Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 05:46

Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Шахмат - Мач за световната титла 
Автор Съобщение
(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Шахмат - Мач за световната титла   |   04.11.2013 12:23

Място на провеждане: Ченай (Индия)
От 7 до 28 ноември в индийския град Ченай(до 1996 г. е носил името Мадрас) ще се проведе мач за световната титла по шахмат между настоящият носител Вишванатан Ананд (Индия) и претендента за короната Магнус Карлсен (Норвегия).Ченай е столица на щата Тамил Наду, разположен е на Бенгалския залив, четвъртият по население град в Индия с 7,6 млн. жители.
Представяне на участниците:
Вишванатан Ананад – роден е на 11.12.1969 г. в Мадрас (Индия)т.е. мача ще се проведе в родният му град. Настоящ световен шампион от септември 2007 г., три пъти е защитил титлата си в мачове с Владимир Крамник, Веселин Топалов, Борис Гелфанд.Той е един от шестимата шахматисти в историята, достигали някога ЕЛО коефициент над 2800.Прозвището му е ,,Тигъра от Мадрас“. Особеност в играта ме е, че феноменално бързо (по интуиция) изчислява различните варианти и е един от най-бързо играещите шахматисти (за особеностите в играта му вижте това: http://chesspro.ru/_events/2008/anand.html).
Магнус Карлсен – роден е на 30.11.1990 г. В Тьонсберг (Норвегия). Той е от т.нар. вълна от вундеркинди в този спорт. Започва да играе шахмат на 8-годишна възраст, а на 13 години вече е гросмайстор. Настоящ номер 1 в ЕЛО ранглистата на ФИДЕ, получил правото за мач с В.Ананд след победа в турнира на претендентите в Лондон. За известно време е трениран от самия Гари Каспаров, който му предрича бляскаво бъдеще. Особеност в играта му е , че винаги се бори до край, натиска съперниците си дори и в равни позиции и те често бъркат.Интервю с Карлсен вижте тук: http://chesspro.ru/_events/2008/magnus.html.
Баланс в досегашните партии по класически шахмат между тях:
Вишванатан Ананд – Магнус Карлсен +6 =20 -3
Линк с всички партии помежду им тук: www.chessgames.com/perl/ezsearch.pl?sea ... +-+carlsen
Регламент: Мач от 12 класически партии шах(120 минути за 40 хода,след това 60 минути за 20 хода и 15 минути до края на партията с добавяне на 30 секунди на ход след 61-ят ход). След шестата партия се извършва смяна на цвета (участникът, който е бил с белите фигури в първата партия е с черните фигури в седмата). Победител е състезателат набрал пръв 6,5 точки, в случай на равенство след 12-те партии се играе тайбрек ( 4 партии по 25 минути с добавяне на 10 секунди на всеки ход, при ново равенство се играят две партии по 5 минути с добавяне на 3 секунди на ход, ако след 10 такива партии резултата отново е равен се играе т.нар. Армагедон – белите имат 5 минути, а черните 4 минути за цялата партия, в случай на равенство черните са победители).
Партиите започват в 12:30 часа от 09.11.2013 г.
Официален сайт на турнира за следене на живо на партиите и регламент: http://chennai2013.fide.com/
Рускоезичен сайт с отлични коментари и форум, който ще отразяваподробно мача : http://chesspro.ru/
И така до мача остават броени дни, а вие кой шахматист ще подкрепяте и за кой залагате?

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   04.11.2013 12:29

Мисля, че Ананд ще докара нещата до тайбрек, където в ускорените партии ще защити титлата си.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   04.11.2013 13:35

Мисля, че е настъпил момента на детронацията на великия Ананд!
Победа за Магнус Карлсен с класиката, първи стигнал до 6.5 точки
Това е и шансът му...

Чакам с голямо нетърпение финала :cheers:

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   04.11.2013 21:46

Винаги съм се питал как точно се определят участниците в мача за световната титла?!? Страшна мъгла ми се струва... :dunno:

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   05.11.2013 10:41

Единия от участниците винаги е действащия световен шампион, но при определянето на претендентите винаги е било мъгла още от зората на мачовете за световната титла ( времената на д-р Ласкер, Алехин, Капабланка). Тогава едва ле не самия световен шампион си е избирал претендента, ръководейки се от няколко причини - да му е удобен съперник, предендента да осигури наградния фонд за мача и на последно място шахматната общественост е могла да натисне, примерно един шахматист бие, бие и започва да се говори, че той заслужава мач с шампиона, но все пак шампиона трябва да се съгласи на този мач. Имало е парадокси, че примерно найстина силни шахматисти за времето си(А.Рубенщайн), играейки превъзходно, неможейки да осигурят пари за награден фонд или несъгласието на шампиона да играе с тях не са стигали до мач за титлата.След ужасите на втората световна война и смъртта на А.Алехин като световен шампион, ФИДЕ приема, че на турнира АВРО в Амстердам през 1948 г. ще се разиграе световната титла.Поканени са шестимата най-добри шахматисти по това време, световен шампион става Михаил Ботвиник. След 1950 ФИДЕ се опитва да въведе някакъв ред чрез въвеждането на т.нар. зонални турнири, в който на регионален принцип се провежда турнир и се излъчва победител, следват междузонални турнири, победителите от които участват в Турнир на кандидатите, а победителят в него се среща със световния шампион в мач за титлата. През 1962 г. обаче отново се променят правилата, защото на междузоналния турнир на о-в Кюрасао руските шахматисти уговарят резутатите помежду си за да изхвърлят Боби Фишер от играта. Тогава ФИДЕ взема решение турнира на кандидатите да не е турнир, а да е на принципа на мачове и елиминиране. През 1993 г. шахматният свят се разцепва - Каспаров ( действащия световен шампион) и още няколко шахматисти основават ПША (Асоциация на професионалните шахматисти), а ФИДЕ си провежда шапионата с с останалите шахматисти по старата формула.Така за известно време има двама световни шампиони. През 2006 се играе обединителен мач между шампионите на двете асоциации Владимир Крамник (ПША) и Веселин Топалов (ФИДЕ), който нашия шахматист губи в Елиста( имаше т. нар. тоалетен скандал, когато Крамник е уличен в употрба на компютърна програма в кенефа). При сегашната формула на определяне на претендентите пак има някаква неяснота, защото се канят един двама шахматисти с уайлд кард по непонятни причини (обикновено руснаци, все пак ФИДЕ се командва от тях), а останалите се определят по следния начин: победителят от Световна купа на ФИДЕ ( мачовете там са на елиминационен принцип), отпадналият претендент от изминалия цикъл и 5 шахматисти, набрали най-много точки в гран при сериите на ФИДЕ (няколко турнира през годината, организирани от ФИДЕ в различни градове). Тези 8 шахматисти в т. нар. претендентски турнир определят чрез двукръгово състезание всеки срещу всеки претендента). Последното такова състезание беше миналата година в Лондон, в което Карлсен смачка съперниците си. Накратко такава е засега формулата за определяне на претендента за световната титла по шахмат ........... до следващата промяна. Но да не забравяме, че все пак шахае едно умалено копие на живота .... или беше обратното!? :outofspace:

Последна промяна dunkerque на 05.11.2013 10:53, променена общо 1 път

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   05.11.2013 14:28

А при жените каква е ситуацията в момента?

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   05.11.2013 20:45

bai Momchil написа:
А при жените каква е ситуацията в момента?

Само сестри Полгар са интересни, най-вече великата Юдит!
Юдит доколкото знам не е ставала световна шампионка, защото просто не я интересува и не я спорила за трофея, обаче има победа над Гари Каспаров!!
То няма разграничение жени/мъже. Да има световни шампионки - жени, ама истината е смесения Топ 10 и колко точки ЕЛО имаш.
Иначе доколкото знам има тотална дкоминация на СССР и Русия след това, честно казано не знам какво става в момента, а и както казах не е интересно и не ме вълнува.

Да се похваля все пак, че Дявола се познава с нашата велика Тони Стефанова, почетен гражданин на Пловдив. Когато професионално се занимавах с плуване случайно се запознахме докато бях на един лагер и имахме вземане-даване... :-P
Много голям интелект! Истинска гордост за родината ни, но почти непозната за широката общественост, както много други кадърни наши спортисти и спортистки в непопулярни спортове... :uuu:

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   05.11.2013 22:53

В женския шахмат има много интересни шахматиски, освен Юдит Полгар, стига човек да се интересува от този спорт,наука и изкуство, а не да говори само лаишки...( без да се засяга Дяволето)!
Няма такова животно като смесен топ 10.Има ЕЛО класация - мъже, жени, момичета и момчета, а отделен въпрос е, че някои жени участват в мъжки турнири с променлив успех.
За "доминацията" на Русия в женския шахмат е интересно да се каже, че в момента в топ 10 на женската класация има една рускиня - Надежда Косинцева.Нашата Антоанета Стефанова е 21-ва, която беше световна шампионка за жени от 2004 до 2006 г.
Общо взето шахмата преживява истински бум в Китай,Индия.В Китай дори е въведен като предмет за изучаване в училищата, благодарение на него децата подобряват успеха си и логическото мислене ( това е доказано). Нещо повече - преди малко повече от месец в китайския град Тайчжоу Хоу Ифан (Китай) победи Ана Ушенина (Украйна) и стана световна шампионка.
За България шахмата изобщо не е непопулярен спорт, само да вметна,че имаме много традиции в този спорт, а в един период имахме ТРИМА!!! световни шампиони по шахмат едновременно - за мъже (В.Топалов), за жени (А.Стефанова) и за ветерани (Л.Спасов). Във всеки по-голям град има шахматни клубове и се провеждат редовно турнири, а постоянно български деца печелят световни титли по шахмат в различните възрастови групи.
А Вие играете ли шах и ако да къде?

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   05.11.2013 23:40

Играех за кеф в Яхуу, скоро не съм ама нямам време, но смея да твърдя, че съм абсолютен баберик в тоя спорт. :laugh:

Дъщеря ми нещо се зариби в училище и днес решавахме с нея едни елементарни задачки за домашна - шах в 1 ход ;-)

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   06.11.2013 00:25

Браво! Насарчавай го детето щом има желание. Даже ако е напреднала и има желание заведи я на някой детски турнир, аз така се запалих на времето. Шаха ще я научи на много хубави неща за живота - да взема отговорни и бързи решения, да оценява дадена позиция, да прави план за излизане от дадена ситуация и т. н.
Имах голямо желание и моята дъщеря да се занимава , но не прояви интерес, а нашия мъдър народ е казал: насила хубост не става и не го тормозих детето насила да ходи.
Аз играя в www.chesscube.com , много хубав сайт - има турнирчета по всяко време или индивидуални партии, доста силни играчи има. Иначе има и един за по-слаби шахматисти - www.chessmasters.eu. Хубаво е човек от време на време в нашето ботско време да поразмърда мозъчната кора!

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   06.11.2013 10:51

boooky2 написа:
Браво! Насарчавай го детето щом има желание. Даже ако е напреднала и има желание заведи я на някой детски турнир, аз така се запалих на времето. Шаха ще я научи на много хубави неща за живота - да взема отговорни и бързи решения, да оценява дадена позиция, да прави план за излизане от дадена ситуация и т. н.

Нещата станаха много изненадващо за мен. Сега е 1 клас и ми донесе една рекламна брошура за шах клуб и каза искам да ходя. Зачудих се как точно ще го съчетава между училище, уроци, художествена гимнастика (тренира трета година) и английски, но понеже е шах, викам добре отивай.

Още е в съвсем начален стадий и е рано за турнири, ако изобщо стигне до там, но ми донесе едни задачки за мат в 1 ход. Извадих дъската наредихме позициите, една по една и я оставих да мисли. С малко помощ от моя страна ги решихме. Виждам, че я кефи за момента, а ползите от шаха са ми ясни, така че докато я влече да ходи. А аз ще цъкам с нея по някоя партийка вечер за насърчаване ;-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   06.11.2013 18:31

boooky2 написа:
В женския шахмат има много интересни шахматиски, освен Юдит Полгар, стига човек да се интересува от този спорт,наука и изкуство, а не да говори само лаишки...( без да се засяга Дяволето)!
Няма такова животно като смесен топ 10.Има ЕЛО класация - мъже, жени, момичета и момчета, а отделен въпрос е, че някои жени участват в мъжки турнири с променлив успех.

Имах предвид именно ЕЛО, че това е смесена класация.
И че една жена може да се пусне с мъже да играе
сега някаква китайка е световна шампионка доколкото бях чел, но не ме интересува.
Иначе аз играех много шах като малък и юноша, а и в казармата организирах турнир по шах и табла. На шах завърших трети, а турнира по табла спечелих.
Отдавна не съм играл шахм за последно със Спърса в един сайт :-D
Но когато има големи мачове си ги следя. Навремето им разигравах партиите на моя си шах вкъщи и ми беше много интересно, но вече нямам време.

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   06.11.2013 20:12

Ще следиш ли сега Мача Ананд - Карлсен, в темата съм сложил линк. Гледам , че се интерсуваш от много спортове, четеш много, а и филми гледаш, как успяваш да го правиш всичко това?

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   06.11.2013 21:05

Естествено, че ще го следя :)
Това ще е много голям мач!

Иначе и книги много чета и сериали много гледам и на работа ходя :outofspace: :-D
справям се... някак :ludnica:

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   06.11.2013 21:41

boooky2 написа:
Гледам , че се интерсуваш от много спортове, четеш много, а и филми гледаш, как успяваш да го правиш всичко това?

Дяволска работа :-?

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   10.11.2013 11:55

Днес е втората партия между Ананд и Карлсен от мача за световната титла, в която индиеца е с белите фигури. Вчера двамата съперници се съгласиха на реми на 16-я ход след трикратно повторение, но първата партия може да се счита за една малка психологическа победа за Ананд. Той показа, че отлично се е подготвил да удържи устрема на претендента и не му позволи да играе своята си игра. Щаба на Ананд се беше подготвил отлично с дебюта и определено Магнус Карлсен ще има проблеми с белите фигури. Днес от 11:30 часа е втората партия, в която Ананд е с белите. Не изпускайте, ще бъде интересно! партиите може да се следят тук:http://chennai2013.fide.com/live-game-with-video/
Как мислите, какъв дебют ли е подготвил тигъра от Мадрас за младия си съперник?
Само след 35 минути ще разберем.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   10.11.2013 13:32

А, някой торент, който да качва мачовете?

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   10.11.2013 14:12

Ако тия двамата продължават в същия дух, предлагам направо да ги пускат на ускорения да си спестят местенето в оставащите партии. Никакво желание за малко развитие и усложняване на позицията от страна и на двамата, директно тръгват към хикса след рокадите. Явно ще се дебнат някой да се вкара в определена дебютна вариация, дето на другия да му е удобна. Постна работа...

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   10.11.2013 20:16

На вниманието на Дяволето:явно преди не си следил никога шахматни партии (да не се обидиш), аз се радвам когато хора като теб се интерсуват и няма нищо срамно да кажеш, че не си следил този вид спорт. Шахмата има шахматна нотация (ако си се заглеждал отстрани на дъската има едни буквички - от А до H и цифрички - от 1 до 8), чрез която се записват ходовете в партията. Посредством това записване могат да се възпроизведат шахматни партии играни и преди 500 години примерно. Шахмата не е тенис примерно ( да гледаш как Рафа Надал си оправя слиповете и си подрежда бутилките), разбира се при предаване на партиите има картина, но общо взето представлява двама мислещи шахматисти над шахматната дъска с коментар на водещ гросмайстор. За да възпроизведеш партията по всяко време ти е нужна само шахматната нотация. Партиите за световната титла могат да се гледат на официалния сайт, който съм дал в по-ранни коментари, както и на сайта chesspro.ru с коментари на руски език, chessgames.com - сайт с база данни с шахматни партии.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Шахмат - Мач за световната титла   |   10.11.2013 20:21

Буки, хайде стига глупости :о
аз те питам нещо конкретно, ти се заяждаш и поучаваш
Имам регистрация в чесбомб, отделно си свалих ходовете от 1 та партия и си разиграх набързо у нас. Нищо особено, постна работа.

1. Nf3 d5
2. g3 g6
3. Bg2 Bg7
4. d4 c6
5. O-O Nf6
6. b3 O-O
7. Bb2 Bf5
8. c4 Nbd7
9. Nc3 dxc4
10. bxc4 Nb6
11. c5 Nc4
12. Bc1 Nd5
13. Qb3 Na5
14. Qa3 Nc4
15. Qb3 Na5
16. Qa3 Nc4 ½-½

Тъй, просто ме интересуваше дали от този финал на фиде в Ченай, има видео. Копие на този стрийм, който си дал. същото, едно към едно, а не да има камера над главите им и да гледам от ястребово око какво правят.
Нямах възможност и първата и втората партия да следя онлайн в реално време.
Толкоз

:dunno:

Последна промяна Diavolo на 10.11.2013 20:22, променена общо 1 път

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща