| Автор |
Съобщение |
|
Anfield
(Real Green)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 03.09.2025 15:41
Балета го разбирам идеално. Това отдавна ме дразни и мен и за съжаление бе неизбежно да се случи и с любимия ми клуб, защото каквото и да sи говорим, това което направи Клоп, не се отдава на всеки. Комерсиализацията е такава, че ако искаш да си в голямата игра, трябва да плащаш за това. Мислех да пускам отделна тема, но ще пиша тук, макар че ще повторя някои неща от преден пост.
В началото при Барса и Реал беше борба кой от двата отбора да е по-. Сега обаче се намесиха пари откъде ли не, корпорациии и държави купуват отбори, американци се играят CM на живо и т.н. Мизите се вдигнаха до небесата и всеки, който удари топката 2-3 пъти що годе сносно и вече е 10млн поне. ВЛ отдавна вече е нещо много повече от първенство. За съжаление. Половината играчи, за които дадоха пари английските отбори това лято, си признавам че не съм ги гледал. Някои пък не съм ги и чувал. Парите от ТВ правата от ВЛ обаче те натискат и ти да даваш пари, за да може догодина пак да си там. Като дойде и някой като собственика на Челси, който купува и продава като чейнчаджия от Магурата, картинката става още по-шарена.
Съперниците на червените с право или не сочат с пръст клуба като новия Челси, Ман Сити или ПСЖ. Какво обаче отличава Ливърпул от повечето в тази картинка и как въпреки регулацията от PSR (FFP) тези пари се дават без проблем, а НЮ примерно трябва да продава, за да купува. PSR ограничава клубовете до разходи спрямо техните приходи, a Ливърпул има големи приходи, които няколко години подред надвишават половин милиард. Има големи спонсорски сделки, като например новият договор с Adidas (£60 на сезон), Anfield беше разширен, за да увеличи приходите от мачовете и всичко около тях, през последните години имаше и куп приходи за постижения във Висшата лига, Шампионската лига и различните купи. Не на последно място обаче Ливърпул управлява много добре и трансферните си разходи през последните години. Дори включително тези огромни пари през лято 2025, Ливърпул се нарежда едва на седмо място сред клубовете от Висшата лига по нетни разходи общо от 2016/17 г. насам. Това означава, че когато се направи баланс приход/разход, то Ливърпул е похарчил по-малко дори от Тотнъм и Уест Хям примерно.
Дори и изолирано да погледнем само този трансферен прозорец, в който Ливърпул похарчи повече, отколкото който и да е клуб, когато се приспаднат парите, генерирани от продажбите, то по нетни разходи Пуул се нареждат на четвърто място сред клубовете от Висшата лига от 2016 г. насам. А както вече писах по-нагоре, последните години всеки ритнал топка що годе сносно, почва с цена от няколко десетки милиона. Та наистина пари има, не се ползват заеми, не се правят 115 нарушения, не се "продават" бази на дамските, детските или бебешките подразделения на клуба и т.н. Вече дали угаждането няма да излезе солено - ще видим. Има риск и то голям, защото както казва Дявола, след като си взел (почти) всичко което искаш, очакванията вече са за едва ли не безапелационно първо място.
~ ~ ~
It was always Liverpool
Червените похарчиха 480 млн, продадоха за половината от тях и в крайна сметка имаме следната картинка: - Мамардашвили смени Келехър - тук просто се постла за времето след хер Бекер. - Трент си замина, дойде Фримпонг, Цимикас си замина дойде Керкез. При единия бек бе задължително, при другия принудително. - при ЦЗ един младок (Леони) смени друг (Куанса), а въпросителните си остават. Конате направи безобразни 2 мача, което можеше да коства точки. ВВД и той започна леко нестабилно и при всички случаи ако не сега, то през зимата Геи трябва да дойде, защото ако този Ливърпул в момента има слабо място, то това е точно тази зона. - в полузащита - почти без промени, Мортън замина посока Лион, връща се Байчетич. При атакуващите халфове Вирц за Елиът, при крилата Лучо си замина, дано Рио има повече шансове за игра, но подозирам че няма да намира място след идването на Исак. - напред в общи линии - Исак и Етикета вместо Дарвин и Диого, като това може би ще насочи Гакпо към любимата му позиция, освободена от Лучо. Но може и да заеме тази на Харви - на пейката :(
В общи линии Ливърпул взе когото поиска. Но и всеки, който дойде искаше в Ливърпул. Някои дори само в Ливърпул. Това като за начало на техния престой на Анфийлд никак не е маловажно. Ако Ливърпул днес е това, което е, то се дължи точно на това че Ливърпул е сплав от много компоненти, за смесването на които са нужни и играчи, и публика, и ръководство, но спойката си е любовта към клуба и желанието за игра и доказване пред червеното семейство.
~ ~ ~
От първите три мача бе важно да извлекат поне 7 точки. Грешна стъпка можеше да допусне на Ст Джеймис Парк или у дома срещу Арсенал. Така се злучи обаче, че и в трите мача червените взеха по 3 точки, а спокойно можеше да са общо 3. Две силни първи полувремена и допуснане на изравняване от 2:0 до 2:2 и един скучен мач с Арсе, който ако не бе щипката магия от Собо, също можеше да приключи с не толкова незаслужено реми. Както обаче каза Рой Кийн след този мач, големите отбори точно в подобни мачове намират този миг, в който да постигнат победата. А и сякаш Арсе не се видя, че искаха нещо повече от реми в този мач и това често не води до нещо позитивно. Така 3 мача - 9 точки. Почивката идва навреме, за да се освободят всички от брума, идващ от трансферния прозорец и да се съсредоточат върху следващита порция от шарени мачове - гостуване на Бърнли и три поредни домакинства в три различни надпревари - Атлетико в ШЛ, Еве във ВЛ и Саутхямптън за Карабас Къп. До края на септември има и гостуване на Палас, което значи че и в тази поредица от 3 мача във ВЛ, 2 победи и едно реми би следвало да са минимума и така Пуул да отиде на Моста на 4-и октомври като лидер.
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 03.09.2025 20:36
Значи докато играеше за Палас и Англия си беше Марк Гехи (английското произношение на Guehi) и изведнъж като направи трансфер макар и пропаднал в Ливърпул се сетихте (включително и бг журналистите спортал например), че името му е френско и трябвало да бъде Геи. Не е сериозно това. 2024 е Гехи https://sportal.bg/news-20240627183252183392025 вече е Геи https://sportal.bg/news-2025090120184287415 
 |
|
Anfield
(Real Green)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 03.09.2025 20:50
Да ти кажа, все ми е тая, честно казано.. Пиша Геи, защото слушам Скай ( примерно тук https://www.youtube.com/live/dxc1Ig8sEj4) и го чувам така.. Ако го чувам грешно - грешно го пиша. Ако го казват грешно - грешно го пиша.. Все пак всеки разбира за кой човек иде реч обаче...
Последна промяна Anfield на 03.09.2025 20:56, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 03.09.2025 20:58
Аз просто питах Швабата. Той е маниакът и отразява имената правилно.
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
Регистриран на: 23.08.2012 09:02 Мнения: 12958 Местоположение: Augusta Vindelicorum
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 03.09.2025 21:47
Точно пък ти, дето винаги се чудиш на тези, които гледат мачове по бг канали и слушат коментарите на бг журналисти, да прилагаш българска медия като извор на информация... хм...
_________________ GREEN AND GOLD UNTIL THE CLUB IS SOLD!
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 03.09.2025 23:20
Не бе Шваба, чудно ми е как до вчера беше Гехи, а днес вече е Геи. Та реших да проверя в кой момент стана Геи (щото и аз го знаех като Гехи) и интересно, станал е Геи баш покрай трансфер в Ливърпул. Та това още веднъж показва "професионализма" на БГ медиите. Иначе аз мачове по БГ телевизии избягвам, но БГ медии следя, така че да не те учудва.
 |
|
TheExorcist
(New Mersey Razors)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 07.09.2025 20:15
Проблемът е, че новите футболисти не се познават, трябва време!
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
Регистриран на: 23.08.2012 09:02 Мнения: 12958 Местоположение: Augusta Vindelicorum
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 07.09.2025 21:31
По-добре така със закъснение, отколкото да се държи на грешното, след като се е въвело грешно. Моуриньо, Клуйверт и много други, както нявлязоха, така си и останаха.
|
|   |
|
 |
|
spurs
(Arlito)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 07.09.2025 22:47
За Моуриньо даже не знам, че не е правилно, но лично мен адски ме дразни като започнат да се произнасят по друг начин утвърдени имена. Айде, ако в началото е било грешно и после сравнително навреме се поправи, ок (като например Холанд вместо Хааланд, въпреки че и там цял живот сме си казвали Алф Инге Хааланд). Или Кайт и Каут (там даже не знам кое е правилното всъщност). Ама някой като каже Хулит и Райкард, ме побърква.
|
|   |
|
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 07.09.2025 23:35
Е ми, Райкард си е, какво да се прави.  Иначе, за отдавна утвърдените изписвания хайде, както и да е, навремето нямаше такива възможности, каквито днес предлага примерно интернет и всичко опираше до общата култура и лингвистичните познания на спортните журналисти и консултантите, които наистина си бяха на щат по редакциите. След промените и навлизането на частните медии в пространството, всичко стана на принципа направи си сам. Сега всичко е поднесено почти на тепсия. По отношение на транслитерацията аз лично предпочитам умерената такава. С други думи, най-вече гласните трансформации и само донякъде съгласните. Затова и намирам за малко прекалено да се изоваря/изписва Хулит, Крищяну, Фернантш и подобни. Но пък гласните определят в основна степен звученето на думата и намирам за по-удачно да се следват правилата на съответния език. Междувременно би трябвало на всеки що-годе интелигентен журналист да са известни повечето типични комбинации в по-конвертируемите езици - ou = у в португалския; ij = ай, uy и uij = ой, ae = а в нидерландския/фламандския и т.н. С френския и английския нещата междувременно изглеждат доста по-добре и отдавна нямаме куриози като Фърджи, Пол Айнс и Стив Брюс на Стефан Янев от РТЦ Варна. П.С. Учудва ме, че не си попадал на небългарски материали за Муриньо, където името му се изговаря правилно. А Мауриньо пък ми е загадка. Някой явно се е опитал да го прочете на английски, макар че английските коментатори още от самото начало го изговаряха правилно.
|
|   |
|
 |
|
spurs
(Arlito)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 08.09.2025 08:48
За Жозето ми стана интересно и погледнах сега, гледам че в уикипедия са дали транскрипцията с "о" - Мориньо. И английските журналисти, които преслушах, май по-скоро така го изговарят.
Но то английските коментатори не мисля, че са някакъв еталон за правилно произнасяне на имена, дори и по твоите критерии с гласните. Например масово казваха Бърбатов, макар че нищо не им пречи да го изговарят правилно с "е", а пък за ударенията да не говорим, почти нямат вярно. Емблематичен беше едно време Пауло Уончоуп, помниш го предполагам. Оказа се, че на родния му език (от Коста Рика ли беше?) се произнасяло Уанчопе, и той вика толкова свикнах с грешното произнасяне, че вече и аз се представям така.
|
|   |
|
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 08.09.2025 09:49
А, да, това с Уанчопе беше яко. Аз пък все още не мога да повярвам, че се научиха да казват Хамес вместо Джеймс. Освен това имаше едно момче от Южна Америка в Ливърпул, което също имаше английско име, което обаче не се произнасяше на английски. Просто ми изскочи от главата и в момента не се сещам как се каз... ааа, Коатес (демек Коутс).
А иначе като отвори дума за бащи и деца, навремето щях да умра от смях на една статия, в която разказваха как световната номер едно в тениса Ким Клайстерс била от спортно семейство и баща й бил познатият от близкото минало белгийски футболен национал Лео Клийстерс.
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 08.09.2025 10:32
Може да е било техническа грешка. На клавиатурата (БДС) буквата “а” е съседна на буквата “и”.
 |
|
Balleta
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 08.09.2025 15:34
 |  |  |  | spurs написа: За Жозето ми стана интересно и погледнах сега, гледам че в уикипедия са дали транскрипцията с "о" - Мориньо. И английските журналисти, които преслушах, май по-скоро така го изговарят.
Но то английските коментатори не мисля, че са някакъв еталон за правилно произнасяне на имена, дори и по твоите критерии с гласните. Например масово казваха Бърбатов, макар че нищо не им пречи да го изговарят правилно с "е", а пък за ударенията да не говорим, почти нямат вярно. Емблематичен беше едно време Пауло Уончоуп, помниш го предполагам. Оказа се, че на родния му език (от Коста Рика ли беше?) се произнасяло Уанчопе, и той вика толкова свикнах с грешното произнасяне, че вече и аз се представям така. |  |  |  |  |
Не знам Мориньо или Муриньо, то си е доста близко и на акцент и при бързи говорене се припокрива, но самия Жозе има интервю в което се оплакваше от първото си име - каза аз не съм Хосе, а съм Жозе, явно масово са го изписвали Хосе. Но рам с тея разлики в португалския, а и още повече между самите провинции, като с Каталуния си е объркващо.
|
|   |
|
 |
|
TheExorcist
(New Mersey Razors)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 14.09.2025 21:43
Трите точки са ценни, но не съм доволен, че трябва да бием с гол от дузпа в 95-тата минута! 
 |
|
TheExorcist
(New Mersey Razors)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 19.10.2025 21:14
не искам да пиша много, но след сегашния мач ми е мъчно, че ТОЧНО ние трябваше да реанимираме кариерата на това дърво Магуайър, който отдавна е за долните дивизии. Колкото до мача, плужека Слот разбира от английски футбол, точно толкова, колко сънародника си Тен Хаг. Наследи голям изграден отбор и затова стана шампион. Оттук обаче почва мъката!
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 19.10.2025 21:26
Аз сега като се замисля, Слот май е първият холандец печелил ВЛ. Може и да бъркам де, но доста холандци имаше като мениджъри - Ван Гаал, ТХ, Хидинк, Гулит... недоразумението дето ся води националният им отбор и май само някой от тях се отчетоха с някое ФА или Карабао и до там. Ама прекалено лесно го отписваш Томи, много елементарно е наследи изграден отбор. Да, наследи изграден отбор, ама не мисля че е толкова лесно даже с изграден отбор да спечелиш ВЛ.
Според мен проблема му дойде от трансферната политика през този сезон. При Клоп, а и при него през първият сезон се подхождаше много внимателно. Ся играчи на килограм за които се хвърлиха супер много милиони. Тва си е бомба, щото ако те не играят кофти за похарчените пари, а старите пушки и те се чувстват леко прецакани и тук да се намери баланса е трудно. Но точно сега когато отбора е в криза, ще го видим става ли или не става.
 |
|
alexbg
(The Thracian Orphics)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 19.10.2025 23:07
Точно - крайно време беше да изпаднат в криза, за да го видим точно колко струва. Аз още миналия сезон го писах, ама тогава така и не им се случи... Сега ще е интересно... Особено до края на ноември (после са лесни мачовете)...
_________________ БЪДИ РАЗЛИЧЕН - БЪДИ ГРАМОТЕН...
|
|   |
|
 |
|
TheExorcist
(New Mersey Razors)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 20.10.2025 00:25
Алекс, лесни мачове във Висшата Лига няма, може да паднеш и от последния. Обаче когато стане рутина шампиона да пада няколко мача поред, значи нещо куца здраво. АС много промени схемата, а играчите ги има, но няма положения. И не съм го отписвал, но не помня кога Ливърпул е губил три мача поред, и то като шампион. Момчо, отборът шампион, с който АС стана такъв е на Клоп, сегашният е на Слот и ще видим, сезонът е дълъг и ще видим, но играта не ми харесва - 4-2-4 не става, ощв с ПСЖ видях, че куцат нещата, ама до сезона е мускули, сега е ново начало!
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Pool Mania 2025-2026 | 20.10.2025 12:00
Това за готовия отбор е някаква щуротия, доколкото готов отбор по - лесно се съсипва, отколкото да бъде запазено нивото му. Така, че Слот си заслужи титлата. Обаче, поне за момента цялата нова селекция не убеждава. Като изключим Исак и Екитике, другите си станаха основно резерви и дано започнат да излизат от дупката.
|