Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 22.09.2026 00:55

Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Обзор на 2014 година и поглед към 2015 
Автор Съобщение

Отговори с цитат
Мнение  Обзор на 2014 година и поглед към 2015   |   10.12.2014 16:21

Сезон 2014 вече е в историята и е време за равносметка. С какво ще го запомните? Кои играчи бихте отличили като най-добри? От какво останахте приятно изненадани и какво ви разочарова? Какво мислите за представянето на нашите тенисисти? Кои мачове ви харесаха най-много? Какво очаквате през новия сезон.

За мен този сезон беше много интересен, пълен с изненади, дори щур ако щете.

1. Първа титла от WTA за Цвети Пиронкова - много ни зарадва с този успех, но за съжаление останалата част от сезона не беше никак силна.
2. Първа титла от шлема за Станислас Вавринка - след като детронира четирикратния и три години поред шампион Новак Джокович, се очакваше ако не да загуби на полуфинала, то на финала да няма шанс срещу Надал. За щастие на някои и за нещастие на други, изненадата е налице.
3. Кошмарният клей сезон за Надал - няма какво да си кривим душата. Въпреки титлите в Мадрид и после деветата от Ролан Гарос, като цяло този клей сезон беше доста трагичен за Надал. Дори този през 2011 беше по-успешен, когато Джокович мачкаше наред.
4. Възраждането на Джокович - след неубедителната първа половина на сезона, на Уимбълдън Новак успя да напомни на себе си, печелейки турнира за втори път. След това отново беше неубедителен на твърди кортове в САЩ, докато не дойде сезонът на закрито, където отново включи турбото и спечели 3 титли, включително и финалния Мастърс.
5. Контузията на Дел Потро - за голямо съжаление за втори път след силен сезон, на следващия се контузва и пропуска останалата част. Този път контузията беше в другата китка. За пореден път се убедих, колко чуплив е аржентинецът, и точно тези травми му провалят кариерата и не успява да се конкурира с най-добрите.
6. Възраждането на Федерер - след меко казано трагичния сезон, който направи миналата година, тази успя донякъде да напомни на себе си. Макар да не спечели титла от шлема или финалния мастърс, той спечели Синсинати и Шанхай, а също така и прибави към колекцията си един от малкото липсващи трофеи, а именно Купа Дейвис.
7. Изненадващият финал на US Open - при положение, че на полуфиналите бяха Федерер и Джокович, финал Нишикори - Чилич беше последният, за когото човек може да си помисли. Японецът твърдеше преди началото на турнира, че не е сигурно дали ще участва, а Марин има черно петно в биографията си, след като миналата година го хванаха с допинг. Аз лично се зарадвах, че хърватинът спечели. Не знам колко често е това явление тенисист, който са го спипвали с допинг(официално), на следващата година да прави силен сезон, дори да спечели титла от шлема, което преди не е правил.
8. Слабият сезон за Анди Мъри - след като миналата година успя да разбие проклятието, което тегнеше над Великобритания в продължение на 77 години техен представител да не печели турнира, тази се оказа изключително слаба за него. Така и не ми стана ясно защо разкара Иван Лендъл, който го изкара от черупката му и заради когото вече не е вечната британска надежда, но след раздялата Анди започна да върви надолу. Назначаването на Амели Моресмо за треньор беше поредния безумен ход. Единствено трите титли и представянето на Ролан Гарос донякъде замазаха положението, но само донякъде.
9. 4 турнира, 4 различни победители - откога не се е случвало това? При това и при мъжете, и при жените. При мъжете беше през 2012 последно.
10. Изненадващото отказване на На Ли - макар да не беше първа младост, отказването и оставя огромна дупка в женския тенис, защото внасяше свежест.
11. Отказването на Федерер на финала в Лондон - опулих очи, когато видях по Филм+ вместо финала, демонстративен мач между Джокович и Мъри, състоящ се от 1 сет до 8 гейма. После разбрах, че швейцарецът имал проблеми с гърба.
12. Първа титла за Швейцария на Купа Дейвис - франсетата за пореден път демонстрираха какви са лузъри. Вавринка пък въпреки не особено убедителното си представяне през сезона след спечелването на първата си титла от шлема и първата си такава от сериите Мастърс, успя да завърши сезона със стил, като имаше огромна заслуга за спечелването на сребърната салатиера.
13. За финал съм оставила невероятното представяне на Григор - Роджър Рашийд си знае работата и Гришо уцели десетката, назначавайки го за свой треньор. Успя да спечели 3 титли, победи Анди Мъри на родна земя, игра 1/4 финал в Австралия и 1/2 финал в Лондон и победи тенисисти от топ 10. Ако продължават двамата така, скоро можем да очакваме и първа титла от шлема и да се бори за първото място в ранглистата. А дано!

Общо взето това са ми впечатленията от този сезон! Догодина очаквам по-малко изненади. Очаквам също така Надал да направи силна година(от известно време насам редува силна със слаба година. Догодина се очаква да е силна) и да спечели 10-та титла от Ролан Гарос. Имам леко предчувствие, че Новак Джокович ще си върне трона в Австралия, Федерер да не направи толкова силна година като тази, а Анди да е обратното. Гришо очаквам да върви все нагоре, за Цвети не знам вече. При жените като цяло не се наемам да правя прогнози, там може да се случи всичко :laugh:

А сега е ваш ред! ;-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на 2014 година и поглед към 2015   |   21.12.2014 03:55

Ами ще го запомня с това, че Рафа Надал захапа за 9 път купата на мускетарите и се изравни с другия ми голям любимец, пистолета Пийт. :first: И така Надал е само на 3 ГШ титли от Федерер и това ще е най-интересното през 2015 г. Ще успее ли Надал да добави още една, а защо не и две титли от големия шлем и да притисне до стената Роджър и милионите му фенове.

Ще го запомня и със сензационните титли за Вавринка и Чилич (?! :-o ) с това, че монопола на топ 4 и дори на топ 3 най-накрая беше разбит, не и по ранкинг, но скоро и това ще стане.

с втората титла на Уимбълдън за Джокович, което за мен е голяма изненада предвид факта, че това му е най-неудобната настилка, но шокиращ парадкос е това, че Ноле има повече титли на Уимбълдън отколкото на US Open?! :-o

Швейцария спечели купа Дейвис и така на Федерер му липсва само олимпийския златен медал на сингъл. Е, има на двойки все пак.

Нишикори завърши като номер 5, Раонич също се утвърди в топ 10, а нашия Григор беше за малко в топ 10 и догодина би трябвало да финишира в него.
Нишикори игра финал на ГШ, Григор и Раонич на полуфинали.
Изгря звездата и на Ник Кирьос от Австралия, както и на Александър Зверев (за мен уникален талант) от Германия и Борна Чорич от Хърватия.

Много съм разочарован като фен на Надал от Мелбърн. По всички закони на играта Рафа трябваше да спечели за 2 път титлата, защото на финал съперник му беше тенисист, който досега не му беше взимал и сет (?!), но всички знаем какво стана. Не му върви на Надал на този континент и това си е.

Цвети Пиронкова спечели мечтаната първа титла от WTA и мисля, че и утре да се откаже ще е имала една чудесна кариера предвид това, че все пак е доста лимитирана, а така и не си намери свестен треньор.

Серина изравни Навратилова и Евърт и само 4 титли я делят от Щефи Граф. Освен това Серина влезна в малкия, но престижен клуб от тенисистки, които са били номер 1 в ранглистата 365 дни през годината.

= = =

от 2015 г. очаквам още по-силна съпротива на младите, но старите пушки все още са прекалено добри за тях и не очаквам нещо по-различно от това в края на годината номер 1 и номер 2 да са Надал и Джокович, само не знам в какъв ред (по-скоро Надал). Мисля, че и Мъри ще направи силен сезон и ще е силен претендент за третото място, а защо не и нещо повече.
от младите ако е здрав Нишикори е най-голямата заплаха, там Ченг върши чудеса. Кей ще е много голяма заплаха в Мелбърн и Париж. Григор на Уимбълдън, а Раонич на US Open.

мисля, че Надал ще направи силен сезон и това ще е неговия последен истински силен сезон марка Надал. Ще спечели за 10 път Ролан Гарос, но въпросът е дали ще добави още 1 титла. Аз мисля, че ще успее, а къде не се наемам да прогнозирам. Ще е заплаха навсякъде. Иска ми се обаче да спечели на АО, защото ще стане първия в историята, който ще направи два кариерни шлема, а и тук е имал най-малко късмет, така че съдбата му дължи един малък реверанс.

реални прогнози:

АО - Надал или Ноле, по-скоро Надал / Серина или Халеп, по-скоро Серина
РГ - Надал или Ноле - много по-вероятно Надал / Халеп
Уимби - Мъри или Надал, по-скоро Мъри / не знам, може би пак Квитова
US Open - Ноле или Надал, по-скоро Ноле / не знам, по-скоро Серина (ми кой друг)

Ще ми е любопитно с тази седмица повече почивка за Уимбълдън след Ролан Гарос как ще се представи Рафа. Тази година беше в много добра форма за турнира, така че сега като е по-свеж и отпочинал би трябвало да е още по-опасен.
За Серина колкото и по-добра да е в сравнение с останалите, то си мисля, че 2 титли от шлема ще са нещо изключително и няма смисъл да се ламти за повече. Догодина още 2 и кака Щефи ще е застигната. :-D

Последна промяна Diavolo на 21.12.2014 03:58, променена общо 1 път

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Обзор на 2014 година и поглед към 2015   |   12.01.2015 19:32

Абе докога ще споменавате Мъри? Не разбрахте ли, че тези 2 титли от шлема са ПОДАРЪК от Джокович? :ireful:
Надал тва, Надал онова... дрън дрън. Австралия му бил най-слабия шлем, но ще го спечели :rofl: Еми ако го спечели - браво. Но едва ли... има много опасни играчи които могат да го победят тук. Джокович, Вавринка, Нишикори, Григор, ... дори и един Чилич със силен сервис като на ЮС'14 би го пратил за риба. Така че, стига с тоя Надал. Много неща трябва да се случат, че да стане шампион тук, но не е изключено.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]