Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 25.08.2026 18:16

Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо 
Автор Съобщение
(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   30.08.2025 13:39

Значи провокиран от поста на Борката се постарах да извадя малко статистика от таз годишните квалификации за основната фаза в Лига на Конференциите и да анализираме резултатите на база статистика. Кои отбори се класираха, от кой турнир идват и на кое място са в ранкинга на УЕФА за ЕКТ.

Първо да кажем, че България е на 27 място. В скоби съм посочил позицията на страната на съответният отбор. Отборите, които са тръгнали и влизат от квалификациите на Лига на Конференциите (ЛК) са

Лига на Конференциите
Crystal Palace (1)
Fiorentina (2)
Rayo Vallecano (3)
Mainz 05 (4)
Strasbourg (5)
AZ Alkmaar (6)
Sparta Praha (10)
Lausanne (12)
Rapid Wien (13)
AEK Athens (15)
Raków (21)
Jagiellonia (21)
Omonia Nicosia (23)
Universitatea Craiova (26)
Shamrock Rovers IRL (35) ***

Както може да видим с малки издънки (Санта Клара, Шарлероа, Ташаксеир : :laugh: ), топ 10 отборите си вкарват отборите в основната фаза. От отборите от нашата черга имаме пробив само на Омония и Унивреситатия Крайова и двата полски отбора, но тях не ги броя от нашата черга. За мен полските отбори са по-добри и това се видя на мача на Арда. Единственият по-слаба страна от нас, която вкара отбор в ЛК е Ирландия, но там е редно да отбележим, че Шамрок Роувърс е най-добрият отбор в Ирландия, редовно е шампион и има хубав коефициент от 17.875. Левски е с 4.5, Арда и Морето с 4. Единствено Лудогорец е с по-висок 24.

----------

Отборите които идва от квалификациите на Лига Европа (ЛЕ)

Лига Европа
Samsunspor (9)
Sigma Olomouc (10)
Aberdeen (11)
Shakhtar Donetsk (18)
Legia Warsaw (21)
AEK Larnaca (23)
Häcken (25)
Celje (30) **

Отново 2 отбора от нашата черга и отново само един по-слаб от нас - словенският Целе, които обаче също са с коефициент 14, 3 пъти по-голям от този на Левски (4.5).

---------

И така стигаме до екзотиките, за които мнозина хора цъкат с език и казват - глей кви отбори има в тоя турнир, а нашите къде са. Това са отбори тръгнали от квалификациите на Шампионска лига (ШЛ), имащи право на 2 грешки. Отбори които като отпаднат и стигнат квалификации в ЛК играят със себеподобни отпаднали от ШЛ. Т.е. те са в отделен квалификационен поток и не играят с отборите с които се падат Арда, Тича и Левски

Шампионска Лига
Dynamo Kyiv (18)
Rijeka (20)
Lech Poznan (21)
Slovan Bratislava (29)
FC Drita KOS (32)
KuPS Kuopio FIN (34)
Shelbourne IRL (35)
Noah ARM (36)
Zrinjski Mostar BSN (39)
Breidablik ISL (41)
Hamrun MAL (45)
Shkendija MAK (50)
Lincoln Red Imps GBR (54)

Както виждаме даже Лудогорец се е справил сравнително добре, защото има 3 шампиона, от страните пред нас, които не са се класирали в ЛЕ и ще играят в ЛК - Динамо Киев, Риека и Лех. За поляците интересното е че и 4-те им отбора ще играят в този турнир.

Та на въпроса къде сме ние? Ние сме в ЛЕ, което като цяло е очаквано представяне и не сме нито зле, нито добре. Баш където ни е мястото сме. :cheers:

Последна промяна bai Momchil на 30.08.2025 13:40, променена общо 1 път

Отговори с цитат
Мнение  Re: ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   30.08.2025 15:43

За мен даже се надскачаме, като се има предвид условията за развитие на спорт у нас. Друг въпрос е, че почти целият принос идва от Лудогорец, които имат едно от най-богатите собственици в Източна Европа.
Ако се разчиташе само на останалите отбори картинката щеше да бъде различна.
ЦСКА при Ганчев игра два сезона поред в групите на турнирите, но не можа да продължи позитивното си представяне и да задържи нивото.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   30.08.2025 16:35

Чаво, аз все си мисля, че Левски или ЦСКА ако тръгнат от ШЛ най-малко до ЛК ще го докарат.

Отговори с цитат
Мнение  Re: ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   30.08.2025 23:43

Принципно може да е така, ако Левски или друг имат коефициента на Лудогорец и играят със същите съперници. Но друг шампион на България би имал друг коефициент и съперниците няма да са същите.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   31.08.2025 01:00

Според мен само 2 от 14 в ШЛ за Лудогорец е твърде малко, предвид факта, че Домусчиев все пак е милиардер и ако не се лъжа официално е единственият български милиардер според Форбс, но мога и да бъркам.
Имат 12 участия в групите на ЛЕ ако не се лъжа, но нямат дори един 1/4 финал.
При цялото ми уважение това е много малко. Съжалявам.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   31.08.2025 08:34

Момчи,не очаквах моя коментар да предизвика такава реакция,но много добре си разяснил пътя на по-малките отбори.
Съгласен съм с теб,че шампионите са най-облагодетелствани и имат най-големи шансове за групите ,това е факт.
Обаче,да вземем например Хамрун по разбираеми причини.Откакто биха Левски всяка година надграждат и надграждат и ей ги сега в групите.Искам да кажа,че коефициент се трупа с ежегодно надграждане .Балгарските отбори са участвали в групите и вместо това да става всеки сезон ,те разпродават или изяждат парите и после ми се оправдават с глупости.Това ме е яд,че българския футбол умира.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   31.08.2025 11:34

Борка, то да беше само твоят коментар... Същото нещо се споделя от уж водещи спортни журналисти и след това разни вайръл спортни странички го разпространяват (щото е негативно и носи много кликове и подигравателни коментари и им трупа рейтинг) и налагат грешно мнение в обществото. Тва второто повече ме провокира. Айде да позадълбаем малко, за което и Чаво има съмнения.

Пътя на Хамрун:
1 кръг ШЛ победа над Жалгирис 2:0/0:2 победа с дузпи
2 кръг ШЛ загуба от Динамо К 0:3/0:3
3 кръг ЕЛ загуба от Макаби Тел Авив 1:2/1:3
плейоф ЛК победа над Рига 1:0/2:2 - тук пак казвам играят с отбори отпаднали от ШЛ

другите симпатяги от Гибралтар
1 кръг Шл победа над Викингур Фарьори 3:2/1:0
2 кръг ШЛ загуба от Звезда 0:1/1:5
3 кръг ЕЛ победа над Ноа Армения 1:1/0:0 и дузпи -> пак отбор отпаднал от ШЛ
4 кръг ЛЕ загуба от Брага 0:4/1:5

т.е. за влизане в ЛК ти трябват 2 победи, срещу себеподобни отбори или по-слаби. Паднеш ли се с някой по-читав и го отнасяш като маче у дирек. Както виждаме Хамрун е бил отбор от Литва 44 място в ранкинга и после от Латвия 37-ми. Линкълн са били отбор от Фарьорите 38-ми и Армения 36-ти. Та би ли било невъзможна задача това за ЦСКА и Левски или потенциалният шампион? Аз мисля, че дори и Чистлото, Арда или Славия биха се справили. Арда го доказа. Да, може и да се случи издънка, ама ако си станал шампион все си мисля, че отбора ти ще е сравнително боеспособен и ще докара до ЛК.

Друго коефициента - да той трябва да се натрупа с постоянство, нещо което липсва. ЦСКА имаха не лош такъв, но и техният ще падне. Иначе Хамрун е с 6 коефициент, а Линкълн са с 10, но пак да не забравяме, че тези отбори са постоянно шампиони и почти всяка година почват от ШЛ и трупат коефициент в мачове със себеподобни. Черно Море примерно как да натрупа, като им се пада в първият кръг Ташаксеир, бие ги и до там - наиграват се :)

Та такива ми ти работи с ЕКТ. Ако искаш да прогресираш ти трябва да си шампион или другите варианти са да тръгнеш от ЛЕ. Там поне имаш право на грешка и при добро стечение на обстоятелствата минаваш няколко кръга като Левски. Третият е да си супер калитар в жребият като Арда и не само това ми и да ти върже на дузпи или ЧК. ;-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   31.08.2025 12:45

Момчи е прав.
И аз машинално си ги храня родните ритнитопковци. Знам го това и този път, но го пренебрегвам умишлено дори с цел да засиля хейта, просто защото не виждам да се променя нещо генерално в нашия футбол.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ЕКТ - БГ участие, митове и заблуди и още нещо   |   31.08.2025 14:19

Дяволе, аз тия реакции ги разбирам. Повечето помним онези времена, когато нашите отбори се опълчваха на топ отборите, а такива анонимници от страните джуджета, та даже и комшийските отобри ги минавахме като малка гара, ама уви... страшно много сме изостанали и позицията 27 място не лъже. Тва са реалностите. :dunno:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]