Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 20:53

Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Оскари 2026 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Оскари 2026   |   16.03.2026 22:33

Като цяло ми хареса снощната церемония.

За онези пищни, звездни или скандални церемонии от по-далечното или близко минало трябва да забравим и, може би, в такт с моментното световно положение това е за добро.
Без излишни помпозности, без излишни речи или провокации (е, то не може да ги няма изобщо - Оскарите винаги са били и политика), церемонията мина спокойно и делово под режисурата на Хамиш Хамилтън.

Цялостно ми харесаха тоалетите. С някои редки изключения бяха в такт с горното.

За самата церемония:
Водещият Конан О’Брайън ми хареса. Мисля, че е идеален за точно това време от историята на наградите на Академията.
Да вземем за пример скандала около балета и операта свързан с изцепките на Тимъти Шаламе. Някой друг водещ в друг момент от историята на Оскарите би бил доста хаплив с идеята да спечели точки на чужд гръб, а той просто каза, че балетът и операта са малко ядосани и към Шаламе подхвърли: ''Просто си забравил джаза!'' :-D

Относно този скандал - Шаламето не е далеч от истината що се отнася до съвременните тенденции и поколението Джен Зи, НО като толкова известна попкултурна икона трябва да си мери приказките със сигурност. Още е много млад, но е по-арогантен от Джак Никълсън, Шон Пен и Леонардо Ди Каприо взети заедно. От друга страна, балетът и операта могат да му благодарят - направи им огромна реклама сред юношите.

Финалният сегмент на Конан с това как е водил церемонията до края беше страхотен и идеален, с намигване към финала на ''Битка след битка'', който малко преди това спечели Оскар за най-добър филм.
Интересни бяха и финалните надписи с М-р Бийст като следващ водещ - най-известният и гледан ютюбър, който е огромен фактор в момента. Това е и директна препратка, че бъдещето е в YouTube, а самите Оскари от 2029 г. както вече знаете ще се излъчват там.

Нямаше как да няма политически послания. Най-смел беше Хавиер Бардем, който се провикна ''Свободна Палестина''.
Шон Пен се знаеше, че ще бойкотира заради неспиращата война в Украйна.
Това, което ми направи впечатление, беше, че никой не спомена или намекна дори бегло за големия им любимец Доналд Тръмп - явно дори Холивуд в момента не смеят да гъкнат. Нито намек и за войната в Иран.

Като голям фен на ''Мандалорецът'' много ми хареса сегментът със сладкия Грогу. :-)
Педро Паскал обаче не мога да възприема с този обръснат мустак - като някакъв друг човек е (а принципно не съм фен на брадите и особено мустаците).

Това, което ми направи неприятно впечатление, беше поведението на видимо превъзбудената и доста неприятна Теяна Тейлър. Добре, че не взе Оскар, защото имаше и такива очаквания…
Същото мога да кажа и за истеричните крясъци в залата след всяко споменаване на ''Грешници''.
Цялата тази какафония от реакции, поведение и възгласи на определена група хора прилича повече на долнопробна врява в джунглата, отколкото на церемонията за Оскарите, но хей - те сами си го направиха… (Не е луд този, който яде баницата).

От тези, които презентираха наградите, най-много ми харесаха ''Шаферките''. Много добре им се получиха двата сегмента.

Много ми допадна и самоиронията на Ейдриън Броуди с предългата си реч от миналата година… :laugh:

Накратко, церемонията беше исторически значима и разнообразна.

Рекордите, акцентите, любопитни факти

16 номинации за Оскар на ''Грешници'' - рекорд!

Оутъм Дуралд Аркапоу - първата жена с Оскар за операторско майсторство (''Грешници'')!
Това е историческо постижение! Категорията съществува от 1928 г., така че 97 години по-късно жена покори върха в тази силно мъжка професия!

Джеси Бъкли - първата актриса от Ирландия с Оскар за главна женска роля!

Ейми Мадиган на 75 години спечели първия си Оскар след рекордните 40 г. пауза от предишната си номинация за най-добра поддържаща женска роля!

Имахме поделена победа в категорията ''Най-добър лайв акшън късометражен филм''. Спечелиха: ''The Singers'' и ''Two People Exchanging Saliva''. Това се случва едва за седми път в историята! Последният случай беше през 2013 г. за монтаж на звукови ефекти (''Skyfall'' и ''Zero Dark Thirty'').

Майкъл Б. Джордан стана едва четвъртият афроамериканец с Оскар за главна мъжка роля след Сидни Поатие (1964), Джейми Фокс (2005) и Дензъл Уошингтън (2022).

Първата K-pop песен с Оскар: ''Golden'' от KPop Demon Hunters!

Имаше нова категория - ''Най-добър кастинг'', или нещо като най-доброто ''ансамблово изпълнение'', ако мога така да се изразя.

Четирите актьорски Оскара бяха раздадени за четири различни филма!

''Битка след битка'' е солиден победител - освен за най-добър филм, спечели и категориите за най-добър режисьор, сценарий и монтаж. Само операторската работа отиде при конкуренцията (''Грешници''). Спечели и за най-добър кастинг - нещо като почетен Оскар за всички актьори във филма.

Людвик Горансон (''Грешници'') спечели третия си Оскар за най-добра филмова музика след ''Черната пантера'' (2019) и ''Опенхаймер'' (2024), с което се изравнява с още 10 композитори с поне 3 оскара в категорията. Пред тях са само 6 човека.
Любопитното е, че любимият на мнозина Ханс Цимер има само 2 оскара за най-добра филмова музика, а легендата Енио Мориконе само един оскар (плюс почетен за заслуги)!

Пол Томас Андерсън най-накрая успя! От четвъртия опит взе и двата най-престижни Оскара - за най-добър филм и най-добър режисьор. Дотук имаше хеттрик от ''провали“ за ''There Will Be Blood'' (2008), ''Phantom Thread'' (2018) и ''Licorice Pizza'' (2022).

Шон Пен влиза в престижния клуб на актьорите с 3 Оскара! Има два за главна мъжка роля и един за поддържаща. Другите са Джак Никълсън (два за главна и един за поддържаща), Уолтър Бренан (три за поддържаща) и великият Даниел Дей-Люис - единственият с три Оскара за главна роля.

Изображение

(New Mersey Razors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Оскари 2026   |   16.03.2026 22:55

Diavolo написа:
Като цяло ми хареса снощната церемония.

Цялостно ми харесаха тоалетите...

Изображение

:-o :-o :-o
В Шок съм!
Можеш да си кажеш , тук сме си все наши хора....
Обещавам, че ще го приема нормално ...колкото мога, де :laugh:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2 мнения ]