Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 01:03

Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
ХАНДБАЛ: Тема за дискусии 
Автор Съобщение
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   13.01.2013 03:27

Винаги съм се чудил защо хандбалът остава толкова подценяван спорт, при положение че е толкова динамичен и предлагащ емоция за зрителите в почти всеки един момент. Каквото и да си говорим, винаги е бил в сянката на баскетбол, хокей и дори волейбол. В България пък този спорт е пред закриване. Сигурно се играят някакви шампионати на апокрифни начала в разни прокапали зали, но никой не знае за тях и не се интересува от тях. Доста жалка работа на фона на нивото на хандбала в съседните балкански държави. Сърбия стигна финал на последното европейско първенство при мъжете, а Черна гора стана европейски шампион при жените. Хървати и словенци са традиционни участници по големите шампионати, докато в една малка Македония хандбалът е едва ли не национален спорт. Румънците също правят епизодични появи. Нас обаче ни няма на картата, а бяха времена, когато хандбала беше в задължителната програма на часовете по физическо в училище.

Горното като малко емоционално лирическо отклонение. Иначе ми е интересно дали има и други хора, които проявяват или някога са проявявали интерес към този динамичен отборен спорт?!

Между другото, в момента в Испания тече световното за мъже:

http://www.ihf.info/IHFCompetitions/WorldChampionships/MensWorldChampionships/MensHandballWorldChampionshipSpain2013/FixturesandResults/tabid/6075/Default.aspx

Фаворити са домакините, най-голямата сила в последните години Франция и европейския шампион Дания. Аз пък стискам палци на исландците (след фамозното им сребро на олимпиадата в Пекин ми станаха любимци), но обективно погледнато нямат шансове за нещо повече от епизодично избухване. Всъщност май точно те изхвърлиха шведите от шампионата, което си е един малък шок, откъдето и да го погледнеш

:-)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   13.01.2013 03:30

В този канал пускат преки предавания и пълни записи от двете най-силни клубни първенства в света - Шампионската лига и Бундеслигата:

http://www.laola1.tv/en/int/handball/video/469--.html

:first:

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   13.01.2013 15:42

Снощи докато търсех Рен-Бордо из джазирите, без да искам хванах някакъв мач, май Русия с някой. Погледах една-две минути, понеже френските бяха на почивка. Няма тръпка в тоя спорт.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   22.01.2013 01:46

То залите са полупразни - каква тръпка... :-|

Иначе вече сме на фаза четвъртфинали. Безспорният гвоздей на програмата е мачът между домакина Испания и правещия доста добро първенство до момента тим на Германия. Другият интересен двубой е между непобедимите дотук хървати и залязващият доминант Франция. Европейският шампион Дания не би трябвало да има проблем с напористите маджари, докато последната двойка Русия-Словения ми изглежда като доста безличен мач, в който бих дал леко предимство на словенците.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   24.01.2013 01:58

Нищо не можах да гледам днес от четвъртфиналите... Испанците са катурнали немците и имат леката задача да бият Словения по пътя си към домакински финал. Скука. Хърватите пък направо са се подиграли с Франция преди броени минути. Ей това беше скритата изненада. Много са здрави хърватите и оттук-нататък съм 100% за тях. Полуфиналът им с европейския шампион Дания обещава да е истинска класика.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   24.01.2013 23:13

Незаслужено подценяван спорт наистина. Харесвам го, но не успявам да го гледам често.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   26.01.2013 00:17

Испания е първият финалист сред очаквана победа над Словения. В другия полуфинал Дания води на Хърватия с 14:11 на почивка. Включвам се за второто полувреме, ама нещо е много зле стриймчето, ще ми се скъсат нервичките! :outofspace: :no:

Последна промяна Medved на 26.01.2013 00:20, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   26.01.2013 00:20

Няма смисъл да се опитваш да ги гледаш пряко, нали си има торенти, там всичко качват ;-) и на хубаво качество. Просто ще се опазиш да не разбереш резултата и после гледаш.

Иначе Хандбал не пропускам на олимпийски игри, но иначе много рядко съм гледал :oops:
Но финала на световното ще си го дръпна без да знам резулатта и ще го гледам :-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   26.01.2013 00:21

И съм твърдо за Дания
Изобщо скандинавските отбори рулират

Интересно защо непобедимите французи нещо не ги виждам? Но сигурно след втората олимпийска титла звездния им отбор се е разпаднал в заслужена пенсия ;-)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   26.01.2013 00:40

Абе хич не ги следя като имена на играчите, да ти кажа. От французите знам само Карабатич, дето уж го водят голямата звезда в спорта, ама него нали нещо го бяха хванали да урежда мачове есента. Явно му се е разминало.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   26.01.2013 01:06

Финал: Испания-Дания

Датчаните са много солидни. Не дадоха никакъв шанс на съперника. Истински исполини. Бяха направили крепост отзад, а напред бяха остри като кинжали. Заслужено на финал - успех им пожелавам. Ако не се завърти някакъв домакински реверанс, ще преминат през испанците като валяк, така ги прогнозирам нещата.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   26.01.2013 02:22

Super :)

В неделя ли е финала?
Няма значи да отварям темата, ще си го дръпна и гледам :)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   28.01.2013 01:56

Каква стана тя - испанците направо се подиграха с датчаните! :О Вторите просто не приличаха на себе си в този мач. Започнах да гледам някъде от края на първата част, когато разликата беше "само" 5 точки за домакините. До почивката набъбна на 8, а в началото на втората част иберийците направиха серия от 8 (осем!) поредни точки и мачът на практика свърши 20-ина минути преди края... Жалко, не стана класиката, която очаквахме :(( Не мога да си обясня този срив при датчаните, ама в хандбала е така - допуснеш една разлика в резултата и цялата ти игра се срива. Честно казано, не мога да си спомня да съм гледал някакъв фамозен обрат напоследък - единият отбор да поведе 5-6 точки и другият да се върне в мача.

(Les Mousquetaires)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   28.01.2013 02:31

Не съм много запознат с правилата, но в хандбала не се ли броят голове, а не точки?

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   28.01.2013 03:42

Баш голове са си, ама по лош навик си ги викам точки ;-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   28.01.2013 19:36

И аз намерих кой мач да тегля и да гледам :question:
Динаита избухна ама в лагера на датчаните и всичко се разби на пух и прах. Датчаните на футбол не могат да играят с испанците, явно и на хандбал е така... :blink:

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   05.02.2013 02:58

Нямало тръпка ли:

http://www.laola1.tv/en/int/handball/ger-dkb-handball-bl/motw-sg-flensburg-handewitt-thw-kiel-/video/321-2790-106798.html

(пълен запис на едно от големите дербита в немската Бундеслига между Фленсбург-Хандевит и Кил, игран миналия декември)

:moufan:

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   15.02.2016 02:01

Днес най-после имах удоволствието да гледам български хандбал на живо и да си призная честно, отидох с доста занижени очаквания, но в крайна сметка останах доволен.

Става въпрос за четвъртфиналния двубой за Купата на България между Левски София и Добруджа Добрич, игран в тренировъчната зала на "Арена Армеец". Левски никога не са имали хандбален отбор и мисля, че от миналата или от по-миналата година група ентусиасти се събират и сглобяват мъжки тим. Добруджа пък са традиционен хандбален център. В момента имат и доста солиден волейболен отбор, но си мисля, че именно хандбалът е спортът на местните.

Очаквах да заваря само съдиите и няколко неориентирани роднини на хандбалистите, които да клечат с досада на трибуните, но за моя голяма изненада в залата имаше над 200 човека, което за мач, за който никой никъде не пише, е уникална посещаемост! И то тези 200 човека не бяха сини лумпени, тръгнали за вечното волейболно дерби между ЦСКА и Левски, започващо непосредствено след края на около 100 метра от мястото.

За самото ниво на хандбала не мога да правя анализи, защото не съм навлязъл много в този спорт, но определено имаше много красиви голове, изпълнения и емоционални моменти, драма, както и малко прехвърчане на искри по български. Специално гостите имаха един нападател - абсолютна класа, откъде ли не я мушеше в мрежата... Ама тотален нервак, с кого ли не се хвана за гушата =))) В крайна сметка изстрадана победа на по-опитния отбор от Добрич - 22:25 (11:13).

Като заключение мога да кажа, че хандбалът заслужава много по-голямо внимание и обществен интерес у нас. Не е скъп спорт, все още трябва да е в програмата по физкултура в училищата, съвсем малко е нужно да дръпне, а и сега с тези новопостроени зали по европрограми могат да се стартират не един и два хандбални центрове по места. Доколкото знам, такъв е случаят с Панагюрище и Сливница, които отскоро имат отбори в женската лига. Не на последно място и спортните медии трябва да обърнат по-голямо внимание на този традиционен за региона спорт. Да не забравят, че имат и не малка обществена функция, не само обслужване на рейтинги и кликове...

И като стана дума за медии, отскоро някакви ентусиасти са започнали много хубав проект за хандбала у нас - http://www.bghandball.com. Дано се развие и да вдигне интереса към този динамичен спорт.

:cheers:

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   16.02.2016 22:39

Хандбала се преподава в нашето училище (128 Кубрат Пулев и Спърса Шампиони) и децата много се запалиха. Щели да участват и в някакъв между училищен турнир ама нямам още информация кога ще е. На сина ми му купих хандбална топка за Коледа и той взе да я носи в часовете по физическо да играят с нея, че иначе от училище имали някакви гуми.

Вярно нищо особено ама все пак е нещо.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: ХАНДБАЛ: Тема за дискусии   |   16.02.2016 23:00

То и по наше време си беше част от училищната програма и все се анонсираха някакви междуучилищни първенства, които никога не се провеждаха по незнайни причини :))

Иначе дано се запалят децата. Специално пък за хандбала кне е нужно много - една хубава топка и шоуто започва :)))

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща