Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 10:55

Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
*** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 *** 
Автор Съобщение
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   15.02.2013 03:28

Изображение

ДЕН 5 (14 февруари 2013): ИНДИВИДУАЛНО Мъже

Ето ни отново от мястото на събитието в Ново Место на Мораве. По предварителни планове бях планувал да пропусна двете индивидуални гонки, но в последния момент все пак реших да присъствам на мъжкия старт и да видя що е то индивидуално и има ли почва за живо гледане. Признавам си, че бях доста предубеден и заблуден към тази дисциплина в биатлона. До днес. Вече мога съвсем отговорно да заявя, че индивидуалното с нищо не отстъпва по атрактивност от спринта. Бих казал дори, че е по-интересно заради 4-те си стрелби и общо петте обиколки на всеки състезател по трасето. И в този ред на мисли недоумявам защо тази дисциплина е толкова ощетена в програмата на Световната купа (само 3 индивидуални гонки през сезона срещу цели 10 спринта). Вероятно презумцията е, че състезанията с по 4 стрелби - преследване и масов старт, са достатъчно добре застъпени в календара.

И още една моя заблуда падна днес – състезанията на осветление всъщност не са чак такъв ташак, за какъвто ги мислех до съвсем скоро. Очевидно телевизионните предавания залуждават съществено, като създават погрешно впечатление, че състезанията се провеждат едва ли не в някакъв полумрак. Мога да кажа, че от гледна точка на зрителите видимостта е перфектна! И все пак биатлон на дневна светлина си е класика и тези “нощни” стартове трябва да си останат по-скоро екзотично изключение, отколкото правило. Мое лично мнение, разбира се.

След като в последния момент Свендсен се отказа от участие заради неразположение (по официална информация - лека настинка), пътят на Мартен Фуркад към първо златно отличие на първенството бе открит. И французинът се възползва по шампионски - 5 негова световна титла и заформяне на кариерен шлем (световно злато във всяка една от 4-те индивидуални дисциплини)! Веднага след състезанието Свендсен се е обадил да честити успеха на своя голям съперник. А Мартен върна жеста, като в интервю за медиите сподели, че се надява Емил да е на линия за една класическа шампионска гонка в неделния масов старт.

Доста странни бегови времена постигнаха Ондрей Моравец от домакините и американецът – съответно първо и трето! Нека го кажа иначе: Моравец би Мартен Фуркад на бягане с над 11 секунди разлика! Тук коментарът е излишен... :о И докато за фамозното представяне на чеха може да се намери разумно обяснение (оправдание), то сребърният медал на янкито е доста криминален и едва ли ще е пресилено да предположим, че тази вечер някоя тоалетна чиния в Нове Место е вряла с половината менделеева таблица... :/

Наред с този леко горчив привкус трябва да отчетем отлично състезание за Лукас Хофер и Фредрик Линдстрьом. Италианецът, който се слави като голям "сватбар" на рубежа, направи стрелбата на живота си, но само до предпоследния изстрел - 18 от 18 и после две грешки, които го извадиха от историческо място на почетната стълбичка. Линдстрьом пък отсрами изпадналите в дълбока криза шведи с първи медал на шампионата - една грешка в последната стрелба и бронз за младата надежда на скандинавците.

Агонията на руснаците продължава. Довчера оплаквахме немците, но те вече имат своя световен вицешампион в лицето на неостаряващата Андреа Хенкел, докато “страна огромная” крепи опашката на временното класиране по медали с един хилав бронз. Въпреки големите надежди за избухване в днешното индивидуално, рашките отново разочароваха, като най-доброто им класиране бе 15-то място Алексей Волков. Най-изкусният стрелец на "сборная" и записа най-бързата стрелба от всички 136 състезатели, но за това медали не се раздават... Кратка справка в историческите сводки показва интересния факт, че руснаците нямат световно злато от индивидуалната дисциплина вече цели 17 години! Доста странен антирекорд, като имаме предвид каква школа са в стрелбата.

Нашата най-голяма надежда – Краси Анев, може да съжалява горчиво за лошото си представяне на рубежа днес (общо 4 грешки), защото в бегово отношение направи повече от прилично състезание (12-то място). При малко по-прецизна стрелба Краси щеше да запише ново почетно класиране, а простите сметки показват, че при 20 повалени мишени мястото му на подиума беше в кърпа вързано. Жалко.

Утре програмата продължава с щафетата при жените. Като потвърждение на скептицизма ми към шансовете на норвежките за медал, ще добавя информацията, която изтече днес. Оказа се, че Солемдал едвам завършила индивидуалната гонка вчера, след като имала сериозни проблеми с дишането в края на състезанието. "Проблемите започнаха в последната обиколка, но все пак реших да добутам до финала. Вероятно това не беше най-добрата идея. Няма да крия, че доста се изплаших" - разказва Солемдал за норвежкия канал NRK.

Между другото, в момента тече много интересно предаване по чешката телевизия. Гости в студиото са Вероника Виткова и Габриела Соукалова. Жалко, че не отбирам много от чешки, но определено двете са много приятни и позитивни девойки. Стискам им всички палци в щафетата и особено в масовия старт. Имат сили за едно финално избухване за радост на многобройната местна публика.

Ето и традиционната отбрана селекция снимки от днес:

Прикачени файлове:
nmnm21.jpg
Прикачени файлове:
nmnm22.jpg
Прикачени файлове:
nmnm23.jpg
Прикачени файлове:
nmnm24.jpg
Прикачени файлове:
nmnm25.jpg

Последна промяна Medved на 15.02.2013 04:42, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   15.02.2013 04:39

Индивидуалното състезание си е баш класиката в биатлона, няма нищо случайно, че му викат - класиката.
А е пренебрегнато толкова много в календара заради телевизиите. Индивидуалното протича по-бавно и не е толкова динамично, 20 км. явно се виждат повечеко на тв компаниите. Това е положението.
Иначе не ми хареса състезанието по ред причини...
Дано щафетите предложат драма и класен биатлон, че днес бозаво състезание стана.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   15.02.2013 05:38

Съставите за утрешната женска щафета: http://services.biathlonresults.com/results.aspx?RaceId=BT1213SWRLCH__SWRL

19-годишната Лаура Далмайер застъпва на трети пост в щафетата на Германия. Интересно решение на немския щаб, но при трагичната Хорхлер май няма друг избор. Далмайер е трикрактна световна шампионка за девойки от тазгодишното първенство.

Малко ми е трудно да я разбера тази тактика, която са възприели отбори като Чехия, Словакия и Полша, а именно двете им подчертано по-добри състезателки да стартират на първите два поста, докато трети и четвърти пост да се заемат от доста по-неопитни техни съотборнички. Явно идеята е да се задържат по-дълго в състезанието, но каква полза, когато тези след теб нямат особени аргументи да надградят или поне задържат постигнатото в началото?!

При рускини, украинки, норвежки и французойки няма изненади в съставите.

Прогноза: 1-2. Русия-Украйна, 3-4. Франция-Германия, 5-7. Полша-Норвегия-Чехия, 8-9. Италия-Беларус, 19. България.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 02:57

Изображение

ДЕН 6 (15 февруари 2013): ЩАФЕТА Жени

Какво да ви кажа - това, което се случи на днешната женска щафета, не е нормално! Не само не е нормално, ами е и доста притеснително! Не искам ни най-малко да омаловажавам или подценявам невероятната Тора, която за пореден път направи велико състезание за пример и уважение, както и съотборничката й Солемдал, която де факто върна норвежките в щафетата, но да си имаме уважението - не е нормално отбор от числом и словом две състезателки да стане световен шампион! Та тази Хилде Фене не е достойна дори за място в нашата селекция. Такава потресаваща посредственост, че чак не е за вярване как тази закръглена девойка има злато от световно първенство. Флатланд явно още преживява сблъсъка със Зайцева, защото отново не бе на себе си, а вероятно този път се е сблъскала с някое дърво по трасето, защото незнайно как успя да увеличи изоставането на норвежките почти двойно и то без фрапиращи грешки на рубежа.

Златото на Норвегия тази вечер е някакъв тотален абсурд и за съжаление може да говори само за едно нещо - нивото в женския биатлон е ударило дъното. Преди няколко седмици бях пуснал едно мнение в съседната тема, в което се бях ентусиазирал, че нещата при жените не са толкова зле и бъдещето е розово, но уви - доста безпочвено и доста наивно твърдение от моя страна. Истината е, че такова посредствено равнище при жените не е било от години, да не кажа и десетилетия. Извинявайте, ами първите три във временното класиране за Голямата световна купа са прехвърлили 30-те. За какво говорим. Все пак не може да отречем, че има потенциал, но на този етап положението е трагично. Пропастта, която остави Нойнер, е огромна, и една фамозна Тора не е достатъчна, за да се запълни... :(

Иначе ако изключим Тора, голямата звезда на днешната щафета се казва Лаура Далмайер. 19-годишната германка направи уникален трети пост, като пое щафетата на близо 40 секунди изоставане, направи чиста стрелба и предаде като водач. Има бъдеще това момиче и дано започнат да я налагат и да работят правилно с нея, защото Германия повече отвсякога има нужда от звезди.

Гьоснер също беше страхотна... но само с бягането. Абсолютно торнадо по трасето и истинско удоволствие да се наблюдава как задминава като спрели другите състезателки. Личи си, че е прихванала доста от иметитата си бивша съотборничка и голяма своя приятелка Магдалена Нойнер, а и по-важното - определено има харизма. Обаче проблемите й на рубежа изглеждат почти нерешими... поне засега. Между другото, интересна информация за Гьоснер (специално за Дяволето, току-виж му се вдигнала в очите) е, че тя е половин норвежка (майка й е от Молде). Друго нещо за отбелязване, което четем в биографията й, е, че като малка искала да стане голяма алпийска състезателка, но след едно зверско падане, в което буквално си разбила зъбите, счупени кости и други нелицеприятни последици, се преорентирала към биатлона.

Не може да не отбележим специално и бронзовите медалистки от тази вечер - италианките. Браво на тях. Кой е очаквал от тях подобен успех! Въобще италианците както не блестят чак толкова индивидуално, така и избухват периодично в щафетите. Не знам как да си го обясня. Иначе това момиче - Доротеа Вирер, има голямо бъдеще, ако успее да си развие потенциала.

Явно тактиката при чехите да пуснат двете си звезди на първите два поста, имаше своята логика, тъй като държаха местната публика в радостна тръпка чак докъм средата на третия пост. След това обаче логичното се случи - по-неопитните Ландова и Томешова не издържаха на напрежението и влязоха за по една наказателна обиколка. Много неравностоен отбор, нямаше как да се надява на нещо голямо. Иначе сигурен съм, че Соукалова взима медал от масовия старт в неделя. Пече се този успех, витае във въздуха, тъй да се каже :)

Между другото, румънките са били дисквалифицирани, след като една от техните състезателки е излязла извън трасето. Според разочарованата Ева Тофалви ставало въпрос за няколко прекрачени метра, които по никакъв начин не облагодетелствали нейния отбор в състезанието, но правилата на IBU били категорични за дисквалификация. Тъпо наистина.

Иначе след хубавите думи, които казах за домакините в първите дни, днес е време и за малко критика. Става въпрос за стадиона, който не е съвсем добре доизмислен. В общи линии "Височина Арена" е разделена на три основни части - трибуни, горна част на трасето и долна част на трасето. Горната част е доста атрактивна за зрителите, тъй като дава много добри възможности за гледане на състезанията - удобен достъп, 4 големи екрана, добро озвучаване, приятни полянки и т.н. В долната част обаче няма нито един екран, озвучаването е трагично, а и като капацитет мястото е доста ограничено - тясно и неудобно за зрителите (с изключение на една по-дълга ивица). Големият проблем идва от това, че женските състезания се провеждат по 2-километровата обиколка, която включва изцяло долната част от трасето и само един завой от горната част. Може да е малко неприятно да не знаеш какво се случва в състезанието в 90% от времето, но си има уникална тръпка и в това да слухтиш колко пъти ще извикат феновете на стадиона, за да разбереш как върви стрелбата на местната любимка; или пък да се взираш в далечината, за да определиш временната водачка по прокрадващите се между дърветата цветове на екипите; или пък да чакаш коя състезателка ще се появи първа на завоя. Един чичка до мен пък си правеше импровизирана междинна контрола с хронометъра на телефона. Борба за частица безценна информация в полеви условия - и всичко това в информационния век. Как да кажа - странно, но същевременно и доста приятно усещане :)))

Толкова за днес. Без снимки този път, че излязоха само някакви размазани петна в тази тъмница...

Последна промяна Medved на 16.02.2013 03:11, променена общо 2 пъти

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 04:48

Норгеееееее :laugh: :-D :devil:

:cheers:

Дяволето си го каза, норвежките са с класи над останалите куци отбори. Дефакто само Солемдал и Тора спечелиха световната титла. Голяма грешка с включването на Фене вместо Хорн, добре, че не направи втора наказателна обиколка... :uuu:
Хенкел разочарова определено, но никой не може да я вини.
Фантастични италианки :yes: Рускините отново разочароваха.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 04:53

Утре очаквам рекорден 7 златен медал на едно световно първенство за една нация. :devil:
Германия от 1999 г. и Норвегия от 2013 г. имат 6 златни медала, ами трябва да стане чудо, че утре норвежците да не триумфират със седмо злато. :first:
1. Норвегия 2. Франция 3. Русия

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 12:50

Мисля, че днес чудото ще стане. Лично аз ще стискам палци за всеки друг отбор, но не и за Норвегия. Много скучно и банално стана с тази тяхна доминация. Време е и други да се порадват малко на световния връх. :yes:

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 16:57

Аз стискам палци за Русия и за втори медал за скуадрата (ех, мечти..)

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 18:09

Тази Шкодрева е изключително некадърна и неприятна като коментатор, не мога да я слушам просто :besnyo:

Ужасен развой на събитията, очертава се поредната норвежка победа :cry:

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 19:01

speranza написа:
Тази Шкодрева е изключително некадърна и неприятна като коментатор, не мога да я слушам просто :besnyo:

Ужасен развой на събитията, очертава се поредната норвежка победа :cry:

Бе на кого му пука за норвежците, НАШИТЕ СА ДЕВЕТИ !!! Историческо класиране, браво на момчетата. Мъжкият ни биатлон определено е приятен полъх в тоталната липса на каквото и да е в зимните спортове по отношение на България.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 19:06

Да, наистина много добро постижение за нашите. Аз поне откакто гледам биатлон (и то не е отскоро) не съм виждала толкова добри постижения при мъжете. Много е радващо и дано продължават в същия дух момчетата.

Обаче как може да не позволят на Анев да стартира в масовия старт на Световно първенство? Що за глупост е това?

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 19:17

Абе Краси поумореничък ми се вижда напоследък, особено на последните обиколки. Те си знаят най-добре, но ако са си поставили за цел европейското, логично е.

п.п. А не си виждала такова нещо в щафетата при мъжете ни, щото ни се случва за първи път ;-)

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 20:04

Нямах предвид щафетата, а цялостното им представяне през сезона и в индивидуалните стартове.

Иначе Европейското кога е означавало нещо в този спорт? Те си знаят, но според мен е въпрос на чест да участваш на Световно, още повече, че той си се класира за този старт. Хубава работа, ама българска :-)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   16.02.2013 22:17

speranza написа:

Обаче как може да не позволят на Анев да стартира в масовия старт на Световно първенство? Що за глупост е това?

Това откъде го разбра? Защото аз гледам официалния стартов лист и Краси е записан под номер 26.

Иначе голям български отбор днес! Краси до последно движеше 8-ми, но някакъв абсолютно назобен канадец препускаше като кон по трасето и накрая го е задминал. Но и деветото място е супер. Браво!

А норвежците първо бяха интересни, после бяха големи, след това велики, сетне станаха банални, а вече са СМЪРДЯЩИ!!!

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   17.02.2013 01:56

Изображение

ДЕН 7 (16 февруари 2013): ЩАФЕТА Мъже

Днес по-накратко. На първо място да кажем едно огромно БРАВО на българския отбор в състав Михаил Клечеров, Мирослав Кенанов, Владимир Илиев и Красимир Анев. Нашите големи момчета заеха почетното девето място. Статистиците да се изкажат, но аз такъв успех за българския мъжки биатлон не помня да е имало. Поне не и в близкото минало. Иначе Кенанов изглеждаше гроги, но все пак предаде щафетата в доста добра позиция за атакуване на топ 10. Илиев и Краси свършиха останалото. А Краси ми се стори малко изморен на своя пост (или по-скоро канадецът, с когото оспорваха 8-ото място, се беше назобил до козирката - такова бясно препускане не съм виждал и от Фуркад). Дано утре нашето момче е по-свежо за масовия старт и да запише ново почетно класиране. МАЧКАЙ, КРАСИ!

Немците с много късмет се добраха до бронза. Този Ерик Лесер е абсолютна бабичка по трасето. Чини ми се като пореден безнадежден експеримент на немците. Леко ми напомня на онзи ръб Кристоф Щефан, дето навремето беше казал в интервю, че не било нормално някакви си българи да го изпреварват на бягане... Та за Лесер ми беше мисълта. Не знам как в немския щаб са решили, че този посредственяк може да е поеме тежестта на последния пост. И в предни щафети през сезона ясно се видя, че го няма никакъв.

Руснаците отново без медал. Доста е интересни настроенията по руските форуми. Едните го удрят на нихилизъм как техните за нищо не ставали и само се оправдавали като някакви неудачници, останалите пък беснеят как норвежците са обезпечили "фармацевтични" успехи. При всички положения доста слабо първенство за "сборная". А идва олимпиада...

Иначе както намекнах и в горния си постинг, баналността на това световно премина във фарс. Норгето са класа и винаги са били пример за разчет на силите през сезона, така че да са в пикова форма за голямото състезание - било то световно или олимпиада, но в случая не мога да приема за нормално един полудебютант, който изгрява чак на 26 години (л'Абе Лунд), един почти 40-годишен младеж (Бьорндален) и един болнавец с всичко на всичко 2 официални състезания за сезона (Бьо) да постигат почти еднакви бегови времена със Свендсен. Несериозно е и колкото и да им се кефя на норвежците принципно, няма как да не призная, че всичко това смърди ужасно много и въобще не е в интерес на спорта биатлон!

И за финал наградата за мега тъпотия "Счупената щека" отива за американския щаб, който се беше помъкнал с две огромни американски знамена в треньорския ъгъл на трасето. То бива болестна комплексарщина, бива, ама тази олигофрения направо ме втрещи :о

Днес повече снимчици, че да компенсираме за вчера:

Прикачени файлове:
nmnm26.jpg

Прикачени файлове:
nmnm27.jpg

Прикачени файлове:
nmnm28.jpg

Прикачени файлове:
nmnm29.jpg

Прикачени файлове:
nmnm30.jpg

Прикачени файлове:
nmnm31.jpg

Прикачени файлове:
nmnm32.jpg

Прикачени файлове:
nmnm33.jpg

Прикачени файлове:
nmnm34.jpg

Прикачени файлове:
nmnm35.jpg

:fan:

Последна промяна Medved на 17.02.2013 02:12, променена общо 2 пъти

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   17.02.2013 02:28

И още като продължение на скандала с румънките от вчера: http://www.biathlonbg.in/simple31.php

Най-тъпото в цялата история е, че щафетата се явява квалификация за олимпиадата и дисквалификацията означава, че румънките няма да имат отбор в Сочи. Абсолютно нелепо!

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   17.02.2013 02:37

Дааам, по всичко изглежда, че Анев няма да участва в масовия старт, защото от българския щаб са решили, че европейското в Банско е било по-важно за него. Абе вие от федерацията МАЛОУМНИЦИ ли сте?!?!? Идиоти нещастни!!!!! Това все едно български отбор да откаже 1/8-финал в ШЛ, защото имал важен мач срещу Хебър Пазарджик в родното първенство. Кретени с кретените!!!! Бесен съм!!!!! :besnyo:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   17.02.2013 13:51

Да, рекорд е, историеско 9 място за нашите юнаци, което по-скоро беше очаквано, защото в момента отборът ни е във върхова форма, дано това се запази и за догодина в Сочи :cheers:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   17.02.2013 13:56

Мейджъре за какви фармацевтични компании говорят царете на фармацевтиката - руснаците. То бива наглост ама тяхното... :laugh: :uuu: :rofl:
А гледам и ти пригласяш :laugh:

Думичката е една и опсива всичко останало - класа 8-)

Последна промяна Diavolo на 17.02.2013 13:57, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: *** Световно първенство по биатлон - Нове Место 2013 ***   |   17.02.2013 13:59

Мейджъре поредното 4591 фантастично представяне на Бьо в щафета, този човек е създаден за щафети, големец :devil:
Жалко, че го повали онзи коварен вирус, сега нямаше да я има тази доминация на Фуркад. Както и да е.
Догодина ще е отново фактор.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща