Евертън - историята на един предизвестен провал | 29.05.2023 14:09
След ерата Мойс, Роберто Мартинез поема отбора. Без отбора да разполага с финансови средства Роберто печели едно 5 място и две 11-ти, което си е отстъпление от позиции, но като за без пари толкоз. В последният сезон на Мартинез, собственик на клуба става Фархад Мошири, който всъщност е лицето за пред медиите, но лицето в сянка, реален собственик на отбора е Алишер Усманов (или Алишер Винер, както биха го нарекли бг феновете с аналогия на един друг герой). За съжаление следват поредица от неадекватни решения довели до един от най-големите резили в световният футбол.
Управленска неадекватност
Основният виновник, Евертън от топ отбор през 80-те, да се превърне в абсолютен паляшки средняк се казва Бил Кенрайт. Фен на отбора, става собственик през далечната 1989, така и не успява да се ориентира в новата реалност на ВЛ и живеейки с разбиранията от миналото докарва отбора до просешка тояга. Вместо обаче да се отстрани или изолира от борда след продажбата, той не само остава ами продължава да играе ключова роля във взимането на решения и е вторият по важност паляк в Евертън след Мошири/Усманов. Спортни директори се взимат на килограм - знайни и незнайни герои, върху които се хвърля вината за провалените трансфери, нещо което до преди идването на Мошири е работило много добре и е причината Евертън да е бил в топ 10 на ВЛ. Излишно е да споменавам имена като Стоунс, Лукаку, Колмън, Фелайни, Пиенар или Артета и Кейхил в по-далечното минало, както и Руни разбира се, продукт на академията. Разбира се с неограниченият ресурс на Узбекския Олигарх се изсипа златен дъжд на Гудисън, който беше профукан по най-неадекватният начин. Единственото смислено нещо което се направи е строежа на стадиона, който да чукна на дърво върви добре:
Проблема с финансите обаче дойде след като започна войната в Украйна, когато фирмите на Алишерката нямаше как да продължават да бъдат спонсори. Като казах спонсори е редно да спомена и за авантюрата с българската мутренска фирма от Кения Спортпеса, станала главен спонсор на Евертън за кратко. Сега се чува че 2 американски фонда искат да закупят тима. Изобщо не се кефя на тая преспектива, щото до момента, освен тези на Ливърпул с леки забележки, другите американски собственици не се славят с нещо значимо във ВЛ. Вероятно управлението им ще бъде по адекватно, ама те ще търсят профита на всяка цена, което си е рисково начинание. Тези загуба на 100 милиона няма да се подминава с лека ръка и може да се окаже фатално, което пък може и да е за добро.
Треньорска неадекватност След като дойде Мошири, той си каза, че Мартинез не бил мениджър за големи дела и заложи на най-некадърният треньор сред треньорите Куман. Куманоида си каза ясно, че Евертън е паляшки отбор и топ нападател като Лукаку, трябвало да иде в отбор отговарящ на ранга му. Мечтаеше си за великата Барса, пожелах му го, сбъдна му се и успя да направи това с Барса, което Евертън вече беше - средняк отбор, който го млатят в ЛЕ. Така е сбъдват си мечтите хората. След тоталният провал с Куман, решиха да пробват с млад и преспективен треньор, е млад беше ама не се оказа толкова преспективен - магаренцето Марко, не стана като сънародника си Мъдурко. След това отново минахме на голямо име и то какво Карло Анчелоти. Жабата в крайна сметка постигна неща, които ми се виждаха като провал, ама после се видя че това не е така, но така или иначе реши да иде в Реал и да печели ШЛ там, вместо да изведе неговият тим Евертън на новият стадион, както се кълнеше. След това дойде отново груба грешка, почти толкова голяма колкото тая с Куманоида - Рафа Бенитез. Сървъра като цяло не е толкова зле ама е ултра скандален и изгони Лука Дин. Динята не че е нещо ултра впечатляващо, но след като се махна станахме отбора с най-жалките бекове във ВЛ - Витя и дядо Колмън, който макар и да играе с две души, вече не е на това ниво. Атмосферата в отбора се отрови и изведнъж отпадането надвисна с пълна сила. Смяната с Лампард успя да закрепи положението за кратко, но през новият сезон нещата блеснаха с пълна сила и вместо Лампард да се уволни след 7-те гола от двата мача, които ни набучи Борнемут в началото на годината, нашите тъпаци изчакаха да паднем и от Саутхямптън и от Чуковте, дойде края на трансферният прозорец и тогава да назначат Дайш оставяйки го да се оправя без нито едно ново попълнение!!! Как успя само той си знае. Може да е дървар и да играем дърварски футбол, ама с дърводелци кво друго може да очакваме? Сигурен съм че с тези играчи Пепун, Жабата или Клоп щяха да изпаднат.
Трансферска неадекватност От както Мошири е тук, цифрите са:
16/17 Тотал 86М - Боласие 30М, Шнейдерлин - 23М, Ашли Уилямс - 14М - тия всичките бяха с големи заплати, като Шнайдерлин взимаше 100K на седмица (да знам, сега всички търсите в Гугъл кой беше той). Стоя (не казвам игра при нас 3 сезона
17/18 Тотал 202М - Гилфи Педофил Сигурдсон - 50М, Йордан - 30М (един от малкото смислени трансфери), Майкъл Кийн - 30М, Дейвид Клаасен - 30М (интересно сънародника му Куман така и не му даде шанс, а виждаме че не е никак лош играч), Тосун - 23М, Тео Уолкът - 23М
18/19 Тотал 100М Ричо - 40М, Мина - 30М, Лука Динята - 20М - тука трябва да кажем добри трансфери, макар че Мина е супер но е много чуплив - на 1 мач игра - 3 месеца е контузан поне
19/20 Тотал 121М Иуоби - 30М, Мойзи Кийн - 27М, Андре Гомез - 25М, Гбамин - 25М - да знам и за тоя гугълвате :)
21/22 Тотал 40М тук вече кризата удари - Витя Миколенко - 24М, Патерсън - 14М
22/23 Тотал 78М - това е първата година на плюс, щото продажбите ни са за 100М, при другите години продажбите са по-малки. Чики Гръмоотвода Онана - 35М, МакНийл - 17, Попай - 12, Гарнър - 10.
Всички тия имена, особено тия дето ги гугълвате взимаха и хубави заплати и дълги години само кешираха без да играят, щото клуба не можеше да се отъврве от тях. Гилфито пък след скандала продължаваше да взима заплата от клуба. Тотал трансфери през периода на Мошири - 700 милиона за трансфери!
Заплати неадекватност Заплати за футболисти:
17/18 - шесто място (пред нас са 1. МЮ, 2. Сити, 3. Арсенал, 4. Челси, 5. Пуул) 18/19 - осмо място (Тотнъм и Чуковете са леко пред нас + горната петица) 19/20 - седмо място (Чуковете падат надолу) 20/21 - осмо място (Палас ни минават) 21/22 - седми отново Палас пада надолу 22/23 - осми (Вила ни минава)
суми за заплати между 80 - 90 М на сезон. -------
Е, на целият тоя фон, кажете не сме ли най-големите паляци? С ресурси да играем всеки сезон в ЕКТ, ние се борим да запазим мястото в лигата!!! И ако миналият сезон се спасихме щото направихме няколко силни мача, то тази година просто беше някакъв върл късмет. Не знам какво им стана на Лестър, не мога да повярвам, че с тия играчи изпаднаха. Оцеляхме благодарение на победата над Брайтън с 5:1, нещо което още не мога да си обясня. За целият сезон имаме вкарани едва 34 гола - най-слаб показател след Вълците. Като 5 от тия голове дойдоха в мача с Брайтън. Сигурен съм, че ако гледаме статистики като владеене на топката и там ще сме в топ 3 на дъното :)
Както и да е - бъдещето е неясно. Мошири вероятно ще продаде отбора, ама какво ще дойде. Освен това сме разследвани за финансов феърплей и едно наказание без трансфери ще е доста тегаво за нас (нямаме играчи така или иначе), а отнемане на точки ще е фатално. За момента оцеляхме, някак си.
Тва е от мен и като ви кажат - кой е най-зле управлявания клуб в света - не се чудете много,

falkenbach
(Thug Slugs)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 29.05.2023 17:05
Хубав анализ, със сигурност и достоверен. Аз също мисля, че падението ви почна от Куман, което явно е съвпаднало с "новата ера" на отбора и смяната на собствеността. Според мен, ви трябва наистина спешна нова смяна на собствеността, иначе изпадате още идния сезон. Хубавото на Шойн Дайш е, че знае как да закрепи такива отбори като вас в елита и то с малко пари. Освен това, Тарковски му е любимия защитник, което е добър знак, че може да подсили защитата около него. Проблемът е, обаче кой ще вкарва головете. Трябват ви поне двама с опит във ВЛ.
Като цяло догодина борбата за оцеляване мисля, че дори ще е по-оспорвана от сегашната, което означава, че имате отново не малък шанс да се спасите.
Скоро и вие ще свикнете да сте като феновете на Чуковете. Основно правило, независимо как играе отбора е, винаги целта е 40 точки.
_________________ В град като София, никой не е невинен!

Vendome
(The Grizzlies)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 29.05.2023 17:11
Шнайдерлин го помня от Юнайтед.

Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32163 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 29.05.2023 18:13
Много хубав анализ, благодаря. :) Не мога да повярвам, че са хвърлени толкова много милиони за такива с извинение дървави и неадекватници. Близо $1 млрд. В какъв свят живеем. Едно време Марадона струваше едва 7 млн.

bai Momchil
(Крива Нива)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 29.05.2023 18:41
falkenbach написа:
Хубав анализ, със сигурност и достоверен. Аз също мисля, че падението ви почна от Куман, което явно е съвпаднало с "новата ера" на отбора и смяната на собствеността. Според мен, ви трябва наистина спешна нова смяна на собствеността, иначе изпадате още идния сезон. Хубавото на Шойн Дайш е, че знае как да закрепи такива отбори като вас в елита и то с малко пари. Освен това, Тарковски му е любимия защитник, което е добър знак, че може да подсили защитата около него. Проблемът е, обаче кой ще вкарва головете. Трябват ви поне двама с опит във ВЛ.
Като цяло догодина борбата за оцеляване мисля, че дори ще е по-оспорвана от сегашната, което означава, че имате отново не малък шанс да се спасите.
Скоро и вие ще свикнете да сте като феновете на Чуковете. Основно правило, независимо как играе отбора е, винаги целта е 40 точки.
Абсолютно верни неща казваш, Фалк. Нападението ни е ахилесовата пета от както го няма Лукаку. Не зная защо се разчита на онова недуразумение Трибуквието/Чантичката/Житният Бегач/Коня, който за мен е на ниво ЧШ. Там би бил машина. Всъщност имаше 2 несполучливи опита с Дженката Тосун и с Мойзи Кийн, за съжаление неуспешни. Тук изобщо не споменавам тотални недоразумения като Бидоня Рондон или Попай (Мопе). Тук не съм писал нищо и за играчите от Академията - всеки един от тях се провали, а бяха гръбнака на онзи отбор на Англия U20 дето стана световен шампион. Лукман, Джонджо Кени, Конъли, Киърън Доуел и Трибуквието. Като добавим Чибурашка (Том Дейвис), Холгейт, Гордън... все надежди дето си останаха надежда. Айде последният си повярва и отиде в Нюкясъл да търка пейката.
Другото което много липсва е креативен играч в центъра. След Артета и Баркли нямаме такъв играч. Анчелоти опита с Хамес, донякъде се получи ама той не става за ВЛ, та... не знам. Дайш да нарежда дърветата и да спасява и следващият сезон, че ще е тежък.

bai Momchil
(Крива Нива)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 29.05.2023 18:41
Diavolo написа:
Много хубав анализ, благодаря. :) Не мога да повярвам, че са хвърлени толкова много милиони за такива с извинение дървави и неадекватници. Близо $1 млрд. В какъв свят живеем. Едно време Марадона струваше едва 7 млн.
Направо е абсурдно. С тия пари трябваше да сме редовни участници в ЕКТ и да имаме поне едно участие в ШЛ...

Vendome
(The Grizzlies)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 29.05.2023 19:19
С харчовете на Евертън, Берлускони и Галиани щяха да направят отбор, претендент за всички трофеи.

bai Momchil
(Крива Нива)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 23.06.2023 12:13
Гаврата продължава
Цитат:
Providing an update on the Chairman’s position, Mr Moshiri said: “I wanted Bill to remain as our Chairman during this important period of transition for the Club and I am delighted that he has accepted my request to do so. Bill’s knowledge and vast experience will be crucial for us as we look to reset, deliver on external investment and position Everton for a successful future.
До тук - някакъв мижав интерес на някакви американци. Входящи трансфери - нъцки. Изходящи - твърде вероятно Чики Гръмоотвода, с голяма вероятност Йордан. Тая година и късмета няма да може да ни покрие...

alexbg
(The Thracian Orphics)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 23.06.2023 15:34
Тоя, 'дето го искат МанЮ как му викаш "на галено"?
Последна промяна bai Momchil на 23.06.2023 16:23, променена общо 2 пъти

spurs
(Arlito)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 23.06.2023 16:32
Като си написал Гана Гей се сещам как Боби Борисов като му коментира мачове винаги го нарича "Идриса Гана Гей", никога не пропуска второто име. Нещо като лицето Борислав Боби Сарафов

Vendome
(The Grizzlies)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 23.06.2023 17:42
Братчеда от Стъпка по стъпка ли идва?

spurs
(Arlito)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 23.06.2023 18:17
Е очевидно. Добре че нямат и някой Лари, че тогава не знам как щеше да ги различава :)

alexbg
(The Thracian Orphics)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 23.06.2023 18:35
SUBXERO написа:
Е, че той е най-разгадаемият от всички бе! Йордан!
Хич не ми е очевидно - аз четох, че искате... ъъ, чакай да видя как му е прозвището: Чики Гръмоотвода... А всъщност не сте искали тоя Онана, а онзи от финала на ШЛ - вратаря на Интер... Ама какво да се прави - все черни, все Онани - объркал съм се... Чета че и Маунт ще вземете (ама това вече май е за друга тема)...
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 30.06.2023 14:32
Единственият шанс на Евертън да постигнат нещо значимо, е да преместят отбора в някой съседен град. Прекалено тежка е сянката от червения гигант и поколения наред израстват с тежки комплекси. Общоизвестен факт е, че в град Ливърпул има само два отбора. Ливърпул и резервите на Ливърпул !
_________________ "Истинският джентълмен никога не пита жена за годините, мъж за заплатата и софиянец откъде е..."
Последна промяна ReZo на 30.06.2023 14:33, променена общо 1 път

bai Momchil
(Крива Нива)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 01.07.2023 22:17
ReZo написа:
Единственият шанс на Евертън да постигнат нещо значимо, е да преместят отбора в някой съседен град. Прекалено тежка е сянката от червения гигант и поколения наред израстват с тежки комплекси. Общоизвестен факт е, че в град Ливърпул има само два отбора. Ливърпул и резервите на Ливърпул !
Нали знаеш, че червените гиганти се превръщат в черни дупки? И уважавай малко повече родителите си. Без нас, вас нямаше да ви има.

bai Momchil
(Крива Нива)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 03.07.2023 16:31
И докато всички останали се хвалят с трансфери, новините при нас са, че... няма новини.
Единствено шопаря Кенрайт остава в борда, щото бил голям професионалист и много си разбирал от работата.

cori88
(Dune Warriors)
Re: Евертън - историята на един предизвестен провал | 03.07.2023 18:46
Ами вече ви е време за Чемпиъншип. Няколко сезона минавате метър, но лошото управление на клуба едва ли и този сезон ще ви спаси. Конкуренцията ще е убийствена този сезон и очакванията ми са вие заедно с Лутън да поемете към долното ниво.
_________________ " За да се бориш с чудовища, понякога трябва и самият ти да станеш чудовище."
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения