Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция
| Автор |
Съобщение |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 17.02.2015 16:40
 Събитие номер 1 за годината в зимния календар. Уфф, нямам търпение. Шоуто започва от утре! Календар на състезанията: http://falun2015.com/en/
|
|   |
|
 |
|
Balleta
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 17.02.2015 17:48
Нямам голям интерес към северните дисциплини, като бягането ми е една от най-скучните дисциплини, макар и основополагаща и класическа. Принципно тоя спорт го следя само по Олимпиади Викингите ще си вземат своето ... 
|
|   |
|
 |
|
juve
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 17.02.2015 17:58
И аз като цяло не съм голям фен. Ски-бягането съм го заглеждал няколко пъти, но ми е скучно, нямат техниката на биатлона, особено ме дразни изкачванията как ги взимат бягат със ските, вместо да приплъзват с тях. Ски-скоковете по ме кефят като цяло, но биатлона и ските за мен са най-интересни, но има доста като дявола, които си следят и другите няма лошо, всеки има вкус и трябва да се уважава. Знам че викингите доминират особено в ски-бягането, как пусна състезание и все са по 5-6 на финала от 8 състезатели, с един финландец и швед примерно. Там си ги боготворят явно тея спортове и доминират яко, особено тази марит бьорген отдавна обезсмисли женската надпревара 
Последна промяна juve на 17.02.2015 18:02, променена общо 2 пъти
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 18.02.2015 05:02
Хъх, е ти нищо не каза.  напротив истинското ски бягане е именно в ски бягането, какъв биатлон за бога?  разбирам биатлона да ти е по-атрактивен заради стрелбата и микса между двете, но ски бягането е леката атлетика на зимните спортове, Юве, от мен да знаеш. Абсолютно най-значимия, най-тежкия и най-великия зимен спорт. 
|
|   |
|
 |
|
alessandron
(Primus Maximus)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 18.02.2015 22:54
Само кърлинга е по-скучен.
|
|   |
|
 |
|
Medved
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 18.02.2015 23:49
Като цяло на мене ми е доста скучен този спорт. На фона на биатлона ми седи като изсъхнала пърленка, сравнена с пица калцоне :))) Едно време опитаха да го разчупят с някакви комбинирани дисциплини със смяна на ските в импровизиран "бокс". Има ли ги още тези неща? Иначе онзи ден в парка видях един дядо, който беше извадил писалките от 75-а година и си правеше кръгчета за здраве. Много ме надъха този човек! Запали у мен такъв импулс за спорт, дето не може да запали и най-уникалната ски драма по телевизорА. Това е истинският спортист, а онези допингирани мулета, дето ще си мерят епруветките във Фалун, да имат много здраве! 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 19.02.2015 01:54
не знаете какво изпускате, но ваш/твой си проблем. 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 19.02.2015 01:55
Има, има. Скиатлон му се вика. Половината трасе с писалките за класиката и след това с кънковидната стъпка.  а иначе евала на дядото, ей това е истината. 
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 19.02.2015 11:12
И аз се кефя много на ски бягането.
 |
|
Balleta
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 20.02.2015 04:35
Деволе не знам кое на кое е синоним, но определено алпийските ски са спринтовете дисциплини в леката атлетика, а ски бягането - маратона и дългите 1000-5000-10000 километра, един вид Юсеин Болт го търси в ските  Също така ските са основополагащия зимен спорт, за най-тежкия съм съгласен за ски бягането и много класически също, за най-велик ще има да прощаваш - отново минаваме в орбитата на алпийските ски, които са си най-популярни, гледани и обичани. Ама ти коментирай де, да научаваме какво става на това световно, че освен теб едва ли някой ще го загледа  Ти си мохикан в тоя форум за тоя спорт  Иначе що е зимно аз си го обичам, ако се загледам сигурно ще ми е интересно бягането, аз си го гледам както казах на Олимпиади задължително.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 20.02.2015 07:15
ААААААААААААААА, какво велико начало на световното. направо оргазъм получих при уникалните победи на най-големите ми любимци, Марит Бьорген и Петер Нордхуг в спринта/класически стил. При Бьорген беше ясно, тя е абсолютната кралица на спринта в цялата история на този спорт и все пак Йостина Ковалчик се беше форсирала яко за това световно, а и тя кара вече само в класическия стил, пък и Стина Нилсон беше в супер форма на домашната писта, но всичко това бе без значение, защото кралица Марит ги отвя на финала. 13 злато от световни първенства за Бьорген, само на 1 титла от вечния рекорд на съветската машина, Елена Вялбе. Марит вече постави един рекорд - 3 поредно злато в спринта (2011, 2013 и 2015 г.), никой в историята не е правил подобен хеттрик. При мъжете обаче беше голямата въпросителна. Дали световния и олимпийския шампион, Никита Крюков щеше да защити реномето си на класик номер 1, дали Петер Нордхуг щеше най-накрая да спечели единственото отличие, което му убягва от световните първенства, дали Федерико Пелегрино ще затвърди невероятната си форма (макар че той е по-силен в свободния/кънковидния стил) или световния шампион, двуметровия гигант Ола Виген Хатестад, майстор в класиката ще спечели втора титла. Много въпросителни, един отговор - Петер Нордхуг!  Инфарктен финал. В началото Нордхуг поизостана, но след това направи едно умопомрачително първо изкачване и им дръпна на всичките с около 10 метра и повече, след това върна малко газта, явно пестейки се и за финала и Пелегирно се възползва, атакува и поведе, но на финалната права Алекс Харви (който през цялото време беше в сянка и никой не следеше точно за него) атакува най-мощно и от пета позиция се изстреля на втора, само на 5 хилядни зад Нордхуг, докато силите на Пелегрино не издържаха и отиде чак пети. Провал за Крюков, който даде най-доброто време в квалификацията, а остана без медал, докато Нордхуг от квалификацията до финала я караше икономично, даже веднъж се класира и като 'лъки лузър' за да избухне на финала. Хитрата лисица в действие за пореден път. Така Нордхуг сътвори история, като стана най-великия шампион от световни първенства. Това бе 10 световна титла на Нордхуг (сега вече има световна титла във всяка една дисциплина в този спорт) изпреварвайки легендата Бьорн Дели.  В общия брой медали от СП, Бьорн Дели има 17, докато Нордхуг вече има 13 медала от световни първенства и със сигурост на следващото световно първенство след 2 години ще застраши това постижение. Отлично начало за викингите - 2 от 2 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 20.02.2015 07:21
Със сигурност не е основополагащ  Точно ски бягането е изконния зимен спорт, най-великия като история и като значимост, говоря в исторически план. Няма по-велико нещо от ски бегач в класически стил. За това цяла поема може да се сътвори.  Значи единствено може да има спор за това кой зимен спорт е най-популярен. Тук алпийските ски наистина имат много силни козове, но специално за Европа мога да ти кажа, че най-много се гледат ски скоковете, това по информация от Евроспорт. Поне така беше за изминалия сезон. В световен мащаб не знам как е, трудно е тук да се правят класации. Много близко са и четирите спорта - алпийски ски, ски скокове, ски бягане и биатлон. Ще питам приятелите от бг Евроспорт, че и на мен ми е любопитно.  ама те могат да дадат инфо за Европа само и то отчитайки единствено резултатите от гледането на канала Евроспорт, не знам това колко меродавно е, но със сигурност ще е доста силен аргумент. Но няма значение де, аз си ги обичам и четирите спорта и си ги следя и се вълнувам и хабя нерви еднакво. 
|
|   |
|
 |
|
Pocko
(Real Green)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 20.02.2015 12:49
Това, което направи Петер Хортхуг по първото изкачване...  Брат му толкова спече, че спря да плъзга :)
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 21.02.2015 03:47
Велик Сими днес! Какъв дух, каква воля. Да се завърне след такова зверско падане, след такива наранявания и след като беше в безсъзнание и то по какъв начин, печелейки квалификацията на малката шанца с най-дългия опит от 93.5 метра. 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 21.02.2015 15:23
Шарлоте Кала върви към велика победа в скиатлона на домашната писта във Фалун.  Но да видим дали Бьорген ще успее да я настигне след този пасив от 10 секунди в класическия стил. Все пак залагам за победа на Кала, Бьорген е уморена от спринта, а Йохауг и Якобсен трудно ще спорят с Кала по спринт и взривност.
Последна промяна Diavolo на 21.02.2015 15:25, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 21.02.2015 15:45
Тересе Йохауг с 3 световна титла в кариерата си.  Дюрасела ги отвя по височините, много рано реши спора за златото. Така Йохауг има титли в скиатлона, интервалната дисциплина от 10 км. и масовия старт от 30 км. Астрид Якобсен в невероятна битка и финален спринт спечели среброто за сметка на Шарлоте Кала, която чисто тактически проведе лошо състезанието. Твърде много време водеше и беше изчерпана за финалната обиколка. Марит Бьорген чак шеста, много рано се отказа от борбата явно пестейки сили за утрешния отборен спринт.
|
|   |
|
 |
|
juve
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 21.02.2015 15:47
дяволе сбърка, тея норвежките я отнесоха накрая, иначе Фала си водеше, но издъхна последните метри, жалко можеше поне сребро да вземе, но уви. Хубаво състезание, особено втората половина ми хареса много и изкачванията си ги взимаха чисто, но Йохауг там бе най-силна, тая дисциплина ми хареса много и динамично състезание стана, браво 
Последна промяна juve на 21.02.2015 15:48, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 21.02.2015 17:50
велик Максим Вилегжанин световна титла в скиатлона след инфарктен спринт пред Дарио Колоня и Алекс Харви (вече с два медала от това световно първенство повежда в индивидуалната класация). Супер интересно и инфарктно състезание.  Нордхуг като Бьорген нямаше сили за нещо повече след победата в спринта от четвъртък. Утре да видим ще е супер интересно в отборните спринтове. Любопитно е дали Бьорген и Нордхуг ще се пуснат, не ми се вярва, по-добре да си пазят силите за следващата седмица, че има още 4 състезания. 
Последна промяна Diavolo на 21.02.2015 17:51, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Ски скокове - малка шанца | 21.02.2015 20:20
Рунееее Велтааааааааа ей това е лотарията на световните първенства Велта без победа за СК, при дебют на световно първенство северни дисциплини стана световен шампион на малката шанца инфарктно изпреварвайки големия фаворит, Зеверин Фройнд. Фронд втори с първи медал за Германия на малка шанца от 2001 г. насам. Трети остана Щефан Крафт от Австрия, победителя от четирите шанци. Викингите тотално доминират на това световно първенство. Втора поредна тяхна титла от малката шанца след триумфа на Бардал преди 2 г. 1. Руне Велта 2. Зеверин Фройнд 3. Щефан Крафт = 15. Яне Ахонен 16. Симона Аман 17. Камил Щох 22. Грегор Шлиренцауер, който прави кошмарен сезон Влади Зографски след зверски късмет се промъкна във втория кръг (за първи път скача втори кръг на СП или ОИ), но остана на последното 30 място.
Последна промяна Diavolo на 21.02.2015 20:22, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Световно първенство по Ски северни дисциплини - Фалун' Швеция | 22.02.2015 16:51
световна титла в отборния спринт за норвежките и то без Марит Бьорген Майкен Касперсен Фала и Ингвилд Йостберг бяха неутразими и със смазващите 8 секунди преднина спечелиха титлата  Логично второ място за шведките (Ида Ингемарсдотер и Стина Нилсон) и изненадващо трето място за Полша с Йостина Ковалчик и Силвия Якошвец. Провал за германки и особено финландките. Сега обаче ще е инфарктния мъжки спринт, където Норвегия, Русия и Италия ще са в люта битка за златото. 
|
|   |
|
|