Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 20.04.2026 03:00

Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Филми 2026 
Автор Съобщение
(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   04.03.2026 17:34

Деволе, Замунда май като я закриха от къде могат да се теглят филми, че много неща ги няма в Netflix и HBO, дай инфо

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   04.03.2026 18:45

Не съм Дявола, но ето: https://zamunda.rip/

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   04.03.2026 19:05

Не се отваря, не знам, тия банани деа

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   08.03.2026 17:19

Брънч за начинаещи (2026)
https://www.imdb.com/title/tt38573835
https://brunch-for-beginners.com/

Не мога да разбера защо родните творци когато правят комедия я правят да изглежда толкова изкуствена? И съм сигурен, че авторите сами си смеят на шегите си... И важното е публиката да се забавлява, не те самите.
Да, имаше няколко по-интересни момента, но цялостно погледнато за мен това е безсмислен филм с малоумен сценарий и лоша актьорска игра, защото си личеше преиграването. Диалозите ми звучаха театрално, ситуациите ми стоят изкуствено написани, а героите говорят повече като сценаристи, отколкото като реални хора...
-
5.0 / 4.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   08.03.2026 17:58

Престъпление 101 (Crime 101) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt32430579

Много добра криминална история в стила на любимите ми Жега и Лице назаем. Може и да е предвидим (но не съвсем), но актьорите са страхотни и толкова живи и реалистични в образите си, че ме спечелиха още от първите кадри. Крис Хемсуърт е направо магнетичен в тази роля!
Елегантен нео-ноар филм със силна атмосфера и страхотен актьорски състав. По-малко екшън (но когато имаше беше превъзходно заснет и представен), повече стратегия и психология. И дори любов...
Много приятна изненада. Хареса ми и препоръчвам!
-
8

Помилване (La Grazia) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt34886821

Ето ви нагледен пример как един ''скучен и сив'' филм може да бъде интересен когато имаш добър сценарий и режисура. Жанрът и самата история не са моето нещо, но Паоло Сорентино го прави гледаемо и интересно, така че не се налагаше да поглеждам часовника си.
Филмът се фокусира върху последните два месеца от мандата на измисления италиански президент, Мариано де Сантис (макар да има не малко допирни точки със Серджо Матарела).
Главният герой се бори с морални и политически дилеми. Решението за помилването става кулминация на вътрешната просветленост - акт на съвест и човечност, символизиран чрез светлината, която пада върху документа, който ще бъде подписан... Един символичен акт чрез който Сорентино съчетава красота, философия и напрежение в тих, но силен разказ за личната отговорност и тежестта на властта.
Историята доказва, че дори институциите могат да бъдат сцена на човешко изкупление...
-
7.0 / 7.5

Писък 7 (Scream 7) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt27047903

Мисля, че е крайно време да спрат с тази иначе знакова за слашър хорър жанра поредица.
Пети и шести филм бяха наистина свежо продължение с нова концепция и нови герои (точно героите бяха най-доброто), но тук незнайно защо избраха да прекратят работа със сестрите Карпентър (страхотните Мелиса и Джена) и да ни върнат лелките (сори, но ви мина времето). Глътка свеж въздух беше ролята на Изабел Мей (1883), като дъщерята на Сидни.
Става, не е лош филм, просто нищо ново и се изтъркаха вече.
-
6

Брулени хълмове (Wuthering Heights) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt32897959

Когато се прави екранизация (това че е по мотиви не ги спасява, напротив, това е гаден трик с цел да си измият ръчичките, но в случая поне при мен този номер няма как да мине) по класика (и любим мой роман) трябва да си наясно какво те очаква ако сгафиш...
Така, ще бъда максимално кратък.
Романът е осакатен и филмът е подигравка с Емили Бронте!
АКО, това беше оригинален филм (любовна драма), може би щях да му дам не лоша оценка, но авторите са алчни и са решили да кръстят филма Брулени Хълмове. Ами съжалявам, но това не е Брулени хълмове...
Специално Марго Роби и Джейкъб Елорди ми харесаха, но какво от това... Това не са Кати и Хийтклиф.
-
4

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   10.03.2026 00:29

Мисля, че е крайно време да спрат с тази иначе знакова за слашър хорър жанра поредица.
Пети и шести филм бяха наистина свежо продължение с нова концепция и нови герои (точно героите бяха най-доброто), но тук незнайно защо избраха да прекратят работа със сестрите Карпентър (страхотните Мелиса и Джена) и да ни върнат лелките (сори, но ви мина времето). Глътка свеж въздух беше ролята на Изабел Мей (1883), като дъщерята на Сидни.
-
6

Лелките Нев и Къртни ли?! :laugh: Басси, как мина тва време

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   10.03.2026 00:35

TheExorcist написа:

-
6

Лелките Нев и Къртни ли?! :laugh: Басси, как мина тва време
Уффф... тъкмо се бях уплашил, че някой ти е хакнал акаунта и пише в стила на Дявола.

Човече, сто години минаха, а ти така и не се научи да цитираш като хората. Как ги триеш тези тагове, какво правиш, нямам идея, ама ти читав цитат кажи-речи досега нямаш.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   10.03.2026 01:43

За кое бе, за лелките ли, не не съм съм изстрил кво трябва от целия цитат

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   10.03.2026 08:45

TheExorcist написа:
За кое бе, за лелките ли, не не съм съм изстрил кво трябва от целия цитат
Бе ти добре си изтрил, което не трябва, ама като няма тагове за цитат, иди разбери, че цитираш.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   10.03.2026 16:54

Сират (Sirat) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt32298285/

Много странен филм. Със сигурност не е за всеки. Типичен арт/фестивален филм.

Какво е Сират?
В ислямската традиция това е мостът над ада, по който душите трябва да минат, за да стигнат до рая. Мостът е описан като: 'тънък като косъм и остър като меч'
Т.е. - опасен път между гибел и спасение за душата...

Историята следва баща и малкия му син, които отиват в пустинята в Мароко да търсят изчезналата му дъщеря. Те попадат на група европейски рейвъри/хипари, които обикалят пустинята с огромни тонколони и правят нелегални техно партита. Режисьорът използва партитата и музиката да създаде тази атмосфера на транс или халюцинация.
Рейв културата символизира анархията и бягството от обществото.

Точно по време на едно от тези партита се подразбира, че е избухнала световна война/последната апокалиптична война, така че за филма може да се твърди и че разказва една постапокалиптична история, като цивилизацията се е разпаднала и рейвът е последното празнуване на живота...

Целият филм за мен е една метафора между живота и смъртта. Героите, колкото повече губят, толкова повече се пречистват...

Така и не се разбира дали героите са живи ли мъртви. 50 на 50, оставено е зрителя да реши... Моето лично мнение е, че са мъртви и пустинята с нейните изпитания (мините и пропастите) са метафоричното чистилище... За това героите преминават през ''адския мост'' на страданието.
Атмосферата е нереална, хората изглеждат като ''изгубени души'' и финалът е духовно, а не сюжетно решение.

Сират е хипнотичен, но и много изтощителен филм - крещяща смесица от 'роуд' филм, апокалипсис и духовна алегория... Филмът не предлага ясни отговори, а е по-скоро преживяване - като някакъв кошмар. За някои зрители сигурно е арт шедьовър, за други е прекалено претенциозен без реалното покритие. Аз съм някъде по средата, но на чисто емоционално ниво не ми хареса чак толкова. Повече ми хареса като един експеримент и му давам добра оценка, но като редови зрител - не е моето нещо.
-
6.5 / 7.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   10.03.2026 22:35

Хопъри (Hoppers) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt26443616

Анимационна комедия на Pixar Animation Studios за момиче-природозащитник, което използва нова технология, позволяваща съзнанието на човек да ''прескача'' в тялото на животно. Така тя се внедрява сред животните в кожата на Бобър, за да разбере как мислят, как хората влияят на природата и как да помогне на животните да спасят своя хабитат.
Леко филмче с приятна идея, но без магията на класическите Пиксар продукции. Сякаш последните загубиха своето 'моджо' през последните години и вече не са това, което бяха.
Концепцията е забавна и има няколко добри комедийни момента, но има и меко казано абсурдни неща. Емоционалният заряд е далеч от висотата на старите им филми.
Става за семейно гледане, но трудно би оставил някаква следа...
-
6

Безликите 3 (The Strangers: Chapter 3) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt28682323

Приключи трилогията на Рени Харлин за бруталните убийци с маски.
Клачески слашър хорър, който лично за мен заслужава много повече от това което получава. Явно остана неразбран и нехаресан от масовия зрител. Но не и от мен.

Насилието понякога няма обяснение и това е най-страшното.
'Защо го правите?''
''Защото бяхте вкъщи.''

Брутален и директен слашър, който остава верен на формулата на поредицата: минимализъм, напрежение и брутална жестокост.

Финалът не е неочакван, но е двусмислен... Загатва се за нещо, но няма да кажа за какво. Когато някой го изгледа не пише в скрит текст и ще дискутираме.

Препоръчвам на закоравелите хорър фенове!
-
7
-
Цялостна оценка на трилогията: 7.5 / 7.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   11.03.2026 22:14

Булката! (The Bride) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt30851137

The Bride е нестандартна интерпретация на историята за чудовището на Франкенщайн, вдъхновена от романа на Мери Шели.
Филмът използва готическата история като метафора за женската независимост, правото на идентичност и съпротивата срещу обществените норми. Затова е и рамката с Мери Шели в лудницата - тя разговаря със собственото си творение и със самата себе си като автор... На пръв поглед се получава леко шизофренично, но темпото е много добро и това допринася още повече за специфично търсената по-мрачна и хаотична атмосфера.

Като цяло този филм не е за всеки. За мен е някакъв микс между Бони и Клайд и Жокера.
Това е една странна, анархична и визуално ексцентрична версия на класическата история за Франкенщайн. Филмът смесва хорър, черна комедия и феминистка алегория, което понякога го прави хаотичен, но също и много оригинален. Най-силният му коз са актьорите - Джеси Бъкли (особено Джеси е направо магнетична в ролята) и Крисчън Бейл. Страхотни са и по един неподправен начин придават емоция на иначе ексцентричния тон. Между двамата има силна химия и се допълват взаимно. С играта и цялостното си присъствие много ясно развиват историята за бунта срещу обществото и анархията, и за това как без да го искат или търсят се превръщат в трагични антигерои.
Един от най-силните моменти във филма беше когато започна и култа към Булката.
Тя каза пред тълпата: ''I’m not a bride… I’m THE Bride''

Нека припомня все пак, че в оригиналната история на Шели, булката на Франкенщайн така и не вижда бял свят, защото откачения учен унищожава женското същество преди то да оживее от страх, че двете чудовища могат да сътворят нова раса и светът може да бъде застрашен.
Този филм отдава почит и на една стара хорър класика от 1935 г. - Bride of Frankenstein (ако не сте го гледали се поправете - велик е), който остава в историята с високата коса с бели светкавици на Булката и се превръща в нещо като икона на поп културата за онези години. Когато чудовището я вижда, той е щастлив - мисли, че най-накрая ще има спътница и няма да е самотен. Но тя крещи от ужас, когато го вижда. Това е трагичният обрат - дори създадената специално за него жена го отхвърля.
Тук обаче не е така. Между двамата пламва истинска любов, макар и трагична, защото и двамата са преследвани от хората, защото те са нещо от което се страхуват и което не разбират.

Краят на филма е двусмислен и предполага дискусии и спорове какво ще се случи и как би се развила историята, но най-вероятно втори филм няма да има и така и няма да разберем. Нарочно е направено така с конкретна цел - да има коментари и хората да се чудят какво ще стане с героите.

Не съм съгласен с преобладаващата критика по филма, ниските оценки и лоши ревюта.
Доволен съм, препоръчвам!
-
7.5 / 7.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   13.03.2026 15:02

Останаха ми малко филми с поне една номинация за оскари' 2026 и смятам до неделя да ги отметна.
И така:

It Was Just an Accident / Yek tasadof-e sadeh (2025)
https://www.imdb.com/title/tt36491653/

Поредния ирански филм срещу режима на аятоласите, но този е малко по-различен от типичните...
История е за група бивши политически затворници, които смятат, че са открили човека, който ги е тормозил и жестоко подлагал на изтезания в миналото, и се в настоящето се сблъскват с въпроса дали да търсят мъст опрощение?
Добър филм, но нищо повече.
Краят ми хареса, идейно е.
-
7

KPop Demon Hunters (2025)
https://www.imdb.com/title/tt14205554/

Анимация на Нетфликс. Един от фаворитите в категория най-добър пълнометражен анимационен филм.

Разказва за три момичета - суперзвезди от K‑pop група, които имат таен двоен живот - те са ловци на демони и защитават феновете си от свръхестествени опасности, докато балансират музикалната си кариера.
Мрака обаче също отговаря и те на свой ред изправят срещу момичетата една нова и дръзка момчешка банда съставена от демони. Те бързо се превръщат в любимци.
Всички те се борят за любовта на феновете, защото тази любов дава необходимата им енергия (за светлината и мрака).
Свеж, забавен и музикално заразяващ анимационен хит - фенски празник за K‑pop културата.
С отлична визуална енергия и саундтрак (''Golden'' стана голям хит).
Много ми хареса без финалната арка. Някак си ми дойде като 'Антиклаймакс'
-
7.5 / 7.0

The Lost Bus (2025)
https://www.imdb.com/title/tt21103218/

Драма за огромния пожар в Парадайз, Калифорния през 2018 г. Разказва за шофьор на училищен автобус, който се оказва заклещен сред ада на стихията с 22 малки деца в автобуса и директорката на училището.

Това е от онези типични филми по истински случаи, които са ти ясни на 95% как ще се развият и приключат.
Няма да ти остане в спомените, но и няма как да му дадеш ниска оценка, защото си е изпипан по една доказано работеща формула.
Технически е впечатляващ, специалните ефекти са убийствени, а историята по истински събития прави всичко още по-реално. Липсата на истинска опасност за героите (поне при мен) не убива емоцията, защото човешката драма и напрежението са си там. Но не ми работиха повече от това да кажа - да, добър филм и нищо повече. Нищо ново, поредния филм за герои.
Матю Макконъхи ми хареса, но едва ли ще изненадам някого с тази констатация.
-
6.5 / 7.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   13.03.2026 15:26

Диви ягоди (2025)
https://www.imdb.com/title/tt32176987

Режисьор: Татяна Пандурска
Сценарист: Дечо Таралежков и Татяна Пандурска
Участват: Ванина Кондова, Иван Юруков, Стела Ганчева, Нено Койнарски, Никола Додов, Васил Бинев, Кирил Кавадарков, Петър Дочев и др.

Филмът разказва за преуморена нюйоркска архитектка Дафни Бело, която пристига в Родопите, за да наследи запустялата къща на своята баба, която никога не е познавала и която наскоро е починала на 102-годишна възраст. Докато се опитва да научи повече за българския си баща, също покойник, Дафни се сблъсква с Орлин, един чудат братовчед...

Животът е смесица от сладко и горчиво - точно като дивите ягоди.
И най-ценните неща често са малките моменти между хората.
Филмът говори за поколенията, паметта и връзката с корените - как миналото влияе на настоящето.

Топъл и леко меланхоличен филм с хумор и човешка искреност Приятен, красив и ненапрягащ.
Хубаво е да се види. Пък и да изплакне очи с прекрасните ни Родопи.
-
7

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   14.03.2026 15:10

Мода (Couture) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt34688195

Френска драма с Анджелина Джоли. Нейната героиня е известен режисьор на хорър филми, като за най-новия и проект се озовава в Париж, където продуцентите искат да направят колаборация със седмицата на модата.
На фона на различните събития от снимачната площадка и зад кулисите на висшата мода една гримьорка мечтае да стане писател и записва историята на нейните клиентки...

Филмът ни показва по един интересен начин живота и терзанията на най-известните манекенки и топ модели. Елегантна и визуално красива драма със специфичната атмосфера на парижкия моден свят. По-скоро характерен филм, отколкото сюжетно експлозивен - силата му е в атмосферата и човешките отношения.
Филмът обаче не е достатъчно дълбок и е твърде кратък, за да придаде по-особена тежест на историята.
Добри идеи, но до голяма степен нереализирани.

Допадна ми.
-
6.5

Мечти (Dreams) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt31710990/

Мексикано-американски психологически трилър/драма с Джесика Частейн. Признавам си, че заради нея изгледах филма, защото ми е любимка. И само заради нея и невероятния и сексапил (мале, мале какви горещи сцени има) не давам по-ниска оценка.
Типичен атмосферен филм, в който романтиката и напрежението вървят ръка за ръка. Бавен, но емоционално наситен ритъм. Залага се на първичното, на страстта и животинските инстинкти.
Героинята на Частейн е богата дъщеря на известен милиардер филантроп. Тя работи в агенцията на баща и, с която помагат на социално слабите. Помагат на много мексиканци.
Нейният любим е беден мексикански балетист с голям талант и мечти - да пробие в щатите. Между двамата пламва много гореща, направо фатално-обсебваща връзка. Само че връзката им е табу и се крият, защото тя се срамува от потеклото му. Баща и, и брат и, са много ларж към имигрантите, но да са по-далеч от домовете им... Класическото американско (бих казал западно) лицемерие.
И изведнъж на фона на тези събития историята прави един 180 градусов завой и изненадва с последната си третина, както и с финала си. НО, това по-скоро не работи, поне за мен. Много е разпилян филма. Няма как да разкажеш две толкова различни една от друга истории. Не се прави така. Правиш или само едното, или само другото. Защото накрая от двата стола падаш на земята.
-
6

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   15.03.2026 15:28

Приключих с всички филми с поне 1 номинация за оскар. Готов съм церемонията тази нощ. :-)

Последните три заглавия:

Song Sung Blue (2025)
https://www.imdb.com/title/tt30343021/

Вдъхновен от едноименния документален филм на Грег Кохс от 2008 г.
Филмът разказва реалната история на Майк и Клер - две изгубени души, които обединяват гласовете си в почит към великия Нийл Даймънд. И се превръщат в сензация.
Топъл, човешки и носталгичен филм. Не е просто поредния музикален филм - това е един портрет на двама артисти, които нямат нищо, освен любовта си и музиката, която ги държи живи и им помага да минат през някои тежки житейски предизвикателства.
Подходящ е за всеки, който обича подобен тип филми с душа и история.
Да, предвидим е, не са избягали от клишетата, но приятния каст и добре написаната история компенсират недостатъците.
Определено приятна изненада. Не го очаквах.
-
7.0 / 7.5

Blue Moon (2025)
https://www.imdb.com/title/tt32536315/

Биографичен филм за известния текстописец на песни от 30 и 40-те години на миналия век, Лоренц Харт.
''Blue Moon'' е типично атмосферен, поетичен филм с определена тоналност, нюанси и визия.
Залага на камерното емоционално преживяване - да кажем както една музикална тема, която не изчезва от главата ти след финала... Примерно. Така го виждам. Това са се опитали да направят. Дали се е получило? За мен категорично не. Не работи. И се питам защо? И какво ново или различно ми дадоха?
Итън Хоук прави наистина много добра роля, факт. Но нищо, абсолютно нищо друго не мога да отлича. Не е лош филма, просто загуба на време с неоснователните си претенции.
-
5.5 / 5.0

Train Dreams (2025)
https://www.imdb.com/title/tt29768334/

Екранизация по популярната новела на Денис Джонсън.

Това е една много силна, интимна история, която следва живота на един обикновен мъж в Северозападна Америка през първата половина на XX век, наситена с красиви, сурови и понякога мистични моменти...
Историята на този съвсем обикновен човек се превръща и в метафора за живота - не големите събития, а малките, тихи моменти карат историята така ярко да резонира.
Посланието на филма е, че същността на човешкия живот не е в триумфите, а в издръжливостта, паметта и малките мигове, които остават незабелязани от света, но значат всичко за човека.
На моменти филмът се усеща като чиста поезия, преляла през светлосенките, красотата, величието и простотата на гората и неканените гости в нея. Филмът не е динамичен, но е много дълбок с много силно послание.
Този филм е за всички хора, които живеят в ъгъла на голямата история, никой не ги забелязва, защото са незначителни, но те също оставят своите трайни отпечатъци в живота.

Много приятно ме изненада този филм. Изобщо не го очаквах, признавам си.
Препоръчвам!
-
8.0 / 7.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   16.03.2026 01:59

Arco (2025)
https://www.imdb.com/title/tt14883538/

Арко е визуално впечатляващо и емоционално приключение, което съчетава научна фантастика и топла човешка история.
Много красива анимация в която се разказва за едно фантастично приключение през времето и история за приятелство, толерантност, опознаване на различни светове, сътрудничество между поколения и грижа за планетата ни.
Виждаме един футуристичен свят през 2075 г. който обаче не е идеален, това е свят с много проблеми - климатични, социални и технологични. Арко по случайност дошъл от едно явно ''по‑добро'' бъдеще вижда как нещата могат да бъдат още по‑лоши, ако не се действа сега, на момента.
Приятелство между Арко и Ирис и как те се учат един от друг е основното в историята.
Големия бушуващ пожар не е просто физически проблем. Той е резултат от социално нехайство и екологични проблеми, които са натрупани с поколения. Но филмчето не говори за ''спасяване на света'' а за това как хората заедно да преживяват кризите.
Арко не е филм за победа над катастрофата - той е филм за това как да станеш човек, който може да се грижи за себе си и за света, дори когато всичко гори...
Анимацията е визуално изключително красива – цветовете, детайлите и движенията на героите са завладяващи.
-
7.0 / 7.5

-

If I Had Legs I'd Kick You (2025)
https://www.imdb.com/title/tt18382850

Това е един интензивен психологически портрет на Линда (Роуз Бърн) - психотерапевт и майка, която се опитва да се справи с живот, който буквално се разпада около нея.
Тя се грижи сама за тежко болната си дъщеря (която трябва да се храни чрез медицинска система), докато съпругът и е постоянно далеч по работа. Постепенно към това се добавят още много битови проблеми и такива в работата. Резултатът е едно влакче на ужаса за сетивата. Една спирала на стрес, вина и психически срив.
Режисьорката (може би само една жена може да пресъздаде толкова реалистично този тотален срив в главната героиня) държи камерата почти постоянно върху лицето на Линда и дори никога не показва ясно дъщерята, за да почувстваме ние зрителите нейното психическо състояние и изолация още по-силно. Филмът е почти POV от гледната точка и ''главата'' на Линда!
Ето защо другите герои са толкова периферни, а светът се усеща хаотичен, като реалност и халюцинация се смесват. Филмът не е сюжетен - той е едно психологическо преживяване.
Филмът разказва за тъмната страна на родителството, която киното рядко ни показва. Бърн аут за майки!
Линда е заобиколена от хора, но всъщност е сама и неразбрана. Филмът показва как системите, които трябва да помагат, понякога оставят човека сам.
Постепенно Линда стига до състояние между паническа атака, депресия, халюцинации и саморазрушително поведение. Филмът буквално кара зрителя да усети тревожността в тялото си, чрез звук, монтаж и близки кадри.
Дупката в тавана е големият символ във филма. Тази дупка е нещо като черна дупка в нейната психика.
Сякаш изход няма и Линда стига до точката на пречупване и опит за самоубийство... А дали е така ще разберете като изгледате филма...

Това е един психологически брутален и много изтощителен за гледане филм. Нещо като един тревожен кошмар, от който не можеш да излезеш...
Страхотна игра на Роуз Бърн. Жалко, че попадна в много силна година, защото изпълнението и е достойно за оскар.
-
7.5 / 7.0

Последна промяна Diavolo на 16.03.2026 02:05, променена общо 1 път

(New Mersey Razors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   16.03.2026 12:06

Diavolo написа:
Сантиментална стойност (Sentimental Value / Affeksjonsverdi)
https://www.imdb.com/title/tt27714581/8.5

Хубав филм като идея, ама много муден беееееееееее, едвам го догледах без да заспя... :helpless: :outofspace:
Наистина е хубаво, когато филмите показват нещата от живота, такива каквито са.
Тези проблеми ги има във всяка втора къща, защото на тази земя нетравмирани хора няма, а травмите си текат по родовата линия като река. Разликата е само в степента на травмите.

От моя гледна точка, нещата са много ясни. Имаш стара фамилна къща, в която са умирали поколения, имаш и самоубиец в къщата. Продаваш и палиш с 200 оттам. Преди това - основен ремонт, да ти е чиста съвестта, че не си оставил енергийния боклук за други хора.
Елементарен Фън Шуй, но само който е чел с желание....
Много хора, от незнание, продължават да живеят в такива домове само заради идеят, че имат собствен дом, и после се чудят що не върви нищо, особено здраве и взаимоотношения.
Ми , няма как, демоните са зад всеки ъгъл. Енергийният отпечатък от миналите събития-също.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   04.04.2026 16:24

Залог (2025)
https://www.imdb.com/title/tt38379186/

драма / политически трилър ; копродукция между България и Румъния ; с участието на БНТ / НФЦ
Режисьор и сценарист: Светослав Овчаров
В ролите: Захари Бахаров, Асен Блатечки, Офелия Попии, Деян Донков, Малин Кръстев, Иван Савов, Стефан Мавродиев и др.

Овчаров е известен исторически документалист. Гледах го, защото разказва за години, които живо ме интересуват, и ми беше любопитно как е направен.
Реално се оказа чиста фикция, макар и да стъпва върху реални исторически събития.

Историята се развива в Княжество България в края на 19-ти век, когато Коста Паница (Блатечки) опитва да извърши преврат срещу княз Фердинанд I (Донков) и Стефан Стамболов (Бахаров).
Във филма има интересна хрумка на режисьора - героите нямат имена, а се обръщат към тях с министърът, майорът и князът. То е ясно за какво иде реч още от самото начало, хехе.
Министърът и майорът са първи приятели, бивши хъшове, но сега - много влиятелни и богати. Те имат и обща любовница (страхотната румънска актриса Офелия Попии), която е исторически измислена фигура (но хей, кой знае...), но изиграва ключова роля. Жената също е в заговора, но играе и за двете страни в конфликта и ще се опита да спре братоубийството.

Залогът в този заговор е животът на двамата мъже и бъдещето на България.

Какво да ви кажа. Много майсторска възстановка на онези години. Уловен е всеки един момент. Много е работено върху дребните детайли. Снимано е на 70 мм кинолента - поздравления за което. Отлична операторска работа и сценография.

Липсваше ми онази кална и прашна София от онези години.

Актьорите се раздават. Кастът е на ниво.

Реално, от чисто емоционална зрителска гледна точка, не бях толкова въвлечен във филма, но ми бяха интересни детайлите и историята, която иска да ни разкаже авторът.
-
7

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2026   |   04.04.2026 16:25

The Mortuary Assistant: Филмът (The Mortuary Assistant) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt36647890

Дежурният хорър. Имам чувството, че през последните две години едва ли не всяка седмица излиза някакъв хорър. Все едно сме отново през 80-те и 90-те години.
Този филм за съжаление не е добър. Даже си е креативен провал според мен.
Доста е гнусен също така. Действието се развива в морга и мисля, че това казва всичко... Има и отвратителен демон и куп гадости. Но не е страшен, а сценария и актьорската игра са много слаби.
-
4

Куче 51 (Dog 51 / Chien 51) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt33255286/

Френски НФ трилър. Антиутопия.
Адаптация на едноименния роман на Лоран Годе, чието действие се развива в близко футуристично бъдеще.
Париж е разделен на три зони, съответстващи на три социални класи. Изкуственият интелект АЛМА упражнява контрол върху обществото и органите на управление. Когато изобретателят на АЛМА e намерен мъртъв, полицаите Салия и Зем, чиито методи на работа са противоположни, обединяват усилията си, за да разрешат случая, поставящ под въпрос установения ред.
Изследват се последиците от сегрегацията, острото социално противопоставяне, злоупотребите със сигурността и влиянието на технологиите върху обществените институции.

Разочарование. Интересни теми са засегнати, но липсва дълбочина във всяка една от тях.
Главният герой не ми хареса, историята беше предвидима. Краят също не ми хареса.
-
5.5 / 5.0

Докато смъртта ни раздели 2 (Ready or Not 2: Here I Come) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt33978029

Учудих се, че правят продължение, макар да се зарадвах защото този откаченяшки филм от 2019 г. ми беше харесал. Но сега сме 2026 г. 7 години са много. Странно е, но те си знаят, аз просто го отбелязвам.

Абстрахирайте се от логиката и не подхождайте сериозно. Класически развлекателен филм с много убийства, кланета и много, много кръв.

Фен съм и на двата филма.
-
7

Континентал 25 (Kontinental '25) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt35492581

Филмът е носител на Сребърна мечка на Берлинаре' 2026 за най-добър сценарий.

Типичен фестивален филм.
Любопитни ми бяха абсурдните екзистенциални 'дзен' мъдрости.

Действието се развива в Клуж.
Филмът съчетава драма и абсурдна комедия и разглежда жилищната криза, постсоциалистическата икономика и национализма в Румъния.
Нещо се случва... И главната героиня е изправена пред вътрешна дилема - и става все по-отчаяна.
Нейната морална драма отразява състоянието на съвременното общество.
Освен социална драма, филмът разглежда и омразата между етническите унгарци и румънците заради Трансилвания.

Краят не ми хареса, по-скоро изборът за финална арка.
-
7.0 / 6.5

Те ще те убият (They Will Kill You) (2026)
https://www.imdb.com/title/tt31728330

Много лош фенбой микс между ''От здрач до зори'' и ''Убий Бил''
Води се хорър/екшън/комедия и какво ли още не. За мен е буламач.
Слаб сценарий, много слаба режисура, бутафорни специални ефекти и разочароващ каст.
Затриха ми много мозъчни клетки.
Един от най-лошите филми за 2026 г.
-
4

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща