Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 19:31

Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Най-добрата защита в съвременния тенис 

1. Андре Агаси 21%  21%  [ 3 ]
2. Лейтън Хюит 0%  0%  [ 0 ]
3. Рафаел Надал 43%  43%  [ 6 ]
4. Новак Джокович 29%  29%  [ 4 ]
5. Анди Мъри 7%  7%  [ 1 ]
Общо гласове : 14

Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
 Най-добрата защита в съвременния тенис   |   01.09.2013 16:27

Ще е хубаво да има и повечко обосновани мнения сред гласувалите. :-)

Посочил съм петима тенисисти, защото са добре известни на широкия кръг любители на играта и защото по моето скромно мнение това са петимата най-добри.
А и място тук имат играчи, които имат успехи на всякакви настилки, били са номер 1, имат дългогодишна успешна кариера.

Ако се върнем назад в годините трябва да се посочат, Бьорн Борг, Джими Конърс, Иван Лендъл и Майкъл Ченг. Това са все играчи, отлични атлети, непримирими борци, които гонят всичко. Макар Борг да е по-скоро символ на идеалния завършен тенис атлет, играч изпреварил времето си.
Но по ред причини тези тенисисти не ги включвам, защото в онези години, тенисът бе по-бавен спорт, а и повечето хора нямат пряко наблюдение.
Включил съм Агаси, а не съм включил Ченг по простата причина, че последния някак си няма място сред този топ 5.

Разбира се има много добри защитаващи се тенисисти, особено латиносите на клей. В това число и Федерер в пиковите си години имаше феноменална защита (ако я намаше, нямаше да има тези успехи), но не го включвам по простата причина, че той е тотално атакуващ играч като постановка.
Агаси също го включвам с условности, защото Андре е агресивен играч, първия усъвършенствал ранното вземане на топката и търсещ инициативата, но Андре беше известен и с бързината си, с връщането на повече топки в корта и отличните пасинги, особено от бекхенд.
Хюит беше класическия контратакуващ играч, усъвършенстван модел на Андре във фаза защита, но по-мек и без толкова мощ.
И разбира се стигаме до фамозната тройка, Рафа, Ноле и Анди, които според моето скромно мнение са тримата най-добри в този аспект, които историята познава.
И тук обаче има уговорки.
Надал е най-добрия играч в историята във възможността да обърне защитата в атака и най-добрия в това да стигне невъзможна топка и не само да я стигне, но да я превърне във фамозен уинър. В ранните си години, Надал просто летеше по корта, аз лично такава бързина да се развива по корта не съм виждал. Но не праволинейна бързина, а бързина съчетана със смъртоносна ефективност.
-
Ноле пък е най-пластичния играч който съм виждал във фаза защита. Той е по-скоро микс от възможно най-добрата защита и доминираща контролирана агресия.
-
Мъри е по-близо до Надал отколкото Ноле, сърбина е по-скоро в собствена категория и по-близко до Борг като компилация.
Мъри също е супер майстор да се разтяга до рекламните пана и да връща невъзможната топка в уинър.
-
Ако комбинираме трите основни настилки, то Надал поне според мен категорично е на 1 място в историята.
На клей няма смисъл да се говори.
Ако вземем само хард корта, то с много малко, но давам предимство на Джокович, макар че Надал в периода 2004-2006 г. постигна всичките си успехи на твърдо с глуха защита и контри, т.е. играеше на хард по същия начин по който го правеше на клей и въпреки това успя да постигне доста престижни резултати и то срещу адски силно удрящи добичета. И понеже говорим за защита, а не атака, то и той има своите плюсове. Мъри на хард корт го слагам също много близко.
На трева слагам на 1 място Мъри със съвсем малко пред Надал, следван от Ноле на трето място. Защо Мъри със съвсем малко пред Надал, ами защото Рафа на трева с форхенда си е прекалено агресивен, докато Мъри обича да гони топките и на трева и определено в много свои мачове предпочита да контраатакува.
По принцип Рафа, Ноле и Мъри са много близко в тази класация.
Агаси и Хюит поне според мен им отстъпват. Андре има един основен минус, така и не можа да се справи с Пийт и неговия уникален форхенд. Докато Рафа, Ноле и Мъри имат много успехи над ГОАТ Федерер.
Надал и Мъри са по-бързи от Ноле. Ноле е по-пластичен и има уникално приплъзване на хард и трева. Мъри има най-добрия защитен слайс бекхенд, Рафа има най-добрия такъв форхенд, а относно пасингите мисля, че Рафа категорично е на 1 място.

1. Рафа
2. Мъри
3. Ноле
4. Хюит
5. Агаси

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   01.09.2013 17:08

Без да ти чета целия текст, познах, че ще посочиш Надал като номер едно :)

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   01.09.2013 17:35

Vendome написа:

Не съм фен на Надал, но съм напълно съгласен с подредбата на Дявола. Според теб кой има по-добра защита от него?

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   01.09.2013 17:42

Shifter написа:
Vendome написа:

Не съм фен на Надал, но съм напълно съгласен с подредбата на Дявола. Според теб кой има по-добра защита от него?

Не знам, но предпочитам да прочета мнението на някой, който е по-малко пристрастен от Дявола.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   02.09.2013 21:10

Vendome написа:
Не знам, но предпочитам да прочета мнението на някой, който е по-малко пристрастен от Дявола.

Не си прав в случая, Дявола добре е резюмирал нещата.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   02.09.2013 21:41

alessandron написа:
Vendome написа:

На теб повече ти вярвам в случая :)

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   02.09.2013 21:44

Vendome написа:
alessandron написа:
Vendome написа:

На теб повече ти вярвам в случая :)

:laugh: ;-)

(The Grizzlies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   03.09.2013 13:05

Един въпрос - защо продължавате да наричате "ГОАТ" Федчо, след като е повече от ясно, че Надал е много по-добър от него?

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   03.09.2013 14:14

Vendome написа:

ето ако не вярваш на Дявола, тук има много хейтъри на Надал, но хората са обективни по сериозни теми, а не като българите.

http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=331793

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   03.09.2013 15:09

Dobril написа:
Един въпрос - защо продължавате да наричате "ГОАТ" Федчо, след като е повече от ясно, че Надал е много по-добър от него?

Заради така наречените "рекорди" - почти всички от тях без 2-3 се държат именно от Федята! Може Надал да има добър баланс в срещите помежду им, ама рекордите като 'брой седмици под номер 1' и други подобни са по-важни! ;-) 99% от специалистите са съгласни, само най die-hard Надал феновете не са. :-)

ICQ YIM WWW
(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   03.09.2013 16:21

Dobril написа:

Защото все още е. Със сигурност по-добър от Сампрас, както и Надал, който минимум ще изравни Пийтчо. Но ти тия работи не ги разбираш, ходи коментирай ... де да знам и аз какво, то от какъв ли спорт разбираш, та да го коментираш :laugh:

(The Grizzlies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   03.09.2013 23:59

От Сампрас е ясно, че е далеч по-слаб и не може да стъпи на малкия му пръст. Тук не говорим за това.

Ама Рожерийка... колко??? 10:21... 10:21... 10:21... 10:21... 10:21... ГОАТ!?!?!? Колко бой яде от Рафа? 100:10 ли да стане, за да се сетите? :laugh:

(The Grizzlies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   04.09.2013 00:07

А що се отнася до рекордите - ами те са правени в среда коренно различна от тази, в която са играли примерно Лендъл и Макенроу през 80-те r Сампрас, Бекер и Агаси през 90-те, когато конкуренцията откъм първокласни тенисисти беше далеч по-наситена. Рожерийка през 90-те би играла на нивото на Филипусис или Щих и е съмнително дали въобще би била допусната до номер 1 да помирише.

А Рожерийка е плачещата кучка на Надал преди всичко. Какво ли ще говорят коментаторите, когато Надал мине и рекордите на Рожа, например като спечели повече турнири от Шлема? Ясно е защо е тази тенденция да се обявява всеки следващ за "ГОАТ" - така се цели да се повиши медийния рейтинг на спортните състезания, приходите от реклами и т.н. - като постоянно се създават нови и нови култове.

Факт е обаче, че нивото на тениса през 21-ви век е паднало спрямо това през 80-те и особено през 90-те.

Ако рекордите бяха критерий, то тогава най-великият отбор примерно в баскетбола би бил Бостън Селтикс от 60-е, а най-велик играч в историята - Бил Ръсел - щото е печелил най-много титли. Не се подавайте на медийни култове и внушения и мислете повече.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   04.09.2013 04:49

Dobril написа:
Не се подавайте на медийни култове и внушения и мислете повече.

Късно е за нас, късно... 12те евреи, които управялват света, ни промиха мозъците отдавна. Добре, че ти и Мейджа си носите алуминиевите каски редовно, че да им давате отпор на гадовете.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   04.09.2013 05:46

Vendome написа:

То само по заглавието на темата и това кой я е пуснал става ясно за какво ще си хортуваме тук. Интересно защо Дявола не се е заинтересувал от 'Най-добрата атака в съвременния тенис' :-P

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   04.09.2013 07:36

naja_haje написа:
Dobril написа:
Не се подавайте на медийни култове и внушения и мислете повече.

Късно е за нас, късно... 12те евреи, които управялват света, ни промиха мозъците отдавна. Добре, че ти и Мейджа си носите алуминиевите каски редовно, че да им давате отпор на гадовете.

:rofl: :rofl: :laugh:

(The Grizzlies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   04.09.2013 14:38

Медийните култове са нещо, без което съвременният спорт не може. Не съм против тях, но нека да прозираме и истината отвъд тях. Фед не е "ГОАТ" и никога не е бил. Леброн не е най-добрият в момента, Коби е. За Меси обаче спор няма - той е най-великият за всички времена и тук медийният култ е напълно адекватен!

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   04.09.2013 16:59

Dobril написа:
От Сампрас е ясно, че е далеч по-слаб и не може да стъпи на малкия му пръст. Тук не говорим за това.

Ама Рожерийка... колко??? 10:21... 10:21... 10:21... 10:21... 10:21... ГОАТ!?!?!? Колко бой яде от Рафа? 100:10 ли да стане, за да се сетите? :laugh:

Значи за последен път се занимавам в каквато и да е дискусия с теб, защото ти явно си ръб и такъв ще си останеш.
Първо, хед-ту-хед-а изобщо не е от толкова голямо ПЪРВОСТЕПЕННО значение, защото обикновено говорим за играчи с разминаващи се пикови моменти в кариерата си. Любимецът ти Сампрас се отказа рано-рано, защото усети, че Хюит почва да го пори мощно и не искаше да натрупа много негативен баланс - а това щеше да стане просто щото Пийт вече беше демоде, поостарял. От сегашните топ звезди Федерер е с шест-седем години по-възрастен от Надал, Ноле и Мъри и най-нормалното нещо е, след като вече върти на 32 години, са пада все по-често.
Второ - обективният критерий за спортен успех са трофеите - това е положението, пукни се от яд ако щеш, затва и Реал е по-голям клуб от Барселона. Федерер има 17, Сампрас е с 14, отделно Пийт няма ДОРИ финал на Ролан Гарос.
Трето - измишльотината, че сега тенисът бил по-слаб отпреди може да я каже само балък като теб. Защото по същата логика казваш, че Меси бил най-великият, а срещу кого играе Меси в сегашната ера - срещу португалската лигня? Марадона играеше срещу такива като Платини, Гулит, Румениге и прочие. Ама по твоите думи Бъхльото, дето на всяко Световно лъсва извън Барселона, че не е толкоз велик, бил НАЙ-ВЕЛИКИЯТ, но в тениса, видите ли, преди 20 години имало повече звезди, затва Пийт е най-велик. Изобщо няма да те питам от какви играчи е падал Сампрас на Ролан Гарос в най-силните си години, щото знам, че няма много смисъл. Като подготовка и плътност на резултати такава четворка като Федерер, Надал, Джокович и Мъри не е имало.
И последно - Майкъл Джордан е най-велик, а Кобко свърши с баскетбола, сори.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   04.09.2013 17:02

Dobril написа:
Медийните култове са нещо, без което съвременният спорт не може. Не съм против тях, но нека да прозираме и истината отвъд тях. Фед не е "ГОАТ" и никога не е бил. Леброн не е най-добрият в момента, Коби е. За Меси обаче спор няма - той е най-великият за всички времена и тук медийният култ е напълно адекватен!

:rofl: :rofl: :rofl:

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Най-добрата защита в съвременния тенис   |   04.09.2013 17:05

Dobril написа:
За Меси обаче спор няма - той е най-великият за всички времена и тук медийният култ е напълно адекватен!

ЗИДАН, момче... ЗИНЕДИНЪ ЗИДАНЪ - той е най-великият за всички времена... Той, заедно с ПЕЛЕ...

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща