Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 22:32

Отговори на тема  [ 221 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Офф - Книги 
Автор Съобщение
(Underground)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Офф - Книги   |   24.01.2013 19:48

Коя е последната книга, която сте прочели?
...По примера на темата за филмите реших да пусна темичка и за книгите. И понеже не мога да се включа в другата дискусия, тъй като единствения филм, който гледам в годината е повторението на Междузвездни войни по някоя от телевизиите, то тук си мисля, че ще мога да взимам скромно участие.
Та в края на миналата година, буквално часове преди настъпването на новата, завърших едно стойностно творение на литературата, или по-скоро най-стойностното, което съм чел досега - Ана Каренина на Толстой.
Книга, която от много време исках да започна, но все не намирах време. Останах очарован от начина, по който авторът ни поднася случващото се в душата на героите. Начин, по който все едно ти си там през ония век и на теб ти се случват тези неща. Бях в книгата от самото и начало и излезнах от нея, след като я завърших. Много силна книга, която въпреки че е около 1000 страници бих препрочел отново някой ден.
Та да споделите какви книги харесвате, кои са най-силните и съответно най-интересните книги, които сте чели и защо според вас е така.

Изображение

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 20:09

много хубава тема!

аз съм на периоди. понякога не чета нищо с месеци, понякога чета по няколко книги на месец.

Последните неща, които съм чел бяха Червено и Черно на Стендал. Разказите на Кафка. Мизъри на Кинг.

Преди много четях социологическа и социално-икономическа литература, но нещо напоследък съм заебал яко.

Не мога да кажа, коя ми е любимата книга. Кефя се на книги-игри. Дори препрочитам некви които ме кефят още от едно време :) Вместо като нас децата да четат и да играят на улицата, днес всичко е компютър. И ние сме подвластни на това също.

Последна промяна falkenbach на 24.01.2013 20:10, променена общо 1 път

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 20:14

Харесвам научната фантастика, но за съжаление да си призная отдавна не съм чел нищо - от около година.
Любимите ми писатели са Айзък Азимов и след това Клифърд Саймък.
Любим роман - „Играта на Ендър“ на Орсън Скот Кард.

Тази тема ме върна малко назад във времето, когато четях повече - дори и на работното си място... :thanks:

falkenbach написа:
...Кефя се на книги-игри. Дори препрочитам некви които ме кефят още от едно време :) Вместо като нас децата да четат и да играят на улицата, днес всичко е компютър. И ние сме подвластни на това също.

Оо да, още си спомням първата ми такава книга - "Замъкът на таласъмите" :-D

Последна промяна Keanu на 24.01.2013 20:22, променена общо 3 пъти

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 20:18

Ето това е моята тема :moufan: . И аз не съм фен на филмите, но четенето е най-голямата ми страст. Чета и купувам книги ненаситно и постоянно вися в Goodreads :-)

И аз през декември четох Толстой - "Война и мир" и още съм под влиянието на тази необятна книга. Толстой е ненадминат просто, никой не умее да описва картини с думи като него. Като разказвач, художник и режисъор в едно е. Преди няколко дни прочетох още един негов роман "Възкресението" - тежък, муден, но пак прекрасен.

Сега съм на "Стършел" на Етел Войнич и "Майстора и Маргарита" на Булгаков - тази последната е на път да ме откаже от четенето. Просто не проумявам замисъла и не ми допада стилът, но ще се насиля да я дочета.

За любимите книги в друг пост, да не досадя сега.

Поздрави за прекрасната тема :-)

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 20:20

и аз много харесвам Толстой. въпреки това романите са ми тежки. предпочитам разказите му :)

Последна промяна falkenbach на 24.01.2013 20:20, променена общо 1 път

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 20:54

Гледам много фенове на Толстой. :) Той ми е общо взето най-нелюбимият, така да се каже, руски автор. С мъка изчетох "Война и мир" навремето, но вече "Ана Каренина" не успях. Предпочитам Гогол и Достоевски. Последната книга, която прочетох (по-скоро препрочетох), е именно томчето "Петербургски повести" на Гогол.

Иначе запълвам времето, когато имам свободно такова, предимно с Пратчет.

(Синята Лавина)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 20:56

Keanu написа:
Оо да, още си спомням първата ми такава книга - "Замъкът на таласъмите" :-D

Хаха, май и аз съм я чел/играл..

Иначе аз чета предимно криминални романи - от поредицата на Бард - "Кралете на трилъра". (Майкъл Конъли!, Майкъл Крайтън, Патриша Корнуел, Нелсън Демил)
Чета и други трилъри, но главно това.
Харесвам и Джон Гришам.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:02

Ами чудесна тема, книгите са ми любимо хоби, непрекъснато чета нещо :-)
Последната книга която прочетох беше Дон Кихот Де Ла Манча, преди няколко дена. Доста философска книга, нямам спомени като малък да съм я чел, но и добре съм направил, че не съм я чел тогава... Хареса ми, но няма да и стана фен...
Сега като свърши АО почвам (Сандро да внимава, хаха :-D) сагата ''Песен за огън и лед'' на Мартин :helpless: :help:
а след това мисля да прочета и трилогията на Сюзан Колинс (Игрите на глада), ама докога ли ще мъча Мартин идея си нямам... :unsure:

Любими книги? Ъъъ много са, не знам :-o

По принцип най-любимия ми жанр е научната фантастика и фентъзито, но мелям абсолютно всичко. Няма жанр, който да не чета или да отбягвам. Общо взето съм на вълни/цикли и гледам да има от всичко, всякакви жанрове от автори от всички кътчета на света, стари книги, актуални книги, трябва да има от всичко, иначе е тъпо според мен.

И все пак ще селектирам/акцентирам върху книгите, които са ми направили най-голямо впечатление (ще гледам да съм кратък, защото прочетените от мен книги са много). :-) Разбира се има още много книги, които не съм чел (стотици, хиляди), така че тази моя лична класация ще търпи промени всяка една година. :fan:

Фондация - Айзък Азимов
Хиперион & Ендимион - Дан Симънс
Дюн - Франк Хърбърт
Хрониките на Амбър - Роджър Зелазни
Алеята на прокълнатите - Роджър Зелазни
Луната е наставница сурова - Робърт Хайнлайн
Странник в странна страна - Робърт Хайнлайн
Мравките - Бернар Вербер
Денят на мравките - Бернар Вербер
Танатонавтите - Бернар Вербер
Човекът в лабиринта - Робърт Силвърбърг
Денят на пришълците - Робърт Силвърбърг
Тактиката на грешките - Гордън Диксън
Градът - Клифърд Саймък
Дълбина в небето - Върнър Виндж
Убежище в дълбината - Върнър Виндж
Добре охранявани мъже - Робер Мерл
-
Хари Потър - Дж. К. Роулинг
Здрач - Стефани Майер
Вещерът - Анджей Сапковски
Джонатан Стрейндж и мистър Норел - Сузана Кларк
Взор през огледалото (история от трите свята) - Йън Ървайн
Землемория & Приказки от Землемория - Урсула Ле Гуин
Франкенщайн или новият Прометей - Мери Шели

P.S. Чел съм всичко на Толкин, но не бих го сложил в класацията ми, харесвам ги много, но специално във фентъзи жанра тези, които съм посочил са ми най-любимите
-
Винету - Карл Май
Съкровището в сребърното езеро - Карл Май
Олд Шуърхенд - Карл Май
Призрака на Ляно Естакадо - Карл Май
Синът на ловеца на мечки - Карл Май
Оцеола - Майн Рид
Конникът без глава - Майн Рид
По границите на далечния Запад - Емилио Салгари
Тайните на черната джунгла - Емилио Салгари
Последната битка на Сандокан - Емилио Салгари
Владетелят на окена & Призракът на Сандокан - Емилио Салгари
Черният корсар - Емилио Салгари
Последните Флибустиери - Емилио Салгари
Капитан Блъд - Рафаело Сабатини
Дневникът на Капитан Блъд - Рафаело Сабатини
Морският Ястреб - Рафаело Сабатини
-
Приключенията на Том Сойер & Приключенията на Хъкълбери Фин - Марк Твен
-
Граф Монте Кристо - Александър Дюма
-
голям фен съм на Артър Хейли и ето най-любимите ми книги от него:
Свръхнатоварване
Летище
Колела
Хотел
Банкери
Опасно лекарство
Вечерните новини
-
Милениум (трилогия) - Стиг Ларшон
-
Белият зъб - Джек Лондон
Дивото зове - Джек Лондон
-
Лъвицата Елза - Джой Адамсън
Легенда за Черния дявол - Иван Басаргин
-
Крадецът на книги - Маркъс Зюсак
-
Отнесени от вихъра - Маргарет Мичъл
На изток от Рая - Джон Стайнбек
Името на розата - Умберто Еко
Богат, беден - Ъруин Шоу
Младите лъвове - Ъруин Шоу
Птиците умират сами - Колийн Маккълоу
Quo Vadis - Хенрик Сенкевич
-
Старецът и морето - Ърнест Хемингуей
-
Клетниците - Виктор Юго
-
Цар плъх - Джеймс Клавел
-
Спасителят в ръжта - Джеръм Селинджър
Уморените коне ги убиват, нали? - Хорас Маккой
-
Тютюн - Димитър Димов
Железният светилник - Димитър Талев
Илинден - Димитър Талев
Преспанските камбани - Димитър Талев
Гласовете ви чувам - Димитър Талев

:cheers:

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:07

Книгата която чета в момента не заслужава коментар ама съм се хванал ще я довърша :laugh:, иначе напоследък си падам по Джефри Арчър - квото и да му хванеш няма да сбъркаш, тази година трябва да излезе последната му книга от трилогията Хрониките на Клифтън.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:08

Специално за руските класици, навремето се измъчих с Ана Каренина на Толстой и може би за това не ми се почва Война и Мир, която си купих скоро (двата тома). :unsure:
Може би моментът в който почнах да чета Толстой не беше подходящия, знам ли, но си спомням, че въпреки някои интересни неща, като цяло на инат я дочетох.
Скоро ми подариха Братя Карамазови на Достоевски и тя ми е в списъка за 2013 г. просто не знам кога ще и дойде редът за тази година. :-)

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:11

бтв. Не слагайте офф на подобни теми в кръчмата. Реално в кръчмата няма ОФФ Топици :-D

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:43

В момента чета "За Китай" на Кисинджър, "Интелектуалците и обществото" на Томас Соуел и "Знакови речи в американското консервативно движение" (последните две на английски, нямат бг превод). Вчера приключих мемоарите на Джордж У. Буш - "Важни решения".

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:44

Diavolo написа:
Специално за руските класици, навремето се измъчих с Ана Каренина на Толстой и може би за това не ми се почва Война и Мир, която си купих скоро (двата тома). :unsure:
Може би моментът в който почнах да чета Толстой не беше подходящия, знам ли, но си спомням, че въпреки някои интересни неща, като цяло на инат я дочетох.
Скоро ми подариха Братя Карамазови на Достоевски и тя ми е в списъка за 2013 г. просто не знам кога ще и дойде редът за тази година. :-)

Не чакай, ами започвай с Братя Карамазови. Достоевски е автор бз аналог в новелистиката, а тази книга е най-завършеният му труд.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:46

Stuart написа:
Гледам много фенове на Толстой. :) Той ми е общо взето най-нелюбимият, така да се каже, руски автор. С мъка изчетох "Война и мир" навремето, но вече "Ана Каренина" не успях. Предпочитам Гогол и Достоевски. Последната книга, която прочетох (по-скоро препрочетох), е именно томчето "Петербургски повести" на Гогол.

Харесвам "Война и мир", но петокнижието на Достоевски няма равно в руската литература.

Толстой е по-харесван от масовата аудитория, защото е по-смилаем от нея.

Последна промяна Vendome на 24.01.2013 21:46, променена общо 1 път

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:47

speranza написа:
Ето това е моята тема :moufan: . И аз не съм фен на филмите, но четенето е най-голямата ми страст. Чета и купувам книги ненаситно и постоянно вися в Goodreads :-)

И аз през декември четох Толстой - "Война и мир" и още съм под влиянието на тази необятна книга. Толстой е ненадминат просто, никой не умее да описва картини с думи като него. Като разказвач, художник и режисъор в едно е. Преди няколко дни прочетох още един негов роман "Възкресението" - тежък, муден, но пак прекрасен.

Сега съм на "Стършел" на Етел Войнич и "Майстора и Маргарита" на Булгаков - тази последната е на път да ме откаже от четенето. Просто не проумявам замисъла и не ми допада стилът, но ще се насиля да я дочета.

За любимите книги в друг пост, да не досадя сега.

Поздрави за прекрасната тема :-)

Уважавам Толстой, но за мен Достоевски е нещо специално, заедно с Шекспир и неговите пиеси и сонети.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:50

Конкретно по темата, любими книги много, по-късно ще посоча някои, но в последните години почти не чета романи, наблягам на нехудожествена научна литература.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 21:56

Достоевски четох в тийнейджърските години, но почти всичко съм забравила и ще го препрочитам някой ден. Помня, че най-много ме впечатли "Братя Карамазови". Наскоро обаче от него прочетох "Играчът на рулетка" и въобще не ми хареса, много слаба книга. Написал я е за един месец, за да си плати хазартните дългове..

Руската и английската (и френската) литератури са ми любими, недолюбвам всякакви испаноезични автори, не знам защо, дразни ме прекалено описателният им стил.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 22:00

Vendome написа:
Уважавам Толстой, но за мен Достоевски е нещо специално, заедно с Шекспир и неговите пиеси и сонети.

Оо, говори ми за Шекспир (къде ми е иконката :love:?). Той няма аналог в литературата просто. Преводите на Валери Петров са невероятни също.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 22:03

Vendome написа:
Stuart написа:

Харесвам "Война и мир", но петокнижието на Достоевски няма равно в руската литература.

Толстой е по-харесван от масовата аудитория, защото е по-смилаем от нея.

Не знам какво си чел от Толстой, но твърдо не съм съгласна, че е по-смилаем от масовата аудитория. Особено ако си чел "Война и мир", не разбирам как можеш да го кажеш това. Това за 'земния' Толстой и 'философския' Достоевски си е едно голямо клише.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   24.01.2013 22:09

speranza написа:
Достоевски четох в тийнейджърските години, но почти всичко съм забравила и ще го препрочитам някой ден. Помня, че най-много ме впечатли "Братя Карамазови". Наскоро обаче от него прочетох "Играчът на рулетка" и въобще не ми хареса, много слаба книга. Написал я е за един месец, за да си плати хазартните дългове..

Руската и английската (и френската) литератури са ми любими, недолюбвам всякакви испаноезични автори, не знам защо, дразни ме прекалено описателният им стил.

Не съм съгласен за Играча, но то си е до разбиране.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 221 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща