Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 01:35

Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Почина Димитър Пенев 
Автор Съобщение

Отговори с цитат
Мнение  Почина Димитър Пенев   |   03.01.2026 21:08

Тъжна вест! Отиде си големият Димитър Пенев. Аз разбрах малко късно, напълно неочаквано за мен.

Много голям човек и треньор, не го пиша заради клубни пристрастия, но за мен най-успешния ни треньор. Откривател на редица млади таланти, някои не станаха много известни, но Пената даде път на много млади футболисти. Помня как в книгата посветена на него хвалеше много Станислав Ангелов-Пелето. Този играч не беше нещо невероятно, но тръгна по пътя на Пенев, да дава път на млади таланти, чрез неговата школа.
България много пъти е имала големи футболни поколения, лично по мое мнение и много по-добри от това от САЩ 94, но по една или друга причина те не можаха да се реализират напълно. Четвърто място в света може да няма никога повече.
На клубно ниво водеше един от най-големите отбори на ЦСКА, спечелил четири трофея в една календарна година. Полуфиналист за КНК с много резултатен футбол, 1/4 финалист за КЕШ на следващата година.
2008, след отнетия лиценз, за нула време сглоби боеспособен отбор със скромни средства.

И като футболист Пенев има никак не малко успехи. Освен титли с ЦСКА, той има и такава с Локомотив София, отбора откъдето тръгна за големия футбол. И в последните години от живота си той не забрави откъде е тръгнал. Спомням си, че им гостува преди няколко години, подари им книга. Ако не се лъжа беше за Стоян Орманджиев. Друга изтъкната личност и за двата отбора, също покойник, макар и по-отдавна.

Почивай в мир, Пена!

Последна промяна albertz на 03.01.2026 21:12, променена общо 2 пъти

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   03.01.2026 21:26

:-o :-o :-o
:-( :-( :-(

Живот.......

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   03.01.2026 22:02

Лека му пръст на Стратега!
Една от най-големите легенди в българския спорт изобщо.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   03.01.2026 22:08

Никой никога няма да ми донесе такава футболна радост, каквато той ми донесе. Веднъж в живота се случва това.

(Les Mousquetaires)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   03.01.2026 23:18

Да почива в мир! Можем само да сме благодарни, че имахме късмета и щастието да преживеем онова невероятно лудо американско лято.... Поклон!

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   04.01.2026 00:21

Светла му памет, най-накрая да има тема днес, голяма фигура за Българският футбол!

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   04.01.2026 13:18

Димитър Пенев донесе най-голямата радост на нашия народ след падането на Тодор Живков и беше единственият, който успя да обедини всички българи в съзнателния ми живот.

Два пъти съм имал възможност да комуникирам с него (единия седяхме на една маса на банкет) и останах със страхотни лични впечатления. Фактът, че мнозина левскарски страници, вкл. тази на София Запад го почетоха вчера, казва достатъчно.

Почивай в мир Пена!! Поклон!!

Последна промяна Vendome на 04.01.2026 13:26, променена общо 2 пъти

(Arlito)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   04.01.2026 22:58

Няма как да има клубни пристрастия когато говорим за Димитър Пенев. Освен голям футболист и голям треньор, той е преди всичко изключително симпатичен човек. Не мога да си представя, че има как да не го харесваш. Тука масово акцентирате на радостта, която ни е донесъл през 94та, ама тогава и футболистите имаха не по-малка заслуга, а отношението към повечето от тях изобщо не е същото. Затова казвам, че на първо място слагам човека Димитър Пенев, което вероятно има голям принос и за треньорските му успехи.

Аз също два пъти съм го виждал извън стадиона. Единия път просто се разминахме в неговия квартал Изток, той беше с очилцата и се смееше нещо с приятели - дори не съм го чул какво говори, но после цял ден ми беше весело и приповдигнато. Другия път беше в Стокхолм - с Гамена бяхме на едно гостуване на националите някъде през 2016-2017 може би. По същото време имаше мач и между отборите от 94та, все едно повторение на мача за трето място. Докато се разхождахме го срещнахме на един пазар и се заговорихме с него. Беше благ както винаги, а накрая го питахме как е свършил мача на ветераните и той ни каза някакъв резултат. Като се прибрахме в България прочетохме, че всъщност резултатът е бил съвсем различен :)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   04.01.2026 23:20

spurs написа:
Няма как да има клубни пристрастия когато говорим за Димитър Пенев. Освен голям футболист и голям треньор, той е преди всичко изключително симпатичен човек. Не мога да си представя, че има как да не го харесваш. Тука масово акцентирате на радостта, която ни е донесъл през 94та, ама тогава и футболистите имаха не по-малка заслуга, а отношението към повечето от тях изобщо не е същото. Затова казвам, че на първо място слагам човека Димитър Пенев, което вероятно има голям принос и за треньорските му успехи.

Аз също два пъти съм го виждал извън стадиона. Единия път просто се разминахме в неговия квартал Изток, той беше с очилцата и се смееше нещо с приятели - дори не съм го чул какво говори, но после цял ден ми беше весело и приповдигнато. Другия път беше в Стокхолм - с Гамена бяхме на едно гостуване на националите някъде през 2016-2017 може би. По същото време имаше мач и между отборите от 94та, все едно повторение на мача за трето място. Докато се разхождахме го срещнахме на един пазар и се заговорихме с него. Беше благ както винаги, а накрая го питахме как е свършил мача на ветераните и той ни каза някакъв резултат. Като се прибрахме в България прочетохме, че всъщност резултатът е бил съвсем различен :)

Абсолютно е така, всички знаем какво е постигнал, но това не винаги е гарнация за обич и уважение от хората. А Пената беше освен много успешен но и много скромен, смирен и земен човек,.

Бог да му даде мир.

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   05.01.2026 00:27

Така е - лично не го познавам, но жена ми често се е виждала с него. Той й е клиент - при нея си е правил очилата. Дори каза, че преди седмици (няколко месеца) последно го е виждала и си е бил доста болен вече. Но през всичките тези години (последните може би 15-20, откакто й е клиент) съм чувал от нея само колко добър, благ и готин е като човек.

П.С. Племенникът му да не го последва скоро и той...

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   05.01.2026 17:27

Голям лицемер е Стоичков. Днес рони сълзи, но някои помним това интервю: "Какъв според вас трябва да е българският журналист?

Да бъде коректен. Да критикува, но да знае как. Защо? Защото нито те ще дойдат на мойто, нито пък аз на тяхното. Защото много от нашите лумпени, когато съм играл, са стъргали, събирали орехи някъде по селата. И днес ми правят анализи за футбол. И някакъв, където беше писал за Димитър Пенев... Е, какъв е Димитър Пенев – един от всичките треньори. Това е Димитър Пенев. Един от многото, които съм имал. С тази разлика, че покрай нас стана треньор."

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   05.01.2026 20:10

Vendome написа:
Голям лицемер е Стоичков. Днес рони сълзи, но някои помним това интервю: "Какъв според вас трябва да е българският журналист?

Да бъде коректен. Да критикува, но да знае как. Защо? Защото нито те ще дойдат на мойто, нито пък аз на тяхното. Защото много от нашите лумпени, когато съм играл, са стъргали, събирали орехи някъде по селата. И днес ми правят анализи за футбол. И някакъв, където беше писал за Димитър Пенев... Е, какъв е Димитър Пенев – един от всичките треньори. Това е Димитър Пенев. Един от многото, които съм имал. С тази разлика, че покрай нас стана треньор."

Добре де баш ся ли намери да се изсереш по някой? И аз знаеш не го харесвам славиският толуп ама ей на не коментирам глупостите дето той изприказва. И още глупости се чуха днес, ама не е днес деня за тия неща.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Почина Димитър Пенев   |   05.01.2026 20:29

Сереше ми се по чуждото лицемерие, защото никога не съм бил такъв човек.

Славистският толуп кога се е изказал пренебрежително и обидно за Пената? Отделно, че разликата е в това, че единият му дължи цялата си кариера, другит не.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]