Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 14:43

Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 316 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Следваща
Кърлинг (сезон 2012/2013) 
Автор Съобщение
(Primus Maximus)

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   31.03.2013 15:20

Подкрепа за масовия спорт, разбира се, но кърлингът не е масов спорт, то си личи и по активността в тоя форум - съответно и правилно изхвърча от финансиране.

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   31.03.2013 16:09

Кърлингът е класическият масов спорт заради уникалното съчетаване между физическа и социална активност буквално за хора от всички възрасти, в това число и за хора с увреждания. В белите държави отдавна са открили топлата вода и една специализирана кърлинг зала предоставя достъпна възможност за практикуване на този спорт за: децата от околните училища (часове по физическо), служители на фирми (своеобразни тиймбилдинги), състезатели от местния кърлинг клуб (от деца до ветерани), хора с увреждания (инвалидни колички), свободен достъп за желаещи. Това ако не е масов спорт, не знам кое е...

Иначе факт е, че в роден Абсурдистан интересът към кърлинга е почти нулев (засега), но това се дължи основно на две неща: 1) абдикация на държавата; 2) неспособност (или нежелание) на местните ръководители да го изкарат на светло и да го покажат на хората. Вярвам, че нещата ще започнат да се оправят, защото потенциалът за развитие е огромен!

(Thug Slugs)
Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   31.03.2013 16:28

Мейджър написа:
Иначе факт е, че в роден Абсурдистан интересът към кърлинга е почти нулев (засега), но това се дължи основно на две неща: 1) абдикация на държавата; 2) неспособност (или нежелание) на местните ръководители да го изкарат на светло и да го покажат на хората. Вярвам, че нещата ще започнат да се оправят, защото потенциалът за развитие е огромен!

Не искам да спамя в темата и затова този ще е последният ми пост тук. Който мисли, че държавата е длъжна да популяризира който и да било спорт, е в дълбока заблуда. Понякога гледам кърлинг ако го хвана случайно по телевизията и ще е забавно да имаме и наши участия - за целта обаче трябва да се промени т. 2) от горния цитат, т. 1) не ви е виновна.

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   31.03.2013 16:50

Гледай сега, ролята на държавата в цялото уравнение на успеха е да осигури условията. Колкото и да популяризираш и рекламираш спорта, нали в един момент стигаш до момента с практикуването. Нали ще заведеш 10 нови човека в залата и като влязат в онзи мраз, мухъл и мизерия, на 9 от тях това ще им е първото и последно влизане, колкото и големи ентусиасти да са. Иначе си абсолютно прав, всъщност подобно мнение споделих и аз няколко поста по-горе, ако си чел внимателно - бездействието на държавата не може да е оправдание за собственото ти бездействие. Ти си направи каквото ти е по силите, пък ако дойде нещо от държавата - добре е дошло. Но е факт, че няма кой друг да извади половин милион за специализирана база. Частните инвеститори си искат финансова възвращаемост, а такъв проект може да има основно обществена възвращаемост. Затова именно държавата трябва да го финансира - защото е в обществен интерес.

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   31.03.2013 22:02

Мейджъре ти беше споменал нещо за Брашов. Ако все още искаш да го организираш и ти трябват играчи аз съм на среща. Досега съм играл само в България и вече искам да направя сефтето в чужбина. Както вече ти казах през Април ще ходя да гледам Рамщайн в Белград и дори мислех да му пиша на Марко Стоянович, но за съжаление и тяхното игрално поле не работи.

Относно ролята на Държавата в спорта то е много просто в цивилизованите държави, когато един бизнесмен или фирма дадат пари за спорта държавата им намалява данъците, затова в Съединените щати и т.н. всички бизнесмени се натискат толкова да дават пари за спорта. Любо Велинов беше дал едно интервю в което го каза много правилно 37 олимпийски спорта 37 фирми сключват се договори за 4 години(един олимпийски цикъл) фирмите поемат поне 50% от финансирането на олимпийската подготовка да не кажа 100% и държавата освобождава тези 37 фирми от данъци. Ролята на държавата не е да дава пари, а да създаде условията бизнеса и спорта да са в симбиоза. Напр. да се гласува закон за данъчни облекчения за тези който дават пари за спорт. То и сега има нещо такова, но не е достатъчно.

Като гледам водещите кърлинг отбори дори някакви супер неизвестни в Полша си имат спонсори, а аз за моя клуб ходих да се моля на кой ли не и всеки се почесва по главата и ми кърши пръсти. Тъй като липсва подобен закон за спорта като в нормалните държави, затова фирмите се ориентират основно във футбол, волейбол и някои по известни с надеждата за реклама в телевизионно време. В нашия спорт по Евроспорт дават само А група и там може да предложиш рекламен договор понеже има много голяма аудитория, но ние сме в Ц дивизия дето не я отразяват по Евроспорт. Симеон Дянков се изказа, че тези спортове които не попадат в категория Приоритетни трябва да си търсят спонсори и да не чакат нищо от държавата ами като трябва да си търсим спонсори да ни гласуват подходящи закони.

Наистина Любо Велинов е прав, че държавата е абдикирала от всякави отговорности хем не искат да финансират определени спортове хем не гласуват подходящите закони и всичко заради далаверите, които стават в спортния тотализатор.

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   31.03.2013 23:04

niki1987l написа:
Мейджъре ти беше споменал нещо за Брашов. Ако все още искаш да го организираш и ти трябват играчи аз съм на среща. Досега съм играл само в България и вече искам да направя сефтето в чужбина. Както вече ти казах през Април ще ходя да гледам Рамщайн в Белград и дори мислех да му пиша на Марко Стоянович, но за съжаление и тяхното игрално поле не работи.

Ами дай да се съберем поне 4-ма ентусиасти и да палим слайдерите :))) Проблемът е, че там също са зависими от това докога ще е отворена тамошната пързалка. Тъй че ако ще го правим този сезон, хубаво е да стане най-късно до края на април, че след това не е сигурно дали ще има лед.

Другият вариант е за нещо като импровизиран камп в Братислава. Там вече имаш първокласен кърлинг лед, който е и доста достъпен като цена за подобни прояви. Да не те излъжа, но последно някой ми беше подхвърлил сумата от 20 евро на коридор за час и половина. Ако съм го разбрал правилно, това си е направо без пари! Ако има интерес за нещо такова, ще разпитам допълнително какви са условията.

Иначе много е важно човек да излезе малко навън, да види какви са условията там и да срещне други ентусиасти, за да му се отворят хоризонтите. Специално с румънците може за много неща да обменим опит, защото са в подобно положение - нямат специализирана зала и опитват на гол ентусиазъм да направят нещо от нулата.

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   31.03.2013 23:17

Между другото, одеве изгледах Норвегия-Швейцария по българския Евроспорт. Първо да кажа, че Божинката се е култивирал малко - интересни неща разказа, повече, от които мога да потвърдя, че са верни. Имаше някои дребни изцепки, но все пак това е Божинката, да не забравяме :))

Иначе самият мач беше интересен като развръзка, но изключително много грешки. Специално швейцарците изпуснаха нарисувана победа - в няколко енда бяха в отлични позиции за кражба, но скипът им се насираше на метеното с лошо изиграни камъни.

Норвежците са много слаби, а виждаме, че и Кристофер Све има някакви проблеми с ръката. Ще истинско чудо, ако влязат в плейофите.

В другия мач финландците направиха 4-ка на Брад Джейкъбс и поведоха с 4:1 след 3-ия енд и след това имаха чука в 5-ия енд при резултат 4:2 в тяхна полза, но в крайна сметка липсата на опит и самочувствие си каза думата и представителите на домакините наложиха волята си за крайното 8:6.

Отсега казвам, че Финландия-Норвегия ще го играя "единица", ако го намеря на изгодна ставка някъде по букитата. Точно този съперник ми се вижда най-подходящ за голямото избухване на финландците.

(Extreme Zombies)
Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   31.03.2013 23:38

Изгледах Швеция - Финландия и Норвегия - Швейцария. Хубави мачове станаха с драматизъм до края и на косъм от изненадите. Иначе досега Джейкъбс не впечатлява, но още е много рано за каквито и да било изводи. :-)

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   01.04.2013 01:35

http://www.youtube.com/watch?v=zPAXgM4yIRM

:love:

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   01.04.2013 23:10

Финландия-Норвегия 5.00 за победа на финландците
х
Чехия-Швеция 3.75 за победа на чехите

Малко за цвят и тръпка :)))

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   02.04.2013 22:01

Снощи крах, ама в току-що завършилата сесия играх Чехия-Канада 1 х Китай-Норвегия 1 и избяга за съвсем малко... Тия норвежци почнаха да ме дразнят супер много - не стига че играят някакъв ботски кърлинг, ами им върза като за световно в една поредица мачове... Ама и китайците малко наивно подходиха в някои ендове, в които допуснаха глупави кражби. По-прагматично трябва с тези шарени ботове!

Последна промяна Medved на 02.04.2013 22:02, променена общо 1 път

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   03.04.2013 01:31

Кратък репортаж в текст, статистика и снимки от финала на Откритото първенство по смесени двойки + малко информация за тази сравнително нова кърлинг дисциплина:

http://curling-bg.com/

(Extreme Zombies)
Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   03.04.2013 03:44

Доста слабо първенство до този момент. Почти всичко гледах и определено не съм доволен от видяното.
Предстои Канада - Норвегия. Там очаквам здрав пердах за шарените ;)

Определено неприятно впечатление правят и полупразните трибуни... Е, повече са отколкото в Европа, но за Канада си е направо срамно такава посещаемост. Явно в Британска Колумбия кърлинга не е чак на такава почит.

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   03.04.2013 11:49

Това е една статия която след като бъде прочетена всеки ще може да си даде ясна сметка защо спортове като кърлинга, а и други които не са особено популярни в България срещат огромни трудности:

http://novinar.bg/news/simeon-diankov-r ... 4Ng==.html

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   03.04.2013 19:09

Великата Анет Норберг прекратява кариерата си на елитна кърлистка: http://www.worldcurling.org/swedens-top-curling-star-anette-norberg--retires

Няма да се учудя именно неоснователното пренебрегване на нейния отбор за сметка на лузърките на Сигрфридсон да са оказали основна тежест при това решение.

Жалко, че световният кърлинг елит губи такава легендарна състезателка, но това е животът - едни си отиват, други идват на тяхно място.

:-| :cry:

(Extreme Zombies)
Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   03.04.2013 21:48

Егати срамът за Джейкъбс и Канада :uuu:
Да паднеш на СП от Япония... Не знам дали някога в историята Япония е побеждавала Канада на кърлинг... :-D

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   03.04.2013 22:08

Ахахах, тези японци ме кефят. Вчера наказаха шведите, а днес попариха и канадците. Въобще азиатските отбори играят един такъв неправолинеен кърлинг, който явно е доста неудобен за големите отбори. Ще ми е интересно да видя запис на този мач. Но определено Джейкъбс се пробива - онзи ден финландците му направиха 4-ка, а днес японците - цели две тройки! Не е нормално това за отбор с претенции.

Иначе изи бет пойнтс за батко ви днес - 2.00 за над 12,5 точки в мача Канада-Япония. Абсолютен подарък! Жалко, че нямат повече ъндър/оувър и прочие спешъл игри, че ще ги наказвам яко :))) Снощи пък се бяха самозабравили малко, оценявайки само на 1.35 победа на Канада срещу Норвегия, но коя банка ти дава 35% върху депозита за два часа и половина :)))

Последна промяна Medved на 03.04.2013 22:09, променена общо 1 път

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   03.04.2013 22:13

Много съм разочарован от играта на Томас Улсруд, по принцип той ми е любимия кърлинг играч, но все нещо малко не му достига да стане световен шампион. Кефа му се много и заради неговото въртене, когато пуска камък така нареченото контра въртене тя и Лене Нилсен от Дания го прави. Видя ли някой да пуска камък по този начин автоматично ми ставам любимец. По принцип такъв тип пускане според Любо Велинов изисква поне над 6 години да се практикува, за да свикне ръката на това въртене. Освен това при този тип законтряне на камъка може да се направи много прецизен контакт точно в дадена точка, защото камъка не описва голяма дъга при движението си.

Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   04.04.2013 00:50

Един стрийм за британския евроспорт: http://www.yycast.com/7ugxwp5a8bat3np

:cheers:

(Extreme Zombies)
Аватар

Мнение  Re: Кърлинг (сезон 2012/2013)   |   04.04.2013 03:22

niki1987l написа:
Много съм разочарован от играта на Томас Улсруд, по принцип той ми е любимия кърлинг играч, но все нещо малко не му достига да стане световен шампион. Кефа му се много и заради неговото въртене, когато пуска камък така нареченото контра въртене тя и Лене Нилсен от Дания го прави. Видя ли някой да пуска камък по този начин автоматично ми ставам любимец. По принцип такъв тип пускане според Любо Велинов изисква поне над 6 години да се практикува, за да свикне ръката на това въртене. Освен това при този тип законтряне на камъка може да се направи много прецизен контакт точно в дадена точка, защото камъка не описва голяма дъга при движението си.

И аз симпатизирам на Улсруд, макар да съм си за канадците по принцип :)
Но ако вземе световната титла най-накрая ще се радвам за него, заслужава я. Измкънаха мача срещу Един, след 5 поредни загуби от него. Ключов мач за Норвегия, ако бяха загубили си заминаваха, сега остават в играта. :-) А шведите ако загубят от Шотландия и от Канада може и да не класират дори, което ще е много голяма изненада.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 316 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Следваща