| Автор |
Съобщение |
|
spurs
(Arlito)
|

Re: Филми - 2 тема | 28.12.2014 23:53
По принцип само сериалите винаги са дублирани по нашите телевизии, което според мен си е нормално. От няколко години обаче БТВ и Нова почнаха да дублират и филмите (основно тия, които дават в събота и неделя май) - идеята според мен е да могат хората да ги гледат между другото, т.е. да не трябва да седят плътно пред телевизора за да не изпуснат някоя дума :) За следобедните филми пък предполагам го правят за да могат и деца да ги гледат. Но ние далеч не сме най-тежкия случай по отношение на дублиране. Швабата да каже, ама доколкото знам в Германия дублират много повече. При това тяхното дублиране е много гадно - не е като при нас да се чува отзад малко и от оригиналната реч, ами изцяло заглушават оригинала и изглежда все едно героите си говорят на немски, много дразнещо ми се струва. Но една позната германка ми е разправяла (тук пак Швабата трябва да потвърди), че по-известните актьори винаги се дублират от едни и същи хора и примерно винаги може да познае Джулия Робъртс или Ал Пачино само по гласа на дублиращия. Иначе като цяло си прав, въпреки че за по-леки филмчета става и дублирани да се гледат, ама сериозен филм с дублаж си е ужас. Най-гадното нещо, което съм гледал, преди време по Нова даваха Inglourious Basterds дублиран - то направо се загуби половината филм.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 01:12
Да, така е и не само в Германия е това. същото е и във Италия за Испания и Франция не съм на 100% сигурен, но мисля, че и там е така. Няма американски филми в оригинал. Абсолютно всичко е дублирано, като английския говор е заличен изцяло.
|
|   |
|
 |
|
IchWill
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 01:15
Не винаги дублират сериали. Примерно руският "Кухня" е със субтитри, сръбските "Горещ вятър" и "Полицаят от Петльово бърдо" също, повечето по AXN и те така... Като цяло само в един случай съм предпочитала българския дублаж пред оригинала, и това е на филма "Белите не могат да скачат". Спомням си, че първият път не ми хареса кой знае колко, защото го гледах със субтитри, но после като попаднах на дублажа, и се счупих от смях. А за едногласовия такъв мога да добавя, че за озвучаващ все едно са избрали случаен човек от улицата и са му дали да чете някакъв текст. Пълна липса на каквато и да е емоция в гласа, едно такова монотонно звучеше. Сегашните поне вкарват някакво чувство 
 |
|
spurs
(Arlito)
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 02:13
Е, това сме го коментирали надълго и нашироко тук - версията със субтитрите дето я въртят по БТВ трябва да я изхвърлят на момента, онова с дублажа е нез конкуренция просто :)
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 12:17
Хахахах не знам спомняте ли си касетките от видеотеките от едно време? Всичко беше дублирано от 1 човек само и беше точно така монотонно и без емоция.
 |
|
Keanu
(Real Green)
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 13:50
Хаха тези филми едно време си беха култови, но я сега се пробвайте да гледате такъв... има качени по тракерите и аз преди време се пробвах, но чувството въобще не е същото. Носталгията някак си изкривява нещата. Подобна е била ситуацията със старите черно-бели филми и същото ще се случи и с 2D филмите, като по мрънкането тук гледам вече се случва  А по-късно и с 3D филмите... да и те ще водят до носталгия вервайте ми - само трябва да излезе по-съвременен формат например с опцията да "влизаш" в самия филм...  Но както беше споменато - не е важен чак толкова формата а съдържанието, но естествено визията си е допълващ фактор.
Последна промяна Keanu на 29.12.2014 13:56, променена общо 3 пъти
|
|   |
|
 |
|
IchWill
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 20:37
Като сме заговорили за носталгията, спомням си как всеки път чувах името Трендафилка Немска като Трендафил Канемска и съм се чудила какъв е този мъж с тази женска фамилия  Тогава името и присъстваше в почти всички дублирани филми по телевизията. А колкото отново до едногласовия дублаж, в днешни времена само смях може да предизвика. С него и най-тъжният филм би заприличал на комедия. А филм на 3D съм гледала само веднъж в живота си и повече няма да повторя. Едно на ръка, че самият филм не ми хареса изобщо, и второ, че след него ме боля главата в продължение на близо седмица и хапчетата не помогнаха. Прочетох някъде, че в другите страни(не съм сигурна за всички) правят почивки. Който е гледал 3D филм на кино в чужбина да каже дали е така. Аз там само 4D съм гледала, беше преди 7 години и половина, и филмът беше само 20 минути.
 |
|
Keanu
(Real Green)
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 21:41
За мен негативните настроения към 3D филмите могат да бъдат обяснени чисто физически, тъй като в момента използваната технология натоварва зрението и мозъка - не виждам друга причина.
|
|   |
|
 |
|
Balleta
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 22:19
няма никакви прекъсвания, иначе специално за Хобит от 12 прожекции на филма за деня в нашето кино, 6 са на 3Д и 6 са на 2Д ....
|
|   |
|
 |
|
spurs
(Arlito)
|

Re: Филми - 2 тема | 29.12.2014 22:23
И аз така :) Ми не знам дали ти е направило впечатление, ама споменатия по-горе култов дублаж на Белите не могат да скачат е от един мъж и една жена (т.е. по-леката форма на старите едногласови дублажи, по-тежката беше един мъж да дублира всичко:)
|
|   |
|
 |
|
Keanu
(Real Green)
|

Re: Филми - 2 тема | 30.12.2014 10:22
Имаше и по-тежка форма, макар и рядко срещана - дублаж само от жена  Не че имам нещо против жените, но филми с главни герои мъже, както и повечето от останалите актьори звучаха доста "нестандартно"...
Последна промяна Keanu на 30.12.2014 10:24, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Филми - 2 тема | 30.12.2014 11:38
Аз лично съм настроен против, щото както каза Мейджъра, фокуса се измества от играта и сюжета, към някакви тъпи ефекти. Иначе за анимации и разни малоумни екшън чикии, дето само гърмят коли и залагат на ефекти е ок.
 |
|
Keanu
(Real Green)
|

Re: Филми - 2 тема | 30.12.2014 13:55
Ами на мен фокуса не ми се измества - не ми пречи 3D-то какъвто и да е филма. Човек като погледа малко повече такива филми и свиква и даже ефектите не му правят такова впечатление, освен това реално повечето 3D филми използват доста малко 3D ефекти (осбено тези, които изброявате за "несъвместими" с тази техлология). Но виж някои хора ги боли главата и/или очите след това (поради технологията, която разчита на високочестотно превключване между ляво и дясно изображение) - например жена ми не понася такива филми именно заради главоболието.
Последна промяна Keanu на 30.12.2014 13:57, променена общо 2 пъти
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Филми - 2 тема | 30.12.2014 20:36
Киану, а кога ще можем да гледаме истинско 3Д? като триизмерните холограми от Зов за завръщане? или поне специалните три де ефекети от Пътешествие до центъра на земята - филма с който 3Д-то тръгна у нас. от две години насам изобщо няма истински три де ефекти във филмите, а само дето фокуса не ти е на екрана и се придава повече дълбочина и толкоз. 
Последна промяна Diavolo на 30.12.2014 20:37, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Balleta
|

Re: Филми - 2 тема | 30.12.2014 21:06
стига с това 3Д, пиши кои филми да сваляме, това е важното 
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Филми - 2 тема | 30.12.2014 21:20
+1 да кажа и аз, че следя редовно обзорите на Дявола (а и другите които пускат мнения) и съм ви много благодарен!
 |
|
Keanu
(Real Green)
|

Re: Филми - 2 тема | 31.12.2014 09:15
|
|   |
|
 |
|
Keanu
(Real Green)
|

Re: Филми - 2 тема | 03.01.2015 13:41
The Judge / Съдията (2014)
При условие, че участват Били Боб Торнтън, Робърт Дювал и Робърт Дауни Джуниър очаквах повече от този филм. На доста хора им харесва и затова мислех да съм по-мек с оплюването, но все пак ще си изкажа мението. Лично за мен това беше един от най-скучните филми, които съм гледал! Актьорската игра беше на ниво, но сюжета не струваше въобще. Имаше някаква идея и постоянно с течение на времето очаквах нещо интересно да се случи дори секунди преди финалните надписи, но не... Нямаше никаква драма, всичко си приключи така както обикновенно би приключило в един постен сценарии, даже в реалния живот би било по-интересно. Не е като да не харесвам филми със съдебни случаи, но този не беше на нивото и на най-скучните серии от някой адвокатски сериал. Не го препоръчвам за хора, които очакват някакви обрати или сложна сюжетна линия.
Последна промяна Keanu на 03.01.2015 13:44, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми - 2 тема | 03.01.2015 16:01
Нощ в музея: Тайната на гробницата (Night at the Museum: Secret of the Tomb) от франчайза това е най-добрата част, колкото и да е изненадващо, но факт. Първия филм беше ОК, втория провал, този дори по-интересен от втория. Имаше много добри попадение, особено момента с Хю Джакман. Само да не беше дразнещия син на Лари Дейли.
Пингвините от Мадагаскар (Penguins of Madagascar) Обожавам анимации, но тази е слабичка. Нито комедията се е получила, нито историята. У нас се гледа много, но като цяло в световен мащаб е провал и има защо.
Падингтън (Paddington) Mного трогателна и красива семейна история. А и отдавна не се бях забавлявал така. Напомни ми много на Стюарт Литъл, но много по-добър. Препоръчвам.
|
|   |
|
 |
|
Balleta
|

Re: Филми - 2 тема | 03.01.2015 17:59
 |  |  |  | Keanu написа: The Judge / Съдията (2014)
При условие, че участват Били Боб Торнтън, Робърт Дювал и Робърт Дауни Джуниър очаквах повече от този филм. На доста хора им харесва и затова мислех да съм по-мек с оплюването, но все пак ще си изкажа мението. Лично за мен това беше един от най-скучните филми, които съм гледал! Актьорската игра беше на ниво, но сюжета не струваше въобще. Имаше някаква идея и постоянно с течение на времето очаквах нещо интересно да се случи дори секунди преди финалните надписи, но не... Нямаше никаква драма, всичко си приключи така както обикновенно би приключило в един постен сценарии, даже в реалния живот би било по-интересно. Не е като да не харесвам филми със съдебни случаи, но този не беше на нивото и на най-скучните серии от някой адвокатски сериал. Не го препоръчвам за хора, които очакват някакви обрати или сложна сюжетна линия. |  |  |  |  |
Пълни глупости ...но разни хора, разни идеали... Аз го гледах вчера, уникален, много силен филм, НИКАКВА скука, яки актьори, силна игра, реални ситуации + Вера Фармига  Каквото и да си говорим супер як филм, един от най-добрите, дори мога да кажа, че ми хареса повече и от Гон Гърл, който свърши изключително тъпо. Това е, дотук това са двата най-добри филми, които гледах от жанра драма/трилър... Гледайте го смело този филм ще ви хареса, Дювал уникален както винаги, Робърт Дауни Джуниър също, героя на Глен се изпълнява от дедектива от 'Criminal Intent' - Винсент Дънофрио, също много добър актьор, абе изобщо класика филм 
|
|   |
|
|