Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 11:58

Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Любима тенис настилка 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Любима тенис настилка   |   04.11.2012 23:27

1) Коя ви е любимата настилка. И съответно коя ви е най-омразната настилка (ако има такава разбира се)

2) Дайте коментар за всяка една настилка, какво мислите за нея и нейната специфика и за това какво предлага/отнема на играта.

Ето и моето мнение.

Любимата ми настилка е тревата - така е било винаги още от малък и така и ще си остане. На второ място е клей настилката. С нея израстнах и с епичните РГ мачове които гледах по френската ТВ5 като малък. Тогава и се влюбих в този спорт, така че за това е виновен Ролан Гарос. Съответно това ми е вторият най-любим турнир след Уимби.
На трето място ми беше (вече беше, защото за тия които не знаят вече няма килими) тарафлекса и изобщо ултрабързите килими, това заради Пийт, Горан, Боби Бекер и т.н. епоси които гледах в залите навремето, някак си имаше чар, а и тогава имаше много смисъл в тия настилки заради многото сервис волета и яко нападателни тенисисти.
Общо взето смело мога да кажа, че никога не съм бил фен (и съответно тази настилка я слагам на последно място в моята лична класация) на хард корта. И преди и сега. Твърдата настилка я свързвам с американската амбиция да контролират и тенис спорта така както почти всичко останало. За всички е ясно, че ако нямаше чичо Сам, едва ли щеше да има и подобни настилки и щеше да си има само трева и клей. Двете изконни и първоначални настилки за играта тенис, които обаче бавно загиват заради парите които се наливат от САЩ, Китай и Австралия. В момента 60, 70% от турнирите се играят на твърда настилка което за мен е престъпление, но мен никой не ме пита. И така на последното четвърто място слагам твърдата изкуствена настилка (но въпреки думите си не ми е омразна, напротив, просто е на последно място), като съм фен определено на Мелбърн (но преди 2006 г.), Индиън Уелс и Маями. Ако всички хард кортове по света имаха такава специфика даже щях да съм фен с главно 'Ф.'

- - -

1 - Трева
За мен на тревата се вижда кой има вроден усет към топката, вижда се кой има единични завършващи удари владеени до съвършенство и там най-добре си личат истинските шампиони, защото нещата се развиват много бързо и трябва да си пределно концентриран през цялото време.
Като минус мога да посоча, че това все пак е трева и придвижването е малко по-проблемно, но щом за едни става а за други не става то за тези които не става ами сори момчета - трябва да поработите по въпроса... Също така на тревата тенисисти с мощни сервиси имат голямо предимство а това никога не е било особено приятно за гледане, а и за играта като цяло. Но пък това е много щадяща настилка и дава шанс за всеки, защото натоварването е най-малко именно там, а и при бърза китка и вроден усет към топката, ретурите и пасингите доста успешно неутрализират сервисите и волетата.
Искам да отбележа също така за тревата, че доста погрешно се смята за втори клей... Това че тревата се изорава втората седмица и не остава всъщност трева си е стар проблем, проблемът е, че самата трева се прави по-бавна с цел да има повече разигравания и по-малко бумбум от сервис, но тя си остава бърза настилка. Освен това за това са виновни и тенис ракетите и самите топки и подготовката на самите състезатели които стават все по универсални, бързи и мощни. еволюция му се вика на това.
Освен това колкото и ''бавна'' да е тревата то на нея нападателните тенисисти с мощни удари а и технична и разнообразна игра винаги ще имат предимство, заради самата специфика на тревната настилка.
на хард корт топката има специфичен и еднакъв стандартен отскок който води до повече размени, заради височината на отскока, на тревата въпреки, че не е като през 90-те години отскокът е все още по-нисък, а и топката се плъзга по тревата, а не отскача така косо нагоре както при твърдата модификация, освен това както правилно е отбелязъл дявола се иска вроден усет към топката и много бърза реакция което при хард корта не е задължително чак в такава степен.

2 - Клей
Това е най-трудната настилка. Тук си личи най-много кой какви трески за дялане има в играта, защото всичко лъсва. Заради клея можем да твърдим, че и ГОАТ има слаби места в репертоара си, така че това казва всичко. На клей може и с нападение и със сервис воле и със защита, който какво умее най-добре го прилага, но веднага си личи и друго - кой как е подготвен физически и най-вече психически, защото можеш да се отчаяш много лесно ако се бъхташ 15 минути за един гейм, направиш 20, 30 размени и загубиш гейма , а знаеш, че те чакат още 3, 4 часа подобна игра. Тук си личи кой е най-добре подготвен физически и е голям боец/характер.
Минуси може да се намерят в самият клей който понякога така е настлан (а и самите тенисисти допринасят в хода на играта за това + и вятъра и дъждът ако падне), че топката може да тупне неправилно и да промени леко тракеторията си което при интензитетът с който играят тенисистите професионалисти е от много голямо значение. Друг минус е, че на клея яко изразените нападателни тенисисти имат по-малък шанс, а тези които умеят да се защитават добре имат предимство, но историята показва, че това не винаги е така и си зависи от самите личности които играят...

3 - Хард корт
Плюсът е, че тук силите изглеждат най-изравнени, защото не всеки може да играе на клей и трева успешно, но на хард корт е лесно за всички, защото настилката е равна и в зависимост от бързината дава шанс на всеки един тенисист в света да играе играта си без да мисли за другите съпътстващи тревата и клея фактори.
Най-големия минус на тази настилка е именно името и - твърда настилка. Тя е много опасна за здравето на спортистите, най-вече ставите и мускулите се натоварват неимуверно много, защото няма приплъзване и не е ''мекичко'' а и да се опитваш да го правиш също е опасно за глезените например.
Също така за мен много бързите хард корт настилки трябва да се забранят, защото в момента и без това тенисистите удрят с нечовешка сила и грубата мощ доминира сред младите играчи, което не е добре лично за мен за спорта като цяло и неговото бъдеще, но на там отиват нещата. Технологиите и методите за възстановяване правят от сегашните юноши истински чудовища, които ще спукат топката със сиал. Средния ръст стана 1.89, смятайте... Тъй че да се правят по-бавни хард корт настилки и да се играе повечко на трева и клей, макар че за тревата е ясно, че няма да стане, то и на второто май трябва да се наблегне...

Та така. :-)

Последна промяна Diavolo на 04.11.2012 23:30, променена общо 1 път

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1 мнение ]