1. Най-комплексния сервис
Пийт Сампрас!!!
2. Най-добрия първия сервис
Много е сложно.. Пфф,
Джон Изнър, защото не залага само на силата, но има и много вариации. Но първия сервис влезне ли става страшно. Не пиша Карлович, защото все пак е прекалено висок и има вродено предимство. Факт е, че прави най-много асове и Фогела може би има право, но аз харесвам повече микса.
3. Най-добрия втори сервис
Пийт Сампрас с огромна преднина!!!
от сегашните, Изнър!!
4. Най-комплексния форхенд
Също е много сложно, но все пак заради успехите в зала и на всякакви настилки слагам
Федерер, но с много малко пред Надал.
5. Най-добрия форхенд по правата
Федерер с малко пред Надал
6. Най-добрия форхенд по диагонала
Надал7. Най-добрия форхенд по обратния диагонал
Надал - без конкуренция!!
негов марков удар
8. Най-комплексния бекхенд с една ръка
Михаел Щих9. Най-добрия бекхенд с една ръка по правата
Гуга Куертен10. Най-добрия бекхенд с една ръка по диагонала
Стефан Едберги в трите категории слагам Вавринка след призьорите. Просто няма техните успехи, а това все пак е основно оръжие на Стан, а и сечения му бекхенд не е толкова добър
11. Най-комплексния бекхенд с две ръце
Новак Джоковичзащото е единствения бекхенд в света който може константно да се справя или хайде да неутрализира в голяма степен нечовешкия и невиждан форхенд на Надал.
Иначе като чиста техника слагам този на Агаси.
12. Най-добрия бекхенд с две ръце по правата
Джокович13. Най-добрия бекхенд с две ръце по диагонала
АгасиРазбира се сещам се за Сафин и Налбандян.
Но Банди няма ГШ, а Сафин имаше нечовешки бекхенд (особено по правата), но бе твърде непостоянен, т.е. няма как да е ГОАТ по този показател в моите очи.
14. Най-добрия сечен бекхенд
Федерер15. Най-добрия ретур
ДжоковичМоето огромно уважение и респект пред Агаси, но Ноле е номер 1 тук.
Не само защото съвременния тенис е по-развит и добър. Контрапункта е, че Агаси е ретунирал на мощни играчи в години в които настилките са били наистина бързи. ОК, приемам, но нима сегашните играчи сервират по-слабо? Освен това говорим за константен ретур, не само да прави униъри или да доведе до предимство в разиграването, а говорим за вкарване на ретура в игра най-вече. Най-комплексния ретур за мен е този на Джокович.
А и Агаси си падаше редовно от Пийт, в зала нямаше кой знае какви успехи и спечели само веднъж Уимби.
16. Най-добър ретур на първи сервис
АгасиТук чувството на Андре бе несравнимо.
17. Най-добър ретур на втори сервис
Джокович18. Най-силната игра сервис/мрежа
Пийт Сампрас. Може и да нямаше най-добрите волета в тура, но в комбинация със сервиса, това бе едно могъщо оръжие за времето си.
19. Най-добрите волета
Патрик Рафтър20. Най-силния тенисист на хард корт
Федерерно тук има доста претенденти - Сампрас, Агаси, Лендъл, Джокович, че дори и Надал, защото последния ако е във формата от 2010 или 2013 г. на УСО не виждам как може да бъде спрян, но тук пак говорим за константност и успехи, така че Рафа автоматичнио отпада.
Все пак няма начин да не е Роджър с оглед на безбройните му титли и рекорди на хард корт. Да не говорим, че хард корт се играе и в зала, а там Фед е още по-добър.
21. Най-силния тенисист на трева
Сампрас22. Най-силния тенисист на клей
Надал23. Най-добрия тенисист в зала
Малко излишен въпрос, защото сегашната игра в зала няма нищо общо с тази в миналото заради липсата на тарафлекс и забавените като цяло настилки.
Все пак тук слагам
Сампрас в миналото и
Федерер сред сегашните.
24. Най-добрия на открито
Рафа Надал с лекота
Какво имам предвид? Ами показатели на ГШ и на Мстърс ина открито, комбинация от титли, КПД и ХТХ и т.н. 90% от статовете се формират от игра на открито, а освен това Надал и на вятър е добър и на всичко. Неговото слабо място е играта в зала.
25. Най-големия спортсмен/позитивна личност
Бьорки,
Санторо. Все пак слагам малкия магесник от Франция, защото винаги бе усмихнат и се радваше истински на играта.
26. Лошото момче на тениса или най-големия хулиган
Джон Макенроу е ясен, но все пак малко съм го гледал, така че бих сложил
Марат Сафин, а от сегашните
Фабио Фонини и Ернест Гулбис.
27. Най-ефектната/печеливша атака
Тук спора е между Фед, Пийт и Рафа.
Фед и Пийт са ясни, но малко се подценява Надал тук, защото сред повечето тенис фенове (особено федеристите) витае мнението, че той си е дефанзе. Да ама тръгне ли да диктува с форхенда, вероятността да сбърка е изключително малка и обикновено методично печели разиграването.
Все пак заради 17 ГШ титли и рекордните седмици като номер 1 слагам
Федерер, защото по принцип неговата игра е базирана на атаката и ранното вземане на топката.
28. Най-добрата/комплексна защита
Рафа Надал29. Най-добрата техника
Като цяло,
Федерер е без конкуренция тук
от младото поколение, Нишикори е в отделна дивизя. Изключително изчистени удари има и от форхенд и от бекхенд. Не е така атрактивен като нашия Григор, но ударите са му по-изчистени и сигурни. Григор гледа да се подсигурява и играе процентно. Нишикори е по-директен, а и точността му е изключително.
30. Най-доброто движение по корта / работа с краката / тайминг
Федерер с лекота
31. Тенисистът с най-голяма издръжливост / кондиция
Рафа Надал естествено.
Фогеле, какъв Федерер?
32. Най-силната психика в историята
Или на кой тенисист бихте заложили всичко което имате и ножа е опрял до кокала. На кой ще имате най-силно доверие, че ако е на 100% няма да ви подведе
Рафа Надал33. Най-големия борец/биткаджия на корта
Рафа Надал също и Ноле, Боби Бекер, Хюит, Мустер, Ферер
34. Най-големия чоукър, който сте гледали
Пол Анри-Матьо е ненадминат Но тук призьора задължително трябва де е фаранцузин. Те с това са известни най-вече.
35. Най-големия циркаджия
Монфис - в отделна орбита е буквално
36. Най-странния удар
Тук явно не сте ме разбрали, имах предвид най-странния удар като изпълнение, като изначален компонент в играта. Например сервиса на Долгополов, форхенда на Томич и т.н.
Аз залагам на
Гулбис и неговия форхенд. Такова чудо не съм виждал, честно.
Иначе като атракция в комбинация от странен избор и изпълнение със сигурност трябва да се напише името на Гаел Монфис в тубето и да се гледа.
37. Най-зрелищния тенисист (това е малко субективно, да се разбира човека, който ви е докарвал най-много емоции и е имало най-много възклицания по време на негов мач)
е при мен
Надал и
Сампрас много ясно

Иначе не бих казал, че е най-зрелищния тенисист, но Надал се е забърквал в толкова много зрелищни и епични мачове и драми, че по този показател може би само Джокович може да му е съперник.
Иначе бих посочил тук
Пат Рафтър на който се възхищавах и играта му беше истинска наслада за окото.
38. Най-добрия/комплексен атлет, който сте гледали
Много сложен въпрос.
Все пак посочвам
Федерер, заради дълголетието му, гарнирано с много успехи и рекорди, а и толкова поредни години така и не пропуска и не пропуска участие в ГШ турнир. Тяло, мускули и костна система от желязо буквално!!
39. Най-добрия минаващ удар
Рафа Надал с лекота
40. Най-добрия в превръщането на защитата в контраатака
Рафа Надал - точно един удар от невъзможна позиция и си шах-мат. С това се прочу в ранните си години и до ден днешен си е останало негова запазена марка. Тук и Ноле и Мъри са много силни претенденти.
41. Най-доброто измъкване от наглед безнадеждна ситуация
Рафа НадалТук пак не съм разбран правилно. Не говорим за най-големия обрат в историята, а за тенисиста, който констатно се е измъквал в най-много наглед обречени ситуации.
Рафа в периода 2005 - 2009 г. беше еталон за такъв тенисист. После подобри и разви много играта си и стана по-надежден на по-бързи настилки, но намаляха и фирмените му обръщалки.
В тази категория много силен претендент е и Новак Джокович!
42. Най-добрия прехвърлящ удар
Хюит43. Най-сигурния удар над глава
Андре Агасислагам още и Сампрас, Федерер и Надал, но специално Агаси не съм го виждал да бърка.
44. Най-добрата къса топка
Гийермо Кория на клей ; като цялостен компонент, включително и къса от ретур - Роджър Федерер