Правила на форума
-> Само регистрирани потребители на форума могат да пишат в тази секция. -> Моля, пишете на кирилица и спазвайте културен тон в дискусиите.
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
Предложение за премахване на "изважданките" в статичните положения
| Автор |
Съобщение |
|
PMLeague
- ФЕДЕРАЦИЯ -
|

Предложение за премахване на "изважданките" в статичните положения | 22.01.2016 14:33
Отново се подхвърли предложение изважданките в статичните положения (дузпи, фаулове) да бъдат премахнати. Доста го обмислях и ето до какво мнение достигнах:
Изважданките са абсолютно излишни при фауловете - някаква проформа задължение, в което не се влага особена мисъл, а и няма за какво. В допълнение - мисля, че нито веднъж при изпълнение на ПСУ не се е стигало до изход "греда" (излязла изважданка). Малко по-различно стоят нещата при дузпите, където има по-голяма вариативност при избора на изважданки, а не рядко излиза някоя греда.
Да разгледаме позитивите и негативите от евентуално премахване на изважданките.
Позитиви при премахването на изважданките:
- По-олекотена технология на изпълнение, оттам по-лесно обяснение и по-опростено изписване, респективно и по-лесно автоматично пресмятане; - Избягване на редица специфични ситуации при некоректни/липсващи изважданки; - По-висока резултатност при дузпите - няколко процента, колкото да съвпадне още по-пълно със успеваемостта в реалния футбол; - Без противоречие в общия вид на правилата, където за "греда" се възприела ситуацията на избягал гол в 90+ минута.
Много капитани се оплакват, че им е трудно да обяснят технологията на дузпата на своите съотборници. На мен също ми е доста трудно да я опиша в правилата в лесен за схващане вид. Ако се премахнат изважданките, ще е доста по-лесно за описване, обяснение и схващане.
Основните проблеми при некоректно изпълнените дузпи през годините се дължат на некоректно изписани или липсващи изважданки (най-често се изважда резултат, който не е в диапазона - 3:3 например, което води до увеличен брой вратарски избивки на съперника). Отделно, имаме случаи на дублиране на изважданка с добавен резултат. При липса на изважданки ще се спестят всички тези частни/казусни ситуации и подробните обяснения към тях.
Не на последно място ще е и по-улесненото автоматично пресмятане на статичните положения. И до ден днешен дузпи и фаулове се смятат ръчно, което си е сериозна загуба на време. Не че не могат да се автоматизират, но така се предвиждат много повече променливи и частни варианти, което пак си е загуба на време.
Негативи при премахването на изважданките:
- Изважданките са си част от традиционното изпълнение на статичните положения; - Специално при дузпите вкарват допълнителен мисловен елемент.
Второто тире е доста сериозен аргумент против премахването на изважданките. Една лошо обмислена изважданка често идва с цената на пропуснат гол. Защо да се улеснява разпасан нападател? Но това важи само за дузпите, докато при фауловете изважданките са напълно излишни. Погледнато от логическата стройност на правилата - или ги има и на двете места, или ги няма и на двете.
~
- Друга изказана идея, като допълнение на премахването на изважданките, е нападателят да има възможност за избор на диапазон от няколко възможни варианта (примерно да имаме не както е сега - един диапазон за дузпи, ами да са, да речем, три диапазона и нападателят да си избира някой от тях).
- Трета идея, която не съм обмислял толкова подробно - да се даде допълнителен бонус резултат на нападателя. В момента нападателят има един бонус резултат - избор между удвояванка (да удвои резултат от диапазона) или добавянка (да добави резултат извън диапазона). Идеята е нападателят да има два бонус резултата - една удвояванка и една добавянка. Може би подобно нововъведение ще има логика при фауловете, където ще поставя вратаря пред реален избор дали да отбие най-вероятния резултат от диапазона, или добавения резултат, а не както сега - да отбива и двете. Примерно, ако си пуснал 1:1 (добавено), сега вратарят ти избива 1:1 + най-вероятния резултат от диапазона (3:1), а като пуснеш 1:1 (добавено) и 3:1 (удвоено), ако иска да отбие най-вероятния удвоен резултат от диапазона (3:1), трябва да жертва добавения бот (1:1), или съответно обратното - ако ще отбива бота, то трябва да остави най-вероятния удвоен резултат и да скочи на друг резултат от ПСУ-диапазона. Има някаква логика, може да се помисли допълнително.
- И още една идея, която добавям само информативно - да няма твърди диапазони, ами нападателят да си изписва прогнозите, което би имало някакво основание за въвеждане само във вариант на редуциран брой прогнози и една избивка на вратар (примерно нападателят има 6 прогнози, вратарят има 1 избивка). Но такъв вариант определено осакатява дузпите, премахва и бонус/удвоената прогноза, който си е основополагащ елемент (или съответно възможността вратар да избие удвоен резултат, което пък противоречи на фундаменталното правило за избиваемост на всяка една противникова прогноза) и като цяло си е едно опростяване в твърде негативен аспект. А и го изпробвахме есента по време на Турнира на шампионите и на прима виста беше голяма пародия. Допускам, че и резултатността ще падне с поне едно 10-20%. Тъй че такъв вариант, моля, да не се обсъжда.
>>>
|
|   |
|
 |
|
spurs
(Arlito)
|

Re: Предложение за премахване на "изважданките" в статичните положения | 22.01.2016 14:51
Против премахването на изважданките, те са си част от технологията и според мен са много добре измислени. За мен играта ще загуби, ако се премахнат.
По другите предложения ми харесва това за бонуса (добавяне плюс удвояване), но само при ПСУ. Дузпите и сега са си доста вкарваеми, ако се въведе и това ще стане прекалено според мен, въпреки че добавянето ще е на доста голям резултат, та едва ли ще излиза често. За ПСУ обаче, там нещата при вратарите са доста механични, почти винаги избиват добавения резултат + 3:1/2:2/1:3. Така че едно такова допълнение според мен ще е полезно, а и ще направи ПСУ-тата по-ефективни.
|
|   |
|
 |
|
alessandron
(Primus Maximus)
|

Re: Предложение за премахване на "изважданките" в статичните положения | 22.01.2016 15:25
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32167 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Предложение за премахване на "изважданките" в статичните положения | 23.01.2016 02:17
Аз чакам какво ще се реши относно безразборното дублиране на знайни и незнайни тимчета с един куп фантомни участници. Мисля, че най-важните неща са: 1) Премахване на дублирането или крайното му окастряне 2) Въвеждането на далечните удари и самостоятелните атаки
Колкото до това съм съгласен с цитата на Спърса. ПСУ-тата трябва да станат малко по-ефикасни, това респективно ще намали и жълтите картони, което пък ще улесни организаторите, които вършат много черна работа. Всичко е навързано...
|
|   |
|
 |
|
Крал Блуфен
(CDLM Blue Power)
Регистриран на: 20.08.2012 20:25 Мнения: 7526 Местоположение: зад ужасно висок зид
|

Re: Предложение за премахване на "изважданките" в статичните положения | 23.01.2016 02:30
Против!
Изважданките при ПСУ не излизат защото там мачовете, които се избират обикновено са с изявен фаворит и шанса аутсайдера да бие с 4:0 и 5:0 е 0,000001%. При дузпите обаче редовно се избират тройни мачове и тогава абсолютно всякакво изваждане може да бъде опасно.
Що се отнася до ограничаването на дублиранията това няма как да стане само защото някой циври през 2016-та,че паднал заради тях, но си мълчал последните 10 години щото не му се било случвало персонално. Варианта е ясен - дублиранията остават бивайки част от стратегията, но тая стратегия ВА БАНК да носи и реципрочните рискове за практикуващия я отбор - контра-атака или статично положение за другия отбор.
П.С. защо вече не виждам форума на УС? Аз ли съм махнат или той не съществува?
_________________ Maybe I’m a phantom. Then again, maybe not. A phantom can’t hurt you.
Последна промяна Крал Блуфен на 23.01.2016 02:32, променена общо 2 пъти
|
|   |
|
 |
|
PMLeague
- ФЕДЕРАЦИЯ -
|

Re: Предложение за премахване на "изважданките" в статичните положения | 30.01.2016 16:49
Нека дузпи и пряк свободни да се разглеждат като единно цяло. Тоест, ако отпадат изважданки - отпадат и на двете места; ако се добавят бонус резултати - се добавят и на двете места.
|
|   |
|
 |
|
alessandron
(Primus Maximus)
|

Re: Предложение за премахване на "изважданките" в статичните положения | 30.01.2016 16:59
Тогава никакво пипане според мен.
|
|   |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|