Чичо Тони Надал: Не бих издържал болката, която търпи Рафа
| 18.11.2013 19:59
попаднах на интересно интервю с "ланиста" както го нарича Ники Драгиев. понеже е на испански, а ме мързи да го превеждам цялото, ето няколко извадки:
Въпрос: Кога разбрахте,че Рафа отново ще е конкурентноспособен?
Тони Надал: След победата над Давид Ферер в Акапулко. Тогава си дадохме сметка, че ще можем да се мерим с топ играчите.
Въпрос: С каква степен на болка се е налагало да играе Надал?
ТН: Това може да го каже само той, но е ясно, че в много моменти се налагаше да страда на корта и много пъти игра с болки.
Въпрос: Ти лично вярваш ли, че би могъл да играеш с подобни болки?
ТН: Твърдо не. Едно от големите достойнства на Рафа е че успява да държи високо ниво, въпреки някои физически проблеми, на които би било по-нормално да обръща по-голямо внимание по време на мачовете. струва ми се, че той е единственият, който може да се бори докрай за даден мач, чувствайки големи болки.
Въпрос: В някои моменти не ви ли е било страх от възобновяване на травмата?
ТН: Когато си имал няколко проблема на същото място е нормално да има съмнения, но не може да се живее с тези страхове постоянно. Рафа трябва да играе докато тялото не му подскаже да спре.
Въпрос: Кой резултат през годината ви донесе най-голяма радост?
ТН: Без съмнение титлата от Юес Оупън. все пак твърдата настилка е най-трудна за нас, което прави победата още по-сладка.
Въпрос: А от кой мач бяхте най-доволен като цяло?
ТН: Те са два- финалът на Юес Оупън и полуфиналът на Ролан Гарос.
Въпрос: Коя е голямата ви цел за 2014?
ТН: Би било фантастично да спечелим Аустрелиън Оупън. това би означавало поне 2 титли на всички турнири от Шлема.
Въпрос: А Уимбълдън?
ТН: В състоянието, в което се намира коляното на Рафа, тревата на Уимбълдън е най-трудната настилка за нас. А и турнирът е точно след Ролан Гарос, на който знаем, че Рафа се изцежда докрай. Просто очакванията са твърде големи. Разбира се,че ще дадем всичко възможно, но нека сме реалисти.
Въпрос: Тази година отново нямаше кой знае какви изненади на върха на ранглистата. Не е ли време да се появи някоя млада звезда?
ТН: Би било чудесно някой млад играч да отнеме трона на Рафа или Джокович,или Мъри, но реално погледнато това е много трудно. Ако погледнем кои играчи бяха на финалният Мастърс, ще видим, че всички са над 25-годишни, като дори двама бяха над 30. Когато ние навлизахме в големия тенис, почти всички от топ 10 бяха 22,23 годишни. Смяната на поколенията така и не се получава.
Въпрос: Много специалисти говорят за българина Димитров, но той като че ли не може още да избухне?
ТН: Той има невероятни качества, но като че ли му липсва малко психика. все пак, за да победиш най-добрите трябва да си готов да върнеш още и още една топка.
Въпрос: Ставаме ли свидетели на залеза на Роджър Федерер?
ТН: Той продължава да е сред най-добрите, но точно в момента ми се струва, че ще му е трудно да достигне нивото, което е необходимо, за да се спечели титла от Големия Шлем.
Въпрос: Виждате ли Рафа да играе на 32-годишна възраст?
ТН: Не съм се замислял над това, тъй като има прекалено много време дотогава. Все пак виждам Рафаел да играе, докато е конкурентноспособен. мисля,че не е от хората, които би обикалял света само,за да записва участие по турнирите. В крайна сметка това си е лично решение.
интересно и искрено интервю на този голям човек. на когото му е интересно да го види в оригинал:
http://www.elmundo.es/baleares/2013/11/14/5284abfe68434189228b4587.htmlВАМОС РАФА!