наложила и като цяло дава добър ориентир за цялостното представяне на отделните играчи отвъд отбелязаните голове.
-> Елемент "принос към резултата" - Всяка спечелена точка на отбора носи 2 бонус точки (съответно спечелен мач носи 4 точки), които се разпределят поравно върху всички голове и спасявания за съответния отбор. Например отбор побеждава с 2:1 след 2 спасявания - това прави 2 гола + 2 спасявания = 4 положения (имаме 4 точки бонус за победа, които се разпределят по равно на всяко от 4 положения - т.е. вратарят получава 2 бонус точки, а двамата голмайстори - по една бонус точка). При победа с 1:0 без спасяване се разиграват 2 бонус точки, които отиват за голмайстора в мача.
-> Допълнителни точки за отбелязани голове - Всеки отбелязан гол в мача носи 2 точки бонус. Всеки следващ гол в мача носи по 0,5 точки отгоре (т.е. за два гола в мача се получават 2 + 2,5 = 4,5 точки; за хеттрик в мача се получават 2 + 2,5 + 3 = 7,5 точки и т.н.).
-> Допълнителни точки за спасявания и допуснати голове - Всяко спасяване в мача носи 2 точки бонус. Всяко следващо чисто спасяване носи по 0,5 точки отгоре (т.е. за две чисти спасявания имаме 2 + 2,5 = 4,5 точки; за три чисти спасявания имаме 2 + 2,5 + 3 = 7,5 точки и т.н.). Чисто спасяване ще рече да няма съответно допуснат гол на сметката (т.е. при 3 спасявания и 2 допуснати гола в мача имаме 3 - 2 = 1 чисто спасяване). Съответно всеки допуснат гол води до дедукция от 1 точка. Всеки следващ допуснат гол вади по допълнителни 0,5 точки.
Един пример за онагледяване: Вратар е спасил 2 гола и е допуснал 4 гола (2 + 2 = 4 бонус точки за двете спасявания; както и 1 + 1,5 + 2 + 2,5 = 7 точки дедукция за четирите допуснати гола; и общо имаме 4 - 7 = -3 точки дедукция).
Тук ми е много мътно като цяло, малко на налучкване съм ги определял тези точки, ама ми писна да го мисля. Ако някой има някакви по-добри идеи, да ги казва бързо :)
- Допълнителни точки за статистични положения - Вкарана дузпа носи 2 допълнителни точки. Изпусната дузпа вади 1 точка. Спасена от вратаря дузпа носи допълнителни 2 точки. Изпусната от вратаря дузпа вади 1 точка. Вкаран фаул носи 2 допълнителни точки за нападателя. Точен удар от фаул, спасен от противниковия вратар носи 1 допълнителна точка. Изпуснат фаул не носи точки. Спасен фаул от вратаря носи 2 допълнителни точки. Допуснат гол от фаул вади 1 точка.
-> Допълнителни точки за атрактивни голове - Всеки вкаран далекобоен гол от стандартна прогноза (с 4 и повече голове - 2:2/3:1/4:0 и т.н.) или с прогноза от долния списък носи по една допълнителна точка за съответния нападател. Ако далекобойният гол е с резултат от 5 гола (3:2/2:3 и т.н.) той носи бонус 1,5 точки, при резултат от 6 гола (5:1/3:3 и т.н.) носи бонус 2 точки и т.н. на стъпка 0,5 точки за всеки допълнителен гол. Същата система важи и при оценяването на атрактивни вратарски избивки.
Допълнителни атрактивни голове:
- Всеки гол на знак, чийто среден коефициент е над 3.50. - Всеки гол с 0:0 на среден коефициент над 3.00. - Всеки гол с 3:0/0:3 на среден коефициент над 1.80. - Всеки гол с 1:0/2:1 на среден коефициент под 1.20
-> Принуждаване за вратарска намеса - Всяка избита от противниковия вратар прогноза носи по 1 бонус точка за съответния нападател.
-> Дедукции за нарушения - За всеки предизвикан фаул - минус 1 точка. Ако от предизвикания фаул се е стигнало до гол - допълнителна минус точка
-> Дедукции за ботщина - 5 еднакви прогнози - минус 3 точки. 4 еднакви прогнози - минус 1 точка. Съответно за вратарските избивки: 4 еднакви - минус 1 точка, 4 избити от един пост - минус 3 точки.
Това ми хрумна в момента, не съм го обмислял много-много, но ми се струва логично на прима виста.
Други елементи, които съм изпуснал?
Финален сбор
Всички точки от горните компоненти се събират, като за всеки пет точки се получава една звезда. По-подробно разписано:
0-4 точки - без звезди 5-9 точки - 1 звезда 10-14 точки - 2 звезди 15-19 точки - 3 звезди 20-24 точки - 4 звезди 25-29 точки - 5 звезди 30+ точки - 6 звезди
Ако има някакви други идеи и разсъждения върху горните идеи - давайте насам да ги пообсъдим.
Иначе като се регламентира финалната версия, ще ревизирам звездите от изминалите кръгове и ще пусна временното класиране по звезди и проценти, за което питаха вече няколко човека в клуба и в частни разговори. Отсега казвам, че ако някоя тежка сметка не може да се автоматизира и стане трудоемко за пресмятане, колкото и да е полезно за общата формула, ще трябва да отпадне. Като гледам, единствено допълнителните атрактивни голове ще трябва да се вадят ръчно с един бърз преглед на таблиците с коефициентите, но да кажем, че това не е проблем.
|
|
alexbg
(The Thracian Orphics)
|

Re: Звездоброец - тема за финални обсъждания | 10.11.2014 12:56
А по същество - много добре звучи на теория, но имам два въпроса: 1. Всичко това автоматизирал ли си го? 2. Има ли я и къде въпросноата класация?
Питам 1 - защото, ако е ръчно, гаранцията да я довършиш докрай е много... мижава... Питма 2 - защото пак, ако не е от началото до края на сезона - губи се всякаква атрактивност...
А отделно - мисля, че не пречи да има и класация само с точките (че това закръглане на звездички е малко...)...
_________________ БЪДИ РАЗЛИЧЕН - БЪДИ ГРАМОТЕН...
|