Обзор на 2014 година и поглед към 2015
| 10.12.2014 16:21
Сезон 2014 вече е в историята и е време за равносметка. С какво ще го запомните? Кои играчи бихте отличили като най-добри? От какво останахте приятно изненадани и какво ви разочарова? Какво мислите за представянето на нашите тенисисти? Кои мачове ви харесаха най-много? Какво очаквате през новия сезон.
За мен този сезон беше много интересен, пълен с изненади, дори щур ако щете.
1. Първа титла от WTA за Цвети Пиронкова - много ни зарадва с този успех, но за съжаление останалата част от сезона не беше никак силна.
2. Първа титла от шлема за Станислас Вавринка - след като детронира четирикратния и три години поред шампион Новак Джокович, се очакваше ако не да загуби на полуфинала, то на финала да няма шанс срещу Надал. За щастие на някои и за нещастие на други, изненадата е налице.
3. Кошмарният клей сезон за Надал - няма какво да си кривим душата. Въпреки титлите в Мадрид и после деветата от Ролан Гарос, като цяло този клей сезон беше доста трагичен за Надал. Дори този през 2011 беше по-успешен, когато Джокович мачкаше наред.
4. Възраждането на Джокович - след неубедителната първа половина на сезона, на Уимбълдън Новак успя да напомни на себе си, печелейки турнира за втори път. След това отново беше неубедителен на твърди кортове в САЩ, докато не дойде сезонът на закрито, където отново включи турбото и спечели 3 титли, включително и финалния Мастърс.
5. Контузията на Дел Потро - за голямо съжаление за втори път след силен сезон, на следващия се контузва и пропуска останалата част. Този път контузията беше в другата китка. За пореден път се убедих, колко чуплив е аржентинецът, и точно тези травми му провалят кариерата и не успява да се конкурира с най-добрите.
6. Възраждането на Федерер - след меко казано трагичния сезон, който направи миналата година, тази успя донякъде да напомни на себе си. Макар да не спечели титла от шлема или финалния мастърс, той спечели Синсинати и Шанхай, а също така и прибави към колекцията си един от малкото липсващи трофеи, а именно Купа Дейвис.
7. Изненадващият финал на US Open - при положение, че на полуфиналите бяха Федерер и Джокович, финал Нишикори - Чилич беше последният, за когото човек може да си помисли. Японецът твърдеше преди началото на турнира, че не е сигурно дали ще участва, а Марин има черно петно в биографията си, след като миналата година го хванаха с допинг. Аз лично се зарадвах, че хърватинът спечели. Не знам колко често е това явление тенисист, който са го спипвали с допинг(официално), на следващата година да прави силен сезон, дори да спечели титла от шлема, което преди не е правил.
8. Слабият сезон за Анди Мъри - след като миналата година успя да разбие проклятието, което тегнеше над Великобритания в продължение на 77 години техен представител да не печели турнира, тази се оказа изключително слаба за него. Така и не ми стана ясно защо разкара Иван Лендъл, който го изкара от черупката му и заради когото вече не е вечната британска надежда, но след раздялата Анди започна да върви надолу. Назначаването на Амели Моресмо за треньор беше поредния безумен ход. Единствено трите титли и представянето на Ролан Гарос донякъде замазаха положението, но само донякъде.
9. 4 турнира, 4 различни победители - откога не се е случвало това? При това и при мъжете, и при жените. При мъжете беше през 2012 последно.
10. Изненадващото отказване на На Ли - макар да не беше първа младост, отказването и оставя огромна дупка в женския тенис, защото внасяше свежест.
11. Отказването на Федерер на финала в Лондон - опулих очи, когато видях по Филм+ вместо финала, демонстративен мач между Джокович и Мъри, състоящ се от 1 сет до 8 гейма. После разбрах, че швейцарецът имал проблеми с гърба.
12. Първа титла за Швейцария на Купа Дейвис - франсетата за пореден път демонстрираха какви са лузъри. Вавринка пък въпреки не особено убедителното си представяне през сезона след спечелването на първата си титла от шлема и първата си такава от сериите Мастърс, успя да завърши сезона със стил, като имаше огромна заслуга за спечелването на сребърната салатиера.
13. За финал съм оставила невероятното представяне на Григор - Роджър Рашийд си знае работата и Гришо уцели десетката, назначавайки го за свой треньор. Успя да спечели 3 титли, победи Анди Мъри на родна земя, игра 1/4 финал в Австралия и 1/2 финал в Лондон и победи тенисисти от топ 10. Ако продължават двамата така, скоро можем да очакваме и първа титла от шлема и да се бори за първото място в ранглистата. А дано!
Общо взето това са ми впечатленията от този сезон! Догодина очаквам по-малко изненади. Очаквам също така Надал да направи силна година(от известно време насам редува силна със слаба година. Догодина се очаква да е силна) и да спечели 10-та титла от Ролан Гарос. Имам леко предчувствие, че Новак Джокович ще си върне трона в Австралия, Федерер да не направи толкова силна година като тази, а Анди да е обратното. Гришо очаквам да върви все нагоре, за Цвети не знам вече. При жените като цяло не се наемам да правя прогнози, там може да се случи всичко
А сега е ваш ред!