Световното отмина и лека полека се насочваме към емоциите на клубния футбол. В някои страни първенствата вече завъртяха по 1-2 кръга, при други тепърва се започва с контролите.
Първа контрола преди дни записа любимия Ливърпул, който ще се опита да изтрие спомена от злополучния предходен сезон. Сезон започнал с неприятните емоции покрай трагичната кончина на Жота, преминал през рекорните трансфери на половин дузина играчи, трудната им адаптация, играта на приливи и отливи на различните фронтове, сериозни контузии на Леони, Брадли, Исак, Екитике, игричките на играчи и агенти, които в крайна сметка напуснаха клуба и т.н. за да приключи с раздяла и с Арне Слот и идването в клуба на Ираола.
Трансферното лято засега по обясними причини не е толкова активно. Сигурни нови попълнения са Жереми Жаке, който подписа договор още през зимата, и Виктор Муньос, който на този етап не знам ще хване ли ръка на лявото крило. Връщат се от наем Цимикас и Харви Елиът.
Напуснаха Салах, Конате и Анди Робъртсън. Всички със свободен трансфер, което почти сигурно значи че за да се направи нов входящ трансфер, ще трябва да се продадат един или няколко играча.
А нови играчи са необходими поне на 2-3 позиции - дясно крило, ляв бек, опорен халф... Особено в защита положението бе повече от трагично през отминалия сезон. Конате бе тотална дупка, а в малкото случаи, в които бе на ниво, "моджото" бе предадено на Върджил, който също допусна много грешки. Фримпонг бе далеч от това, което Трент даваше на отбора, а Керкез започна трудно сезона и често за по-сигурно се налагаше да влиза Анди. В не малко мачове пък Собослай играеше десен бек. Нещо, с което се справяше перфектно, но пък средната зона се обезкръвяваше.
Сега в защита ще се избира между Върджил, Леони, Джо и Жаке, а на бековете има по 2 играча, които ако/като са здрави ще се конкурират за място сред 11-те. Ираола категорично каза че Собо няма да се ползва като вариант за бек и дано е така наистина. Унгарецът става все по-важна фигура в този отбор и това се видя в спомената първа контрола. Около него би следвало Гравенбех и Мака да са сигурни, а Къртис и Харви Елиът да се борят за мястото на Мо по десния фланг, макар в момента да ми се струва, че се борят за това да останат на Анфийлд по принцип. Интересно ще ми е как Ираола ще използва Вирц, за който мисля че ще има доста поо-добър сезон.
Напред Рио, Гакпо и Исак ще се борят за доверието на Ираола. Киеза и Нунес ще чакат мачовете за купите.
На практика играчи не липсват, защото в отбора са още Ендо, Байчетич, Трей Ниони, който изигра няколко не лоши мача предната година. В контролата със Съндърланд много добро впечатление ми направи Люис Кумас. Това момче направи дебюта си за Ливърпул при хер Клоп, но после бе давам под наем насам. Най-вероятно и сега ще бъде засилен нанякъде. Иска ми се да останат заедно с Джейдан Данс, но ще видим какво ще е положението в края на трансферния джам.
Програмата на червените във ВЛ започва с мач в Нюкясъл. До тогава има още 4 контроли с Рексъм, Лийдс, Монако и Комо.
Във висшата лига след гостуването на Нюкясъл до почивката за национални отбори следват мачове с Форест у дома и гостуване на Ипсуич, а до края на септември има мачове с Фулъм у дома и гостуване на бившия отбор на Ираола. Т.е.. първи 5 мача от ВЛ, в които спокойно могат да се гонят поне 13 точки..
YNWA