Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 10:06

Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014 
Автор Съобщение
(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   18.03.2014 00:58

Първенството не е започнало, а изненадите вече са налице -- руската федерация обяви официално, че Сотникова няма да участва ("за да си почива и да се готви за другия сезон"). Второто място в руския отбор отива при Погорилая - която прави доста добър сезон и хич няма да се учудя, ако пак засенчи детето чудо...

Други изненади май засега не виждам в обявените състави (останалите големи липсващи бяха ясни още след олимпиадата)... макар че не е късно за промени.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   21.03.2014 04:54

Това и беше на Сотникова. Повече няма и да я чуем... ;)

Уф, чакам с нетърпение световното, най-малкото защото световните след олимпиади са толкова странни така да го кажем... :)

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   23.03.2014 12:22

Diavolo написа:

Ми нищо чудно. И Баюл и Липински свършиха след ОИ ресспективно на 16 и 15 години!

Последна промяна TheExorcist на 23.03.2014 12:28, променена общо 2 пъти

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   23.03.2014 13:05

TheExorcist написа:
Diavolo написа:

Ми нищо чудно. И Баюл и Липински свършиха след ОИ ресспективно на 16 и 15 години!

И всъщност сега като погледнах статистиката за последните 20 години, само Ким Юна не се е отказала след олимпийско злато и участва на следващата олимпиада. Всички останали прекратяват още веднага след титлата и повече не се състезават.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   26.03.2014 22:41

Дяволе, не е точно така. Просто руската федерация реши да си спази собствените правила и да гледа републиканското.

След ден 1 - никакви изненади при двойките (освен отпадането на японците насред Япония). Нашите са очаквано последни. Поне имат повече от половината точки на водачите (42.86 за нашите; 79.02 за Савченко/Шолхови)

При мъжете... истински изненади няма (издънките на Рейнълдс вече не изненадват никого; тези на Абът и Арън също - макар че двамата американци не са в чак толкова лоши позиции). Да видим дали Фернандез и Мачида ще се задържат пред олимпийския шампион.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   27.03.2014 18:48

Венабили, Джейсън Браун защо не участва?

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   27.03.2014 18:51

Преди малко успях да смогна с всичките три дисциплини от началото на програмата на светвното. В много неудобен момент го дават, сутрин.

спортни двойки и жени

Спортните двойки ме разочароваха като цяло, доста слабичко състезание и тривиална пета световна титла за Савченко/Шолкови. Честно казано ми писна от тях и се радвам, че това е последното им официално състезание. Така и останаха без олимпийско злато, което хвърля малка сянка на иначе великата им кариера.
Бях за Столбова/Климов, но за мое съжаление не се справиха. По-слаби бяха от Сочи, а тук даже трябва да се радват на сребърния медал, защото ако не бяха грубите грешки на Ерик Радфорд във волната, то канадците щяха да са втори. Двете канадски двойки стабилни като цяло, бронз и четвърто място. Останалите нищо впечатляващо.

Жените отново бяха с класа над мъжете като общо представяне. Това се случва на всяко едно голямо състезание от една година насам, не мога да разбера защо така се получава напоследък. :dunno:
''Старите пушки'' не се дават и като за последно сякаш ще дадат един последен урок на младите.
Едно изключително поколение вече няма да го има. Най-великата фигуриста в историята Ким от Корея се отказа още след Сочи, а след световното ще я последват Мао Асада, Каролине Костнер и Акико Сузуки. Жалко :-(
Така че лично за мен беше по-интересно да видя младата вълна как ще се представи и особено очертаващия се голям дуел през идните години - Липницкая - Голд. Отново победа за Юлия. Единственото което не ми харесва в Юлето е визията и излъчването на леда. Една такава нисичка и слабичка, като малка матрьошка, просто все едно гледам едно дете. На 15 години е вярно, но и след 3 години ще изглежда по същия начин. Какво да правиш, гени... За мое съжаление Полина Едмъндс която много харесвам отново не разкри потенциала си, за мен тя е по-добрата от Грейси, но твърде много грешки. А Грейси има много силна психика с което ще цака останалите идните години, взела е най-доброто от американската школа в това отношение. Липницкая обаче е по-напред с техническия материал.
Мао Асада с нов световен рекорд за кратка програма, подобри постижението на Юна Ким, което малко ме издразни, но няма значение де.
За волната всякакви прогнози ще са крайно рискови, всяка една от сегашния топ 3 може да стане световна шампионка. 4 точки между първата и третата е нищо. Но ако Асада приземи успешно тройния аксел ще спечели златото, защото на това се крепи цялата и програма. Трета световна титла за Асада, втора за Каролина или първа за Липницкая? :-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   27.03.2014 19:07

Доста интересна кратка програма при мъжете.
Имаше шокиращи прояви, като тази на Саша Майоров, който от последната шеста група отиде последен след като обърка всичко което можеше да се обърка. Откакто има дирижиран жребий и разпределение по групи с оглед ранкинга аз лично не си спомням да е имало случай състезател от последната група да отпадне от волната програма, а нещо повече Александър отиде последен?! :-o
Почти същото се случи и с Михал Брезина. Много ме е яд, защото го харесвам много, но за пореден път чеха се доказа, като лузър. Никаква психика няма това момче. :-? Само компонентите на програмата го спасиха от сензация да пропусне волната.
Пореден провал за Кевин Рейнолд, който лично мен много ме дразни. Абът този път по-добре, но отново се тръшна като чувал с картофи. Абе не знам амерканците защо залагат на фигуристи с тежък кокал, дори и чисто да изпълни програмата си няма никаква естетика. Все едно на слон да сложиш кънки, подобни асоциации предизвиква у мен пързалянето на Джеръми.

Иначе в челото без изненади, само позициите са леко изненадващи.
Вместо да имаме 1. Ханю 2. Хави 3. Мачида, то се обърнаха нещата.
Невероятен Тацуки, невероятна кратка програма. Остана само на 3 точки от световния рекорд на Юзуру. :-o
''Супер Хави'' се събра и най-накрая загатна за големия си потенциал. Браво на него. :-)
Ханю отново падна на четворен тулуп :dunno: А и не завъртя докрай последния оборот, получиха се три и половина обороти май. Както и да е, всичко останало беше перфектно, като лекотата с която се пързаля (буквално се носи по леда) е несравнима и не си спомням такъв фигурист. Не знам, Венабили какво ще каже, но това е уникален талант. Тези 7 точки разлика Ханю може да ги стопи, но трябва да е безгрешен. Ако изпълни най-добрата волна на която е способен златото ще е негово, независимо какво направи Мачида, защото разликата между двамата във волна в която и двамата са безгрешни е поне 12/13 точки в полза на Ханю.

:arrow:

Последна промяна Diavolo на 27.03.2014 19:09, променена общо 1 път

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 01:15

Diavolo написа:
Венабили, Джейсън Браун защо не участва?

Вътрешни правила на американската федерация... не съм чувала да е контузен така че не мисля, че има друго.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 01:36

Е, що за простотии. Спират развитието на един обещаващ талант, а и нали е втори на първенството, защо да пропуска... Разбирам да е бил трети, но да са го предпочели за олимпиадата и сега да компенсират Арън, а то не е такъв случая.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 01:39

Diavolo написа:
Ханю отново падна на четворен тулуп :dunno: А и не завъртя докрай последния оборот, получиха се три и половина обороти май. Както и да е, всичко останало беше перфектно, като лекотата с която се пързаля (буквално се носи по леда) е несравнима и не си спомням такъв фигурист. Не знам, Венабили какво ще каже, но това е уникален талант. Тези 7 точки разлика Ханю може да ги стопи, но трябва да е безгрешен. Ако изпълни най-добрата волна на която е способен златото ще е негово, независимо какво направи Мачида, защото разликата между двамата във волна в която и двамата са безгрешни е поне 12/13 точки в полза на Ханю.

:arrow:

Талант - има. Излъчване - има. Ама не си доизчиства елементите - виж му и титлите - все са след като всички други са се издънили. А тъпото е, че е доказал, че ги може всичките елементи... но имам чувството, че е наясно, че е с класа над всички и даже и с нечисти елементи, пак ще печели... Пада чисто и това го спасява и отстрани изглежда добре - ама като се загледаш в елементите по точковата система и.... като Ким на олимпиадата. Само дето при мъжете няма никой, който да успее да го използва - както Сотникова направи при дамите. За съжаление съдиите отдавна не раздават медали само заради това как изглежда на телевизора. Но има огромен потенциал и поне на това световно грешките са му простени - все пак у дома... А за изиграването на волната - ами... и си прав, и не си. Да - ако и двамата са безгрешни, разликата е стопяема. Но от това, което виждам тази година, грешки ще има (че и някое и друго падане на Ханю)... та искрено се съмнявам да вземе титлата. Виж, разместване в тройката, което да прати златото и среброото в Япония може и да се случи.

Майоров е слабичък - има късмет понякога, но хич не ме изненадва, че се срина. Брезина няма психика за челните места - дано се пооправи през годините ама като стане напечено и забравя какво може. За Рейнълдс вече казах - той или блести или се дъни. Няма средно положение.

ПС: Айде сега да не започваме спор на тема коя е най-великата фигуристка и как ще го решаваме това.

Световно след олимпиада винаги е странно - във всяка друга година ТОВА е състезанието, за което всички се попитват да постигнат върховна форма. В олимпийската година, върховата форма се постига по-рано и за световното нещата тръгват надолу полекичка. Та.. случват се странни неща.

А за жени/мъже - при жените тече пълна подмяна на поколенията със старите все още на линия. Това винаги прави годината интересна - имаш стари и познати кадри заедно с много нови лица. При мъжете, ако се загледаш, подмяната някак си мина по-плавно последните години - донякъде заради доминацията на някои фигуристи, донякъде и защото за разлика от дамите, новите при мъжете идват с готови четворни (с малки изключения) и с пълна пара. А и бройките не са толкова стряскащи. Ако гледаш младежките първенства тази година, при мъжете е по-интересно - при жените последните няколко години бяха интересните...

А и... заради цялата дивотия с четворните скокове, мъжете на практика занемариха други елементи. Затова и Ханю и други подобни състезатели, които се опитват да правят и други неща, се посрещат по този начин - защото това е спорта - а не безкрайно скачане... . При жените това го няма - там няма натиск и за троен аксел реално - и остава време за останалото. Аз от много отдавна съм казала, че цялата истерия на Плюшченко след миналата олимпиада навреди на мъжкото пързаляне -- той можеше и да се справя с всички елементи, ама повечето трябваше да захвърлят един елемент за друг... и с новото точкуване, четворния скок взима приоритет... И вместо да се носят по леда, те играят акробатика едва ли не... :dunno:

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 01:41

Diavolo написа:
Е, що за простотии. Спират развитието на един обещаващ талант, а и нали е втори на първенството, защо да пропуска... Разбирам да е бил трети, но да са го предпочели за олимпиадата и сега да компенсират Арън, а то не е такъв случая.

И с какво щеше да му помогне едно световно, за което не е във форма? Да вземе да се потроши? Айде малко по-сериозно - цялата му подготовка беше насочена за олимпиадата. Знаеше се че пропуска световното тази година - така му е правена подготовката. След 4 години, живот и здраве, ще е и на двете :-)

А и за разлика от при дамите, при мъжете има 3 равностойни фигуриста и само 2 места... :-)

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 01:56

И за Браун - още в средата на януари се знаеше, че не е в състава:
http://www.usfsa.org/Story.asp?id=49829&type=media

И честно казано, аз все още мисля, че това беше най-доброто решение в случая - така можеше да се съсредоточи за олимпиадата и да не се притеснява да пази пълна форма след това. :-) Беше първа резерва - и ако Абът се беше отказал (както се говореше), щяхме да го видим. Ама след олимпиадата, Абът реши да остане и така... Може и да е по-гледаем от другите, ама както казах по-горе - това не дава медали ;-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 22:32

Ясно, не ги знаех тези подрбности, но като цяло аз съм на по-различно мнение. :-)
На Браун му трябва опит, трябва му участие на големи състезания. На олимпиадата представянето му не беше добро, в смисъл можеше повече и той самия както и екипа му едва ли са били удовлетворени. Обикновено след подобна случка такива млади звезди като него задължително участват на следващото световно. Той не е Чан, че да е разочарован и съсипан и да не му се пързаля. Съвсем друга психология имаме тук. Лично за мен това е пропуск в негативен план. А и още нещо, подобни форуми не бива да се изпускат и от уважение най-малкото. Губи и лоби сред съдиите и по-добро разпознаване, не си постеля добре за бъдещето и т.н. А можеше и да експериментира нещо. Абе откъдето и да се погледне си е загуба. А за потрошване, едва ли, все още е без четворен в програмата, няма страшно ;)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 22:34

При танцовите двойки без доминаторите от последните 4 години е доста по-интересно и открито състезание :-)

Много ще се радвам ако Ана Капелини и Лука Ланоте или Натали Пешала и Фабиан Бурза вземат титлата :cheers:
Хубава и оспорвана кратка програма, отново изплакнахме очички, а и добре ми дойде след мъжката драма :yes:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 22:39

Този Нам Нгуен за който всички говорят и дето стана световен за юноши в зимния дворец в София да си кажа още сега, че изобщо не ме грабва по никакъв начин. Един такъв дребничък и невзрачен. Не ми харесва и стилът му, някак си все едно гледам един трудовак на леда. Канадците пак залагат на азиатец, но този е далеч от класата на Чан, който също не ми е сред любимците. Жалко за тази велика школа, която имаше легендарния Елвис Стойко. Но с тяхното силно лоби в ISU изобщо няма да се учудя ако след 3/4 години Гуен започне да печели и сред мъжете. Но ще трябва много, много да подобрява елементите си. Няма и четворен скок все още, като цяло скоковете му не са много чисти, но има скорост на пързаляне. Както и да е, ще видим.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   28.03.2014 23:00

Юзурууууууууууууууууууууу ::cheers: :celebrate:

Ханю дублира олимпийското злато със световна титла, а преди това спечели и финалното гран при. Е, няма такава година просто! Още на 19 години а вече с легендарен статут! :yes:
Но все още търсим перфектната му и чиста волна програма на голям форум в решително състезание, за да го наредя до Ягудин. Но най-накрая след толкова години има фигурист, който се пързаля с лекотата с която го правеше великия руснак.
Истинска красота и съвършенство. :first:

Толкова драматично състезание отдавна не бях гледал. 30 десети от точката решиха златния медал. :outofspace: Добре, че се опазих да не разбера нищо, уффф
Може спокойно да се каже, че приземяването на тройния ритбергер коства златото на Мачида. Буквално едно приземяване реши всичко. Разбира се има още толкова много други моменти за които да се хванем, ако трябва да се гледа цялостно всичко, но дефакто това е набиващото се на очи. Все пак Мачида подобри с много най-добрия си показател във волна програма и общ сбор от точки, така че няма от какво да е недоволен в личностен план. Хави Фернандес също с нов личен рекорд във волна програма. Кофтун и Джереми Абът също страхотни. Абът мисля, че това му е най-доброто класиране на световно първенство, събра се и той за последното си състезание, защото доколкото знам се отказва от аматьорския лед.
Невероятен провал за Томаш Вернер (нещо обичайно за него във волна), цялата му волна програма беше истински кошмар от Елм Стрйит.
Но да се върнем към титаничния японски дуел.
Мачида с една грешка само, както отбелязах приземяването от ритбергера и един елемент спасен с много труд и воля както се казва. Тройния аксел. Там можеше да има плюсче, но не не успя, поне го закова и се справи, защото така се изстреля във въздуха, че си помислих, че ще падне, но задържа и всичко беше точно само дето се получи малко грозно и нямаше плюсчета. Всичко останало отлично. Но си личеше как при Мачида има борба с леда, докато при Ханю има лекота във всичко. Дори и при великия Патрик Чан го има това усещане за борба и труд, нещо което при Ханю липсва.

Ханю пък буквално се бореше със скоковете. Значи фантастичен четворен тулуп, истинска наслада за окото и страхотна комбинация от троен аксел/двоен тулуп с ръце високо горе, това бяха перфектните изпълнения. Останалите бяха или добри или спасени или с малки минусчета. Първо се пребори успешно с четворния салхов, а можеше да падне. После не завъртя пълни три оборота при флипа ако не се лъжа, да кажем на 80/90% но малко къс беше скока, за да дойдем до кулминацията която реши златото. Последната му комбинация от троен лудз/ритбергер/троен салхов. Всичко започна от не доброто приземяване след лудза, загуби скорост, но не направи излишни и забранени стъпки, а буквално от въртеж и от място без скорост направи страхотен троен салхов?!?!?! :outofspace: Някой да ми обясни как се прави това. Това беше чудовищно измъкване И веднага след това хубав троен лудз сякаш преди малко нищо не е било. Каква сила само, каква психика, пфффф не всеки ден се виждат такива чудеса. Първо при приземяването на четворния салхов по всички закони на физиката трябваше да се стовари като чувал с картофи, но той не сбърка нищо и направи успешен скок. Невероятна сила в краката. И за финал тази комбинация в края на програмата която можеше да му изяде главата. Не беше ли направил комбинацията или оборотите на салхова да бяха два вместо три и сега Мачида щеше да е световен шампион.

:ludnica:

Последна промяна Diavolo на 28.03.2014 23:04, променена общо 1 път

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   29.03.2014 14:37

Diavolo написа:
Ясно, не ги знаех тези подрбности, но като цяло аз съм на по-различно мнение. :-)
На Браун му трябва опит, трябва му участие на големи състезания. На олимпиадата представянето му не беше добро, в смисъл можеше повече и той самия както и екипа му едва ли са били удовлетворени. Обикновено след подобна случка такива млади звезди като него задължително участват на следващото световно. Той не е Чан, че да е разочарован и съсипан и да не му се пързаля. Съвсем друга психология имаме тук. Лично за мен това е пропуск в негативен план. А и още нещо, подобни форуми не бива да се изпускат и от уважение най-малкото. Губи и лоби сред съдиите и по-добро разпознаване, не си постеля добре за бъдещето и т.н. А можеше и да експериментира нещо. Абе откъдето и да се погледне си е загуба. А за потрошване, едва ли, все още е без четворен в програмата, няма страшно ;)

Без четворен аксел в съвременното фигурно пързаляне си за никъде. Браун е галантен, но това изобщо не е достатъчно. Въобще на тази Олимпиада при мъжете бяха най-слабите фигуристи, които съм гледал.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   30.03.2014 02:52

Апропо на това световно при мъжете, нито един фигурист не пробва дори комбинация четворен/троен :О
Това мисля си е прецедент.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Фигурно пързаляне - Световно Първенство 2014   |   30.03.2014 02:58

TheExorcist написа:
Без четворен аксел в съвременното фигурно пързаляне си за никъде. Браун е галантен, но това изобщо не е достатъчно. Въобще на тази Олимпиада при мъжете бяха най-слабите фигуристи, които съм гледал.

Мдам, така е.
Поне един четворен тулуп е задължителен. А то вече и един само не стига.

Иначе съм съгласен с Венабили, че след титлата на Лисачек се надигна страшен вой (включително и от мен), мисля с право, но каква стана тя? От единия край в другия. За бога в никакъв случай не искам да гледам някакви пружини които само скачат ли скачат. Имаше невероятни фарсове от безумни програми в които скоковете така бяха подредени, че се губеше всякаква връзка с мелодията и програмата. Гледаш там един фигурист, който само изпълянва технически елементи като общ работник на строежа, който отмята чувалите с цимент един след друг.

НЕ! :helpless:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща