|
Страница 1 от 1
|
[ 18 мнения ] |
|
Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026
| Автор |
Съобщение |
|
albertz
|

Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 26.08.2026 15:43
Пускам темата от по-рано, защото сега имам малко време. Въпреки, че не всички състави са обявени все още, то за букмейкърите безспорен фаворит с голямо предимство е отборът на САЩ, следван от тези на Франция и Белгия, като на останалите отбори шансовете са оценени по-ниско, като все пак се очаква силно представяне от Австралия, Китай, Германия, Испания. Знам, че женското първенство в САЩ върви, но предполагам ще бъде спряно временно за турнира. И действително, отборът на американките е пълен със звезди, предвождани от Кейтлин Кларк. От това което гледах преди време, то само още една представителка от Индиана Фийвър, където играе Кларк, Алая Бостън ще бъде на първенството. А от клиповете които съм гледал съм останал с впечатление, че напрежението в американското женско първенство е голямо и често прехвърчат искри. В основата на споровете често е Кейтлин Кларк, която е провокирана, но и самата тя е голям провокатор. И в този смисъл се чудя, дали химията в отбора на САЩ ще е достатъчно добра или дори да не е, то класата на американките е толкова голяма, че това няма да повлияе. Ще видим. До преди време си мислех, че французойките могат да се противопоставят на американките, но ще е доста трудно. Те имат само една представителка в женската НБА, а Алисия Турнебиз от колежанското американско първенство, към този момент все още не е обявена, което мен ме учудва. Нямам информация дали е контузена, ако е така, то ще бъде много неприятно за Франция. От другите отбори нямам впечатления, но ще ги гледам по време на първенството. Има една друга бяла симпатична американска състезателка, но при неяснотата около Турнебиз, обявявам Кларк за номер едно по красота. 
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 26.08.2026 17:56
Ами контузена е Алисия, жалkо. Все още не пише дали отпада окончателно. Но щом я няма в списъка... И то се е контузила по време на лагера на Франция, каръщина.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 04.09.2026 16:07
Започна първенството, като два мача вече завършиха. Австралия би Пуерто Рико с 70-54, а Япония победи Мали с 102-97.
На полувремето САЩ води на Китай с 49-29. Китайките започнаха добре втората четвърт, намалиха изоставането си до 9 точки, но после американките увеличиха разликата значително. Китайките имат високи и добре сложени състезателки, но са дървени в ръцете. Даже номер 19 Жанг е женище висока над 2,20, а до нея Кейтлин Кларк, която е 1,82, изглежда малка. Американките имат сериозни предимство при тройките - 7 срещу 2 вкарани. Иначе Кларк не започна в стартовата петица, но се включи добре.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 04.09.2026 17:07
Убедителна победа за САЩ над Китай с 94-61. Всички от американския тим успяха да се разпишат. Кейтлин Кларк с 14 точки и 11 асистенци от пейката. Бъкърс и Хауърд също с по 14 точки. За китайките Ксу Хан направи дабъл-дабъл с 11 точки и 10 борби, Луо и Жанг с по 13 точки. Гиганта Жанг друго може и да не прави, но наказателните удари ги вкарва, само един пропуск за нея днес от линията. Най-красива номер 9 Танг.
Южна Корея води на Нигерия с 9 точки, малко преди края.
|
|   |
|
 |
|
Balleta
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 04.09.2026 20:17
Щатите са без конкуренция в женския баскет, дори са по доминиращи от мъжете, които последните години имат по-сериозен отпор, предвид наплива на чужденци в НБА. Не би трябвало да имат проблем за титлата, дори в отсъствието на две от големите си звезди Аджа Уилсън и Кейси Плъм. Когато имаш лукса на пейката да ти е най-добрата в WNBA - Катлин Кларк, или булито Енджъл Рийс, само защото треньорката отстоява синьорити ранка на играчите си дори да си МВП в квалификациите или WNBA А жените приeмат Световното доста по сериозно от мъжете, които или не искат да ходят след като го спечелят веднъж или отбиват номер и се стига до там да играе третия отбор на Щатите, че и по зле. Все пак все и всьо за Щатите е Олимпиадата, там и двата пола са просто безапелационни.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 05.09.2026 02:53
Гледах на запис Испания-Германия. Очаквах далеч по-равностоен мач, но испанките победиха категорично с 83-53. Още на полувремето всякаква интрига бе изчезнала. Испанките бяха по-добри във всичко - борби, тройки, пасове, скорост. За мен изненадващо треньорът на Германия даваше указанията си на английски. В немския състав имаше две чернички, а една от тях, номер 8 Ниара Сабали остави в мен добри впечатления. Тя е малко едър кокал, но е симпатяга. Сякаш на нея най-много ѝ пукаше Германия да победи, което е малко странно. Тя завърши с 10 точки и 7 борби. Леони Фибих с 13 точки и 6 борби. За Испания чернокожата Ава Тиам завърши с 17 точки, 4 борби и 2 асистенции. Номер 14 Ракел Карера направи дабъл-дабъл с 10 точки и 10 борби.
В късния мач Франция разгроми Унгария с 99-53.
Белгия би Турция с 89-75.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 05.09.2026 14:57
Първата изнзнада на първенството е факт. Мали победи Испания с 82-73. Голяма радост за малийките в края, голяма цигания и от двата отбора. На малийките им тръгна от тройката в третата част и няма спиране 6/6. Послe в последните 10 минути две тройки и много добра игра в защита. Иначе за целия мач са 9/22 от тройката, не е впечатляващо. Номер 23 Сика Коне с 19 точки и 10 борби за Мали. За Испания Мартин с 20 точки. Имаше и още нещо интересно, но сега го забравих.
Последна промяна albertz на 05.09.2026 14:58, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 05.09.2026 22:35
Гледам сега французойките срещу Южна Корея, на полувремето водят с шест точки, но не съм впечатлен. Много, много далеч са от нивото на американките. Още не съм гледал Белгия и Австралия, но според мен испанките са по-добри от французойките, въпреки загубата днес. Но Испания имаха и малко време за почивка между двата им първи мача. А според мен и Китай може да бие Франция.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 07.09.2026 14:49
Белгия не остави съмнение в превъзходството си над Австралия и спечели с 80-68, с което си осигури първото място в група C и директно класиране на четвъртфинал. Австралийките ще трябва да минат през пресявки. Те се опитаха да бъдат равностойни на белгийките, но изоставаха още от самото начало и не можаха да свалят разликата на по-малко от 5-6 точки. В края тя нарастна. Иначе се получи хубав мач, с бърз баскетбол и добри изпълнения. Емма Меесеман завърши с цели 22 точки, 10 борби и 8 асистенции за Белгия, които имаха солидна подкрепа в залата в Берлин.
В същата група пък Пуерто Рико би Турция с 75-71 и зае третото място. Също интересен мач, хванах малко в края, където играта беше кош за кош. Туркините остават последни. Поне имаха интересно присъствие в лицето на състезателката на Фенербахче Тилбе Синюрек Арслан, носеща номер 15 в турския състав. Висока, много татуирана и гримирана.
Снощи не знам дали американките са подценили мача и са играли слабо, или Италия са играли силно, но много нискорезултатен мач и победа за САЩ само с три точки 55-52.
Последна промяна albertz на 07.09.2026 14:51, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 07.09.2026 23:40
Китай не даде шанс на Италия и ги победи с 71-51, но и двата отбора придължават напред. Китайките натрупаха солидна преднина още през първото полувреме, Италия изигра много силна трета част и се опита да се върне в мача, но неуспешно. Китай бяха много солидно в подкошието, но също така гардовете им играха много силно, особено номер 6 Шию Янг. Номер 15 Ксу Хан с нов солиден мач и дабъл-дабъл с 19 точки и 10 борби. Също така, резервите на Китай бяха много по-резултатни. За Италия звездата им Сесилия Зандаласини положи усилия и се представи силно, но нямаше достатъчно подкрепа. Само Матилде Вила бе на нивото ѝ.
В другия мач от групата САЩ разгромиха Чехия с 105-64.
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 08.09.2026 08:27
Един тъп въпрос - защо няма представителки на Ю. Америка и как точно се разпределят квотите?
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 08.09.2026 09:59
Защото има предквалификационни турнири, общо четири, с четири града домакини, които се изиграха през Март. Въпреки че от всеки турнир се класират четири отбора, а само два отпадат, то южноамериканските отбори останаха на дъното. Тоест нямат достатъчно класа.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 10.09.2026 00:00
Страхотен последен мач от пресявките между Италия и Австралия, най-вече заради последните десет минути. В тях италианките наваксаха пасив от 20 точки, направиха серия от 28-8 и изтавниха резултата за 77-77. В крайна сметка Австралия спечели с 82-80, но буквално в последните стотни от секундата номер 6 от Италия Франческа Паса поднесе към коша и можеше да вкара мача в продължения, но не успя. Австралия имаха физическо предимство, взеха борбата, доминираха в подкошието, но най-голямото им предимство бяха точките от резервната скамейка. Иначе за тях Изабел Борлейс вкара цели 30 точки, цели 23 в първите 20 минути и само 7 през второто полувреме. За сметка на това мощната Зитина Аукусо се разигра второто полувреме, особено последните десет минути и завърши общо с 15 точки. Стеф Талбот с 14.
В друг мач от днес Китай надделя над Пуерто Рико с три точки разлика 75-72.
Така за четвъртфиналите се оформиха следните двойки:
САЩ - Унгария Китай - Франция Белгия - Германия Австралия - Испания
Всички мачове ще се изиграят утре (в четвъртък) За мен най-много неизвестни крие Китай-Франция, иначе очаквам САЩ, Белгия и Испания да продължат.
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 10.09.2026 17:17
Пълен крах за китайките в четвъртфинала срещу Франция, загуба с 90-61. За мен недопустимо за този етап от турнира. Много търноувъри за Китай, само през първото полувреме Франция вкараха 13 точки от 11 грешки на съперничките си, за целия мач над 20. Отделно нито една китайска състезателка извън стартовата петица не вкара кош през първото полувреме. Общо от скамейката китайките имат някъде мизерните 5-7 точки, при над 20 за представляващите Франция състезателки. Само центъра Хан Чу и гарда Янг бяха на ниво за китайките другите отсъстваха. Иначе Чу преди грешно я изписвах Ксу. Нито една бяла състезателка в стартовата петица на Франция, натуралузираната американка Габи Уилямс с 14 точки, Джанел Салаюн с 15. Интернационална селекция, подобно на футбола и други спортове.
САЩ биха без проблеми Унгария с 108-56. Нефиса Колиър с 19 точки и 7 борби.
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 10.09.2026 17:30
Мале, мале... юом на 1/4 финала има такива разгроми, представям си каква е разликата между фаворитите и останалите.
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 11.09.2026 00:09
Според мен не трябва да се правят такива изводи. Китай са добър отбор, Хан играе в женската НБА, Жанг е 2.23 метра и се смята за голям талант, но е непохватна в ръцете. А и лесно ѝ крадат топката. Трябва да работи, докъде ще стигне от нея зависи. Но днес почти целия им отбор не игра добре. В женския спорт и психиката много влияе, Китай имаха и по-малко време за възстановяване. От тези отбори които изиграха пресявки продължава само домакина Германия. Не съм гледал мача им с Белгия днес, но победата на германките поне мен ме изненада. Австралия имаха тежък мач с Италия вчера, днес не можаха да се противопоставят на Испания, пак голяма разлика 89-66 за Испания. Но интересното е, че това е първа загуба за Австралия от Испания на Световно първенство. Досега "кенгуратата" имаха четири победи на световно срещи "фуриите". Но това само показва как испанският спорт непрекъснато се развива от известно време на всички нива.
И така, три европейски отбора и американките на полуфиналите. В Събота се срещат първо Франция - Германия и след това Испания - САЩ.
Последна промяна albertz на 11.09.2026 00:09, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 12.09.2026 23:12
Франция - САЩ е финалът на световното по баскетбол. Утре вечер двата отбора ще определят кой е по-достоен за трофея. Развръзка, очаквана от букмейрите, както и при моите първоначални очаквания. Въпреки че французойките не ми се видяха толкова добри в хoда на турнира или може би ми се искаше да видя нещо различно. Но и американките бяха пестеливи досега, не впечатлиха особено, макар че може би ще си вземат своето утре. Тази вечер САЩ биха Испания с 76-66. Много достойна игра на испанките, вдъхновена, показаха хубав баскетбол през целия турнир. Симпатични, млади момичета. Испанките бяха равностойни физически на американките, може би изпуснаха момента си в третата част, когато американките имаха затруднение в стрелбата, но и испанките зациклиха, след силното начало за тях след почивката. Имаше някъде към пет минути в третата част, когато и двата отбора не можаха да вкарат. Не знам колко пъти при атаки на испанките топката се върти около ринга и не влиза и не влиза. Но като цяло след почивката испанките влошиха процента си при стрелбата, а в последните десет минути американките ги надстреляха категорично 18-8.
По-рано Франция победи категорично домакина Германия с 86-64. Не съм гледал срещата, но си мисля че германките лишиха турнира от по-голямо зрелище, с победата си над Белгия. Мисля си, че Франция - Белгия щеше да бъде много по-интересен и равностоен мач.
Последна промяна albertz на 12.09.2026 23:13, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
albertz
|

Re: Световно първенство по баскетбол за жени в Германия 4-13 Септември 2026 | 13.09.2026 23:10
САЩ не оставиха съмнение в превъзходството си и спечелиха пета поредна световна титла, след бой над Франция 97-79. Американките можеха да вкарат и 100 точки, но не пожелаха. Не хванах мача от самото начало, но на почивката Франция се оттегли с 2 точки преднина. Те можеха и да са 5, ако не беше късна тройка на Кейтлин Кларк. Не съм убеден, че и ако бяха пет, това щеше да промени нещо в крайния изход. Горе-долу се повтори сценария от полуфинала с Испания, но за мен испанките играха по-добре срещу САЩ. Разбира се, има го и това, че американките са считали французойките за по-силен отбор или защото това е финал и за това да са вдигнали нивото си. Но мен лично французойките не ме убедиха, че са най-добрия отбор след САЩ. Бяха безупречни в груповата фаза и си осигуриха по-благоприятен поток до финала, но и това го има в играта. Докато испанките бяха принудени да играят два поредни мача за по-малко от 20 часа и паднаха изненадващо от Мали. Днес те биха убедително Германия с 81-58 за третото място. Но да се върна на финала. Бриана Стюърт вкара най-много за американките 22 точки и взе 10 борби. Симпатягата Кейтлин Кларк завърши с 12 точки за малко повече от 13 минути игра. За Франция натурализираната американка Габи Уилямс вкара 20 точки и даде 7 асистенции с 3 борби.
Като цяло интересно първенство за мен, определено резултатно, на добро техническо и физическо ниво. Аз съм гледал женски баскетбол предимно у нас и е ясно, че не може да се сравнява с това ниво тук. Но преди много се търсеше стрелбата от тройката и от разстояние. Докато това сега все едно е друг спорт.
|
|   |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 18 мнения ] |
|