Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 22:02

Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
La Decima 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
 La Decima   |   11.06.2017 18:25

Краля на клея се увековечи и от легенда се превърна в мит. :first: :moufan: :first: :moufan:

Едно от най-великите клей изпълнения изобщо в кариерата на Надал и абсолютен учебник как се играе на тази настилка. Просто нямам думи за това, което видях днес. Очаквах 3-0 и агресивна игра за Надал, но това бе прекалено. Вавринка бе премазан с някаква ефирна лекота, все едно Рафата разцъква на плейстейшън на дивана в Манакор.

Поздрави за всички верни фенове на Надал, които изстрадахме много от 2014 г. насам, но пък за това тази титла е още по-скъпа.

15 титла на ГШ!
10 титла от Ролан Гарос
Трета 'Ла дечима'
Първия в историята с три ГШ титли без загубен сет.

:first: :moufan: :first: :moufan:

:devil: :devil: :devil:

Последна промяна Diavolo на 11.06.2017 18:26, променена общо 2 пъти

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 18:27

Честито, невероятен турнир за Надал. Не крал, а Бог на клея. Определено не вярвах, че някога ще може пак да е на това ниво, но явно на клей винаги може.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 18:31

Ореле, казах ли ти?
Не искам да се заяждам нито с теб, нито със Сандето, защото сте големи познавачи, а и ви уважавам но вервайте на Дяволето и на Рафата разбира се. Много пъти е бил отписвам и винаги се е завръщал...
Отдавна казах 'Ла дечима', още като го видях на какво ниво е в Мелбърн, където напомни за 2014 г. А ти Ореле доколкото си спомням писа, че Надал ще е гроги за клея, защото бил направил много силен и тежък АО.
Е, видяхме какво стана.
Надал е Бог на клея, а Дявола е Бог, пардон Дявол на прогнозите. :-D :-P

:devil:

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 18:33

...има Рафинатор, не Доминатор :rock:

:ludnica:

...как си върна формата, не е истина, уникален, то нямаше грам интрига, Вава безпомощен .....

История .....

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 18:36

И какво излезна сега, Робин Хаасе взе най-много геймове на Рафа в целия турнир. :laugh: :helpless:

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 18:37

Diavolo написа:
И какво излезна сега, Робин Хаасе взе най-много геймове на Рафа в целия турнир. :laugh: :helpless:

Еми мощно удрящ тип Сьодерлинг ;-)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 18:43

Евала на организаторите за тия банери, подготвени бяха подобаващо за номер 10 :yes:

(Extreme Zombies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 18:50

извънземно постижение за ужас на франсетата може още 5 да добави, щях да кажа и още ама не съм чак такъв садист :laugh:

(Valiant Knights)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 18:51

Така... понеже и това съм работил немалко време, да внесем лека лингвистична поправка.Дечима е на италиански сигурно, на испански си е Десима (като с-то е като th в английския) :laugh:

Еххх, и Тио Тони се присъедини към награждаването! Напълно заслужено, да не забравяме, че това е най-успешният треньор в историята на тениса! Колко жалко, че ще се оттегли след края на сезона...

ВАМОС!

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 19:34

Айде, да е честита на Рафата и наздраве на Дяволчето и Агаси :cheers:

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 20:15

Честито! Напълно заслужено! Чакаме Уимбълдън!

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 20:39

„Невероятна работа. Невероятна отдаденост. Невероятно семейство. Добра работа, Тони и Рафа“, Джуди Мъри

„Исторически и неповторим Рафаел Надал“, Хуан Мартин дел Потро

„Малко са хората, които могат да го опишат с думи. Не мисля, че са много тези, които могат да разберат това постижение. Наистина невероятно. Поздравления“, Томи Хаас

„Крал Рафа“, Робин Сьодерлинг

„Какво щеше да е, ако имаше два турнира от Големия шлем на клей?“, Томи Робредо

„Благодаря, Рафа!“, Гарбине Мугуруса

„Плача заедно с теб“, Дария Касаткина

„Толкова е готино да си играл в ерата на Федерер и Надал. Двамата най-велики в една ера. Невероятно. Поздравления, Рафа“, Марди Фиш

„Никога не съм виждала някой да играе толкова добре, както Рафа днес“, Тимеа Бачински

„Какъв невероятен турнир за Краля. Паметно постижение“, Кевин Андерсън.

„Ти си вдъхновяващ шампион“, Били Джийн Кинг

:first:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 20:45

Любопитното е, че Маю и Иснър в онази паметна тенис епика на Уимбълдън изиграха 32 гейма повече отколкото Надал в целия турнир... :-D

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
 Re: La Decima   |   11.06.2017 21:47

:tennis:

http://www.rolandgarros.com/en_FR/news/articles/2017-06-11/he_dies_for_every_point_legends_laud_nadal.html?mosaic=rafa

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   11.06.2017 23:15

И аз да драсна два реда...
Честито на Дявола, Агаси и всички други фенове на Надал. Това, което прави на клей е ... нямам думи! :yes:
Явно си има хора, които са родени за дадена настилка... Явно хора като Надал и Борг (който не съм гледал) са от тези хора... Да гледаш надал на клей (като днес) е наслада за окото. Първия сет връщаше и Вавринка се самоуби, но втория и третия сет го посра! Дали Стан не успя да влезе в мача, дали Надал не му позволи, има много вероятности, но на никой не му пука. Титлата е факт.
Дори най-добрият за всички времена (Федерер, засега) не успя да спечели повече от 7 на тревата и даже не е единствен печелил 7 на Уимбълдън.
Казвам го като сравнение и въпреки всичко, Надал на клей е по-респектиращ от Федерер на трева, поне за мен.
И наистина е вълнуващо за феновете на Рафа, защото с тази игра те могат да мечтаят за достигане на 18-те на Федерер. Надал е на 31 години, Федерер ще направи 36. Защо пък Надал да не играе още година-две на това ниво? Аз самият след края на миналата година прогнозирах, че най-много още една титла на Гароса да вземе и това ще е. Е, взе я. Да видим дали ще спечели още. Пак казвам, че с тази игра има шансове поне за финал на която и да е настилка. На Уимбълдън ще е много интересно :-)
И като заключение, да напомня, че още след финала на АО казах следното и все още го мисля: "Тази година са зобнали Рафа, а Джокович чисти." ;-)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   12.06.2017 00:53

И какво сега, Рафа ако си бе затворил 5-я сет на АО сега щеше да е 17-16 ... :yes: Какво нещо, една точка и баланса щеше да е съвсем друг... демек голяма разлика няма, просто понякога ти трябва и една доза повече късмет :whistle: ;-)

Но пък съдбата уравновесява нещата, примерно оня удар със "затворени" очи на Джоко на мачбола на УСО, демек реален си е баланса....

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   12.06.2017 03:56

--> клик :first: <--

Бьорн Борг
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/EV4ma/bjorn-borg-on-rafael-nadal-best-player-on-clay-ever

Изображение

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   12.06.2017 10:27

Честито, това е уникално постижение не само в тениса, но и в спорта изобщо!

За разлика от множеството фенове на Роджър не мразя Рафа и го уважавам (би било добре феновете на Надал да отвръщат със същото, обаче). Той е безспорният GOAT на клей, нямам нищо против да печели РГ всяка година, докато се пенсионира.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   12.06.2017 14:59

"Честито на Рафаел Надал, почетен член на клуба, за спечелване на десетия си Ролан Гарос"

Последна промяна Balleta на 12.06.2017 15:06, променена общо 1 път

Отговори с цитат
Мнение  Re: La Decima   |   12.06.2017 15:41

Първо, честита 10та и наистина разбиваща титла на Надал.
Според мен играеше по-мощно от други пъти, но и с по-голяма тежест и усилия в ударите. Комплексно е чувството - заради движенията, физиономиите, по-тежките пъшкания. Някак не ми остави впечатлението на онази лекота (доколкото и да може да се каже за него и за клея като настилка де) , която като че ли показваше на предните Гароси. Имах чувството, че на всеки негов удар и аз вдигам по една торба цимент ;-) :outofspace: Въпреки че Вава липсваше и в много важни положения и точки първия сет и части от втория - Надал с нищо не попречи или предизвика абсурдно сбърканите от швайца форхенди по правата в откритата половина, всички в мрежата. А за уникалния му бекхенд и дума не можеше да става. Дори когато Надал го оставяше да диша, Вавринка не можеше да се възползва и да прехвърли мрежата. Помним този изрод в такъв мач на РГ от какви невъзможни позиции притиснат в нищото от Джокович вкарваше ултра ненормални топки против всякакви физични закони.
.....

Нема Значка написа:
И аз да драсна два реда...
....
Дори най-добрият за всички времена (Федерер, засега) не успя да спечели повече от 7 на тревата и даже не е единствен печелил 7 на Уимбълдън.
Казвам го като сравнение и въпреки всичко, Надал на клей е по-респектиращ от Федерер на трева, поне за мен.

- Нищо нелигично няма в титлите. На трева, а и на бързите хардове, има много повече топ играчи, на които играта, стила, са адаптирани за тези настилки. Има много много повече турнири, дълъг сезон на трева/твърдо . Няма такава огромна разлика в силите и конкуренцията е много по-голяма.
Докато клея е много по-различна настилка от всичко останало. И с това е специфична и уменията, които се изискват са по-различни от тези на твърдо/трева. Надал се е адаптирал и приспособил към клея така, както риба към водата. Той се чувства естествено в тази среда (настилка). Но понеже Надал е много над останалите клейкортаджии, в силните си периоди от кариерата играта , подготовката и обстоятелствата, му позволиха да спечели по 1 и 2 ГШ титли и от останалите настилки.
Така както и Федерер и Джокович покрай доминацията си на твърдо успяха да спечелят и по 1 титла от клея. Но на клей просто Надал няма тази конкуренция, която имат другите на твърдите настилки - трева, аутдоор и индоор хард. И това също е нормално, защото докато сезона на клей е около 2 и половина месеца, остналите 8 месеца се играят на твърди настилки, а и в по-голямата част от света преобладават тези настилки.

Но нито Федерер, нито Надал са били, са, или ще са доминантни All Around Courters.
Ако бяха, и титлите им щяха да са балансирани по всичките настилки през кариерите им. Въпреки това прави впечатление, че Надал има 5 ГШ титли на твърдо/трева , а Роджър извън "неговите си" има една единствена на клей.
А на мастърс ниво за последните 10тина години Федерер има едва 2 титли на клея и то в Мадрид.
Но както казах, това идва от много повечето възможности, които дава дългия сезон на всякакви други настилки, и късия клей сезон от тура, върху който обаче Надал е сложил ръка и върху който предимно е изградил играта и стила си, и защото няма постоянна и стабилна конкуренция през всичките години.

Предвид всичките тези обстоятелства и 3+ пъти повечето турнири и продължителност на сезона извън клея - според мен нещата са равнопоставени.
Затова и Надал ти изглежда по-респектиращ, защото няма други така конкурентни и постоянни на клея, така както е на тревата и твърдото, с далеч по-голямата конкуренция, дългия сезон, и най-вече променящото се преимущество в силите.

Самият факт, че са единици играчите, които са успели да спечелят ГШ титли от всички различни настилки, говори колко различни умения, тактика и стил трябва да притежава играч, за да спечели, камо ли да доминира за по-дълъг период.
Ако за тези писледни 10тина години прибавим Мастърс титлите и представянето им към успехите , то на тази база може да се твърди, че Джокович най-вече и донякъде Надал покриват до значителна, но не пълна, степен определението за успешен All Around Player.

Цитат:
Защо пък Надал да не играе още година-две на това ниво? Аз самият след края на миналата година прогнозирах, че най-много още една титла на Гароса да вземе и това ще е. Е, взе я. Да видим дали ще спечели още. Пак казвам, че с тази игра има шансове поне за финал на която и да е настилка. На Уимбълдън ще е много интересно :-)
И като заключение, да напомня, че още след финала на АО казах следното и все още го мисля: "Тази година са зобнали Рафа, а Джокович чисти." ;-)

Джокович чисти ...1 година (and counting..) ?
Доста глупаво твърдение.
Какво е взимал, че да "чисти" повече от година ? И година минава и продължава в почти същата форма.
И кой изобщо чисти 1 година и повече ? И какво представлява този процес на чистене толкова време ?
Не бях чувал и виждал друг такъв случай.

Вече бях писал преди колко комплексни са проблемите при него и няма какво да повтарям каква ще е 2017та за Новак. Представянето му на корта ми потвърждава думите.
Каква е разликата в поведението, стила, настройката, концентрацията, кондицията и отношението му към играта, и изобщо цялостното му присъствие на корта Сега, През изминалата една година, и в началото на кризата Миналата пролет ? И какво я породи и как се насложиха психологическите и кондиционни и физически проблеми и го увлече водовъртежа... Чистил бил.. Ако изчисти това, което го завлече по би имало смисъл. И докато на мачове като с Тийм присъства до него и дава акъл духовния му баламурник Пепе Имаш-Немаш, ще има да си чисти, ако ще и на денонощна клизма да е.
В момента и да взима помощни вещества няма никакъв смисъл и ефект и го знае. Каквото е имал да чисти, всеки има и взима химии разбира се, го е чистил отдавна, още до края на сезона. Той още не може да намери себе си. Щом още съществуват в главата му мисли да се оттегли дори за известно време от съзтезателния тенис. Като същевтременно търси и още еьин треньор, играещ играч, за да замества и помага Агаси. За момента най-близко до това е Щепанек, който покрива всичките му условия, а освен това са и добри приятели и редовно тренират когато могат и се засекат. Предвид това, че Радек вече приключва кариерата си 38г, и лекува неприятна продължителна контузия в гърба, има голяма вероятност да се включи в тима на Новак.
Но дори само от тези две разнопосочни идеи и мисли, които циркулират в главата му - може да се види колко объркан и далеч от уверения път е Джокович. Какво чистене, какви глупости. Той няма мач с мач еднакъв. Толкова са сложни нещата вътрешно, че нкто ние, ние специалисти, нито самия той може да дефинира и да посочи верния път, че няма какво да филофстваме или злобеем че падал и се криел. Никой спортист да не попада по-добре в такова положение.
Да имаш всичко - потенциал и талант доказани с титли и резултати, възможности финансови и медицински и всякакви, изобщо всичко на ръка растояние, което си пожелаеш - и да не успяваш да изплуваш от дупката - показва колко е сериозно и каква каша се е получила в главата и тялото му. Аз не знам за друг такъв тенисист от топ ниво да е бил в такова състояние и спад, непредизвикано от контузия.
Но дано раждането на второто му дете, както се говори че е бременна Йелена, края на лятото отново му даде този този психологически тласък и концентрира всичко което притежава за нов подем.
Ако всичко се намести и успее да програмира машината до края на 2017та - предвиждам и очаквам нови 2 години 2018-19 на доминация и залез, предвид годините.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща