Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 23:23

Отговори на тема  [ 221 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща
Офф - Книги 
Автор Съобщение
(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   31.01.2013 06:23

То това със спестяването на пари от книги не работи особено, когато книгите, които чета на киндъла струват почти колкото и ако си ги купя на хартия. А за мястото не ми се коментира - тъкмо съм хванала да меря за какви библиотеки още има място вкъщи. :-)

Приятно четене - след няколко месеца новостта ще поотмине - аз напоследък моя вкъщи не го пипам - чета си другите книжки. Но теглото на багажа ми е силно намаляло в последните 2 години. :innocent:

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   01.02.2013 09:00

Ооо, съвсем не мисля скоро да давам пари за електронни книги. В момента имам 70 качени, всичките напълно безплатно от читанката и разни други интересни сайтчета. А Project Gutenberg си е направо съкровищница - над 40 000 заглавия, кое от кое по-интригуващо :-)

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   01.02.2013 09:11

:-) Ми успех в добрите намерения. Моите изкараха 10-тина дни... ;-)
А че има безплатни книги колкото искаш е ясно. Само че на ме все ми се чете нещо друго. :question: Пък и така поне не се чудя на кой рафт да я сложа поредната книга, която няма и да погледна след като я прочета.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   01.02.2013 11:56

Мейджър написа:
speranza написа:
Да се похваля с новата си придобивка :love: :

http://www.amazon.com/Kindle-Paperwhite-Touch-light/dp/B007OZNZG0

Честито! Аз пък съм си от традиционалистите и предпочитам хартиените книги. Даже само към антикварните посягам напоследък, че тези нови издания по правило бъкат от малоумни грешки. Коректорската професия вече за нищо я нямат явно... :(

Това ми е болна тема. Коректорската професия в България на практика не съществува в последните 20 години. Доколкото знам, издателствата наемат студенти за тази работа и плащат смешни пари. В това няма нищо лошо, стига поне да ги отсяват добре. Мисля си, че грамостността до известна степен е вродена и за съжаление често няма много общо с образованието или дори с интелекта.

При навлизането на интернет и SMSите на латиница, едно цяло поколение израсна, пишейки на шльокавица. Това вече е една дупка, която не може да се запълни. Колко истински грамотни хора познаваш или виждаш да пишат по форумите? Преди ми бяха много смешни хора, които твърдят, че четат много, а не могат да напишат и едно изречение правилно. Сега вече вярвам, че това е възможно. Такива фрапиращи грешки откривам в българските издания от последните години, и то от реномирани издателства, че ми се плаче. Народът е неграмотен и най-лошото е, че това не смущава почти никого.

Да не зачепкваме пък темата за преводите... :-(

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   01.02.2013 13:13

speranza написа:
Мейджър написа:
Честито! Аз пък съм си от традиционалистите и предпочитам хартиените книги. Даже само към антикварните посягам напоследък, че тези нови издания по правило бъкат от малоумни грешки. Коректорската професия вече за нищо я нямат явно... :(

Това ми е болна тема. Коректорската професия в България на практика не съществува в последните 20 години. Доколкото знам, издателствата наемат студенти за тази работа и плащат смешни пари. В това няма нищо лошо, стига поне да ги отсяват добре. Мисля си, че грамостността до известна степен е вродена и за съжаление често няма много общо с образованието или дори с интелекта.

При навлизането на интернет и SMSите на латиница, едно цяло поколение израсна, пишейки на шльокавица. Това вече е една дупка, която не може да се запълни. Колко истински грамотни хора познаваш или виждаш да пишат по форумите? Преди ми бяха много смешни хора, които твърдят, че четат много, а не могат да напишат и едно изречение правилно. Сега вече вярвам, че това е възможно. Такива фрапиращи грешки откривам в българските издания от последните години, и то от реномирани издателства, че ми се плаче. Народът е неграмотен и най-лошото е, че това не смущава почти никого.

Да не зачепкваме пък темата за преводите... :-(

Преди време бях започнал да чета една интересна книга, но същата бъкаше от фрапиращи грешки и беше истинско мъчение да напредваш, когато през няколко изречения те удряше поредната сбъркана дума или запетая. Изгуби ми се всякакво желание да я довърша, а беше наистина интересна книга. Как да кажа, текстът няма никакъв ритъм, когато правописът е счупен. Нещо като хубава мелодия с фалшиви ноти... :(

Много болна тема. Eто тук я обсъждахме по-подробно: http://clubs.pmleague.com/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=682

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   01.02.2013 23:09

Да се включа и аз - напоследък съм зарязал всякаква по-сериозна литература и карам на по-леки неща. Прочетох първите две книги от поредицата "Кинжалът и монетата" - нелошо фентъзи, без големи претенции, но с доста приятна история. Може дори да се каже, че един от главните герои леко напомня ББ - в смисъл как го използват да стане регент на краля (а.к.а премиер) и той само ходи по свирката на тоя, дето уж му е слуга.
Купих си и поредната серия на Джон Кори от Нелсън Демил - "Черната пантера". Просто това страхотно чувство за хумор на Демил не мога да му устоя - Пясъчландия :laugh: Няма такива бъзици, книга от 500 страници и на всяка бъка от лафовете, е как да не умираш от смях и да не четеш с кеф.
Иначе гледам много хора са писали за любими книги - е моите са твърде много, че да изброявам. Ще кажа само, че почнах да опознавам магията на четенето със "Синовете на Великата мечка". А по отношение на книгите-игри - страхотна мания бяха, Жоро видях е писал за НБА - книгата е "Демоните в НБА", имаше и продължение, но не се сещам как се казваше. Имаше и две футболни - "Боговете на футбола" беше по-известната. Въобще Майкъл Майндкрайм, авторът на тия книги, доста добре се справяше с увлекателните истории и ми е интересно дали е продължил да пише сериозна литература. Иначе книгите-игри са отличен начин да запалиш дете по четенето.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   02.02.2013 01:10

Те двете футболните още ми се мотаят някъде из къщи. Това българските автори, които пишеха с американски имена бяха много популярно нещо тогава :-)

Даже 2 имаше после за НБА - "Краят на коридата" и "Пробив". Или нещо такова.

А за преводите даже вече не ми се коментира, особено с по-популярните езици (и основно английски де) - преди много години си реших за себе си, че освен поезия, друга книга, която е в оригинал на английски, няма да чета на български. Винаги, когато реша да пробвам, после съжалявам.

Виж от екзотичните езици положението не е толкова зле (че дори и от испански или руски, които не са екзотични). Но за английския всеки си мисли, че го знае и че става за преводач.

Сперанца, те повечето издателства нямат коректори изобщо за художествена литература. Ако има някой, все ще хване нещо. Ама то просто няма. Дават се жълти стотинки на преводача и се издава. Макар че ситуацията е доста променена от началото на прехода, нещата пак са си зле.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   02.02.2013 02:31

Ами, срам не срам, искам да 'изтипосам' една българска писателка, която е много нашумяла напоследък, името й е Людмила Филипова. Та тя е рядко неграмотен човек. Просто умът ми не побира как подобни 'автори' не само 'пишат' книги, но и те биват издавани. За мен това е кощунство и извращение. Чувствам се безсилна пред подобни издевателства и така ми се иска да променя нещо, но уви...

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   02.02.2013 02:36

Venabili написа:
Те двете футболните още ми се мотаят някъде из къщи. Това българските автори, които пишеха с американски имена бяха много популярно нещо тогава :-)

Даже 2 имаше после за НБА - "Краят на коридата" и "Пробив". Или нещо такова.

А за преводите даже вече не ми се коментира, особено с по-популярните езици (и основно английски де) - преди много години си реших за себе си, че освен поезия, друга книга, която е в оригинал на английски, няма да чета на български. Винаги, когато реша да пробвам, после съжалявам.

Виж от екзотичните езици положението не е толкова зле (че дори и от испански или руски, които не са екзотични). Но за английския всеки си мисли, че го знае и че става за преводач.

Сперанца, те повечето издателства нямат коректори изобщо за художествена литература. Ако има някой, все ще хване нещо. Ама то просто няма. Дават се жълти стотинки на преводача и се издава. Макар че ситуацията е доста променена от началото на прехода, нещата пак са си зле.

Аз, понеже съм най-чувствителна на тема поезия, да си кажа, че за мен поезията в превод е по-скоро съвсем отделно произведение, имащо малко общо с оригинала като чувство и внушение. Поезията е нещо уникално, което няма как да бъде предадено по абсолютно същия начин на друг език. Валери Петров е гениален в това отношение, както и Георги Константинов, който за мен е един от най-великите преводачи и поети на България.

Последна промяна speranza на 02.02.2013 02:50, променена общо 1 път

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   02.02.2013 02:40

speranza написа:
Ами, срам не срам, искам да 'изтипосам' една българска писателка, която е много нашумяла напоследък, името й е Людмила Филипова. Та тя е рядко неграмотен човек. Просто умът ми не побира как подобни 'автори' не само 'пишат' книги, но и те биват издавани. За мен това е кощунство и извращение. Чувствам се безсилна пред подобни издевателства и така ми се иска да променя нещо, но уви...

Ако това е типичен абзац за нея:

"Мъжът носеше черно расо. А врата му стягаше снежна яка. Под нея висеше железен кръст, който биеше ритмично гърдите му, докато ходеше. Очите му гледаха под дебели лупи без рамки. В русата му коса се отличаваха платинени кичури, а червендалестите бузи и чертите на лицето му издаваха немско потекло."

напълно се съгласявам :outofspace: (ей тук го намерих това: http://liternet.bg/publish23/l_filipova/labirint.htm )
Това даже не може да се брои за модернистко...

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   02.02.2013 02:43

speranza написа:

Аз, понеже съм най-чувствителна на тема поезия, да си кажа, че за мен поезията в превод е по-скоро съвсем отделно произведение, имащо малко общо с оригинала като чувство и внушение. Поезията е нещо уникално, което няма как да бъде предадено по абсолютно същия начин на друг език. Валери Петров е гениален в това отношение, както и Георги Константинов, който за мен е е дин от най-великите преводачи и поети на България.

Аз затова казах, че правя изключение за поезия :-) Ако е преведена правилно, преводачът успява да добави онази частичка магия, която да приближи почти непознатия стил до теб. Различна е - но си струва да се прочете; особено ако човек може да разбере и оригинала.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   02.02.2013 02:47

Venabili написа:
speranza написа:

Ако това е типичен абзац за нея:

"Мъжът носеше черно расо. А врата му стягаше снежна яка. Под нея висеше железен кръст, който биеше ритмично гърдите му, докато ходеше. Очите му гледаха под дебели лупи без рамки. В русата му коса се отличаваха платинени кичури, а червендалестите бузи и чертите на лицето му издаваха немско потекло."

напълно се съгласявам :outofspace: (ей тук го намерих това: http://liternet.bg/publish23/l_filipova/labirint.htm )
Това даже не може да се брои за модернистко...

Това, и не само то, е представителна извадка на съвременната българска литература. Нямам какво повече да добавя.. :sick:

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   02.02.2013 02:55

Venabili написа:
speranza написа:

Аз, понеже съм най-чувствителна на тема поезия, да си кажа, че за мен поезията в превод е по-скоро съвсем отделно произведение, имащо малко общо с оригинала като чувство и внушение. Поезията е нещо уникално, което няма как да бъде предадено по абсолютно същия начин на друг език. Валери Петров е гениален в това отношение, както и Георги Константинов, който за мен е е дин от най-великите преводачи и поети на България.

Аз затова казах, че правя изключение за поезия :-) Ако е преведена правилно, преводачът успява да добави онази частичка магия, която да приближи почти непознатия стил до теб. Различна е - но си струва да се прочете; особено ако човек може да разбере и оригинала.

Да, поезията (истинската такава) е висша форма на литературен гений и с нейната обработка и превод трябва да се занимават изключително и само корифеи в тази област. Поезията, в най-чистата й и красива форма, е едно е от най-върховните постижения на човечеството, поне според мен :love: , и е ужасяващо когато я 'налази' някой невежа.

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   02.02.2013 11:03

speranza написа:

Четеш, кой е дядо й, кой е мъжът й и разбираш, причините да е издавана и рекламирана. В България се издават хора, които могат да платят на издателството разходите по отпечатането и популяризирането на книгата.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   04.02.2013 04:23

Подаряват се на принципа "предай нататък":

- "На източния фронт нищо ново" / Ремарк
- "Искрица живот" / Ремарк

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   04.02.2013 10:25

Мина доста време от последната ми прочетена книга, за съжаление... Както Жак Елюл с право казва, в наше време Словото е унизено и сега над света властва Образа... И аз съм така - компютри, кино, ТВ... образи, образи...

И все пак - наченах една нова книга, подарена ми от автора: "Овньо льо вакал, каматан..."... Носталгична е, но ми е интересна... Както всичко родопско, начело с Чилингира и каба гайдата...

(The Mummies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   07.02.2013 23:49

Ха, каква готина тема налазих :))

Някой може ли да препоръча конкретен модел таблет/четец, моля?

Искам да купя на съпругата ми - и двамата доста четем, но нейния темп е убийствен :outofspace:

Не съм особено навътре в тези неща. Тя ще го ползва за четене, браузване в интернет и филми/музичка. Освен angry birds други игри не играе:)

А откакто се роди дъщеря ми само си купувам книги, но чета единствено приказки. По-скоро импровизирам в/у картинки :)
Любими книги ми е много трудно да определя - списъкът ще е доста дълъг:)
Добри поличби, може би, Fragile Things на Геймън, Американски богове (Момчетата на Ананси още не мога да я започна), Лукяненко ми харесва доста, но любимата ми поредеца като се замисля (Pratchett aside:)) е тази за Бараяр на Лоис Макмастър Бюджолд. Да не забозва с разните там споделящи ножове, черпаци и глупости, а да се връща към Майлс :))
А и поредицата (те са само две засега де) за Локи Ламора на Скот Линч....
И.. айде стига:)

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   08.02.2013 00:33

AnfieldIron написа:
Ха, каква готина тема налазих :))

Някой може ли да препоръча конкретен модел таблет/четец, моля?

Искам да купя на съпругата ми - и двамата доста четем, но нейния темп е убийствен :outofspace:

Не съм особено навътре в тези неща. Тя ще го ползва за четене, браузване в интернет и филми/музичка. Освен angry birds други игри не играе:)

http://myebook.bg/?p=1866 - хвърли един поглед тук за начало.

Така като гледам какво си изредил, ще ви трябва таблет :) Макар че аз пред таблет винаги бих ти препоръчал нетбук, с който да си имаш всичко необходимо свързано с нета и отделно да си вземеш един ebook reader, който да се ползва само за четене. Примерно аз имам PocketBook 613, който лично за мен е много добър - eInk дисплей без тъчскрийн, удобни бутони за смяна на страниците, лесно и бързо увеличаване/намаляване на шрифта, голям набор от файлови формати, запомня ти всяка започната книга на какъв етап е, т.е. докъде си стигнал преди това като страница и т.н. TrekStor също имат много добри модели, разбира се Kindle, също Prestigio

(The Mummies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   08.02.2013 00:47

Благодаря :cheers:

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   08.02.2013 10:56

Да, малко разнопосочни са ти исканията, няма да стане с едно устройство ;)
Щом чете много жена ти, е добре да й вземеш четец, защото е много по-ненатоварващ очите и подходящ за четене. (Киндъл, Сони, Кобо - все са добри, имат разлики в това с кои електронни библиотеки са свързани, в случай, че решите да си купувате книги. Аз лично ползвам читанката, където са безплатни и ми е все тая за останалите).
За останалите неща, които иска да прави - интернет, музика, филми - и аз като Анфийлд смятам, че един нетбук ще ти свърши по-добра работа от таблет. :)

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 221 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Следваща