Първо, честита 10та и наистина разбиваща титла на Надал.
Според мен играеше по-мощно от други пъти, но и с по-голяма тежест и усилия в ударите. Комплексно е чувството - заради движенията, физиономиите, по-тежките пъшкания. Някак не ми остави впечатлението на онази лекота (доколкото и да може да се каже за него и за клея като настилка де) , която като че ли показваше на предните Гароси. Имах чувството, че на всеки негов удар и аз вдигам по една торба цимент

Въпреки че Вава липсваше и в много важни положения и точки първия сет и части от втория - Надал с нищо не попречи или предизвика абсурдно сбърканите от швайца форхенди по правата в откритата половина, всички в мрежата. А за уникалния му бекхенд и дума не можеше да става. Дори когато Надал го оставяше да диша, Вавринка не можеше да се възползва и да прехвърли мрежата. Помним този изрод в такъв мач на РГ от какви невъзможни позиции притиснат в нищото от Джокович вкарваше ултра ненормални топки против всякакви физични закони.
.....
- Нищо нелигично няма в титлите. На трева, а и на бързите хардове, има много повече топ играчи, на които играта, стила, са адаптирани за тези настилки. Има много много повече турнири, дълъг сезон на трева/твърдо . Няма такава огромна разлика в силите и конкуренцията е много по-голяма.
Докато клея е много по-различна настилка от всичко останало. И с това е специфична и уменията, които се изискват са по-различни от тези на твърдо/трева. Надал се е адаптирал и приспособил към клея така, както риба към водата. Той се чувства естествено в тази среда (настилка). Но понеже Надал е много над останалите клейкортаджии, в силните си периоди от кариерата играта , подготовката и обстоятелствата, му позволиха да спечели по 1 и 2 ГШ титли и от останалите настилки.
Така както и Федерер и Джокович покрай доминацията си на твърдо успяха да спечелят и по 1 титла от клея. Но на клей просто Надал няма тази конкуренция, която имат другите на твърдите настилки - трева, аутдоор и индоор хард. И това също е нормално, защото докато сезона на клей е около 2 и половина месеца, остналите 8 месеца се играят на твърди настилки, а и в по-голямата част от света преобладават тези настилки.
Но нито Федерер, нито Надал са били, са, или ще са доминантни All Around Courters.
Ако бяха, и титлите им щяха да са балансирани по всичките настилки през кариерите им. Въпреки това прави впечатление, че Надал има 5 ГШ титли на твърдо/трева , а Роджър извън "неговите си" има една единствена на клей.
А на мастърс ниво за последните 10тина години Федерер има едва 2 титли на клея и то в Мадрид.
Но както казах, това идва от много повечето възможности, които дава дългия сезон на всякакви други настилки, и късия клей сезон от тура, върху който обаче Надал е сложил ръка и върху който предимно е изградил играта и стила си, и защото няма постоянна и стабилна конкуренция през всичките години.
Предвид всичките тези обстоятелства и 3+ пъти повечето турнири и продължителност на сезона извън клея - според мен нещата са равнопоставени.
Затова и Надал ти изглежда по-респектиращ, защото няма други така конкурентни и постоянни на клея, така както е на тревата и твърдото, с далеч по-голямата конкуренция, дългия сезон, и най-вече променящото се преимущество в силите.
Самият факт, че са единици играчите, които са успели да спечелят ГШ титли от всички различни настилки, говори колко различни умения, тактика и стил трябва да притежава играч, за да спечели, камо ли да доминира за по-дълъг период.
Ако за тези писледни 10тина години прибавим Мастърс титлите и представянето им към успехите , то на тази база може да се твърди, че Джокович най-вече и донякъде Надал покриват до значителна, но не пълна, степен определението за успешен All Around Player.
Джокович чисти ...1 година (and counting..) ?
Доста глупаво твърдение.
Какво е взимал, че да "чисти" повече от година ? И година минава и продължава в почти същата форма.
И кой изобщо чисти 1 година и повече ? И какво представлява този процес на чистене толкова време ?
Не бях чувал и виждал друг такъв случай.
Вече бях писал преди колко комплексни са проблемите при него и няма какво да повтарям каква ще е 2017та за Новак. Представянето му на корта ми потвърждава думите.
Каква е разликата в поведението, стила, настройката, концентрацията, кондицията и отношението му към играта, и изобщо цялостното му присъствие на корта Сега, През изминалата една година, и в началото на кризата Миналата пролет ? И какво я породи и как се насложиха психологическите и кондиционни и физически проблеми и го увлече водовъртежа... Чистил бил.. Ако изчисти това, което го завлече по би имало смисъл. И докато на мачове като с Тийм присъства до него и дава акъл духовния му баламурник Пепе Имаш-Немаш, ще има да си чисти, ако ще и на денонощна клизма да е.
В момента и да взима помощни вещества няма никакъв смисъл и ефект и го знае. Каквото е имал да чисти, всеки има и взима химии разбира се, го е чистил отдавна, още до края на сезона. Той още не може да намери себе си. Щом още съществуват в главата му мисли да се оттегли дори за известно време от съзтезателния тенис. Като същевтременно търси и още еьин треньор, играещ играч, за да замества и помага Агаси. За момента най-близко до това е Щепанек, който покрива всичките му условия, а освен това са и добри приятели и редовно тренират когато могат и се засекат. Предвид това, че Радек вече приключва кариерата си 38г, и лекува неприятна продължителна контузия в гърба, има голяма вероятност да се включи в тима на Новак.
Но дори само от тези две разнопосочни идеи и мисли, които циркулират в главата му - може да се види колко объркан и далеч от уверения път е Джокович. Какво чистене, какви глупости. Той няма мач с мач еднакъв. Толкова са сложни нещата вътрешно, че нкто ние, ние специалисти, нито самия той може да дефинира и да посочи верния път, че няма какво да филофстваме или злобеем че падал и се криел. Никой спортист да не попада по-добре в такова положение.
Да имаш всичко - потенциал и талант доказани с титли и резултати, възможности финансови и медицински и всякакви, изобщо всичко на ръка растояние, което си пожелаеш - и да не успяваш да изплуваш от дупката - показва колко е сериозно и каква каша се е получила в главата и тялото му. Аз не знам за друг такъв тенисист от топ ниво да е бил в такова състояние и спад, непредизвикано от контузия.
Но дано раждането на второто му дете, както се говори че е бременна Йелена, края на лятото отново му даде този този психологически тласък и концентрира всичко което притежава за нов подем.
Ако всичко се намести и успее да програмира машината до края на 2017та - предвиждам и очаквам нови 2 години 2018-19 на доминация и залез, предвид годините.