|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
Бъдещето на тениса (2016-2025?)
| Автор |
Съобщение |
|
MCStranger
|

Бъдещето на тениса (2016-2025?) | 07.03.2016 18:25
Отдавна мисля да започна тема за "младите надежди" - за мен това са Thiem и всички по-млади от него. Общоизвестен факт е, че никой, роден след Джокович, не е печелил мастърс (което си е шокираща статистика). Имаме такива играчи, печелил шлем - Чилич и Дел Потро. Всички, родени след тях и преди Тием (около 5 години колкото е едно тенис поколение) носят "достойно" името си "generation useless" с две изключения (Нишикори и Раонич), които може и да не са изключения, а и за тях - малко по-надолу.
Поводът да пиша това е мачът на Зверев срещу Бердих - гледах няколко мача на Саша миналата година, а сега му гледах всички мачове в Ротердам + въпросната среща онзи ден. Той е може би един от най-обещаващите от това поколение. Ако и Кирьос се развива в правилната посока, ще е интересно - единият ще е царят на късите точки, а другия - по-балансиран, способен да печели и дълги разигравания. Чорич обещава да е номер 1 дефанзивен играч. Thiem ще е новият цар на клея (той е и малко по-голям де), а показа, че може да печели и на хард и е доста издръжлив (спечели двата си сингъла и двойковия си мач на Дейвис Къп след като спечели две титли и игра полуфинал предните три седмици). Фриц допълва тази петица от играчи, които се очаква да запълнят огромната дупка след залеза на Big 4. Рубльов, който ми беше личен фаворит миналата година, тази започна много зле, но вчера спечели първия си Challenger (финал срещу Пол-Анри Матийо, като започна от квалификации и имаше малко късмет, че Стаховски се отказа на полуфинала) и постигна най-високото си място в ранглистата. Tой има нужда от заякване и също ще е кандидат за Топ 10 до няколко години. От французите ме кефи Quentin Halys (игра срещу Ноле 2-и кръг на АО).
Между старите кучета и тях са само Раонич и Нишикори, но те двамата първо трябва да останат здрави, да почнат да печелят мастърси, да играят редовно (поне) полуфинали на шлемове и чак тогава можем да говорим за нещо повече. За Григор всичко е казано, не го слагам въобще наравно с горните двама - без много напрягане - Топ 30 до пенсия, с малко късмет - може да влиза и в Топ 16 от време на време.
Изпуснах Томич, който е десет месеца по-голям от Thiem, но (лично мнение) не го виждам като кандидат за нещо голямо. Нямам някакво силно чувство и за Сок, а корейското чудо Hyeon Chung дължи високата си позиция предимно на победи в множество азиатски челънджъри.
Вие какво мислите по следните въпроси:
1. Докога Big 4 ще печелят шлемове и мастърси? 2. Ще направят ли нещо generation useless, кои от тях и колко време ще имат за това? 3. Кога и кои от младите имат данни да поемат щафетата?
|
|   |
|
 |
|
Henman
(Valiant Knights)
|

Re: Бъдещето на тениса (2016-2025?) | 07.03.2016 21:24
Досега не се бях замислял върху тази гледна точка. Значи всички хора, които някога са печелили Мастърс, в момента са на 28 години или повече!  А ако говорим за ГШ - 27 г. или повече. Между другото и в снукъра я има тази тенденция средната възраст на шампионите и на хората от топ 16 да се вдига постоянно - недъгаво поколение, какво да правиш, липсва му казармата! Иначе от всички изброени според мен само Раонич и Нишикори могат да спечелят турнир от ГШ в близко бъдеще. Милош ми е най-големият фаворит още от отдавна, защото има изявени оръжия като сервиса и форхенда + психика + голяма мотивация да се развива. Нишикори пък един път вече беше близо, виждаме, че може да прави близки мачове дори с хора като Мъри и винаги се бори до край стига да не е контузен. Останалите ми се виждат все още много неукрепнали. Виждаш, Зверев прави един добър мач и след това е премазан от Росол. Тийм е ок, има приятна игра за окото, но и той допуска много загуби от анонимници. Примерно на един от клей турнирите би Ферер и после падна от Гуидо Пея. Иначе Джокович и Мъри като нищо може и до 34-35 г. да играят на високо ниво. След като Хаас го правеше, не виждам защо те да не могат. Федерер също може да изкара поне този и следващия сезон. Така че ако ще чакаме те да се махат, та да почнат и други да печелят, може да си почакаме още известно време.
 |
|
vogelfrei
(Extreme Zombies)
|

Re: Бъдещето на тениса (2016-2025?) | 07.03.2016 21:59
|
|   |
|
 |
|
MCStranger
|

Re: Бъдещето на тениса (2016-2025?) | 07.03.2016 23:29
 |  |  |  | Henman написа: Досега не се бях замислял върху тази гледна точка. Значи всички хора, които някога са печелили Мастърс, в момента са на 28 години или повече!  А ако говорим за ГШ - 27 г. или повече. Между другото и в снукъра я има тази тенденция средната възраст на шампионите и на хората от топ 16 да се вдига постоянно - недъгаво поколение, какво да правиш, липсва му казармата! Иначе от всички изброени според мен само Раонич и Нишикори могат да спечелят турнир от ГШ в близко бъдеще. Милош ми е най-големият фаворит още от отдавна, защото има изявени оръжия като сервиса и форхенда + психика + голяма мотивация да се развива. Нишикори пък един път вече беше близо, виждаме, че може да прави близки мачове дори с хора като Мъри и винаги се бори до край стига да не е контузен. Останалите ми се виждат все още много неукрепнали. Виждаш, Зверев прави един добър мач и след това е премазан от Росол. Тийм е ок, има приятна игра за окото, но и той допуска много загуби от анонимници. Примерно на един от клей турнирите би Ферер и после падна от Гуидо Пея. Иначе Джокович и Мъри като нищо може и до 34-35 г. да играят на високо ниво. След като Хаас го правеше, не виждам защо те да не могат. Федерер също може да изкара поне този и следващия сезон. Така че ако ще чакаме те да се махат, та да почнат и други да печелят, може да си почакаме още известно време. |  |  |  |  |
Благодаря за мнението! Моята гледна точка беше точно, че Нишикори и Раонич няма да се състезават с гореизброените, защото имат 7-8 години разлика с тях. Зверев е на 18 - т.е. ако всичко е наред, ще се състезава на топ ниво още 15 години! Колкото до това, че Thiem загубил от Пея - ами нормално - той спечели титла предната седмица, отстранявайки Надал, а следващата седмица отново спечели титла, този път на хард. В този контекст загубата от Пея на полуфинал не е кой знае какъв проблем. Все пак малко хора печелят титли в три поредни седмици. И точно заради разликата във възрастта Джокович и Мъри няма да са проблем, защото около 35-годишна възраст, дори да играят още, със сигурност няма да печелят шлемове, а Зверев/Рубльов/Фриц/Чорич ще са на 25-6 тогава. Нишикори не го виждам като multiple slam winner - много е чуплив. Раонич - надеждата ми е в него, ако е здрав и продължи тенденцията, която видяхме на АО. Все пак ако въобще доминира - ще е за година-две-три - не като Биг 4 - след това някой талантлив от по-младите ще го измести. А може да се появи и някой съвсем нов, който сега е на 14 и не се е изявил още и да ги отвее всички.
|
|   |
|
 |
|
Henman
(Valiant Knights)
|

Re: Бъдещето на тениса (2016-2025?) | 07.03.2016 23:51
 |  |  |  | MCStranger написа:  |  |  |  | Henman написа: Досега не се бях замислял върху тази гледна точка. Значи всички хора, които някога са печелили Мастърс, в момента са на 28 години или повече!  А ако говорим за ГШ - 27 г. или повече. Между другото и в снукъра я има тази тенденция средната възраст на шампионите и на хората от топ 16 да се вдига постоянно - недъгаво поколение, какво да правиш, липсва му казармата! Иначе от всички изброени според мен само Раонич и Нишикори могат да спечелят турнир от ГШ в близко бъдеще. Милош ми е най-големият фаворит още от отдавна, защото има изявени оръжия като сервиса и форхенда + психика + голяма мотивация да се развива. Нишикори пък един път вече беше близо, виждаме, че може да прави близки мачове дори с хора като Мъри и винаги се бори до край стига да не е контузен. Останалите ми се виждат все още много неукрепнали. Виждаш, Зверев прави един добър мач и след това е премазан от Росол. Тийм е ок, има приятна игра за окото, но и той допуска много загуби от анонимници. Примерно на един от клей турнирите би Ферер и после падна от Гуидо Пея. Иначе Джокович и Мъри като нищо може и до 34-35 г. да играят на високо ниво. След като Хаас го правеше, не виждам защо те да не могат. Федерер също може да изкара поне този и следващия сезон. Така че ако ще чакаме те да се махат, та да почнат и други да печелят, може да си почакаме още известно време. |  |  |  |  |
Благодаря за мнението! Моята гледна точка беше точно, че Нишикори и Раонич няма да се състезават с гореизброените, защото имат 7-8 години разлика с тях. Зверев е на 18 - т.е. ако всичко е наред, ще се състезава на топ ниво още 15 години! Колкото до това, че Thiem загубил от Пея - ами нормално - той спечели титла предната седмица, отстранявайки Надал, а следващата седмица отново спечели титла, този път на хард. В този контекст загубата от Пея на полуфинал не е кой знае какъв проблем. Все пак малко хора печелят титли в три поредни седмици. И точно заради разликата във възрастта Джокович и Мъри няма да са проблем, защото около 35-годишна възраст, дори да играят още, със сигурност няма да печелят шлемове, а Зверев/Рубльов/Фриц/Чорич ще са на 25-6 тогава. Нишикори не го виждам като multiple slam winner - много е чуплив. Раонич - надеждата ми е в него, ако е здрав и продължи тенденцията, която видяхме на АО. Все пак ако въобще доминира - ще е за година-две-три - не като Биг 4 - след това някой талантлив от по-младите ще го измести. А може да се появи и някой съвсем нов, който сега е на 14 и не се е изявил още и да ги отвее всички. |  |  |  |  |
Да, така е, аз даже очаквах Тийм да падне точно от някой неизвестен клей бот след серията от победи. Но мисълта ми е, че и миналата година печелеше подобни турнири на червено, а в ГШ и Мастърси не беше дори близо до сериозен пробив. Дано този сезон стигне далеч на Ролан Гарос примерно. Иначе от тия най-малките бих заложил за Фриц! Сякаш има най-подходяща физика, изглежда спокоен и уверен и има достатъчно мощна игра. А и е време американците най-после да извадят някой наистина голям тенисист след тази суша.
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Бъдещето на тениса (2016-2025?) | 08.03.2016 01:08
След едно келяво поколение (на Григор поколението е най-слабото в историята) се задава друго такова (Чорич бота и сие). Новата голяма звезда ще е все още някой непознат. Нишикори и Раонич ги виждам с титла от шлема, но те вече са дърти, особено самурая, а и доста хора го очакват и с право. От наистина младите хлебец има само в Тийм и Кирьос. И двамата ги виждам като ГШ победители някой ден. Съгласен за Доминик и клея. След Мустер, австрийците ще имат нов голям клей шампион, поне това сочи логиката, пък да видим. Но тази година няма да е, тази година Рафа ще захапе десетата. Като цяло нито един не ми харесва от младите. Само Нишикорката ме кефи, но за съжаление е много чуплив, иначе има най-чистите удари и най-добрата техника и постановка на ударите.
|
|   |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|