Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 28.07.2026 07:20

Правила на форума

-> Само регистрирани потребители на форума могат да пишат в тази секция.
-> Моля, пишете на кирилица и спазвайте културен тон в дискусиите.

Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Относно правилата 
Автор Съобщение
(Underground)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Относно правилата   |   03.04.2015 11:59

Здравейте,
Имам два казуса, или по-скоро предложения, които искам да отправя за новия сезон. Те са си изцяло мои, като играч на отбор, участващ в ПМЛ. Тъй като в по-стара тема, или по-скоро анкета видях, че могат да участват само капитаните и мениджърите на даден отбор, то в случая не искам да ангажирам никой от съотборниците ми с подкрепа, или нещо друго.
Казус 1 - Дубълите
Съгласен съм, че късметът играе важна роля в развитието на крайните резултати, но като човек, който се интересува от футболни прогнози повече от 25 години мога да заявя категорично, че си трябват и познания. Трябва да се седне, да се помисли даден мач, да се видят статистиките, да се направи предложение на съотборниците, да се реши, да се пусне. Когато обаче на някой не му се занимава с тези неща, или просто играе хей така, то си пуска 1-1 навсякъде и чака, каквото стане. Дори и да ги мисли, дублираната прогноза в огромна част от случаите, е пак на принципа каквото стане. А защо не се подсигурим не с една, а с две прогнози? Играй 1-1, но пусни 2-1,1-2, със сигурност ще има много повече мисъл, а съответно и по-малко хазарт. В този ред на мисли да запитам защо ако толкова се държи на тези дубъли да не може да се изиграе един троен мач еднакво? Примерно 1-0 в три прогнози? Значи от една страна може да се дублира, а от друга не може да се триплира, или не знам точно как е думата. Искам като играч от ПМЛ да предложа да отпаднат дубълите от следващия сезон. Хазартния тип на игра искам да бъде ограничен до минимум и съответно участниците да подходят с малко повече внимание към даден мач, а не просто да пуснат 1-1 и да чакат да излезе. Да, ще кажете, че и това е тактика, но подобна евентуална победа по никакъв начин не доказва класа, или майсторство в прогнозите.
Казус 2 - Потоците
Тук със сигурност ще срещна много опоненти, но в края на краищата пускам темата много по-рано, преди да е завършил настоящия сезон. Точно за да се заформи някаква коректна дискусия, в което не бих искал да се съмнявам. Предложението ми е да отпаднат потоците извън Европа. Причините са две:
Причина 1 Отново принципа каквото стане, тоест убеден съм, че може би 90 процента от участниците си нямат и идея от първенството на Мексико, Сащ, Колумбия, или каквато и да е друга там екзотична страна. Съответно какво се получава? Играеме си 1-1/1-1/2-1 и чакаме. Извинявам се на хората, които се интересуват от тези първенства, но това е реалността. Да, ще кажете, че е същото с дивизиите на Англия, които следя, но ще ви изненадам, че съм съгласен. Нямам против да ги махнем и тях, със сигурност и те не са следени от много хора, да не кажа почти от никой. Отново свеждам всичко до това да намалим до минимум хаотичната игра, разчитаща изцяло на късмета.
Причина 2 Не всеки приема ПМЛ по еднакъв начин. Някои играят просто за кеф, някои го приемат по-сериозно, някои са маниаци. Аз мога да се причисля към хората, които, след като са се захванали с нещо, го приемат сериозно. И аз играя за кеф, но не играя просто да ми минава времето. В този ред на мисли, често се случва да разбера крайния резултат едва на следващия ден, точно заради екзотичните потоци с много голяма разлика в часовото време спряма Европа. А признайте, че всеки един от вас, дори и такъв, който не играе с хъс му се е случвало да иска да разбере как е завършил неговия мач. Тоест любопитството го е глозгало. И когато дадения мач завършва в три след полунощ, то любопитството ще се задоволи на следващия ден. Кому е нужно това?

Пускам темата предварително, не искам да ангажирам никой да се съгласява с мен. Това е моето мнение по тези два казуса и правя предложение за промяна от следващия сезон. ПМЛ за мен е игра, където се пускат футболни прогнози, а не просто тото. Точно затова искам да играем истинска игра, където предвижданията за даден мач да са водещи, а не късмета.

Бъдете Здрави,
Жоро

Изображение

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   03.04.2015 14:16

Да ти кажа, Жоре - съгласявам се с теб по предложение 1. И аз смятам, че е по-добре да отпаднат дублажите. Доводи много, но едва ли това е важното - теоите мисля, че са достатъчни.

Относно потоци извън Европа - склонен съм донякъде да се съглася (ей ги тия ... Блюта: не се спряха с Колумбия, Мексико, САЩ и прочее)... Според мен е хубаво да се помисли някак да се ограничат тези потоци в даден мач - например в зелените да бъдат само европейските първенства до второ ниво, а червените (или по-скоро оранжеви да станат) да бъдат всички останали. И да има 2 ограничения: 1) досегашното - не повече от един червен поток и 2) ако няма достатъчно зелени да се допълват с червени, но без червените да стават зелени. Тоест - ако вместо стандартното 12 зелени + 6 червени, се окаже, че няма 12 зелени, да е допостим варианта 10 зелени + 8 червени или дори 2 зелени + 16 червени. И предварително казвам: не смятам, че е ограничение в броя потоци при избора, още повече, че 2+16 е много по-малко вероятно (ако въобще се случи) от 10+8 или 9+9.

Засега толкова...

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   03.04.2015 14:39

Против и двете предложения. Като искате "майсторство", дайте направо да сложим правило да няма прогнози под 2.5 гола (с изключение на 0-0) и да си хващаме 3-1, 2-2, 3-5 и тем подобни. Или според вас 1-1 е "бот" а 1-0/2-0/2-1 (защото и тези резултати често се дублират) са нещо коренно различно?
А за късните мачове от ЮА - мисля, че и сега има правило, че трябва да започва преди полунощ в неделя, т.е. до 1:30 е свършил, няма 3-4 сутринта. Никой не гледал ЮА - а ако ги махнем, с какво ще ги заместим? Масово следените Гърция-2, Уелс, Австрия-2?

- ФЕДЕРАЦИЯ -
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   03.04.2015 15:36

1. Не може да се триплира точно по тази причина - да се ограничи що-годе балансирано ботския ефект на безогледното пускане на еднакви прогнози на принципа "ако върже".

2. Може да се дублира, защото в общия случай дублирането, когато се ползва с мисъл, си е важен тактически прийом.

3. Мога да се съглася, че в общия случай 8 дубъла си е ботщина на принципа "ако върже". В такъв случай може да се помисли за ограничаване на броя на дублите - например на 4 в мач, но така става допълнително усложняване.

4. Който е бот, не му се занимава да мисли прогнози и праска ботчета на принципа "ако върже", той ще си продължи да си праска ботчетата на същия принцип, дори ако му забраниш дублирането. Казвал съм го и пак ще го повторя: в общия случай 1:0/2:0/2:1 е 1000 пъти по-ботско и безмозъчно отиграване от 1:0/1:0/2:0, пък нека да няма дублиране... Като ще се ограничава ботщината, трябва да се ограничава навсякъде. Щото като я ограничиш на едното място, тя ще се прелее на другото...

~

По втората точка съм съгласен с аргумента за нощните мачове. Предлагал съм и преди по тази причина да се ограничат мачовете с начален час след 24:00. Ама така поток като Мексико, който си е доста игран, както показват статистиките, ще трябва да отпадне напълно. Други, като Аржентина и Колумбия ще са на границата за всеки кръг.

Не съм съгласен с аргументите "не ме кефи" или "не го следя". Щото реално друг пък не го кефят заводите, трети - балканските първенства, четвърти - лигата на тимбукту и т.н... А едва ли има маниак, който да следи повече от 2-3 лиги (тук изключвам Ботевиста и Дюнкеркюто, които са нечовеци :))

(Underground)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   03.04.2015 17:04

PMLeague написа:
4. Който е бот, не му се занимава да мисли прогнози и праска ботчета на принципа "ако върже", той ще си продължи да си праска ботчетата на същия принцип, дори ако му забраниш дублирането. Казвал съм го и пак ще го повторя: в общия случай 1:0/2:0/2:1 е 1000 пъти по-ботско и безмозъчно отиграване от 1:0/1:0/2:0, пък нека да няма дублиране... Като ще се ограничава ботщината, трябва да се ограничава навсякъде. Щото като я ограничиш на едното място, тя ще се прелее на другото...

Тук няма как да се съглася, просто защото в единия случай бота ти носи два гола, а в другия само един. Тоест противникът ако ще да се скъса да си мисли мачовете, ти си ботираш 1-0 и като излезне си големия разбирач. Да ама не, това за мен няма нищо общо с класа, може да е важен тактически прийом, както казваш, но в никакъв случай майсторство. Прави разлика :-)

Изображение

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   03.04.2015 17:19

По първата точка за дублажите да се забранят - абсолютно подкрепям!
Това ще увеличи и т.нар. домакински фактор за който толкова бледнеят някои федерални.

По втората точка, по-скоро не съм съгласен, но може да се помисли ограничение на нощните мачове.
Иначе мисля, че последната ранклиста на потоците, отразява в голяма степен нагласите на отборите.

(CDLM Blue Power)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   03.04.2015 20:08

Дублирането отдавна трябваше да се махне. Нелогично е да може да се дублира, но да не може да се триплира. Най-малкото за дублиране трябва да се назначава ПСУ. Крал Блуфен го беше предложил преди време!

Що се отнася до потоците от ЮА аз считам,че са недостатъчно и е редно от догодина да се добавят и престижните потоци: Колумбия 2, Боливия, Перу и Парагвай! Лично аз от години не гледам пошлия, скучен и селски педалски футбол, който се практикува в Европа. А часовата разлика не ми е ниаккъв проблем защото аз на фитнес ходя чак към 2 часа и не ми е проблем да стана и в 12 на обед и то само за да си сваря 16 яйца!!!

Maybe I’m a phantom. Then again, maybe not. A phantom can’t hurt you.

Последна промяна Крал Блуфен на 03.04.2015 20:09, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   03.04.2015 22:10

Твърдо ЗА премахването на безумието дублиране!

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   03.04.2015 23:03

дотука виждам 4:1 мениджърски гласа против дублирането :whistle:
я да видим и останалите...

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   04.04.2015 00:49

Аз и преди съм казвала, че дублирането е лоша идея и трябваше да се махне още когато се махна триплирането.

Колкото за потоците - ако махнем Латинска Америка, ще трябва да добавим други (ниски дивизии из Европа?) и тогава целия рев срещу Англиите ще се пренесе я в Италия, я в Германия. Или ако останем с по-малко потоци, накрая всички ще играем на еднакви мачове... Независимо какво махнем, винаги ще има недоволни. Не защитавам текущото положение, но ако искаме разнообразие, понякога ще е това.

По-скоро си мисля, че трябва да се увеличи броя на задължителните сини потоци и броя на самините сини потоци всяка седмица. Едно е да играеш на 4 нормални потока и 4 от държави дето отборите си ги чувал веднъж преди 10 години, когато някой си е подписал там; друго е ако имаш 6 гарантирани мача от топ 10 (или топ 15 или нещо такова) на потоците и има само 2 за игра на "абе ще си пусна най-вероятното пък ако стане стане". Втори и трети нива в познати първенства са по-лесни - там поне има познати отбори и има достатъчно яснота кой за какво се бори - макар че и там си е тото в повечето случаи. А и като капитан, който винаги избира мачовете в домакниства, определено намаляването на безумните потоци ще помогне много. И тук идва проблема - за мен безумни са всичките в Латинска Америка; ако питаш някой друг безумните ще са Чехия/Русия/Полша например; за трети - Скандинавието.

(Синята Лавина)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   04.04.2015 05:13

С извинение към Жорката, но пак несериозна тема се отваря. Поредното реване срещу "късмета" - бах тоз късмет (пак с извинение).

Аз съм против всякакви лимити, които ограничават играчите в избора на прогнози и реално водят до намаляване на резултатността. Все си мисля, че солта на играта са головете. МИ като е толкова е лесно с дублажите - дублирайте бе хора. За мен няма значение кой е фактора късмет или майсторство, все си се радвам на "головете". Все ми едно как съм "познал" дали с кристалната топка или с мултистепенен анализ.

Премахването на дублажите вече наистина ще убие домакинския фактор тотално. Не разбрахте ли? Цялата игра зависи от избора на мачове и, че мениджърската некъдърност няма как да се компенсира, особено с правила. Верно тогава ще си проличат наистина "най-големите избирачи", които смея да кажа не са крещящо много в играта. За сведение, просто погледнете статистиките на отборите и вижте домакинските показатели. Сия, големият майстор не дава на противниците мачове, които свършват 1:0 2:1 1:1, ама рев до небето като ти набият 4-5 бота в домакинската мрежа. Кой ти е виновен ве батка за пълната кошара?

Помислете, след като ти дадат 6-7 убити потоци, и в крайна сметка с мъка избереш 2-3 "твърди" мача - за бога - защо да не може да се дублира. Въпрос на преценка и пресметнат риск е да се дублира. А гостите, ми те пък с 6-7 мача, за които знакът даже не е ясен, защо да не играт малко ва-банк и да си дублират колкото искат мачове. Наистина говорим за тактика. Айде да не правим ПМЛ съзтезание по спортна стрелба.

Навремето бях твърдо против и триплирането, уви премахна се, още съжалявам за това.

Аз изказвам своето мнение като представител на един, ако не и най-резултатният отбор в историята на играта (благодарение не на мен, а на мениджъра ни, който е и all-time голмайстор в ПМЛ, федерацията да ме поправя ако има данните) и премахването на дублажите, силно ще ме афектира като съзтезател, както и като цяло моят отбор.

Помислете разумно - какво ви пречи толкова дублирането. Който иска и умее, може да се възползва от този прийом. Не съм видял никакви безумни прецеденти заради дублирането. Да, боли като си домакин и гостите ти боднат двоен гол с последния си мач в 90-та минута ... ама това е чара на играта, боли да водиш с 3-4 гола и някой да бодне 2 двойни гола, но от друга страна пък и какво удоволствие носи това. Аз съм да увеличим удоволствието, а не да мисля как да облекчим "страданието" от получаването на ботове. За стотен път казвам, че ограничаването на прогнозите рязко ще афектира удоволствието от играта. Играем за удоволствие бе хора.

Да поговорим за избора на тактика - дори да заложиш на "късмет", все си мисля, че това е твое право като мениджър или като играч (явно дефиниция за късмет в ПМЛ е да играеш 1:1 1:0 и 2:1). Защо да ограничим това? Големи хора сме. Аз мисля прогнози 39 часа седмично, друг мисли 39 секунди. Моя си е преценката. Това дали страдам от резултатите си е мой проблем. Разумно или не, "късметът" е част от играта и трябва да го приемем веднъж завинаги. Който иска и разчита на късмет (1:1), обикновено свършва в Б група (Гонзе на става въпрос за Дембите нищо лично против вас, догодина ви чакаме в А-групата да ви пълни мрежите с ботове). Сега, че тука имаме само стрелци с кърпи на очите, които си мислят че целта сама се намества на куршумите, няма какво да направя. За тези хора провидението вкарва топката във вратата и мачовете свършват винаги under.

Наистина, голямо ревене виждам последната година срещу този пуст късмет. За стотен път казвам, защо да не разчитаме на "късмет", особено ако съм "слаб" играч - ще ботна 5 пъти 1:1 .... ми не е майсторлък, ама кво пък ако върже, върже. Да му мислил отсреща господин мениджър на домакина. Ти като си голям мениджър няма да даваш такива мачове като знаеш че ботирам и че ни размажете с квалитетни прогнози от 2:2 3;1 или с осем бота 1:1 т.н. И това го има в играта. Нали знаете правилото за късмета, един, два, три пъти и после си на зеро и кой-откъде е. Кога го има е добре дошъл, когато го няма ... здраве. Айде нека не ограничаваме зорлем играта. Нека си стоят дублажите, и даже апелирам да се преразгледа правилито за триплирането :)

Като се замисля, направо Мейджо да въвежда едни таблици с коефициенти, където за всеки резултат се дават определени точки, като Еврофутбол преди 20 години. Така като заложите на 5:0 два пъти ще съберете 100 точки, пък ние късметлиите, ще разчитаме на 1:0 1:1 и я съберем 5-10 точки накрая. Да направим една такава игра, където ще излизат баскетболни резултати, пък тогава да си мерим майсторството и ше има смисъл да се прогнозира 4:1 3:2 и прочие - ще намерим "рая" - и ще открием красотата на " баш майсторското прогнозиране".

Тотално против съм ограничаването на избора на потоци само от Европа. Даже бих искал и мачове от първенствата на Азия и Африка. За мен америките са си любима зона. Съгласен съм, че е много по-лесно да се играе с отбори, които можеш да гледаш безпроблемно по телевизиата, да извадиш статистика, или прочетеш новини, но идеята на ПМЛ не е да е чак толкова лесно. Достатъчно репрезентативност има Европа със сините потоци. Дайте ни Америки, Африки и други. Тук поне подкрепям Краля - колкото повече, толкова повече.

Айде наздраве на всички и умната.

За тези които имаха нерви да четат докрай - още едно наздраве!

(Синята Лавина)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   04.04.2015 05:46

Назраве, Краси, и мерси за хубавите думи.

Ето, аз дублирах 3 мача преди малко, а чак след това прочетох поста ти.

Твърдо ЗА дублирането...

Въобще не знам защо се коментира тази тема, честно. :-o

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   04.04.2015 06:55

ако се махне дублирането нека се махнат и вратарите. и нека да се наказват сурово всички отбор, които не играят само 1:0/1:1/2:0/2:1. по-малоумни предложения отдавна не бях виждал.

- ФЕДЕРАЦИЯ -
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   04.04.2015 11:51

goro_levskara написа:
PMLeague написа:

Тук няма как да се съглася, просто защото в единия случай бота ти носи два гола, а в другия само един. Тоест противникът ако ще да се скъса да си мисли мачовете, ти си ботираш 1-0 и като излезне си големия разбирач. Да ама не, това за мен няма нищо общо с класа, може да е важен тактически прийом, както казваш, но в никакъв случай майсторство. Прави разлика :-)

Поправка: потенциално може да ти донесе два гола. В общия случай по-скоро ще пропуснеш нарисувани голове заради безмозъчно ботиране и най-много в единични случаи да ти върже, но дългосрочно ще ти носи по-малко успех от класическия ботски диапазон.

А майсторството се корени в това да избереш кога и какво е удачно да дублираш с оглед на ситуацията, мача, съперника и т.н. Ако напраскаш 8 безогледни дубъла, това вече е съвсем друго - класическа ботщина. Ама с риск да се повторя - ботът си е бот и бот ще си остане; ако му забраниш дублирането, ботщината му ще избие другаде.

Между другото, ботските отбори са най-лесните съперници, защото с елементарния си и предугадим стил са лесна плячка за всеки опитен и мислещ капитан насреща. В този ред на мисли считам, че ботщината ще си се изчисти от самосебе си, като се вдигне общото ниво в играта. Просто няма да носи почти никакви ползи ;)

И

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   04.04.2015 12:07

За съм да се премахне дублирането, колкото до потоците и преди съм казвал, а и доколкото помня бях човекът с най-малко нули в анкетата относно потоците, колкото повече, толкова по-голям избор, толкова по-добре, само ако може българското да махнем че то не е първенство, то е цирк(не че го гледам де) :laugh:

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   04.04.2015 21:48

Против да се маха дублирането, против да играем само в Европа - за мен ЮА си е приятна разтуха в ПМЛ. Капитаното и Блуфена са го обяснили достатъчно добре и по първа, и по втора точка, така че няма да се хабя да пиша отново.

(Crazy Band)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   04.04.2015 21:56

Не съм съгласен, че дублирането е ботиране. Съгласен съм с доводите на Мейджа, че между 1:0/2:0/2:1 и 1:0/1:0/2:0 първото отиграване е ботското. От друга страна, като отбор отнесъл най - лош късмет тоя сезон с дублите / цели 6 дубъла инкасирахме/, то смятам, че могат да се сложат някакви разумни ограничение, напр. да не могат да се дублират повече от два мача, независимо дали са тройни или двойни. Струва ми се, че повече от 2 дубъла или над 20 от прогнозите е БОТИРАНЕ НА ДУБЛИРАНЕТО, т.е. бройте ми гласа, че е СРЕЩУ ограничението за дублиране, но с тази уговорка.

Последна промяна terminator на 04.04.2015 21:58, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   05.04.2015 00:44

споед мен някои отбори без да дублират няма да са толкова ефикасни :yes:
това е пошла практика и се разчита основно на фактора късмет. защо да не дублирам 4 мача, поне един ще върже и ще вкараме два гола. Това е особено характерно за отборите, когато гостуват.
Ако не се приеме напълно да се забрани дублирането, то може да се ограничи до това да не се дублират повече от два мача или да се забрани дублирането на 1-1, най-често излизащия резултат и безотказната тактика на гостите. Дават Франция, Мексико, Аржентина, Италия Б и Гърция и праскат каквото им дадеш 1-1/1-1 с още някои ъндъри в комбинация и после това било майсторство.
В заключение, горд съм, че станах шампион в сезон в който с моите съотборници изобщо не дублирахме, да вярно избиха ни много голове, но това е начинът.

(Синята Лавина)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   05.04.2015 01:56

Майсторството е и ще бъде в избора на мачове. Там се решава всичко. Всичко останало си е приказки на вятъра, така да си поначешим езиците.

(Demba Boyz)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Относно правилата   |   05.04.2015 02:17

За нас дублирането е тактика да увлечем противниковия вратар .

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща