Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 13:42

Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
* AO - ФИНАЛИ * тема за коментари 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
 * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   25.01.2013 19:20

Ли На - Виктория Азаренка
-
Новак Джокович - Анди Мъри

За съжаление и двата мача няма да мога да ги гледам пряко, но със сигурност ще е лудница и на двата :-) Има много голям заряд и много неща са заложени.

Ли - Аза

* Ако Ли спечели ще стане първата тенисистка от 10 г. насам с последователни победи над номер 1 и 2 в света на ГШ турнир. В цялата оупън ера на тениса това се е удавало изключително рядко - само 8 такива случая има, дело на 6 тенисистки (защо 6, ами защото Серина и Винъс са го правили по 2 пъти...).

* Любопитното е, че последните 2 години, която тенисистка победи Агниешка Радванска впоследствие печели титлата. А това на този турнир стори китайката...

* Ако спечели Вика то тя ще си запази 1 то място в ранглистата, иначе номер 1 става Серина Уилямс.

* Също така ако спечели Азаренка, то тя ще дублира титлата си, което за последно тук е правено от Серина Уилямс - 2009 и 2010 г. и ще се нареди до имена като Серина, Винъс, Енен и Клайстерс, които единствени са дублирали титла на ГШ през последното десетилетие. Така че ако Азаренка спечели, то ще може да се говори за тенденция и определено за нейна доминация идните години, с цялата условност като знаем нейния ХТХ срещу Серина, но това е тема за друг разговор.

* Ако Ли спечели финала с 2-0, то тя ще стане едва втората тенисистка след Серина Уилямс за последните 3 години с титла от ГШ без загубен сет (Серина стори това на Уимбълдън' 2010 г.), а тук в Мелбърн за последно това бе сторено от Мария Шарапова - 2008 г.

* Баланс: 5-4 за Азаренка
на ГШ: 2-0 за Ли (две чисти победи с по 2-0) и 1-0 тук в Мелбърн
Вика обаче е в поредица от 4 поредни победи над китайката.

Ако се вгледаме във формата на двете, то Ли определено има предимство и впечатлява много повече, но в женските финали не формата, а психологията е решаваща... Точно в психологията обаче Вика е по-добрата. Азаренка е доказан боец и с желязна психика, освен това е в поредица от 4 поредни победи над Ли.
Китайката има по-остър сервис, но Аза вкарва повече % първи сервис. На ретур Вика е по-суверенна, макар че Ли е много опасна и в този компонент. От задна линия са равностойни според мен, тази която атакува ще е китайката, но защитата на Азаренка е по-добрата. Въпросът е контраатаката на Вика на какво ниво ще е и дали Ли ще повтори нивото си на игра от мача с Мария на полуфинала...

Ноле - Мъри

* Ако Ноле спечели ще стане първия тенисист в оупън ерата с 3 поредни победи в Мелбърн и ще изравни Федерер и Агаси, които имат по 4 титли.
Всъщност, Джокович вече постави рекорд - никой досега нямаше 3 поредни финала в Оупън ерата в Мелбърн.

* Ако пък Мъри спечели ще стане първия тенисист в оупън ерата, който след първия си триумф на ГШ веднага постига втори такъв!!

* Ако Мъри спечели, то той ще стане първия в оупън ерата с победа на подгряващ турнир в Австралия и триумф впоследствие в Мелбърн.
Иначе подобно постижение има Федерер с титли в Доха и Мелбърн през 2006 г. но Доха не е на зеления конетинент все пак...

* Баланс: 10-7 за Джокович
На ГШ балансът е 2-1 за Ноле и 2-0 тук в Мелбърн

* Любопитен факт: от 2005 г. насам имаме разделение на двата 1/2 финала - четвъртък/петък и статистиката е малко изненадваща:
5-3 победи за този който е изиграл своя полуфинал в петък!! :-o
Може би обяснението за това се крие във факта, че имащия ден повече за почивка тенисист губи малко игровия ритъм, който от началото на турнира е ясен - мач през ден!
Още по-любопитното е, че от 2005 г. насам сме имали 2 петсетови срещи в петък и победителя в тях неизменно е печелил титлата в неделя (Надал 2009 г. и Джокович 2012 г.)
Да видим сега какво ще стане...

С една дума, каквото и да стане в неделя, ще имаме история.
Така свикнахме последните години с тази думичка, а и няма как при този извънземен Топ 4... Наследниците яко издишат, усещам как ще има голяма дупка в този спорт при мъжете, докато не се пръкне по-следващото поколение, това сегашното т.нар. ново поколение е келяво според мен и те по-скоро ще са необходимия преход отколкото някакъв кой знае какъв значим и запомнящ се фактор за играта и историята...

Специално за Ноле - Мъри.
И тук ще е яко психология... Двамата спортно-технически са равностойни. Мъри има по-добрия първи сервис, Ноле по-добрия втори такъв. На ретур са равностойни, зависи от гледната точка. От задна линия също са равностойни, може би все пак с леко предимство на Джокович. Мъри обаче е по-вариативния от двамата и слайса му е по-отровен. Определено обаче Ноле превъзхожда кондиционно и това му е най-силния коз. Мисля си обаче, че Анди има силите и за 6 часов маратон, личи си как е форсиран и е обнал кожичката, а и до тук на турнира имаше тренировъчни мачлета без 1/2 финала, който по-скоро му направи добра услуга, защото му трябваше един такъв тежък мач за намиране на правилния ритъм в такива ситуации.

Мачът е с много голямо значение за целия сезон. Ако Мъри детронира Джокович в неговата запазена територия ще получи сериозно психологическо предимство в предстоящите спорове между двамата през годината и ще се превърне във фаворит за номер 1 в света при мъжете.
Андре Агаси наскоро каза, че 2013 г. щяла да бъде годината на Мъри. Да видим дали ще познае, Андре по принцип рядко се изказва, явно е много сигурен в себе си, за да си позволи такава категорична прогноза.
Ако Джокович обаче спечели, то това не само ще е 11-7 (вече сериозна разлика в ХТХ), но и 3-0 за него след загубата в Ню Йорк и целия моментум за Мъри ще отлети окончателно.

:tennis: :tennis: :tennis:

Последна промяна Diavolo на 25.01.2013 20:32, променена общо 3 пъти

(Valiant Knights)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   25.01.2013 21:39

ако формата на Мъри лъкатуши както днес, той определено ще загуби финала. ако играе както в първия сет обаче и сервира по-агресивно на второ подаване, то мачът ще е 50-50. предимството на Ноле е в по-острият форхенд и в досегашния му рекорд тук в Мелбърн. Мъри обаче е супер надъхан, има по-мощен сервис и малко по-голямото разнообразие на ударите му. Ноле е малко по-силен кондиционно и ми се струва, че Анди трябва да вземе мача преди 5ия сет, където Кинг Конг се чувства непобедим точно тук в Мелбърн. нещо вътре ми подсказва, че Джокович няма да направи най-силния си мач на финала, но естествено това са само догадки.
иначе четох интервю-то на Агаси и неговата прогноза беше 3-1 за Мъри срещу Федерер, а на финала леко предимство за Ноле. Андре говори пространно за възхищението си от топ 4, за еволюцията на тениса, за това къде би бил той ако играеше сега (пошегува се,че сигурно между Номер 50 и 100), за невероятното физическо израстване и движение по корта на топ играчите. изобщо много интересни неща както винаги тенис професорът е приятен събеседник. яд ме е много, че не му се занимава като треньор и че не искат да направят децата си тенисисти.
за женския финал каквото и да се каже е рисковано. за мен мачът е 3 сета, с леко предимство за Азаренка като дефендинг чемп и хед-ту-хед тенденцията на последните мачове. все пак няма да се изненадам ако Ли повтори представянето срещу Аза и Мара и вземе своето. като цяло обаче, в неделя ще е далеч по-интересно и нямам търпение да застана пред тв-то.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   25.01.2013 21:54

Винаги съм се възхищавал на съвременната статистика. :yes:

''Ако играча X спечели срещу играча Y ще стане първия в историята правил това 2 пъти поред на 'Род Лейвър', когато е под 30 години и е играл последователно в две петъчни вечерни серии с играчи ранкирани от 1-и до 5-и в ранглистата'' :laugh:

Пълно е с такива и в баскета, иначе добро резюме и дано Мъри бие и стане як мач.
Бандит, при жените и тук ми е дилема - искам Ли На да бие, ама не искам оная да става номер 1 :-D

(Valiant Knights)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   25.01.2013 22:04

Доста пресилени бяха изказванията на Андре как щял да има шансове срещу Джокович само ако го набие в съблекалнята преди това, след като всички помним как на 35 години с кортизон в гърба и 3 поредни петсетови мача беше напълно равностоен на най-силния Федерер в историята, но явно не иска да рискува да изглежда арогантен. :-)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   25.01.2013 22:46

Мъри мнооого зорно би днес, определено очаквах по-лесна победа.Като цяло харесвах играта му, беше агресивен имаше повече уинъри от Фед, сервисът му също бе добър.Проблемът при него е най-вече ментален. Може би фактът, че нямаше победа над Фед в Турнир от Шлема го сковаваше в решителните моменти.
Ако не се сдуха има шанс срещу Ноле, но като го знам колко е лабилен на моменти залагам на сърбето.
Все пак ще стискам палци за Мъри, та "а дано, ама надали"! :laugh:

Като цяло до тук Ли бе по-стабилната. Вика без да е имала кой знае колко силен съперник бе затруднена от Джейми Хемптън 63-та. Китайката традиционно играе силно на този турнир, Вика пък защитава титлата, за мен шансовете са фифти фифти.Пък и при жените прогнозите винаги са с висок риск.Ще стискам палци за Азаренка, защото ми импонира, макар че и На Ли също ми е симпатична.

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 00:12

Доколкото разбрах се очаква времето целия уикенд да е подобно на днешното, т.е. мачовете да се играят при 17-18 градуса. Това може да окаже голяма влияние, мисля. Джокович например онзи ден игра при 30 градуса, а сега ще трябва да привиква при други условия - хладно време и много бавен корт. Иначе не мисля, че Мъри ще е изморен. Ако нещата стигнат до 5 часа и нагоре, може би, но пък не се знае и на Ноле онзи трилър с Вавринка как му се е отразил. На мен тогава накрая ми се видя доста уморен, правеше нетипични грешки, не успяваше да се наглася за ударите си, работата с краката се влоши леко.

Лично аз се надявам на хубав мач. Определено по-хубав от последния им финал, тука, че ...
Ще стискам палци на скотиша. Винаги ми е бил леееко симпатичен, а и почва да показва потенциала си в пълния му блясък.

И твърдо за Ли На. Страшна симпатяга е.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 02:35

Ето го моето виждане

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 06:34

alessandron написа:

Не важи, да знаеш. Така с линкове и али-бали не се прави най-големият форум за тенис в България :-P Иначе добре си го списал, и аз ще хъркам за китайката :)

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 09:37

Не очаквайте много от Ли. Тя вече си изигра мача на живота... :dunno:

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 13:48

Никой ли не гледа женският финал? Само аз ли следя резултата?

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 13:51

Гледам го, но нивото е по-ниско. Не очаквах да е някакво супер качество, обаче На Ли определено поддава психически. Азаренка не е в оптимална форма, но се бори по типичния за нея начин. Доста драма и обрати, която и да спечели няма да е изненада.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 13:52

А сега Ли пак обърна същия глезен като във втория сет, че и главата си удари. Чудо ще е китайката да спечели след тия изпълнения ...

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 13:56

alessandron написа:
Гледам го, но нивото е по-ниско. Не очаквах да е някакво супер качество, обаче На Ли определено поддава психически. Азаренка не е в оптимална форма, но се бори по типичния за нея начин. Доста драма и обрати, която и да спечели няма да е изненада.

Ми това са сигурно двете най-слаби психически тенисистки. Очаквах финалът да е такава пародия. Да не говорим, че тенисът е на ниво чалънджър.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 14:45

Е за Азаренка изобщо не съм съгласен, че е слаба психически. Всичко друго, но не и това. Колкото до играта - тия две тежки падания на Ли нямаше как да не й се отразят. Но е факт, че Азаренка превъзмогна лошия си старт и се пребори - браво на нея. Честно казано си мислех, че Ли най-после може да вземе един по-завързан мач, затова заложих 2:1 за нея, въпреки че с оглед представянето преди финала ако Ли изобщо можеше да бие, то трябваше да е 2:0 - бързо, преди Азаренка да се е настроила и да почне да връща повече топки в корта. Китайката обаче прекалено много грешки направи от чисти позиции.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 15:01

Е, как да не е слаба психически Азаренка. Още от началото на кариерата й, това е един от най-големите й проблеми. В последните години нещата се подобриха, нооще си личи, че е на ръба в момента, в който изгуби контрол в мача.

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   26.01.2013 15:03

Да, е то бяха падания, контузии, брейк-пойнтове, пропуснати шансове, тайм-аутове, почивки, обрати и какво ли още не.
А всичко можеше да свърши ако На Ли не беше пропиляла онова 0-40 във втория сет. Като че ли, след това се срина. Не знам, разочарован съм малко от нея. И браво на Азаренка за борбата до края.
Много драма, много чудо. Сори, ама аз очаквах нещо по-качествено.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  И така   |   26.01.2013 20:07

Ето го моето мнение и за мъжкия финал. Като цяло не е нещо по-различно от това, което напоследък съм казвал за мачове между Джокович и Мъри, но наистина има няколко леки нюанса

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   27.01.2013 12:01

Сандро, винаги е удоволствие да те чета :-)

Аз ли единствена съм будна толкова рано в неделя сутрин и гледам?

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   27.01.2013 12:04

Просто не искат да гледат 14 поредна подена на Мъри на ГШ :dunno:

Отговори с цитат
Мнение  Re: * AO - ФИНАЛИ * тема за коментари   |   27.01.2013 12:14

:laugh:
Ха дано, ама надали :-)

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 83 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща