FROMhttps://www.imdb.com/title/tt9813792/финал на сезон 4
има спойлери!Хареса ми, особено на фона на последните няколко епизода, но чак като финал за сезона не ми стоеше толкова убедително.
Като цяло добър сезон, но не по-добър от предните, а трябваше да бъде, като четвърти и предпоследен такъв. Добре, че сезон 5 официално ще е последен и дано дадат убедителни отговори на всички въпроси. Вярвам в това, защото създателите няколко пъти са казвали, че имат ясна концепция и идея и че всичко е било планирано точно за 5 сезона.
Моите 5 евроцента за по-значимите моменти от финала на сезона.
Заглавието на епизода много ми харесва.
Ако дърво падне в гората и никой не е там да го чуе, издава ли звук?
Според мен това е метафора за нашите герои. Метафора за това дали действията на героите изобщо имат значение, ако никой (вкл. самите тях) не разбира защо ги правят...
Много ми хареса как Табита разпозна по черепа дъщеря им. Беше силен момент.
Елджин получи вътрешно изкупление. Той винаги е бил човек на вярата и винаги е бил плах. Изобщо не си е помислял да го играе стратег и да мами ''дявола'' с уж приемане на сделката и после да го издаде. Иска ни се на нас, но такива хора като Елджин никога не го правят, просто нямат тази смелост. Веднъж вече го направи и плати жестока цена. Сега просто искаше да се поправи. Дори и да е последното нещо, което да стори в живота си.
И не е толкова просто. На думи е лесно, но ако си сключил сделка с чудовище/демон, дали бихте го предали без да знаете после какво ви очаква? Ако е нещо по-лошо от просто бърза смърт? А сега си отиде като ''герой'' сам за себе си, за собственото си душевно изцеление.
Голема?
Според мен не е бил забравен. Всъщност наблюдавайки тежката и болезнена трансформация на Фатима, този Голем по-скоро е ''Тя''
Голема никога не е бил отделен физически проект, а просто метафора/предвестник на самата трансформация на Фатима. Самата Фатима стана голема! Тя го изгради от глина, за да си вдъхне кураж и сила сама на себе си, но накрая се оказа, че тя самата се превърна в защитника.
За Мариел не ми пука особено, но все пак ми беше неприятно. Реално в този сериал няма герой, който да ми е безразличен (на някои не им мисля доброто, но това също не е безразличие, хаха).
А и сега Кристи и Кени най-накрая ще се съберат!
Това с костите, че всъщност не защитават от нищо беше добър туист, а и логичен.
Не трябваше да изкореняват дървото с бутилките, трябваше да послушат Виктор. Но нашите герои направиха нещо като пробив в системата и стигнаха по-далеч от всички предишни цикли. Справка, финалните думи на МвБ над МвЖ, че този път се надява на победа, явно защото тези хора са много по-трудни за контролиране...
МвЖ хвърли тотемите в 'Далечното дърво' - явно наближава краят на цикъла и сега те ще са незащитени.
Дали са всичките тотеми? Би трябвало, подразбира се, че са събрани всичките, иначе би трябвало да има един тотем в буса и един в Табита и Джейд.
Може би сега ще бъдат подложени на тест и ще им бъде предоставен спасителен пояс. Да жертват Итън, ако искат да живеят. Защо е тази моя теория? Итън трябва да е осмото дете, но естествено това няма да се случи. Не вярвам да има лош край. Мисля си, че Виктор ще се пожертва вместо него. Не искам Виктор да умира, но сценарият натам ни води просто. Виктор е много привързан към Итън и обратното. Виктор даваше съвети на Итън как да оцелява сам. А пък сега именно Итън спаси живота на Виктор, дори и да е било случайно. Защо точно той се появи, а не някой друг? Едва ли е случайност.
Осмото дете? Нали ритуалът изисква жертва от родител на дете! Ако Джейд и Табита (като Кристофър и Миранда от предишния цикъл или от други цикли с други имена) са отказали да жертват своето дете, докато другите родители са го направили, това обяснява защо:
Те двамата са ''различни'' - единствените, устояли на ритуала. Само те виждат призраците на децата, другите не. И само те се прераждат, останалите остават завинаги закотвени вътре в този 'луп' като чудовищата продали душите си + случайните хора/минувачи, които са на някакъв кръстопът в живота си... И за съжаление умират. Някои от тях пък биват превърнати.
А и системата сякаш ги тества/преследва различно от останалите герои.
Има точно 8 деца на талисманите, но само 7 видими за Табита, от там и теорията по-горе за възможността Итън да бъде жертван от хората. Разбира се София ще им подшушне тази идея и така...
Възможно ли е МвБ да е Томас???
Все пак са го виждали само Табита и нейните деца през циклите (в случая Виктор и Итън)? Някой друг виждал ли го е? Джейд? Нямам спомен, но ако го е виждал има логично обяснение - той винаги е бил с Табита. Двамата вървят заедно във всеки един аспект.
Контрапункт: То и МвЖ по-скоро са някакви космически сили (доброто и злото ; ин и ян и т.н. ; бтв: само дето това момче в бяло ако ще е добро е най-калпавият възможен помагач), които си играят едва ли не със съдбите на хората за собствено забавление или някакъв ‘вселенски облог’
Съществували са в миналото, няма как да е Томас. По принцип е така, но времето във Фромвил не е линейно, така че си е напълно възможно.
Фатима ще бъде ли техен пазач или ще се трансформира напълно и ще стане като останалите чудовища?
Това ще остане загадка до последно. Може да поемат и в двете посоки, но според мен по-логичното е да ги ''забрави'' или да се отдаде изцяло на 'злото' Ей така за по-голям ефект. Винаги ще го има като опция и ако нашите успеят и победят, чудовищата които първоначално са били случайни жертви в колонията, а не оригиналните детеубийци, да бъдат върнати към нормален живот.
Защо се получи това затъмнение и земетресение, а след това се появиха и странните светкавици?
Всичко това според мен не е защото наближава краят на цикъла, а заради това че изкорениха дървото с бутилките. МвБ каза, че не бива да го правят, т.е. то е важно и ги пази или просто е наказание за това, че 'не играят по правилата'