Като цяло ми хареса снощната церемония. За онези пищни, звездни или скандални церемонии от по-далечното или близко минало трябва да забравим и, може би, в такт с моментното световно положение това е за добро.
Без излишни помпозности, без излишни речи или провокации (е, то не може да ги няма изобщо - Оскарите винаги са били и политика), церемонията мина спокойно и делово под режисурата на Хамиш Хамилтън.
Цялостно ми харесаха тоалетите. С някои редки изключения бяха в такт с горното.
За самата церемония:
Водещият Конан О’Брайън ми хареса. Мисля, че е идеален за точно това време от историята на наградите на Академията.
Да вземем за пример скандала около балета и операта свързан с изцепките на Тимъти Шаламе. Някой друг водещ в друг момент от историята на Оскарите би бил доста хаплив с идеята да спечели точки на чужд гръб, а той просто каза, че балетът и операта са малко ядосани и към Шаламе подхвърли: ''Просто си забравил джаза!''
Относно този скандал - Шаламето не е далеч от истината що се отнася до съвременните тенденции и поколението Джен Зи, НО като толкова известна попкултурна икона трябва да си мери приказките със сигурност. Още е много млад, но е по-арогантен от Джак Никълсън, Шон Пен и Леонардо Ди Каприо взети заедно. От друга страна, балетът и операта могат да му благодарят - направи им огромна реклама сред юношите.
Финалният сегмент на Конан с това как е водил церемонията до края беше страхотен и идеален, с намигване към финала на ''Битка след битка'', който малко преди това спечели Оскар за най-добър филм.
Интересни бяха и финалните надписи с М-р Бийст като следващ водещ - най-известният и гледан ютюбър, който е огромен фактор в момента. Това е и директна препратка, че бъдещето е в YouTube, а самите Оскари от 2029 г. както вече знаете ще се излъчват там.
Нямаше как да няма политически послания. Най-смел беше Хавиер Бардем, който се провикна ''Свободна Палестина''.
Шон Пен се знаеше, че ще бойкотира заради неспиращата война в Украйна.
Това, което ми направи впечатление, беше, че никой не спомена или намекна дори бегло за големия им любимец Доналд Тръмп - явно дори Холивуд в момента не смеят да гъкнат. Нито намек и за войната в Иран.
Като голям фен на ''Мандалорецът'' много ми хареса сегментът със сладкия Грогу.
Педро Паскал обаче не мога да възприема с този обръснат мустак - като някакъв друг човек е (а принципно не съм фен на брадите и особено мустаците).
Това, което ми направи неприятно впечатление, беше поведението на видимо превъзбудената и доста неприятна Теяна Тейлър. Добре, че не взе Оскар, защото имаше и такива очаквания…
Същото мога да кажа и за истеричните крясъци в залата след всяко споменаване на ''Грешници''.
Цялата тази какафония от реакции, поведение и възгласи на определена група хора прилича повече на долнопробна врява в джунглата, отколкото на церемонията за Оскарите, но хей - те сами си го направиха… (Не е луд този, който яде баницата).
От тези, които презентираха наградите, най-много ми харесаха ''Шаферките''. Много добре им се получиха двата сегмента.
Много ми допадна и самоиронията на Ейдриън Броуди с предългата си реч от миналата година…
Накратко, церемонията беше исторически значима и разнообразна.
Рекордите, акцентите, любопитни факти 16 номинации за Оскар на ''Грешници'' - рекорд!
Оутъм Дуралд Аркапоу - първата жена с Оскар за операторско майсторство (''Грешници'')!Това е историческо постижение! Категорията съществува от 1928 г., така че 97 години по-късно жена покори върха в тази силно мъжка професия!
Джеси Бъкли - първата актриса от Ирландия с Оскар за главна женска роля!
Ейми Мадиган на 75 години спечели първия си Оскар след рекордните 40 г. пауза от предишната си номинация за най-добра поддържаща женска роля!
Имахме поделена победа в категорията ''Най-добър лайв акшън късометражен филм''. Спечелиха: ''The Singers'' и ''Two People Exchanging Saliva''. Това се случва едва за седми път в историята! Последният случай беше през 2013 г. за монтаж на звукови ефекти (''Skyfall'' и ''Zero Dark Thirty'').
Майкъл Б. Джордан стана едва четвъртият афроамериканец с Оскар за главна мъжка роля след Сидни Поатие (1964), Джейми Фокс (2005) и Дензъл Уошингтън (2022).
Първата K-pop песен с Оскар: ''Golden'' от KPop Demon Hunters!
Имаше нова категория - ''Най-добър кастинг'', или нещо като най-доброто ''ансамблово изпълнение'', ако мога така да се изразя.
Четирите актьорски Оскара бяха раздадени за четири различни филма!
''Битка след битка'' е солиден победител - освен за най-добър филм, спечели и категориите за най-добър режисьор, сценарий и монтаж. Само операторската работа отиде при конкуренцията (''Грешници''). Спечели и за най-добър кастинг - нещо като почетен Оскар за всички актьори във филма.
Людвик Горансон (''Грешници'') спечели третия си Оскар за най-добра филмова музика след ''Черната пантера'' (2019) и ''Опенхаймер'' (2024), с което се изравнява с още 10 композитори с поне 3 оскара в категорията. Пред тях са само 6 човека.
Любопитното е, че любимият на мнозина Ханс Цимер има само 2 оскара за най-добра филмова музика, а легендата Енио Мориконе само един оскар (плюс почетен за заслуги)!
Пол Томас Андерсън най-накрая успя! От четвъртия опит взе и двата най-престижни Оскара - за най-добър филм и най-добър режисьор. Дотук имаше хеттрик от ''провали“ за ''There Will Be Blood'' (2008), ''Phantom Thread'' (2018) и ''Licorice Pizza'' (2022).
Шон Пен влиза в престижния клуб на актьорите с 3 Оскара! Има два за главна мъжка роля и един за поддържаща. Другите са Джак Никълсън (два за главна и един за поддържаща), Уолтър Бренан (три за поддържаща) и великият Даниел Дей-Люис - единственият с
три Оскара за главна роля.