Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 12:03

Отговори на тема  [ 149 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 03:59

Не очаквай да ти напишат коя точно буква и точка от правилника, защото няма такава... ;-) В смисъл казва се/споменава се за дисквалификация при 'абюс' на длъжностно/официално лице, но се приема, че това е под някаква физическа саморазправа. Но през годините ударите с топка умишлено или по непредпазливост срещу длъжностно лице явно спадат в тази категория, ама това не е подплатено черно на бяло, а влизаме в сферата на правилото с играта с ръка в наказателното поле. Или като прословутия липсващ и неясен правилник в ПМЛ.
Та, през годините са наказвани с дисквалификация за подобни прояви Макенроу, Хенман, Налбандян и Шаповалов. Поне за тези си спомням самите случаи. Случая с Бедене е малко по-любопитен. Той удря оператора на камерата, а не съдия на линията или подавач на топките. Оператора на камерата не се води за официално/длъжностно лице от страна на домакина/организатор. А и явно говорим и за моментна преценка дали е имало нараняване или риск за такова. Ако онази топка бе ударила лелката в бедрото или рамото вместо в гърлото едва ли щеше да се стигне до дисквалификация според мен, но само мога да гадая. Говорим в случая и за уникална каръщина просто.
Също така липсата на публика също улесни едно такова действие от страна на супервайзера. Ако имаше 20 000 човека публика щеше да е по-трудно едно подобно решение...
За Федерер ми е много любопитно дали наистина би бил дисквалифициран, защото той се приема като някакво ''божество'' блях.
За Надал няма как да разберем, защото просто никога няма да се случи. Аз досега за толкова години не съм го видял нито веднъж да хвърля ракета или да удря топката в изблик на нерви или разочарование...

(Valiant Knights)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 08:45

Голяма простотия на Джокович, но и много нелепо стечение на обстоятелствата. Сега, ясно е, че няма да тръгна да тъгувам за това, че вече не е в турнира, но все пак това е спорт и трябва всичко да се решава на корта, а не по служебен път. А на корта е ясно, че Ноле е поне с класа над всички в момента- като гледах как е подобрил и сервиса, направо не ми се мислеше, не само тук за харда, ами дори и за клея... и въпреки силната си игра и бидейки безапелационен фаворит, успя да стигне до там, че да си изпусне нервите. Според мен доста подцени Кареньо-Буста, който макар и да не блести с нищо си е доста приличен играч- без някакво голямо оръжие, но и със солиден сервис и граундита. При 5-4, както обикновено правят фаворитите- вдигна малко оборотите, за да вземе решителния пробив, но една комбинация от малшанс (закачането с половин см на първата точка) и 2 лоши решения за къси топки, доведе до обрат в гейма. След това на собствен сервис се получи онова неприятно падане (по-скоро се изплаши, отколкото да се удари наистина) и след поредната глупава къса- предаде гейма. Тук е момента да вмъкна, че според мен тези къси през 2-3 точки са напълно ненужни. Да, през годините е правил виртуозни изпълнения, но лично аз помня много повече такива, които са спирали в мрежата, или които са били завършвани от противника в последствие. Срещу Едмънд беше подобна картинката. Но... това е психиката на големия шампион. Наумил си е, че иска и в този компонент да е ненадминат и нищо не може да го убеди, че трябва да си играе неговата игра, а късите да са 2-3 пъти в сета, за разнообразие и не на решаващи точки.
Как да е- след като обърка каквото можа, последва тази гневна реакция- изстрел на топката без да гледа със средна скорост и попадание точно в главата на съдийка по линията. Бил съм в Щатите и знам как хората там правят от мухата-слон. Трябва много да се внимава какво говориш и правиш, защото интерпретациите им са напълно непонятни, особено за хора от нашите географски ширини. Помня скандала между Серина и онази съдийка, която твърдеше, че е била заплашвана от Уилямс, всичко това на финал на същия турнир... Според мен- преувеличена реакция, но пък Ноле е Номер 1, на 33 години и би трябвало да се владее по-добре и да не дава поводи да го ощетяват, още повече сега- когато поведе война срещу управлението на тениса.
Та така... хем си е виновен според мен, хем не беше чак толкова фрапантно, че да заслужи директна дисквалификация, но... това е положението. Поне е намерил сили да се извини в Инстаграм, на съдийката, на организаторите и на всички от турнира. Нашия Ноле правилно е отбелязал- изкарал го е като пореден етап от развитието му като човек и спортист и е благодарил за подкрепата на семейството, екипа си и феновете.

ВАМОС!

(Extreme Zombies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 11:08

Достатъчно е да се види това видео от преди четири години, за да се разбере, че Джокович не е никаква жертва, а надменно смята, че всичко ще му се размине:

Понеже питахте за правилата - ето ги правилата. Чл. 3, буква Q - physical abuse, препраща към чл. 4, буква А - aggravated behavior, което води до дисквалификация и отнемане на всички пари от наградни фондове. Налбандиан срещу Чилич също не е искал да окървави лайнсмена, но идеята е, че подобни изблици няма как да знаеш до какво ще доведат и затова няма значение дали си искал да убиеш някого или не, достатъчно е, че абсолютно умишлено насочи топката след края на разиграване към официално лице. Този път ѝ се размина на жената, друг път няма, така че логиката на правилото е, че поставянето в опасност е достатъчно. Това, че не са дисквалифицирали Бедене, няма нужда да обясняваме, че не е никакъв аргумент да не се приложат правилата в друг случай.

(Valiant Knights)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 11:40

Като стана инцидентът, бях почти сигурен, че ще го дисквалифицират още преди да видя цялата случка на повторение. На такива прояви в тениса се гледа много строго и почти всяко докосване или поставяне в опасност на официално лице, води до тоя резултат. Спомнете си как за малко да да дифолтнат Кория от полуфинал на Ролан Гарос, защото беше хвърлил ракета, която прелетя ПОКРАЙ момчето, подаващо топките, и само след 15-минути врънкане и натиск от публиката, се реши мачът да продължи.

Може би е разумно това правило да се прецизира и да се опише дали се взимат под внимание фактори като силата на удара, близостта, от която се изстрелва топката, степента на нараняване на лицето и т.н., и евентуално взимайки под внимание тези обстоятелства, съдията да може свободно да прецени дали само да го предупреди или да го дисквалифицира, или винаги следва само и единствено дисквалификация? От правилника, който е постнал Фогела, поне на прима виста изглежда, че е написано малко витиевато и не става докрай ясно. На Хенман случая от Уимбълдън не е точно като на Ноле, защото се вижда (или по-скоро само се чува), че изстрелва топката доста по-силно и то от непосредствена близост, за Шаповалов и Налбандиян да не говорим.

Сега турнирът стана доста интересен и отворен, аз съм за Оже-Алиасим. 8-) :laugh:

Последна промяна Henman на 07.09.2020 11:50, променена общо 1 път

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 14:47

четох двете точки и или аз съм тъп, или няма описание, че трябва да бъде наказан по тоя начин. виж за 20 хиляди долара биха били прави да му пуснат санкция.
Както и да е, честито и горчиво на организаторите. Днес си правят пишки с Ноле, Манарино и Кики Младенович, утре ще си правят с някого друг.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 15:00

А в мача Фучович -- Тиафо!? :-D
Фучович -- много добър при удари отстрани на мрежата!
Но при тези над нея - не чак толкоз, и затова комфортно е паднал. :laugh: :-D

Линк:
Martin Fucsovics goes AROUND the net! | US Open 2020 Hot Shots
https://www.youtube.com/watch?v=8aKEua5m__o

Последна промяна Naki на 07.09.2020 15:02, променена общо 1 път

ICQ YIM WWW
(Extreme Zombies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 15:47

Nole написа:
четох двете точки и или аз съм тъп, или няма описание, че трябва да бъде наказан по тоя начин. виж за 20 хиляди долара биха били прави да му пуснат санкция.
Както и да е, честито и горчиво на организаторите. Днес си правят пишки с Ноле, Манарино и Кики Младенович, утре ще си правят с някого друг.

In circumstances that are flagrant and particularly injurious to the success of a tournament, or are singularly egregious, a single violation of this Section shall also constitute the Major Offence of “Aggravated Behaviour” and shall be subject to the additional penalties hereinafter set forth.

For the purposes of this Rule, physical abuse is the unauthorised touching of an official, opponent, spectator or other person.

Какво точно не е ясно - четеш следващото изречение след 20-те хиляди и виждаш, че Physical abuse (което е изрично дефинирано и изобщо няма изискване за умисъл или нещо подобно, казва се само unauthorised) може да доведе до Aggravated behaviour. После отиваш на наказанията за Aggravated behaviour и четеш:

Violation of this Section by a player, directly or indirectly through a Related Person or others, shall subject a player to a fine of up to $250,000 or the amount of prize money won at the tournament, whichever is greater, and a maximum penalty of permanent suspension from play in all Grand Slam Tournaments.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 15:57

Е, аз за това още писах снощи за 'абюса', ама Фогелето е дал и линкове.
Не е написано конкретно за удар с топката изстреляна от ракетата, за това и правилника е малко разтеглив... Явно не е коригиран скоро. В смисъл според мен ударът с топка или ракета на длъжностно лице спада в графата, 'физическа агресия/заплаха/саморазправа с официално лице и се наказва.
Имало е и други потърпевши в миналото, но никога не е имало чак такъв мега тежък случай. Надявам се на повече прозрачност от ITF/ATP/WTA/USTA.
Всички мълчат засега.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 15:59

За мен отстраняването на Младенович/Бабош обаче е върха на простотията. Просто нямам думи. Нали за това се правят тестове? Или чакат заради инкубационния период, че то пък теста не винаги е показателен. Е, добре де, кого ще заразят. Нали са в балона в балона?
Не може така да се опорочава турнира. Това си бяха топ претендентки за титлата на двойки. :uuu:

(Extreme Zombies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 16:59

Добре, де, прочети го пак:

For the purposes of this Rule, physical abuse is the unauthorised touching of an official, opponent, spectator or other person.

Дори само "touching" е abuse, а когато запратиш топка целенасочено в посока лайнсмените (макар и да не е към конкретен съдия на линията), как да го дефинираме? Случаят с Кория от 2003 г. впрочем не е съвсем същият, защото тогава топката все още не беше мъртва, когато Кория си запрати ракетата, докато тук беше при приключило разиграване.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 17:12

Някой май прочетох да казва, че като си ядосан да "блъскаш топки насам-натам" след загубена точка, гейм и т.н. било "нормално" и "в реда на нещата".
Ами не, не е нормално!
Аз лично като играя тенис на корт никога не блъскам топката със сила след разиграване - било то нагоре вертикално, назад, напред към мрежата и т.н., дори да съм загубил важно и/или дълго разиграване, и дали губя или печеля сета/мача. :-)

Някои от тенис партньорите ми го правят, но не смятам, че е добра идея, или че помага с нещо в играта. :-)

Последна промяна Naki на 07.09.2020 17:19, променена общо 4 пъти

ICQ YIM WWW

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 17:18

The Referee in consultation with the Grand Slam Chief of Supervisors may declare a default for either a single violation of this Code or pursuant to the Point Penalty Schedule set out above.In all cases of default, the decision of the Referee in consultation with the Grand Slam Chief of Supervisors shall be final and unappealable.

ако трябва да обобщим, USTA имаше право да дисквалифицира Новак Джокович, но и не бяха длъжни да го правят спрямо действащия правилник. Какво беше правилното решение ? Нека всеки си има мнение.

Аз на прима виста се сещам как един път Надал докосна Сьодерлинг като се разминаваха двамата на мрежата на Уимбълдън. Андре Агаси не беше накзван въпреки употребата на кокаин, а на Ришар Гаске наказанието беше минимално.
Нямам тефтерче, където да си записвам всички случаи, сигурен съм че има още.
Защо сега сме сурови и не можеше ли да минем с warning и дали имаме нужда от служебен шампион, повтарям нека всеки има мнение. :)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 17:21

Naki написа:
Някой май прочетох да казва, че като си ядосан да "блъскаш топки насам-натам" след загубена точка, гейм и т.н. било "нормално" и "в реда на нещата".
Ами не, не е нормално!
Аз лично като играя тенис на корт никога не блъскам топката със сила след разиграване - било то нагоре вертикално, назад, напред към мрежата и т.н., дори да съм загубил важно и/или дълго разиграване, и дали губя или печеля сета/мача. :-)

Някои от тенис партньорите ми го правят, но не смятам, че е добра идея, или че помага с нещо в играта. :-)

Никой не твърди, че е в реда на нещата - тук дебатираме дали е достатъчна причина да имаме служебен шампион или можеше да минем с наказание от 20 хиляди долара описано също по правилника :)

(Extreme Zombies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 17:43

Nole написа:
The Referee in consultation with the Grand Slam Chief of Supervisors may declare a default for either a single violation of this Code or pursuant to the Point Penalty Schedule set out above.In all cases of default, the decision of the Referee in consultation with the Grand Slam Chief of Supervisors shall be final and unappealable.

ако трябва да обобщим, USTA имаше право да дисквалифицира Новак Джокович, но и не бяха длъжни да го правят спрямо действащия правилник. Какво беше правилното решение ? Нека всеки си има мнение.

Аз на прима виста се сещам как един път Надал докосна Сьодерлинг като се разминаваха двамата на мрежата на Уимбълдън. Андре Агаси не беше накзван въпреки употребата на кокаин, а на Ришар Гаске наказанието беше минимално.
Нямам тефтерче, където да си записвам всички случаи, сигурен съм че има още.
Защо сега сме сурови и не можеше ли да минем с warning и дали имаме нужда от служебен шампион, повтарям нека всеки има мнение. :)

Четеш друг текст, който казва, че принципно при single violation може да има default. В частта с physical abuse обаче, тъй като това е по-сериозно нарушение на правилника, изрично е казано, че при тежка форма на abuse се стига до default. Това, че е по-тежка форма, е видно от разстоянието и посоката, от която изстрелва топката при спряна игра.

Не знам за какво право на мнение говориш, като всички се изказаха, че решението е абсолютно правилно. Жалко само, че нямаше публика, която да го освирка брутално, за да се види как никога няма да има ореола на ГОАТ, ако ще и 50 титли от Шлема да спечели. Също и това със служебния шампион са изцяло надменни думи в тон с поведението на самия Джокович във вчерашния ден, все едно знаем със сигурност, че щеше да си вземе мачовете до края.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 17:55

Да бе, сигурен съм как 24 000 човека дали по 100+ долара да го гледат ще се радват как го отстраняват от турнира, защото видиш ударил една топка малко по-силно.

Това, че е тежка форма на abuse е изцяло твое мнение, а не някакъв обективен факт.
Не знам кои са всички, но тук в тази тема гледам само ти си толкова категоричен :)

И това за ореола отново е мнение:)

Аз уважавам това, че ти имаш право на мнение. Естествено, не го споделям, но слава богу, не и Задължително все още. Новак е различна натура от Федерер. Ако питаме теб, ти би асоцирал повече Федерер като най-разпознаваемо лице в тениса. Но ако питаме Адриан Манарино и треньора му кой от двамата биха искали да има повече влияние се съмнявам да изберат напудрената същност на Роджър. Така е, единият е по-близо до играчите, другия до организаторите :)

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 18:37

Много тълкуване, много нещо :-) Че всеки си има мнение е ясно, но също така трябва да е ясно, че всеки друг тенисист на мястото на Джокович щеше да бъде дисквалифициран почти веднага (е, освен ако не е някой друг "голям шампион"). Решението се бави толкова, именно защото сърбинът е номер 1 и беше твърд фаворит за титлата - само че това в крайна сметка не трябва да оказва влияние в подобна ситуация. Посочете ми поне един пример, когато след удар по длъжностно лице (бил той и неволен), тенисистът е доигравал мача - понеже не се сещам.

Друг въпрос е, че правилото очевидно не е разписано добре и в подобни ситуации (т.е. когато са замесени топ играчи с много фенове) каквото и да решат съдиите, ще бъдат подложени на жестоки критики. Лично за мен справедливо решение би било дисквалификацията да е само за умишлени удари или такива с висока скорост, а изцепки като на Джокович да се наказват със служебно загубен сет и последно предупреждение (т.е. при второ такова недоглеждане губиш мача).

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 18:39

https://www.youtube.com/watch?v=Mc5qeMB4PJ0

vogelfrei ?

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 18:40

.. "reckless" поведение, което може да доведе до нараняване, затова и наказаниети автоматично е дифоулт..... иначе е ясно, че е неумишлено, но това е бе значение

Ето и обяснението на съдиите:

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 18:44

Shifter написа:
Много тълкуване, много нещо :-) Че всеки си има мнение е ясно, но също така трябва да е ясно, че всеки друг тенисист на мястото на Джокович щеше да бъде дисквалифициран почти веднага (е, освен ако не е някой друг "голям шампион"). Решението се бави толкова, именно защото сърбинът е номер 1 и беше твърд фаворит за титлата - само че това в крайна сметка не трябва да оказва влияние в подобна ситуация. Посочете ми поне един пример, когато след удар по длъжностно лице (бил той и неволен), тенисистът е доигравал мача - понеже не се сещам.

Друг въпрос е, че правилото очевидно не е разписано добре и в подобни ситуации (т.е. когато са замесени топ играчи с много фенове) каквото и да решат съдиите, ще бъдат подложени на жестоки критики. Лично за мен справедливо решение би било дисквалификацията да е само за умишлени удари или такива с висока скорост, а изцепки като на Джокович да се наказват със служебно загубен сет и последно предупреждение (т.е. при второ такова недоглеждане губиш мача).

Вече постнах едно, ето ти и още едно, на същите кортовете само преди една седмица:

https://www.youtube.com/watch?v=F0NuCOpmkg8

И преди да кажете, ами той и Федерер, и Бедене са ги ударили далеч по-леко, то и Джокович не я удари както Шаповалов, Хенман или Налбандян :)

Иначе съм съгласен с теб, ясно е че Джокович и 1 млн долара да го глобят, няма да го заболи както сега, но това е. Като цяло той винаги се е асоцирал с това да побеждава въпреки определени неща, така че точно на него идеално му приляга това наказание. :)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Синсинати и US Open (Ню Йорк) - тема за коментари   |   07.09.2020 19:34

а това ?

https://www.youtube.com/watch?v=7z4-VoxQ-LE

vogelfrei ?

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 149 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща