Днес бившият футболист и треньор на "армейците" Христо Янев навършва 44 години. Той има 148 мача с червената фланелка и 54 отбелязани гола за първенство, като общо головете му са 72. Като старши треньор на ЦСКА записва близо 50 мача. Двукратен шампион с клуба като футболист, като за титлата през сезон 2004/05 е с основен принос, той е голмайстор на клуба и е избран за футболист номер едно на ЦСКА през 2005 г. Като старши треньор печели Трета лига с ЦСКА и Купата на България през сезон 2015/16. След това има и още един период в клуба, като временен старши треньор. Периодите му като футболист също са два, като при втория е за кратко в клуба като играч през лятото на 2012 г. Ще се запомни със серията си от пет поредни мача, в които се разписва срещу големия съперник Левски. Янев има и две титли на страната с Литекс, както и една Суперкупа. През кариерата си играе още за Олимпик Тетевен, Берое, Славия, Гренобъл (Франция) и Панетоликос (Гърция). Като старши треньор, освен в ЦСКА, работи още в Нефтохимик, Миньор Перник и сега Пирин Благоевград.
В днешния хубав ден десетки легенди и настоящи състезатели от футбола, волейбола, баскетбола, борбата и други спортове уважиха 75 годишнината на "армейския" клуб.
На 5 Май 1948 г. се подписва обединителен протокол между футболистите от Септември и физкултурно дружество Чавдар, за да се постави началото на Септември при ЦДВ. Не след дълго новият отбор завоюва първата си шампионска титла от държавното първенство, след загуба с 1-2 и победа с 3-1 над Левски на стадион "Юнак". Имената на първите шампиони включват капитанът Нако Чакмаков, Борислав Футеков, Стефан Божков, Никола Алексиев, Димитър Цветков, Тодор Такев, Манол Манолов, Стефан Геренски, Стойне Минев, Никола Божилов, Димитър Миланов, Кирил Богданов.
Не след дълго обаче съществуването на отбора е поставено на карта. След договорка между очертаващия се най-голям съперник Левски и столичния Академик, за равен резултат в мача между двата отбора, "армейският" отбор по регламент трябва да изпадне. Взема се административно решение, с което се запазва мястото на тима в елитната дивизия. Под ръководството на Крум Милев следват девет поредни шампионски титли, десетки победи в проверки срещу отбори от цяла Европа, завоюване на отличие на турнир между армейските отбори в Лайпциг, както и летящ старт за КЕШ срещу Динамо Букрещ след победа с 8-1.
В годините на сериозно противопоставяне Изток-Запад ЦСКА е вторият отбор от блока, след Партизан Белград, който достига далеч напред в най-престижната надпревара за КЕШ. Това става с достигането до полуфинал срещу Интер през 1967 г. ЦСКА детронира три действащи европейски шампиона - Аякс през 1973 г., Нотингам през 1980 и Ливърпул през 1982 г. Постижения, недостижими за съветските отбори в най-престижния европейски турнир. Годините обаче са такива, че е почти невъзможно отбор от Изтока да бъде допуснат да вземе трофея. Чак във фазата на "разведряване" други се възползват. След политическо решение обаче устремът на "армейския" отбор е спрян умишлено, а с това изтървана и една голяма възможност.
Благодарение на статута си на военен отбор, както и на тясната си връзка със Септември през годините (отбор със силна школа), ЦСКА има възможност да селектира млади и перспективни състезатели, както и някои по-утвърдени имена. През 1989г. тимът достига нов полуфинал в Европа, както и печели четири отличия на вътрешната сцена - шампионска титла, купа на страната, КСА, Суперкупа. Най-ярката звезда в тима е Христо Стоичков, дошъл в София с автобуса на Левски.
След раздялата със статута на военен клуб ЦСКА до голяма степен губи от блясъка си. Следват десетилитетия на безплодни усилия, като има мимолетни успехи и спомени за отминалото величие с елиминиране на отбори като Парма и Шахтьор Донецк, Базел, Байер Левркузен, победи над Ливърпул, Рома и Ювентус.
През 2015 г. клубът губи професионалния си лиценз, след години на лошо управление. С възстановяването на "армейските" ценности и традиции се заема Гриша Ганчев, а в последствие и неговият син. Купата на България е спечелена през 2016 г. , когато ЦСКА се състезава във "В" група. След нов административен ход тимът се завръща в елита под името ЦСКА-София. Не малко хора, включително близки на "червената" идея и такива изключително враждебно настроени по принцип към нея, не приемат новия клуб, обявявайки го просто за "ребрандиран Литекс". Но този отбор има подкрепата на мнозинството от "армейската" публика, което е важен фактор. При влизането в групите на ЛК, след отстраняването на Виктория Пилзен водещият церемонията обяснява, че това е отборът елиминирал Ливърпул като действащ европейски отбор. В началото на календарната 2022 г. са платени над 3 милиона лева задължения към бивши футболисти на ЦСКА като братя Бенжелюн, Нилсон Антонио, Иван Боладо, Жереми Родригес. Дори и враговете на клуба признават, че с 8-те милиона лева дадени за актива на фалиралото дружество, то е могло да бъде спасено. Защо това не се случи трябва да каже не само Гриша Ганчев, но и ръководните хора в държавата.
През силните си години ЦСКА развива десетки видове спорт, като състезатели на клуба завоюват множество медали от олимпийски игри, мъжкият и женският волейболен отбор печелят европейски отличия, баскетболният мъжки отбор достига до финалната фаза в Европа, състезатели в индивидуални спортове като тениса също постигат успехи. През 2007 г. просъществувалият за кратко женски баскетболен отбор печели Адриатечиската лига, а в наши дни клубът държи ниво във волейбола, баскетбола, водната топка, хокея, борбата.
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Re: ЦСКА сезон 2022/23 | 06.05.2023 11:17
Най-великия футболен и спортен клуб в историята на България!

albertz
Re: ЦСКА сезон 2022/23 | 08.05.2023 13:03
ЦСКА - Ливърпул 1982 г. разширен репортаж. Лично аз го гледах за първи път. Днес се навършват и две години без Джеки, мисля че това е един добър начин да си спомним за него.
Някой може ли безпристрастно и простичко да ми обясни каква е разликата между ЦСКА София и ЦСКА 1948? Какво всъщност е ЦСКА 1948 и защо не се приема от мнозинството фенове? В смисъл с какво е в повече единия от другия отбор?
Признавам си, че не следя изкъсо БГ футбола и нямам ясна представа за ЦСКА 1948. За другото ЦСКА уж имам повече познания - лиценза на Латекса, микреския тарикат и прочее, и прочее... Ама сигурно и там не ми е много ясно. Обаче - засега не мога да намеря основание, на базата на което да предпочета единия или другия отбор... Та ще ми е интересно каква информация и мнения ще ми дадете ви, "памелисти"...
Искаш да приемеш някой от двата отбора ли? Според мен, си взел правилното решение, спирайки с БГ футбола.

bai Momchil
(Крива Нива)
Re: ЦСКА сезон 2022/23 | 12.05.2023 22:26
alexbg написа:
Някой може ли безпристрастно и простичко да ми обясни каква е разликата между ЦСКА София и ЦСКА 1948? Какво всъщност е ЦСКА 1948 и защо не се приема от мнозинството фенове? В смисъл с какво е в повече единия от другия отбор?
Признавам си, че не следя изкъсо БГ футбола и нямам ясна представа за ЦСКА 1948. За другото ЦСКА уж имам повече познания - лиценза на Латекса, микреския тарикат и прочее, и прочее... Ама сигурно и там не ми е много ясно. Обаче - засега не мога да намеря основание, на базата на което да предпочета единия или другия отбор... Та ще ми е интересно каква информация и мнения ще ми дадете ви, "памелисти"...
Аз като абсолютно безпристрастен ще ти отговоря.
Тирето - това е отбора на Гришата, който направи врътка с обединението на Литекс и Чавдар Етрополе. Болшинството от феновете припознаха него като наследник на оригиналното ЦСКА. Този отбор остана да играе на Армията и в последствие си купи на търг ембламата и марката ЦСКА за 8 милиона.
Числото уж се създаде като алтернативен клуб, който не прие шашмата на ГГ и който уж трябваше да извърви по честен път от окръжните групи стълбичката и го направи, обаче феновете не го приеха по няколко причини една от които е че майката на единият от създателите Никола Газдов, Теменуждка Газдова е в УС на Биовет и респективно в Лудогорец. Остават големи съмнения, че тоя клуб е създаден и спонсориран от Киро Гела в началото. В момента скрит собстеник на клуба е един от най-вредните хора в България и съответно вторият най-гнусен човек в БГ футбола след Венци Лайновоза - мазният долен подлизурко Цветомир Найденов - Бъгс Бънито, собственика на Ефбет, дето първо беше гъзолизица на Черпа, а после се обърна срещу него заради Тиквата.
Та кой от двата отбора да предпочитеш - ти си решаваш. Моите наблюдения (не казвам, че са точни) са:
- Едно 70-80% си останаха с Тирето - 20-30% не симпатизират на никое от двете ЦСКА - Анфо, бат Радо например - 1% мина към числото.

alexbg
(The Thracian Orphics)
Re: ЦСКА сезон 2022/23 | 12.05.2023 23:04
Vendome написа:
Искаш да приемеш някой от двата отбора ли? Според мен, си взел правилното решение, спирайки с БГ футбола.
Хахахаха - очакван отговор... И май си прав...
Момчи, мерси за изчерпателния отговор. Нещо смътно имаше за 1948, сега ми се доизясни - правилно съм взел решение да не се интересувам от БГ футбола. Ще си се придържам към Арсенал, както и интереса към екзотичен футбол... В нашата мила родина всичко е... трагично и фалшиво...
Последна промяна alexbg на 12.05.2023 23:07, променена общо 2 пъти

Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
Re: ЦСКА сезон 2022/23 | 13.05.2023 11:49
ЦСКА победи Балкан в Ботевград след страхотна игра. 1-0 за армейците!

Vendome
(The Grizzlies)
Re: ЦСКА сезон 2022/23 | 13.05.2023 12:33
alexbg написа:
Vendome написа:
Хахахаха - очакван отговор... И май си прав...
Момчи, мерси за изчерпателния отговор. Нещо смътно имаше за 1948, сега ми се доизясни - правилно съм взел решение да не се интересувам от БГ футбола. Ще си се придържам към Арсенал, както и интереса към екзотичен футбол... В нашата мила родина всичко е... трагично и фалшиво...
Ами нито един от тези два отбора не е ЦСКА. Ако на Левски се случи същото, просто ще кажа адио на БГ футбола.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения