В Събота гледах актуалната тогава таблица на новопривлечени и напуснали футболисти в българските тимове от А група.
Още тогава бройката само на новопривлечените футболисти отиваше към стотина.
Това беше преди да се разбере официално, че общия брой на нови футболисти в Етър е 18 човека.
Ако и Миньор започне пролетния полусезон, а такива индикации има, то общата бройка на новопривлечените футболисти от българските елитни клубове през зимата ще надхвърли 100 човека!
Хората които следят футбола у нас със сигурност са свикнали да се наблюдава голямо текучество в нашите отбори, но това е една наистина необикновена футболна зима!
Според мен ни очаква един много интересен полусезон, в който могат да се получат много изненади, а да се правят прогнози е твърде рисковано.
Все пак няма да сбъркаме, ако поне посочим отборите които ще се борят за титлата.
Това са обичайните заподозрени в последно време - Лудогорец, Левски и ЦСКА.
Слагам и ЦСКА сред претендентите за титлата, защото въпреки точковото изоставане от първите два отбора, тима има лека програма през пролетта, направи добра селекция, запази основните си футболисти, а шефовете дават индикации, че обстановката ще е по - нормална, отколкото миналата календарна година.
Но всичко това е условно, както и леката програма и селекцията. Ако няма резултати, за какво тогава говорим?
Не е сигурно дали тима ще домакинства на "Българска Армия" и през тази пролет.
Също така скоро ще се заговори отново за лиценза, което се превърна в традиция и ще се появят всякакви спекулации, свързани с тази тема.
Ще се появят и нови, позабравени играчи и треньори, които ще имат финансови претенции към "армейците".
Но поне си мисля, че вътрешните войни вътре в клуба ще са по - малко, поне през пролетта.
Тук смятах да направя и едно отклонение за вътрешните войни в историята на бг-клубовете като цяло, но четивото ще стане прекалено дълго и скучно.
Лудогорец създава впечатлението, че тръгва надолу, но една подготовка не е критерий за крайни изводи.
За мен излишно се раздуха случая с напускането на Гъргоров.
В крайна сметка не сме ли се нагледали достатъчно досега как българските отбори биват напускани от водещите си футболист почти всеки трансферен прозорец?
В случая с Гъргоров различното е, че това се знае по - рано от по - широк кръг хора, голяма работа!
Истина е, също така, че Лудогорец игра контроли през тази зима все срещу силни съперници и затова загубите са донякъде нормални. Паднаха от Локомотив Москва, който бе победен от Левски, но мач с мач не си прилича, а и срещу Левски "московските железничари" играха с много от резервите си.
Така че за мен Лудогорец са достатъчно добре подготвени за конкуренцията във вътрешното първенство и са фаворити да дублират титлата си.
В Левски пък няма да се дадат без бой и ще се опитат с новопривлечените играчи да са по - силни през пролетния полусезон.
Проблемна си остава защитата, но както писах това не е повод за голямо притиснение, що се отнася до вътрешното първенство.
За мен ще е интересно имиджа на какъв отбор ще изгради Левски през пролетта, защото от това според мен зависи и оставането на Иво Тонев в клуба.
Този човек е много амбициозен, с добра култура и обноски, но знаейки кой му е дал начален "тласък" в йерархията, то аз няма как да се избягам от усещането, че той е "натрапен" , "спуснат", да се занимава с футбол.
А поне за момента това не е едно от успешните му начинания.
Лично моето мнение е, че е абсолютно излишно за Иво Тонев да се занимава с футбол по ред причини.
Въобще ограничения избор на качествени ръководители е големия проблем за Левски от няколко сезона.
Липсва човека който да разпредели правилно това с което Левски разполага.
Дотук с разглеждането на случващо се в тези три отбора.
Стойчо Стоилов сам си призна, че селекцията направена през зимата в Литекс не е на необходимото ниво и тима много трудно ще задържи третото място в класирането.
Но пък от друга страна в Литекс имат предимството да разчитат на един сработен отбор, за разлика от Ботев Пловдив и Черноморец.
Според мен бургазлии ще се "смъкнат" сериозно в класирането, докато за Ботев Пловдив вече писах.
Тимовете в средата на таблицата е излишно да ги разглеждаме, защото там е и най - скучно.
Славия ще продължи с колебливото си представяне, но къде с игра, къде с машинации е сигурен за мястото си в групата.
Докато Пирин Гоце Делчев може и да се озоват в опасната зона, след като обстановката бе разклатена, с обвинения за черно тото, а и те се подсилиха най - слабо, сравнение с другите отбори в дъното на таблицата.
Въобще в дъното "мъглата" е най - голяма.
Информациите за черно тото застигнаха и Монтана, според мен напълно умишлено, чрез поръчана атака.
Монтана може и да уговаря, но съвсем не са отличници в това отношение, а целта е да се разклати сериозно отбора и да изпадне.
Но според мен това няма да стане.
Кмета на града Златко Живков е амбициозен човек, държи на спорта в града, бе направена и добра и мащабна селекция, ще трябва време за сработване, но пък са събрани добри играчи.
Берое също направи мащабна селекция, но гледайки нещата отстрани в клуба има нещо генерално сбъркано и след като взеха купата през 2010 г. вървят прогресивно надолу.
Много футболисти се смениха оттогава, без резултат. Явно, че не е проблема във футболистите.
За мен Берое са сериозен кандидат за изпадане.
Още един такъв е Локомотив София.
Поне засега клуба така и не може да си реши проблемите със стадиона, като четох, че за домакинства е заявен този в Своге, което е смешно.
Селекцията също откъм имена не ме впечатлява.
За мен новопривлечените играчи не са по - добри от старите.
С всичките неразбории за Миньор Перник ще е трудно да запази мястото си в елита, ако въобще стартира в първенството.
Все пак в този клуб винаги е имало висок морал и ако се осигурят средства за пролетта със сигурност ще се борят до последно за своето оцеляване.
Това което става в Етър не ме очудва.
Не отдавна подобно явление се наблюдаваше и с Черноморец Бургас (София).
Пак клуб с традиции, превърнат в посмешище за всички.
Но очаквам Етър да изглеждат по - добре.
Това че ще играят и тренират в Сливен, а футболистите ще живеят там, не е лошо.
Така поне ще има нормални условия за работа, без излишното напрежение което се създаваше във Велико Търново и в крайна сметка нямаше никаква полза за никого от това. Никой нищо не спечели от ситуацията.
Освен това чуждестранния легион футболисти може да не се окаже чак толкова слаб.
Спомням си Ботев Пловдив, в полусезона преди да фалира. И там играеха много чужденци, които се представиха съвсем прилично за нашите стандарти.
В Б група не съжалявам за това което се случва със Спартак Варна и Спартак Плевен.
Сегашния отбор на Спартак Варна не е разпознаван като автентичен от истинските привърженици на тима и никой няма да плаче, ако той престане да съществува.
Годините си мимнават, но Спартак Плевен си остава отбора на манипулациите и задкулисните игри.
Още се помни предишното им участие в А група, когато изпълняваха поръчки и скачаха на определени отбори, а срещу отбори като Левски се "гъзеха" . Спавка един мач 4:2 за софиянци в Плевен.
Промоцията им от В в Б група също за мен стана по втория начин.
Локомотив Мездра водеше убедително в първенството само с победи, без равенства и загуби, а беше победил в Мездра в прекия двубой и Спартак.
По едно време гледам, че на Локомотив Мездра са извадени три точки от актива и аз не разбрах защо.
После идва мача със Спартак в Плевен, губят с 5-0! След като пак повтарям, до този момент имат само победи.
После Локо-то направи и един равен като гост на слабака Локо Горна и така Спартак се озова на първо място.
Иначе очаквам Нефтохимик да се пребори за директна промоция в А група. Този отбор заслужава да е в елита.
Във В група също е интересно , поне в Югозападната.
Там отбора на Марек е на първо място на полусезона, с преднина от две точки пред отбора на Бойко Борисов Витоша Бистрица и с три точки пред третия Сливнишки герой.
Марек явно има сериозни амбиции, след като се заговори, че отбора има интерес към Тодор Христов и трансфера е възможен.
В Марек играе и чернокожата перла Екундайо Джайеоба.
Рилски Спортист е на дъното в тази група, но познайте какво?
Гошко Бачев се гласи да им става президент.

Ей, не се "наяде" този човек бе, все гледа как да прави пари, по възможност в повече и най - важното - без голямо напрягане.
В Югоизточната група Ботев Гълъбово и Хасково ще водят люта битка през пролетта за първото място.
Засега отбора от Гълъбово има преднина от една точка.
На Северозапад както и през миналото първенство Локо Мездра води убедително.
Ако сега не станат машинации, то Локо са сигурни първенци.
Отбора бе напуснат от нападателя Петър Златков, отишъл да търси късмета си в долните нива на германския футбол.
За сметка на това зимат бе направена добра селекция и неговото отсъствие най - вероятно няма да е фатално.
На Североизток Добруджа и Дунав Русе също са разделени от една точка, в полза на толбухинци.
В Добруджа сега шеф е екс-играча на ЦСКА Свтльо Петров, който има големи амбиции за отбора.
В Дунав Русе също изглеждат стабилно, след като отбор от третото ниво на българския футбол носи екипировка "Kappa", а в отбора се подвизават опитни играчи като Росен Каптиев.