Никога досега, откакто следя Милан, т.е. вече 22 години, не сме имали толкова безличен състав. При росонерите винаги са играли емблематични имена, дори в най-тежките години - годините 1997 и 1998, когато свършвахме на 10-то място. А сега няма нито едно. По-лошото е, че дори перспективни играчи трудно се откриват. Защото за мен почти всички новопривлечени са една голяма въпросителна - Къркич ми се струва, че ще си остане вечния талант, Де Йонг е един грубиян средна класа, Арчеби ще му дадем време, но засега показва ниво като в Киево, Пацини винаги е бил считан за талант, но досега не е успял да прескочи на следващото ниво - от талант на утвърдена звезда, дано го направи в Милан, но някак се съмнявам, когато зад гърба си няма подкрепата на класни халфове - защото аз Монтоливо не го броя за класен, за мен е просто добър, но не и нещо изключително - за Фиорентина е екстра, в Милан ще е разочарование.
И като заговорихме за халфовете - най-голямата мъка е в тази линия. Милан, който винаги е имал невероятни магьосници в тази зона - Гулит, Рийкард, Донадони, Савичевич, Бобан, Мануел Руи Коща, Рикардо Кака, Кларънс Зеедорф, Андреа Пирло. Сега един Боатенг там се подмотва, но реално той не е изобщо близо до изброените. През миналата година Боа изглеждаше по-добър, защото в състава си имахме Златан, а колкото и да ми е противен като характер, Ибрахимович е от играчите, които успяват да направят така, че съотборниците им също да вдигат нивото си. Ние, обаче, го продадохме, а съм сигурен, че Златан искаше да остане в Милано, но Берлускони упорито тръгна по пътя "ловим маймуни с трици".
Вчера гледах мача ни с Болоня и съм потресен от неумението на халфовете да задържат топката. А това е ДНК-то на Милан - контрол над топката и методичен натиск, който задушава противника. Със сегашните играчи ще има само да си спомняме за тоя стил.
Две думи и за треньора - Алегри вече трета година почва в Милан, но все си остава загадка за мен. Не подкрепям позицията, че е тотален нещастик - нещо, което вече е широкоразпространено мнение, но пък и не виждам гениалност в него. Понякога показва смелост и успява да мотивира отбора във важни мачове (например миналата година с Арсенал след 0:3 на полувремето ги стегна и не допуснахме крушение, като реално второто полувреме изпуснахме минимум два чисти гола и тоя мач трябваше да свърши по съвсем различен начин, а не с треперене), но пък в други случаи взема необясними решения - Йепес и Бонера двойка централни защитници ?!
Каквото обаче и да си говорим, сегашният отбор на Милан е средняшки. Опасявам се, че тройката в Серия А може да се окаже непосилна задача в конкуренцията на Ювентус, Интер, Наполи, Рома. В ШЛ ужким имаме удобна група, но аз не виждам нито едно "сигурно" гостуване - в Русия и Испания очаквам загуби, в Белгия имаме шанс, но зависи от моментно състояние. В Италия Зенит като нищо също ще ни бие, Спалети отдавна сглоби добър отбор, играещ бърз футбол, а при Малага единственото хубаво е, че са дебютант - иначе като ги гледах с Панатинайкос как бързо цъкат топката и ... Тепърва ще видим какви ще ги дробим, но аз няма да съм изненадан от "съсредоточаване във вътрешното първенство и отбиване на номера в Лига Европа". За Серия А предвиждам четвърто място, с надежда за трето при по-ранно отпадане от ЕКТ, а Ювентус и Интер да направят по-дълъг рейд в Европа.