Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 17:18

Отговори на тема  [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Сериали 2025 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2025   |   24.12.2025 16:06

Sandokan (2025)
https://www.imdb.com/title/tt13924304/

приключенски/драма / продукция на Rai 1 / копродукция Италия и Франция / 8 епизода / подновен за сезон 2
по мотиви от романите на Емилио Салгари за най-прочутия пират - Сандокан - Тигърът от Малайзия!

Първо да си кажа, че съм много голям фен на Емилио Салгари и неговото творчество. Сандокан е един от любимите ми герои от юношеските години наред с Винету и Олд Шетърхенд.
И когато такъв голям фен на Салгари хвали сериал в който има огромни промени, то значи наистина сериалът е докоснал емоционалните ми струни и си заслужава. :)

Да, създателите на това шоу са променили кардинално почти всичко. Общото са само имената на героите и основната история, предполагам и крайният резултат за най-ключовите неща ще е същият, но дори и тук не съм сигурен. Буквално кардинално важни разлики има... Но те не пречат на историята, поне според мен. Героите не са ограбени от тези промени.

Минуси:
Те са по-малко и основно по едно направление, така че ще съм по-кратък.
Когато снимаш Сандокан трябва да имаш сериозен бюджет. RAI го нямат. И си личи. Битките не са добре поставени като хореография. Няма морски битки, самите сражения са направо театрални.
Има огромни разлики спрямо романите, като това почти винаги си е минус, но аз тук съм снизходителен, защото им се е получило и за това съм генерално благосклонен.
Сандокан е популярен основно в Европа. Така че европейска телевизия си го прави. Нетфликс, Апъл и Амазон нямат интерес, а видяхме ги и тях как окепазиха такива класики като Вещерът, Колелото на времето и Властелинът на пръстените. Така че не всичко на този свят са пари, батални сцени и визуални ефекти.
Има две кардинално важни неща, основни за всяко едно шоу:
Каст + история! Това е. Простичко е. Ако ги нямаш и 1 млрд. бюджет няма да те спасят. По-скоро ще потънеш по-сигурно, но и по-мъчително...

Плюсове:
Историята е много приятна и тече гладко и безметежно.
Чисти визуално сериалът е много красив и жив.
Въпреки орязания бюджет това не си личи в обикновените сцени. Което е много важно.
Имаме много добри екшън сцени с бенгалски тигър (не е Дарма) и кралска кобра. Има и няколко наистина добри битки.
Чисто емоционално филма е много силен и по-романтичните и приключенски натури могат да се влюбят в Сандокан и Мариан.
Каста пасва идеално за отредените им роли. И да искат по-добре не биха могли да се справят, като за една по-лека, приключенска и романтична продукция.
Сандокан се играе от популярния турски актьор Кан Яман.
Мариан - перлата на Лабуан се играе от чаровната прекрасница Алана Блор.
Янес де Гомера - верният боен другар на Сандокан се играе от Алесандро Прециози.
Лорд Джеймс Брук е изигран от Ед Уестуик, който прави уникална роля.
Голямата изненада е наличието на Джон Хана (Батиат от великия Спартакус) като сержант Мюрей. ТОП попадение! А този герой е изцяло измислен за сериала. Няма го в романите.
Имаме и намигване към самия Емилио Салгари, като един от пиратите носи името Емилио. Млад и романтичен италианец, който всъщност не е пират. Той рискува и разказва приключенията на Сандокан. Нещо като летописец, който ще разказва за тези легенди на идните поколения.

Много ме сърби да ви разкажа финала, който е велик и направо го гледах 5 пъти с огромен кеф ама само големи фенове ще го оценят... Но ще си замълча.
Като гледате пишете после и ще коментираме. Визирам само последните 3, 4 минути. Не целият финал. Ще разберете...

Генерално сериалът е малко по-сложен и обхваща повече сюжетни линии и истории, което е добре. Работи за сериала и за персонажите. Докато в романите е преди всичко Сандокан и много, много екшън и приключения.

За финал искам да кажа, че музиката към сериала е великолепна, а най-омайващата музика е когато пускат един определен мотив по време на романтичните моменти между Сандокан и Мариан.
А за любовта на Сандокан и Мариан какво да ви кажа? Това е една от най-силните и трагични любовни истории в световната литература. Толкова страстна, толкова дива и силна и извън всякакво време и пространство...
В сериала, Сандокан и Мариан всеки път когато бяха заедно все едно попадаха в някакво безвремие и бяха само те в целия свят. Страхотна химия има между актьорите.

Една от най-приятните изненади този сезон без никакви съмнения за мен.
Препоръчвам с кеф. Особено сега покрай празниците е идеален за семейно приключение, а пък Сандокан и Мариан са толкова красиви и изпълнени с живот.
Много ми се искаше да му дам повече от 8, но просто чисто технически няма как. Но чисто емоционално ми е доста над 8!
-
8

(Arlito)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2025   |   24.12.2025 21:00

Абе, Дяволе, наистина ли ги помниш всички тези работи? Аз като малък много харесвах Салгари и съм му чел много неща - спомням си, че Черния корсар и Последните флибустиери ми бяха любимите му книги. Ама не си спомням абсолютно нищо от самите книги.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2025   |   25.12.2025 15:57

Помня, защото съм ги чел няколко пъти.

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2025   |   26.12.2025 01:20

Diavolo написа:
IT: Welcome to Derry (2025)
https://www.imdb.com/title/tt19244304/

Продукция на HBO Max / Подновен за 2 и 3 сезон

Един от най-добрите сериали за 2025 г. Много съм доволен.
Сериалът ми беше по-интересен от филмите. Въпреки, че филмите следват романа ''То'' на Кинг, докато тук има много интерпретации (по логични причини).
Хареса ми и тази директна връзка с първия филм. Както и препратката към Сиянието с Дик Халоран.
Изобщо цялата тази мистична Вселена на Кинг около Тъмната кула, Безсъние, Сблъсък, Сиянието и То е уникална.
Няма да се учудя ако направят сериали (Сблъсък вече имаше, уви провал, минисериала от 1994 г. беше много по-добър) по всичките тези романи и след това да ги свържат в някакъв кросовър.
Но ако изобщо ще стане сигурно вече ще е под шапката на Нетфликс, тъй като този сериал е на Уорнър и HBO.

Много ми харесаха декорите, операторската работа, монтажа, звука, визуалните ефекти и каста. Каста е силен и всички си тежат на мястото. Сценария на моменти леко куцаше, но не и нещо фатално.
Сериалът е много по-брутален и гнусен отколкото филмите, така че и по този параграф стои по-добре. Освен, че обясняват и разгръщат историята много по-добре, което е и нормално. Едно е да имаш 8 епизода по 1 час, друго е да имаш един филм от 2 часа.

Препоръчвам!
-
8.5 / 8.0

Току-що гледах първия епизод, ако кажа, че е потресаващо зле, ще направя комплимент, тотално негледаем булшит.

Последна промяна redo на 26.12.2025 01:29, променена общо 1 път

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2025   |   26.12.2025 01:22

Diavolo написа:
Препоръчвам Pluribus на АпълТВ+
https://www.imdb.com/title/tt22202452/

Изгледах излезлите 2 епизода.
Сериалът е на Винс Гилиган (Брекинг Бад ; Обадете се на Сол ; Досиетата Х)
НФ/драма/черна комедия
Постапокалиптично бъдеще в което хората откриват извънземна формула базирана на РНК и я пресъздават. Тя е като вирус и много бързо поробва човечеството.
Реално от цялата планета Земя само 13 човека (главната героиня е една от тях) по някакъв начин имат естествен имунитет. 886 477 591 млн. измират, а нашата героиня, защото не може да овладее гнева си избива още 11 млн.
Много е добър, забавен, малко депресивен на моменти. Има от всичко. И те вкарва и в размисли.
Кое е по-добре за хората, да живеят като едно общо съзнание без никакви тайни и с цялото познаение за света, но и без собствена воля?
Реално няма да има повече омраза, войни, насилие, глад, смърт, край с експлоатацията на планетата (всички животни от зоопарковете са пуснати на свобода и т.н.).

Започна интересно, добър премис, но в последните 3 епизода буквално не се случи нищо, да видим какъв клифхенгър са подготвили за последния от сезона, но като цяло не вървят на добре нещата.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2025   |   27.12.2025 18:23

Pluribus (2025)
https://www.imdb.com/title/tt22202452/

НФ/драма ; продукция на Apple TV+ / 9 епизода / подновен за сезон 2
Шоурънър: Винс Гилиган (Брекинг Бад ; Обадете се на Сол)

Един от топ сериалите за годината и не само.
Специално за жанра НФ е глътка свеж въздух и история, която наистина е нова и оригинална. Нещо, което не сме гледали.

Постапокалиптично бъдеще в което хората откриват извънземна формула базирана на РНК и я пресъздават. Тя е като вирус и много бързо поробва човечеството. Оцеляват само 13 човека (главната героиня е една от тях), които по някакъв начин имат естествен имунитет. 886 477 591 млн. измират, а нашата героиня, защото не може да овладее гнева си избива още 11 млн. Те изглеждат имат тази слабост при определени степени на човешката реакция и емоция да изпадат в ступор с евентуално фатални последици.

ТЕ/Другите имат общо съзнание, не могат да лъжат и не могат/не искат да навредят дори на едно насекомо или растение.
Кое е по-добре за хората, да живеят като едно общо съзнание без никакви тайни и с цялото познание за света, но без собствена воля?
Реално няма да има повече омраза, войни, насилие, глад, смърт, край с експлоатацията на планетата и нейните ресурси. Всички животни от зоопарковете са пуснати на свобода и т.н. Дори ябълката не се откъсва от дървото, а се чака тя да падне, за да бъде изядена...
Но в същото това време човечеството е обречено, именно защото ТЕ не се хранят с питателна храна, не произвеждат нищо, могат да се хранят само с нещо вече създадено. Използват течността от труповете на починалите хора за храна и така виждаме рециклирането и кръговрата на живота в пълния му вид. Така и не стана ясно дали правят секс с цел възпроизвеждане. Има раждане на деца, но от вече забременени жени.

Сериалът може да се озаглави иронично и като 'Дистопия, оцветена в щастие'
'Светът не е унищожен, а оправен' (дали?!)
Хората живеят под едно глобално колективно съзнание и ТЕ знаят всички тайни на Вселената. Цялото познание на всички хора и всичко измислено от тях е достъпно за всеки един от тях!

А кое прави нас хората щастливи? Индивидуалността или стремежът към колективен мир?
Главният герой, Каръл Стърка е нещо като жива метафора на този екзистенциален въпрос. Тя е известен писател, но не постигнал голям успех. Не е социална, през повечето време е намръщена и избягва контакт с други хора. Тя губи и своята любима, станала жертва на т.нар. 'Съединение'
През целият сериал ние проследяваме живота на Стърка след новото начало за човечеството (има си и хронометър, който отмерва колко дни, часове и секунди се минали след 'съединението') и виждаме голямата и вътрешна борба. Първоначално тя се опитва всячески да намери лек и да върне нещата така както си бяха и дори изпращаше видеофайлове със своите открития до другите 12 човека, които обаче не я харесваха, защото това статукво им харесваше. С изключение на един отшелник и параноик от Парагвай - Манусос.
Манусос не желае да контактува с колективния разум и си заплаща за всяка услуга, все едно хората не са изчезнали завинаги, а само за малко... И решава да прекоси целия път от Парагвай до Албъркърки, Ню Мексико, където е Стърка. Сам и без тяхната помощ. Е, ако не бяха ТЕ, той щеше да умре в Амазонската джунгла, но това е друг въпрос...

Един от кардиналните въпроси, които се изследват в сериала е за самотата и колко социално животно е всъщност човекът...
Колективът временно напуска Албакърки заради вредата от емоциите на Каръл. И в крайна сметка тази изолация я кара да осъзнае нуждата си от компания. И тя след упорита борба (минала и през това дали не лапне дулото) се предаде и поиска ТЕ да се завърнат при нея. Сцената, в която тя тичаше през алеята, за да прегърне Зоша, е повратна точка в нейната уязвимост. И моментът в който тя избра ТЕ пред борбата с ТЯХ!

В хода на сериала Каръл се влюбва в Зоша, лицето за контакт на колективния разум, който откликва на всички нейни молби. И дори избира да не се бори повече, а да се отдаде на тази нова любов игнорирайки факта, че всичко е споделено с милиарди други хора...
Но, Каръл разбира, че и остава максимум 1 месец живот, защото те са открили начин как да я превърнат в една от тях след като са извлекли стволови клетки от замразената и яйцеклетка. И всичко това без нейното съгласие.
Тогава Стърка решава да сложи край на тази химера, поръчва си атомна бомба (намигване на старта на шоуто, когато тя ги попита - ‘А, ако поискам атомна бомба, ще ми дадете ли’) в знак на протест и на скъсването на отношенията с тях и застава до Манусос.
Своевременно Манусос може би е на верен път, защото сякаш е напипал тяхното слабо място и начин с който евентуално да успее да върне истинския човек в завладяното и контролирано тяло. Това е някаква радио честота, която парализира колективното съзнание и те са безпомощни. Но могат ли с нея да върнат оригиналното съзнание на човека, чието тяло и разум са окупирани от извънземния нашественик? Едва ли ще е толкова просто и лесно, но ще чакаме 2, 3 години, за да видим развитието в сезон 2.

А ТЕ доколко искрени са с нас?
Когато им стане крайно неудобно или дискомфортно те просто напускат, махат се. Но не спират контакта с човека причинил им този дискомфорт. И не биха допуснали с бездействието си той да пострада.
Казана на Каръл, че не могат да я накарат на сила да и забият инжекция, за да извлекат стволови клетки, а само ако тя се съгласи, но ето, че без да я питат са го направили използвайки замразената и яйцеклетка.
В интрото на последния епизод имаше една брутална сцена. Оцелелите хора вече са само 12, защото едно момиче от Перу или Мексико (не помня точно откъде беше) реши да стане една от тях. И само и само, за да бъде всичко тържествено и според обичаите на нейното племе (явно това е намека) ТЕ решиха да изиграят цял един театър все едно гледаме истински ритуал. И в момента в който момичето стане една от тях, те просто спряха и всеки си продължи по задачите и с живота си. Контраста в сцената беше смазващ. Особено и с реакцията на козичката. Тя беше любимото животно на момичето, но след като тя стане част от 'Кошера' дори не се обърна да я погледне, въпреки жалния и плач.

ТЕ могат ли да изпитват емпатия??? И всъщност емпатията прави ли ни щастливи или по-скоро нещастни???

Това което най-много ми хареса в този сериал е факта, че е мислено за всяко едно нещо. Всеки един детайл е важен и работи за наратива. Няма нищо случайно. Дори 10 минути разходка на Стърка в пустинята е от значение. Но това е сериал, който осъзнавам, че не е за всеки и трудно би бил оценен така както заслужава. Поне според мен.

Горещо препоръчвам!
-
9

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2025   |   28.12.2025 05:19

Diavolo написа:
Sandokan (2025)
https://www.imdb.com/title/tt13924304/

приключенски/драма / продукция на Rai 1 / копродукция Италия и Франция / 8 епизода / подновен за сезон 2
по мотиви от романите на Емилио Салгари за най-прочутия пират - Сандокан - Тигърът от Малайзия!

Първо да си кажа, че съм много голям фен на Емилио Салгари и неговото творчество. Сандокан е един от любимите ми герои от юношеските години наред с Винету и Олд Шетърхенд.
И когато такъв голям фен на Салгари хвали сериал в който има огромни промени, то значи наистина сериалът е докоснал емоционалните ми струни и си заслужава. :)

Да, създателите на това шоу са променили кардинално почти всичко. Общото са само имената на героите и основната история, предполагам и крайният резултат за най-ключовите неща ще е същият, но дори и тук не съм сигурен. Буквално кардинално важни разлики има... Но те не пречат на историята, поне според мен. Героите не са ограбени от тези промени.

Минуси:
Те са по-малко и основно по едно направление, така че ще съм по-кратък.
Когато снимаш Сандокан трябва да имаш сериозен бюджет. RAI го нямат. И си личи. Битките не са добре поставени като хореография. Няма морски битки, самите сражения са направо театрални.
Има огромни разлики спрямо романите, като това почти винаги си е минус, но аз тук съм снизходителен, защото им се е получило и за това съм генерално благосклонен.
Сандокан е популярен основно в Европа. Така че европейска телевизия си го прави. Нетфликс, Апъл и Амазон нямат интерес, а видяхме ги и тях как окепазиха такива класики като Вещерът, Колелото на времето и Властелинът на пръстените. Така че не всичко на този свят са пари, батални сцени и визуални ефекти.
Има две кардинално важни неща, основни за всяко едно шоу:
Каст + история! Това е. Простичко е. Ако ги нямаш и 1 млрд. бюджет няма да те спасят. По-скоро ще потънеш по-сигурно, но и по-мъчително...

Плюсове:
Историята е много приятна и тече гладко и безметежно.
Чисти визуално сериалът е много красив и жив.
Въпреки орязания бюджет това не си личи в обикновените сцени. Което е много важно.
Имаме много добри екшън сцени с бенгалски тигър (не е Дарма) и кралска кобра. Има и няколко наистина добри битки.
Чисто емоционално филма е много силен и по-романтичните и приключенски натури могат да се влюбят в Сандокан и Мариан.
Каста пасва идеално за отредените им роли. И да искат по-добре не биха могли да се справят, като за една по-лека, приключенска и романтична продукция.
Сандокан се играе от популярния турски актьор Кан Яман.
Мариан - перлата на Лабуан се играе от чаровната прекрасница Алана Блор.
Янес де Гомера - верният боен другар на Сандокан се играе от Алесандро Прециози.
Лорд Джеймс Брук е изигран от Ед Уестуик, който прави уникална роля.
Голямата изненада е наличието на Джон Хана (Батиат от великия Спартакус) като сержант Мюрей. ТОП попадение! А този герой е изцяло измислен за сериала. Няма го в романите.
Имаме и намигване към самия Емилио Салгари, като един от пиратите носи името Емилио. Млад и романтичен италианец, който всъщност не е пират. Той рискува и разказва приключенията на Сандокан. Нещо като летописец, който ще разказва за тези легенди на идните поколения.

Много ме сърби да ви разкажа финала, който е велик и направо го гледах 5 пъти с огромен кеф ама само големи фенове ще го оценят... Но ще си замълча.
Като гледате пишете после и ще коментираме. Визирам само последните 3, 4 минути. Не целият финал. Ще разберете...

Генерално сериалът е малко по-сложен и обхваща повече сюжетни линии и истории, което е добре. Работи за сериала и за персонажите. Докато в романите е преди всичко Сандокан и много, много екшън и приключения.

За финал искам да кажа, че музиката към сериала е великолепна, а най-омайващата музика е когато пускат един определен мотив по време на романтичните моменти между Сандокан и Мариан.
А за любовта на Сандокан и Мариан какво да ви кажа? Това е една от най-силните и трагични любовни истории в световната литература. Толкова страстна, толкова дива и силна и извън всякакво време и пространство...
В сериала, Сандокан и Мариан всеки път когато бяха заедно все едно попадаха в някакво безвремие и бяха само те в целия свят. Страхотна химия има между актьорите.

Една от най-приятните изненади този сезон без никакви съмнения за мен.
Препоръчвам с кеф. Особено сега покрай празниците е идеален за семейно приключение, а пък Сандокан и Мариан са толкова красиви и изпълнени с живот.
Много ми се искаше да му дам повече от 8, но просто чисто технически няма как. Но чисто емоционално ми е доста над 8!
-
8

Това е интересно, защото Сандокан съм го чел още в 8-ми клас, любопитно ми е екранизацията каква е!

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2025   |   29.12.2025 22:15

Robin Hood (2025)
https://www.imdb.com/title/tt33484460/

драма/приключенски ; 10 епизода ; MGM+ ; САЩ ; подновен за сезон 2

Хареса ми. И този сериал е една от приятните изненади за годината, но повече от 7 не мога да му дам по две основни причини. Джак Патън като Робин Худ не се справя. Няма харизмата, нито таланта. По никакъв начин не може да ме накара да му симпатизирам. Изглежда ми глупав. Такъв вид има. Отделно, че изкараха Робин Худ слаб и глупав в не малко моменти, което е абсолютно недопустимо и няма как да се хареса на феновете.
Другата причина е, че все още я няма истинската легенда за Робин Худ и не се дава това с което е най-известен (разбира се с уточнението, че това си е фолклор/легенда). Може би ще ни развият образа в сезон 2 и ако го направят и запазят всичко останало мога и да си повиша оценката.
Хареса ми това, че се опитват да играят на няколко фронта и не се съсредоточават само върху Робин Худ. А и при този избор за актьор, по-скоро по този начин спасяват сериала... Много ми харесаха актрисите кастнати за Мариан и Присила. Шон Бийн като шерифа на Нотингам и Кони Нилсен като кралица Елеонор са класа.
Помощниците на Худ са готини. Хореографията на бойните сцени също е добра.
Понеже се хваща исторически период, който е много подходящ за интерпретации създателите са вкарали и малко сценарий Игра на тронове. Има си ги типичните ходове и надлъгване станали така популярни покрай Мартин и неговата Песен, което в конкретния случай ми стоеше добре и адекватно.
Препоръчвам. А ако ви хареса актьорът избран за Худ може да ви се превърне в любимо шоу.
-
7

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 148 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8