Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 03:59

Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Водна топка 
Автор Съобщение
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Водна топка   |   28.07.2014 00:41

Още един страхотен отборен спорт с големи традиции в региона, който е тотално забравен у нас. Същата история като с хандбала...

Иначе снощи в Будапеща завърши европейското първенство. Пред над 6000 зрители, изпълнили до краен предел главния басейн в унгарската столица, Сърбия надделя над представителите на домакините в мача за златото с 12:7 (3:1, 4:1, 2:4, 3:1).

Головете на сърбите във финала с оригиналния коментар на РТС:

Официален сайт на надпреварата: http://www.ecwaterpolo2014.com/?lang=en

Цели 5 балкански отбора намериха място в първата осмица. Черна гора завърши на четвърто място след загуба в малкия финал от Италия с 9:11. Хърватия и Гърция разделиха 5-6 място, а Румъния се класираха на осма позиция.

Питам къде сме ние? Защо ни няма в тази горда балканска компания? Къде сме и в хандбала, където дори една Македония е с цяло измерение над нас? Хубави, отборни спортове, а нас ни няма никакви заради тотално безхаберие, сбъркани приоритети и дребни душици, които искат да далавераджийстват от спорта, а не да го развиват... Специално водната топка се практикува по нашите земи от 30-те години на миналия век. Били сме и домакини на големи първенства. А сега какво? Опитвам да открия някаква информация за вътрешното първенство, но освен за някакви скандали, друго не намирам... Жалко, жалко :/

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Водна топка   |   28.07.2014 02:21

дам, гледах финала по Евроспорта.
водната топка ми е любим спорт, а и съм играл няколко пъти макар и да не съм бил официално състезател.
Изключително силов и труден спорт.
хандбал съм играл в училище и ми беше много интересен, за жалост тези спортове ще останат завинаги в сянката на по-големите братовчеди, баскетбола и волейбола. А за футбола да не коментираме изобщо.
Така че това е може би причината. Преди когато спорта беше държавна политика всичко се развиваше и имахме почти всеки един спорт, че и приличен хокеен отбор.
А сега се набляга на най-комерсиални спортове, но и такива в които имаме някакви успехи или потенциал за успехи и то те се разивват от благодетели, а не от някаква държавна политика или програма за развитието на спорта.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Водна топка   |   29.07.2014 21:04

Аз познавам едно 12 годишно дете, което тренира водна топка. Ходи и по разни турнири, така че щом има ДЮШ, значи има и мъжки отбори.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Водна топка   |   29.07.2014 21:59

Да, попаднах и аз на някаква директория във Viasport и там имаше известен брой новини от различни ДЮШ по водна топка из цялата страна. Обаче за мъжка водна топка съм чувал единствено за Локо София, ЦСКА и май Славия като пълнеж. Говорил съм с бивши състезатели и бивши треньори и на всички им се къса сърцето до къде е докаран този спорт у нас... Но все пак има лъч надежда с тези ДЮШ. Ама те дечицата си тренират и в един момент като няма къде да продължат, спират и ги завърта живота в друга сфера, за жалост....

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: AW: Водна топка   |   29.07.2014 22:33

Аз тренирах водна топка за кратко в четвърти-пети клас някъде. В басейна на Морското. Кольо Петров мечтаеше да ме направи голям вратар, ама на мене ми се видя несериозна работата и не продължих. После години наред като ме видеше в автобуса идваше да ме моли да ходя да тренирам. Доста хора в Бургас го познават и се ебават с него, обаче беше абсолютно отдаден на този спорт. Не го знам жив ли е, здрав ли е, но тогава беше пушка, макар и кинта и двайсе.
Едно приятелче от махалата, съученик, се беше хванал по-сериозно и ходи до казармата май. Тогава Бургас имаше отбор в А групата, сега няма и шампионат дори.
Сори за отклонението, просто изплуваха спомени и реших да ги споделя.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Водна топка   |   29.07.2014 23:01

Баш си е на мястото :)

Ето една оптимистична новина от тази година, на която попаднах току-що: http://www.chernomorie-bg.com/sport/17849-otboryt-po-vodna-topka-se-klasira-za-finala.
Твоите още са си сила май :) Иначе гледам цели 12 отбора шампионат при юношите, което си е мнооооого добре. Въпросът е защо при това положение мъжката водна топка я няма никаква? Явно стигат донякъде и се отказват масово заради тоталната безпреспективност... :/

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: AW: Водна топка   |   29.07.2014 23:38

Ами точно безперспективността е според мене основната причина за отлив от определена възраст нагоре. Това е от спортовете, които за жалост не могат да се самоиздържат дори в нормални страни, камо ли у нас. Всичко минава задължително през спонсорство - къде частно, къде общинско, кое както дойде. Да поощтряваш млади таланти и да плащаш за база е едно, да поддържаш (полу)професионален клуб е друго. Парите са други и отношенията са други. И ако потенциалните ти полупрофесионалисти така или иначе с трудности намират сериозни работни места, как да ги стимулираш да останат в спорта с всичкото му там отделено време, енергия, нерви и т.н.? Парите настрана дори, за тях изобщо да не почваме. Или си мисли някой, че разните му там сърби, хървати, унгарци и прочее само на хоби го карат та чак до Европейско?
Сега се сетих за още нещо, което исках по принцип да ви питам. Защо не се наблегне повече на спортните секции във Висшите Военни Училища? С един куршум два заяка. Дори да не ги пускат по държавните първенства ако нещо някъде противоречи на някакъв устав, то поне да си направят военни лиги. И тук си говорим за цялата палитра от колективни и индивидуални спортове. Толкова безпарични не вярвам да са. Истината е, че държавата не може да разчита само на частен спонсоринг в по-некасовите спортове. Ама то... спорта у нас кучета го яли...

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Водна топка   |   30.07.2014 02:02

То си има спортни секции по военните училища, имат си и първенства. Пък и не само военните училища, и в останалите университети е така. Наскоро например възобновиха университетското по баскет, така че развитие си има. Това е правилният модел, както е и на Запад - университетският спорт е в основата на големите постижения.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: AW: Водна топка   |   30.07.2014 07:45

Разгеле да науча нещо позитивно. Дано, дано се възродят спортните традиции. Хора, отдадени на спорта има много, а интерес сред подрастващите винаги може да се подклажда - колкото по-отрано, толкова по-добре. Слабото звено във веригата си остават приоритетите на властимащите.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: AW: Водна топка   |   30.07.2014 07:48

Пак се сетих нещо, та да попитам. Какво стана със Средните Спортни Училища, има ли още такива? Това в Бургас май вече не е такова, но може и да бъркам. Нямам представа колко подобни е имало навремето. Запознати по въпроса?

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]